Zobacz pełną wersję : D300 i problem z stopką pod lampę sb800
Witam,
Słuchajcie kupiłem w piątek d300 po długoletnim cykaniu nikonem d70. Po paru testach stwierdziłem, ze to cuda, no i założyłem lampę sb 800-i tu pojawił się problem. Lampa jest luźna - trochę lata. W moim odczuciu zdecydowanie nie powinno tak być. W D70 trzymała się porządnie-po prostu nie zwracałem na to uwagi, a tu-od razu to wyczułem po założeniu i pochodzeniu ze sprzętem. Wróciłem do sklepu gdzie został nabyty aparat i przetestowm sklepu kolejne body d300-sytuacja się powtarzała w mniejszym lub większym nasileniu-jak to możliwe??? W d70 siedzi jak nie wiem co! Aparat został wysłany do serwisu co mnie doprowadziło do szału bo nie miałem okazji nim popracować porządnie,Mam wrażenie, że nic nie zrobią bo w paru innych korpusach d300, które testowałem w sklepie(pozostałych trzech) było podobnie? Czy to kwestia wadliwej serii czy każdy tak ma? Wydaje mi siałem z szefeę to bardzo dziwne.
Czy u Was również jest podobna sytuacja. Czy Lampa się ruszą (w tył i przód) a miejscu styku sanek i stopki widać luzy?
W poprzednim d70 lampa wchodziła z pewnym oporem i nie była najmniejszego luzu. W d300 o dziwo jest spory jak na mój gust?
Będę bardzo wdzięczny za wasze komentarze.
Taki chyba urok D300 bo w moim też się lampy bujały :evil:
W D300 bujało sie, buja i będzie się bujać. Taki urok tych sanek.
A problem dostrzegły już zastępy D300/SB800 wystarczyło poszukać :)
Na upartego na Super Glue by można było ale po co ? ;)
Ale do serwisu? Tylko z tego powodu ?
W D200 też się bujała. To chyba przypadłość puszek D200/D300. Ale bez wpływu na błyskanie, przynajmniej u mnie.
Nie tylko Dxxx. W D80 tez sie bujala.
Acha, ciekawe czy w D700, D3 i D3x tez lata?
W D2X sie nic nie buja.
Lampa jak przyspawana do body - bez znaczenia, czy w poziomie korpus, czy w pionie.
Zarowno sb600/800 i nawet 900.
I jeszcze Metzablitz tez.
PS.
W d700 lampa po zamocowaniu w sankach byla rzeczywiscie mniej stabilna.
mateo912
22-06-2009, 21:33
Ja w d80 nie zauważyłem luzów :shock:
Czasami mam nawet problemy z jej ściągnięciem.
No właśnie tak jak mówiłem w moim wiecznie żywym D70 jest również jak przyspawana, tym samym oczekiwałem, że w sprzęcie tej klasy co 300 nie powinno być takich problemów. Zszokowało mnie, ze biorąc sprzęt w dłoń coś mi się telepało. W ogóle to dzięki za szybką odpowiedz na wątek-to moj pierwszy post na forum i jestem pozytywnie zaskoczony jeżeli chodzi o odzew. Szkoda tylko, że piszę w takiej sprawie.
Przyznam, ze szukałem wcześniej wątku na forum w tej sprawie ale nic nie znalazłem.
Art Erie
22-06-2009, 23:06
Jak jest w S5? Tak samo jak w D200 ? Póki co w moim wysłużonym C8800 jest OK.
Jak wgięła mi się stopka w lampie po upadku na podłogę to się nie zsuwa :) Polecam.
wasilewk
22-06-2009, 23:10
[...] W d700 lampa po zamocowaniu w sankach byla rzeczywiscie mniej stabilna.
?
U mnie D700 + SB-900 -- jest jak być powinno ! Jak przyspawana !
Pzdr.
U mnie SB-600 sie nie giba, siedzi tak samo jak w D70s...
Czyli jednak jest to możliwe. Zakładam, że sb600 ma taką sama stopkę jak sb800...choć w sumie sanki też powinny być te same we wszystkich D300. Dla mnie ogólnie dziwna sprawa.
stachmuszel
23-06-2009, 10:39
W D200 też się bujała. To chyba przypadłość puszek D200/D300. Ale bez wpływu na błyskanie, przynajmniej u mnie.
Kurcze, u mnie nic się nie buja. Ni w D200, ni w D80.
Pozdr.
a u mnie d80 i sb800 czasem się trzęsie, czasem się trzeba narobić żeby zdjąć, a najgorsze żę czasem styki coś nie kontaktują i trzeba poruszyć przy sankach. nie wiem czym spowodowane jest takie zachowanie, ale nie wydaje mi się żeby zaraz kwalifikowało się to serwisu
U mnie na D90 SB800 buja się całkiem sporawo - natomiast u teścia na D700 ani troszku.
Przy czym o ile to bujanie nie powoduje niepoprawnego działania lampy... to jakby bym się tym w ogóle nie przejmował.
