Zobacz pełną wersję : jakiego laptopa polecacie
Jak już padło pytanie o CB, to i ja się podłączę w dziedzinie techniki ;)
Zamierzam kupić laptopa w granicach 2500 zł /ciut w górę ciut w dół, ale tylko ciut - zwłaszcza w gorę ;)/.
Bez szału i wodotrysków typu czytnik linii papilarnych.
Ma służyć do pisania, internetu, zabawy /bez super wymagających gierek/ i obróbki fotek dla własnego użytku, ot tak aby przygotować do labu.
Ma ktoś może jakieś "polecam"?
Z góry dzięki!
Polecam się przejść do MM/Saturna/Komputronika/Vobisa i sobie obejrzeć kilka modeli. Teraz coraz większe badziewia robią. Nawet, jak parametry ma coś niezłe i w internecie wygląda ok, to czasem po zobaczeniu z bliska człowiek zadaje sobie pytanie: "Dlaczego ten plastik jest gorszy niż na chińskich zabawkach?".
Lapki z procesorem od Intela mają teraz takie oznaczenie gwiazdkowe. Bierz takiego, żeby miał te 4 gwiazdki. Podstawowe pytania:
1. Ma być do pracy w terenie (bez prądu) czy głównie na zasilaczu - czas pracy na baterii?
2. Raczej będzie siedział w domu czy będzie codziennie noszony - waga?
3. Wielkość matrycy i jej rozdzielczość?
4. Matryca błyszcząca czy matowa - kolory vs brak odblasków?
5. Jakieś konkretne złącza typu HDMI?
O laptopa to sie pytamy tu -> http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=100 ;)
I jest tam watek o lapka do 3k, wiec prawie Twoj budzet - moze cos znajdziesz ;)
Ja ostatnio wybierałem coś dla siebie (przeznaczenie - net, jakiś PS, office) i wybrałem Compaq'a:
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho/WF06b/321957-321957-3329742-89318-89318-3873829-3946843.html
W MM dałem 2499pln.
A propos laptopów ja już mam drugiego dell'a i sobie chwalę. Tylko pytanie dlaczego nie ma ich w sprzedaży poza sporadycznymi przypadkami, oprócz firmowej strony? Jak ktoś ma możliwość to z UK Dell jest sporo tańszy. Np. mój Studio w Polsce ok 2900, a w UK ok. 2300 zł.
Tylko pytanie dlaczego nie ma ich w sprzedaży poza sporadycznymi przypadkami, oprócz firmowej strony?
kiedyś wdałem się w rozmowę z kilkoma osobami w sklepach komputerowych. wszyscy odpowiedzieli mi to samo: zbyt duże koszty transportu. Mówię do nich, że przecież jest fabryka Dell'a w Irlandii, więc koszta nie powinny być wysokie, ale jakoś się zapierali, że jest tak jak mówią. Powoli zaczynają się pojawiać w sklepach, ale nadal są to sporadyczne przypadki.
Osobiście także posiadam Dell'a (D820) i sobie chwalę. Nic nie trzeszczy w obudowie, cicho pracuje, a co najważniejsze nie grzeje się tak jak np. większość HP gdzie temperatury potrafią dochodzić do 80st.C. No może Compaq'i są inne, ale nie miałem z nimi styczności więc nie wiem. Kiedyś miałem Toshibe, ale była strasznie "chińska" i szybko ją sprzedałem. Moja kobieta kupiła sobie Samsunga. Z początku nie byłem przekonany co do laptopów tej firmy, lecz muszę przyznać, że nic nie mogę mu zarzucić.
Powoli także przymierzam się do wymiany lapka na mniejszego tzn. 13,3" i wiem, że to na pewno będzie Dell.
Dodając: ostatnio mój znajomy kupował sobie Dell'a z allegro. Kupił z 3 letnią gwarancją, gdzie jak się coś stanie, dzwonisz i następnego dnia przyjeżdża do domu fachowiec naprawiać, więc to też jest dużym udogodnieniem niż wysyłanie, jeżdżenie do sklepu itd.
Jednak wybór należy do Ciebie. Powodzenia i trafnego zakupu!
;)
Al Bundy
22-06-2009, 21:16
Lenovo Y530 - bardzo solidne wykonanie i parametry naprawdę konkretne w podobnej cenie.
