Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jakiego laptopa polecacie

amirez
22-06-2009, 18:05
Jak już padło pytanie o CB, to i ja się podłączę w dziedzinie techniki ;)
Zamierzam kupić laptopa w granicach 2500 zł /ciut w górę ciut w dół, ale tylko ciut - zwłaszcza w gorę ;)/.
Bez szału i wodotrysków typu czytnik linii papilarnych.
Ma służyć do pisania, internetu, zabawy /bez super wymagających gierek/ i obróbki fotek dla własnego użytku, ot tak aby przygotować do labu.
Ma ktoś może jakieś "polecam"?
Z góry dzięki!

ropusz
22-06-2009, 18:10
Polecam się przejść do MM/Saturna/Komputronika/Vobisa i sobie obejrzeć kilka modeli. Teraz coraz większe badziewia robią. Nawet, jak parametry ma coś niezłe i w internecie wygląda ok, to czasem po zobaczeniu z bliska człowiek zadaje sobie pytanie: "Dlaczego ten plastik jest gorszy niż na chińskich zabawkach?".

Lapki z procesorem od Intela mają teraz takie oznaczenie gwiazdkowe. Bierz takiego, żeby miał te 4 gwiazdki. Podstawowe pytania:

1. Ma być do pracy w terenie (bez prądu) czy głównie na zasilaczu - czas pracy na baterii?
2. Raczej będzie siedział w domu czy będzie codziennie noszony - waga?
3. Wielkość matrycy i jej rozdzielczość?
4. Matryca błyszcząca czy matowa - kolory vs brak odblasków?
5. Jakieś konkretne złącza typu HDMI?

shaolin
22-06-2009, 18:20
O laptopa to sie pytamy tu -> http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=100 ;)

I jest tam watek o lapka do 3k, wiec prawie Twoj budzet - moze cos znajdziesz ;)

prz3mo
22-06-2009, 18:24
Ja ostatnio wybierałem coś dla siebie (przeznaczenie - net, jakiś PS, office) i wybrałem Compaq'a:

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/ho/WF06b/321957-321957-3329742-89318-89318-3873829-3946843.html

W MM dałem 2499pln.

fedor
22-06-2009, 18:52
A propos laptopów ja już mam drugiego dell'a i sobie chwalę. Tylko pytanie dlaczego nie ma ich w sprzedaży poza sporadycznymi przypadkami, oprócz firmowej strony? Jak ktoś ma możliwość to z UK Dell jest sporo tańszy. Np. mój Studio w Polsce ok 2900, a w UK ok. 2300 zł.

laroc
22-06-2009, 20:00
Tylko pytanie dlaczego nie ma ich w sprzedaży poza sporadycznymi przypadkami, oprócz firmowej strony?

kiedyś wdałem się w rozmowę z kilkoma osobami w sklepach komputerowych. wszyscy odpowiedzieli mi to samo: zbyt duże koszty transportu. Mówię do nich, że przecież jest fabryka Dell'a w Irlandii, więc koszta nie powinny być wysokie, ale jakoś się zapierali, że jest tak jak mówią. Powoli zaczynają się pojawiać w sklepach, ale nadal są to sporadyczne przypadki.
Osobiście także posiadam Dell'a (D820) i sobie chwalę. Nic nie trzeszczy w obudowie, cicho pracuje, a co najważniejsze nie grzeje się tak jak np. większość HP gdzie temperatury potrafią dochodzić do 80st.C. No może Compaq'i są inne, ale nie miałem z nimi styczności więc nie wiem. Kiedyś miałem Toshibe, ale była strasznie "chińska" i szybko ją sprzedałem. Moja kobieta kupiła sobie Samsunga. Z początku nie byłem przekonany co do laptopów tej firmy, lecz muszę przyznać, że nic nie mogę mu zarzucić.
Powoli także przymierzam się do wymiany lapka na mniejszego tzn. 13,3" i wiem, że to na pewno będzie Dell.

Dodając: ostatnio mój znajomy kupował sobie Dell'a z allegro. Kupił z 3 letnią gwarancją, gdzie jak się coś stanie, dzwonisz i następnego dnia przyjeżdża do domu fachowiec naprawiać, więc to też jest dużym udogodnieniem niż wysyłanie, jeżdżenie do sklepu itd.