Witam
Ja również polecam Della
Od roku mam LATITUDE D630 z matrycą 14" i jestem bardzo zadowolony
Nic nie trzeszczy nic nie skrzypi super sprzęt.
Mam jeszcze drugiego INSPIRION 6000 D ma już on 5 rok i zero awarii .
Naprawdę polecam markę Dell.
Zbyt duże koszty transportu? Bzdura w UK też nie można kupić Dell'a poza oficjalną stroną, no z małymi wyjątkami. Myślę ze to taka polityka firmy bo niby po co dawać komuś zarobić. A dell reklamuje się dosyć mocno więc jak ktoś szuka kompa nie może przeoczyć tej firmy. A co do wykonania mój stary inspiron może i brzydki ale pancerny, a studio za to już bardzo ładne ale wydaje się delikatniejsze.
Al przepraszam że spytam a gdzie produkowane są Lenovo?
visualtouch
24-06-2009, 15:19
W samej Irlandii nie ma duzo sklepow z produktami ich rodzimej firmy Dell, poprostu firma ma kilka sklepow, na ich stronie jesli sie nie myle w dublinie znalazlem tylko dwa;) oczywiscie oficjalne ich firmowe. A w polsce nie ma Dell'ow bo Dell nie prowadzi sprzedazy na Polske. W tym roku wyczytalem ze ma sie to zmienic, i chca otworzyc tutaj jakas filie, a moze poprostu polski oddzial sprzedazy przez www. Jesli sie myle to przepraszam..
Jesli sie myle to przepraszam..
Mylisz sie bo dell ma dystrybucje w PL i to zupelnie niezla, przez sklep WWW
nie Acer, nie HP, nie Compaq i raczej nie Dell (troche lepszy od wczesniejszych, z akcentem na "troche")
no chyba, ze to ma byc jednorazowka...
troche? miales della kiedys?
akustyk, to co wg Ciebie jest dobre? tylko nie mów, że asus albo toshiba jest lepsza od della..
Kupowałem laptopa jakieś 4 miesiące temu i moje główne spostrzeżenie z łażenia po sklepach było takie, że strasznie to wszystko delikatne, plastikowe i świecące. Oprócz parametrów dla mnie ważnym kryterium było solidne wykonanie. Trochę się nalatałem ale wreszcie trafiłem na Lenovo serii Y530. Okazał się naprawdę solidnie wykonany do tego wziąłem go w opcji z procesorem Intel Core Duo 8600 2,4 GHz, 4 Gb ramu DDR3 (1066 MHz), karta graficzna NVIDIA GeForce 9500M, 320 GB twardego, ledowa matryca. Wiem, że w tej konfiguracji to koszt ok.3500-4000 zł ale są też inne opcje i zaczynają się od 2500 w górę, to tego wszedł już następca (plastikowy do bólu) i seria Y530 może mieć tendencję do tanienia. Szczerze polecam ten model.
nie Acer, nie HP, nie Compaq i raczej nie Dell (troche lepszy od wczesniejszych, z akcentem na "troche")
no chyba, ze to ma byc jednorazowka...
Czyli niby co?
Kupowałem laptopa jakieś 4 miesiące temu i moje główne spostrzeżenie z łażenia po sklepach było takie, że strasznie to wszystko delikatne, plastikowe i świecące. Oprócz parametrów dla mnie ważnym kryterium było solidne wykonanie.
Po prostu, w sklepach leżą głównie modele popularne, do użytku domowego. Potrzebujesz solidnego laptopa, to musisz szukać modeli biznesowych (HP Compaq serii P, Lenovo Thinkpad etc.).
ThinkPady mają niestety poważną wadę - chińszczyzna. Trzeba trafić dobry egzemplarz. Seria R (domowa) jest w miarę solidna, ale T (bardziej wypasiona) ma wiele wad konstrukcyjnych. Przede wszystkim pękają wyświetlacze (wina złego spasowania i zbyt sztywnych zawiasów). Niestety - ostatni ThinkPad o powtarzalnej, dobrej jakości to T43.
skulinski
29-06-2009, 00:35
Rowniez niedawno wybieralem laptopa. Kupilem Della Studio z matrycą na LEDach i jestem bardzo zadowolony. Świetne kąty widzenia, wydajnosc. Uzyteczne drobiazgi jak sterowanie pilotem (multimedia) 3 stopniowe podswietlanie klawiatury (myslalem, ze to zbedny gadzet, ale jak mam pracowac w ciemnym pomieszczeniu na innym laptopie to mi tego brakuje), czytnik linii papilarnych to juz pewnie standard ale tez przydatna pierdółka. No i gwarancja NBD (Next Bussines Day) gdzie serwis ma pojawic sie nastepnego dnia roboczego po zgloszeniu i w miare ozliwosci naprawić usterkę na miejscu. Na szczescie nie mialem okazji tego sprawdzic.