Jednak wybór należy do Ciebie. Powodzenia i trafnego zakupu!
;)

Al Bundy
22-06-2009, 21:16
Lenovo Y530 - bardzo solidne wykonanie i parametry naprawdę konkretne w podobnej cenie.

marer
22-06-2009, 21:56
Witam
Ja również polecam Della
Od roku mam LATITUDE D630 z matrycą 14" i jestem bardzo zadowolony
Nic nie trzeszczy nic nie skrzypi super sprzęt.
Mam jeszcze drugiego INSPIRION 6000 D ma już on 5 rok i zero awarii .
Naprawdę polecam markę Dell.

fedor
22-06-2009, 22:00
Zbyt duże koszty transportu? Bzdura w UK też nie można kupić Dell'a poza oficjalną stroną, no z małymi wyjątkami. Myślę ze to taka polityka firmy bo niby po co dawać komuś zarobić. A dell reklamuje się dosyć mocno więc jak ktoś szuka kompa nie może przeoczyć tej firmy. A co do wykonania mój stary inspiron może i brzydki ale pancerny, a studio za to już bardzo ładne ale wydaje się delikatniejsze.

Al przepraszam że spytam a gdzie produkowane są Lenovo?

visualtouch
24-06-2009, 15:19
W samej Irlandii nie ma duzo sklepow z produktami ich rodzimej firmy Dell, poprostu firma ma kilka sklepow, na ich stronie jesli sie nie myle w dublinie znalazlem tylko dwa;) oczywiscie oficjalne ich firmowe. A w polsce nie ma Dell'ow bo Dell nie prowadzi sprzedazy na Polske. W tym roku wyczytalem ze ma sie to zmienic, i chca otworzyc tutaj jakas filie, a moze poprostu polski oddzial sprzedazy przez www. Jesli sie myle to przepraszam..

R
24-06-2009, 15:37
Jesli sie myle to przepraszam..

Mylisz sie bo dell ma dystrybucje w PL i to zupelnie niezla, przez sklep WWW

akustyk
24-06-2009, 15:38
nie Acer, nie HP, nie Compaq i raczej nie Dell (troche lepszy od wczesniejszych, z akcentem na "troche")

no chyba, ze to ma byc jednorazowka...

R
24-06-2009, 15:44
troche? miales della kiedys?

laroc
28-06-2009, 09:13
akustyk, to co wg Ciebie jest dobre? tylko nie mów, że asus albo toshiba jest lepsza od della..

amator
28-06-2009, 12:01
Kupowałem laptopa jakieś 4 miesiące temu i moje główne spostrzeżenie z łażenia po sklepach było takie, że strasznie to wszystko delikatne, plastikowe i świecące. Oprócz parametrów dla mnie ważnym kryterium było solidne wykonanie. Trochę się nalatałem ale wreszcie trafiłem na Lenovo serii Y530. Okazał się naprawdę solidnie wykonany do tego wziąłem go w opcji z procesorem Intel Core Duo 8600 2,4 GHz, 4 Gb ramu DDR3 (1066 MHz), karta graficzna NVIDIA GeForce 9500M, 320 GB twardego, ledowa matryca. Wiem, że w tej konfiguracji to koszt ok.3500-4000 zł ale są też inne opcje i zaczynają się od 2500 w górę, to tego wszedł już następca (plastikowy do bólu) i seria Y530 może mieć tendencję do tanienia. Szczerze polecam ten model.

prz3mo
28-06-2009, 22:16
nie Acer, nie HP, nie Compaq i raczej nie Dell (troche lepszy od wczesniejszych, z akcentem na "troche")

no chyba, ze to ma byc jednorazowka...

Czyli niby co?

kiemlo
28-06-2009, 23:15
Kupowałem laptopa jakieś 4 miesiące temu i moje główne spostrzeżenie z łażenia po sklepach było takie, że strasznie to wszystko delikatne, plastikowe i świecące. Oprócz parametrów dla mnie ważnym kryterium było solidne wykonanie.
Po prostu, w sklepach leżą głównie modele popularne, do użytku domowego. Potrzebujesz solidnego laptopa, to musisz szukać modeli biznesowych (HP Compaq serii P, Lenovo Thinkpad etc.).

Artur_A
28-06-2009, 23:28
ThinkPady mają niestety poważną wadę - chińszczyzna. Trzeba trafić dobry egzemplarz. Seria R (domowa) jest w miarę solidna, ale T (bardziej wypasiona) ma wiele wad konstrukcyjnych. Przede wszystkim pękają wyświetlacze (wina złego spasowania i zbyt sztywnych zawiasów). Niestety - ostatni ThinkPad o powtarzalnej, dobrej jakości to T43.

skulinski
29-06-2009, 00:35
Rowniez niedawno wybieralem laptopa. Kupilem Della Studio z matrycą na LEDach i jestem bardzo zadowolony. Świetne kąty widzenia, wydajnosc. Uzyteczne drobiazgi jak sterowanie pilotem (multimedia) 3 stopniowe podswietlanie klawiatury (myslalem, ze to zbedny gadzet, ale jak mam pracowac w ciemnym pomieszczeniu na innym laptopie to mi tego brakuje), czytnik linii papilarnych to juz pewnie standard ale tez przydatna pierdółka. No i gwarancja NBD (Next Bussines Day) gdzie serwis ma pojawic sie nastepnego dnia roboczego po zgloszeniu i w miare ozliwosci naprawić usterkę na miejscu. Na szczescie nie mialem okazji tego sprawdzic.

Bardzo fajny jest tez support na ww - rejstrujac komputer ma sie (z tego co pamietam )pelną historie serwisu, date zakupu, pozostaly okres gwarancji, szybki dostep do wszystkich sterowników dla zarejestrowanego modelu.

ropusz
02-07-2009, 18:19
Ja powiem tak: w świecie biznesu już dawno nie widziałem niczego innego niż ThinkPad.

thorcik
05-07-2009, 00:22
Zbyt duże koszty transportu? Bzdura (...)

Fakt. Zwłaszcza, że składają w Łodzi ;oD

W każdym razie mój XPS ma dumną naklejkę "made in Poland". A biorąc pod uwagę fakt, że fabryka w Limerick zamknięta już chyba (albo prawie) to w ogóle nie ma o czym mówić. A jeśli chodzi o Dell'a jako takiego - polecam ze względu na serwis - padła mi w lapku karta graficzna - zadzwoniłem, następnego dnia pan przyjechał i wymienił płytę główną.

polo
05-07-2009, 01:00
do codziennej pracy od 4 lat dell ( net, szybki przegląd fotek, poczty jakiś film), do fotek, składu i obróbki plików asus( dużo mocniejszy i większy ekran) ten pracuje 3 rok, córa ujeżdża którąś toshibę chyba z serii 200 ma ją 2 rok jest tam taki śmietnik że szok chyba z 15 dodatków do simsów, milion innych gier muzyki i cholera wie co tam jeszcze jest, na wyjazdy jako foto bank robi mały acer 8,9 cala. Jedyny problem jaki był to w dellu wadliwe zasilacze na kablu ok ale nieładowały baterii.
cztery różne marki ale każdy z nich sprawuje się doskonale.

amator
05-07-2009, 11:07
Ja powiem tak: w świecie biznesu już dawno nie widziałem niczego innego niż ThinkPad. a ktoś tu takiego potrzebuje?

Amirez określił swoje wymagania:"Ma służyć do pisania, internetu, zabawy /bez super wymagających gierek/ i obróbki fotek dla własnego użytku, ot tak aby przygotować do labu..." i za 2500zł można spokojnie kupić maszynę, która temu podoła.

Mariusz888
05-07-2009, 12:14
Ja również nie polecam wyrobów DELL'a - miałem kiedyś długą przygodę z jednym z ich lapków i więcej to u mnie nie postanie w domu... swój los przypieczętował tym, że przy archiwizacji kiedyś się nad nim pochyliłem, a jak mnie nie je....ło w szczękę (dosłownie...) prądem i to takim konkretnym (bo ogólnie lubił kopać prądem ale z reguły słabszym) to myślałem, że poleci z 3 piętra na którym się znajdowałem... - od tamtej pory po złych wspominaniach omijam ich wyroby :p za to codziennie mam styczność z Toshibą i Fujitsu-Siemens'em Amilo i chodzą git, nie rażą prądem itd :) np Amilo jest dużo stabilniejszy niż Toshiba i nie ma downhillowych skłonności - Toshiba po reinstalu codziennie ciutkę zwalnia (na co dzień nie do zauważenia) ale jak porówna się szybkość w styczniu z tą w marcu to jest już diametralnie inna :lol: (może wada egzemplarza, a może tak mają nie wiem)

amirez
05-07-2009, 19:56
No i wszystkim serdeczne dzięki, że raczyli poświęcić chwilkę swojego czasu na odpowiedź!

ropusz
06-07-2009, 22:29
a ktoś tu takiego potrzebuje?

Amirez określił swoje wymagania:"Ma służyć do pisania, internetu, zabawy /bez super wymagających gierek/ i obróbki fotek dla własnego użytku, ot tak aby przygotować do labu..." i za 2500zł można spokojnie kupić maszynę, która temu podoła.

Jeśli ma trochę posłużyć i nie rozpaść się przy byle okazji? Byłem dziś w Saturnie - wszystko taki tandetny plastik, że aż strach.