Bardzo fajny jest tez support na ww - rejstrujac komputer ma sie (z tego co pamietam )pelną historie serwisu, date zakupu, pozostaly okres gwarancji, szybki dostep do wszystkich sterowników dla zarejestrowanego modelu.
Ja powiem tak: w świecie biznesu już dawno nie widziałem niczego innego niż ThinkPad.
Zbyt duże koszty transportu? Bzdura (...)
Fakt. Zwłaszcza, że składają w Łodzi ;oD
W każdym razie mój XPS ma dumną naklejkę "made in Poland". A biorąc pod uwagę fakt, że fabryka w Limerick zamknięta już chyba (albo prawie) to w ogóle nie ma o czym mówić. A jeśli chodzi o Dell'a jako takiego - polecam ze względu na serwis - padła mi w lapku karta graficzna - zadzwoniłem, następnego dnia pan przyjechał i wymienił płytę główną.
do codziennej pracy od 4 lat dell ( net, szybki przegląd fotek, poczty jakiś film), do fotek, składu i obróbki plików asus( dużo mocniejszy i większy ekran) ten pracuje 3 rok, córa ujeżdża którąś toshibę chyba z serii 200 ma ją 2 rok jest tam taki śmietnik że szok chyba z 15 dodatków do simsów, milion innych gier muzyki i cholera wie co tam jeszcze jest, na wyjazdy jako foto bank robi mały acer 8,9 cala. Jedyny problem jaki był to w dellu wadliwe zasilacze na kablu ok ale nieładowały baterii.
cztery różne marki ale każdy z nich sprawuje się doskonale.
Ja powiem tak: w świecie biznesu już dawno nie widziałem niczego innego niż ThinkPad. a ktoś tu takiego potrzebuje?
Amirez określił swoje wymagania:"Ma służyć do pisania, internetu, zabawy /bez super wymagających gierek/ i obróbki fotek dla własnego użytku, ot tak aby przygotować do labu..." i za 2500zł można spokojnie kupić maszynę, która temu podoła.
Mariusz888
05-07-2009, 12:14
Ja również nie polecam wyrobów DELL'a - miałem kiedyś długą przygodę z jednym z ich lapków i więcej to u mnie nie postanie w domu... swój los przypieczętował tym, że przy archiwizacji kiedyś się nad nim pochyliłem, a jak mnie nie je....ło w szczękę (dosłownie...) prądem i to takim konkretnym (bo ogólnie lubił kopać prądem ale z reguły słabszym) to myślałem, że poleci z 3 piętra na którym się znajdowałem... - od tamtej pory po złych wspominaniach omijam ich wyroby :p za to codziennie mam styczność z Toshibą i Fujitsu-Siemens'em Amilo i chodzą git, nie rażą prądem itd :) np Amilo jest dużo stabilniejszy niż Toshiba i nie ma downhillowych skłonności - Toshiba po reinstalu codziennie ciutkę zwalnia (na co dzień nie do zauważenia) ale jak porówna się szybkość w styczniu z tą w marcu to jest już diametralnie inna :lol: (może wada egzemplarza, a może tak mają nie wiem)
No i wszystkim serdeczne dzięki, że raczyli poświęcić chwilkę swojego czasu na odpowiedź!
a ktoś tu takiego potrzebuje?
Amirez określił swoje wymagania:"Ma służyć do pisania, internetu, zabawy /bez super wymagających gierek/ i obróbki fotek dla własnego użytku, ot tak aby przygotować do labu..." i za 2500zł można spokojnie kupić maszynę, która temu podoła.
Jeśli ma trochę posłużyć i nie rozpaść się przy byle okazji? Byłem dziś w Saturnie - wszystko taki tandetny plastik, że aż strach.