Może nawet robiłbym zdjęcia wtedy? :-)
D300 + SB900 - nic się nie buja, siedzi dość mocno!
Moje D300 zarwono z SB-600 i SB-900 jest sztywno jak na spaw:) elegancko wszystko i zadnych luzow. nie wiem skad sie biora takie egzemplarze. Rozumiem ze jest problem zwiazany w softem( jakies niedopatrzenie) ale sanki pod lampe? dziwne:/
nie wiem skad sie biora takie egzemplarze. Rozumiem ze jest problem zwiazany w softem( jakies niedopatrzenie) ale sanki pod lampe? dziwne:/
Wiesz siedzi sobie jakiś Chińczyk przy ręcznej prasie i wygina te blaszki. Raz dognie mocniej raz słabiej. Wszystko zależy od tego czy dostał swoją miseczkę ryżu czy nie :)
Tomek Konopka
25-06-2009, 15:50
w moim D200 + SB800 sabina sie telepie,nawet lampa sama kiedyś sobie błyskała,pytałem sie już o tym na forum,ostatnio nie błyska ale telepie się dalej, a ztego co wiem to w D200 taki urok.
Witam,
Słuchajcie kupiłem w piątek d300 po długoletnim cykaniu nikonem d70. Po paru testach stwierdziłem, ze to cuda, no i założyłem lampę sb 800-i tu pojawił się problem. Lampa jest luźna - trochę lata. W moim odczuciu zdecydowanie nie powinno tak być. W D70 trzymała się porządnie-po prostu nie zwracałem na to uwagi, a tu-od razu to wyczułem po założeniu i pochodzeniu ze sprzętem. Wróciłem do sklepu gdzie został nabyty aparat i przetestowm sklepu kolejne body d300-sytuacja się powtarzała w mniejszym lub większym nasileniu-jak to możliwe??? W d70 siedzi jak nie wiem co! Aparat został wysłany do serwisu co mnie doprowadziło do szału bo nie miałem okazji nim popracować porządnie,Mam wrażenie, że nic nie zrobią bo w paru innych korpusach d300, które testowałem w sklepie(pozostałych trzech) było podobnie? Czy to kwestia wadliwej serii czy każdy tak ma? Wydaje mi siałem z szefeę to bardzo dziwne.
Czy u Was również jest podobna sytuacja. Czy Lampa się ruszą (w tył i przód) a miejscu styku sanek i stopki widać luzy?
W poprzednim d70 lampa wchodziła z pewnym oporem i nie była najmniejszego luzu. W d300 o dziwo jest spory jak na mój gust?
Będę bardzo wdzięczny za wasze komentarze.
Z tak banalnego powodu wysyłasz sprzęt do serwisu pozbywając się go na kilka tygodni? I to mimo, że po przetestowaniu innych puszek wyszło na to samo?
Wybacz pytanie ale czy kupiłeś sprzęt, żeby robić nim zdjęcia czy żeby doszukiwać się luzów w jakiś tam blaszkach? Mi trochę się lampa buja ale... CO Z TEGO? jakie to ma znaczenie?
Może to kwestia indywidualna - u mnie nie zauważyłem bujania, a jak ktoś wcześniej zauważył - ciężko to lampisko (sb 900) zdjąć.
piotrzuraw
25-06-2009, 19:25
Ja w swoim juz dwutygodniowym D300 zakladalem sb600, sb25, vivitara i nissina.... i zadna sie nie giba i nie telepie :) anwet sama nie blyska. Wiec chyba jak sie trafi...
u mnie się nie buja, podpinam SB600 i SB800
zaix wrzuc fotke sanek (taka ze skosa zeby bylo widac te blaszke) to Ci pokaze co zrobic zeby lampa sie nie bujala. sam musialem sie tym zajac w moim D200.
HYPER - śledzę temat :) D-200 + SB-800, lampa giba się jak jakiś pie.. cośtam ;) uważam że nie powinna, w końcu to sprzęt nie za 199 PLN z promocji... Rozumiem że te wewnętrzne blaszki trzeba podgiąć do góry, żeby bardziej dociskały stopkę ?
Pzdr
Kijas
No więc tak jak się spodziewałem tego...mam odpowiedź z badziewnego serwisu Nikona-według nich oczywiście wszystko mieści się w poprawnych granicach zgodnie ze specyfikacją nikona mimo,iż lampa lata. Według mnie nie powinno to mieć miejsca jeżeli kupuje się sprzęt za tą kasę i to nie chodzi kompletnie o to, że kopiłem sprzęt i się czegoś doszukuję a nie robię zdjęć jak to ktoś zaczepny napisał w tym wątku, bo mam choćby drugie body, zresztą to mniej istotne. Uważam, że jeżeli się kupuje sprzęt za ponad 5000 to można liczyć na solidność, a problem jest po prostu wkurzający i tyle. Oczywiście, że chodzi o standardy produkcji. Jestem rozczarowany.
Hyper-nie mam jeszcze aparatu ale domyślam si, ze chodzi ci o zdjęci blaszki i wygięcie bocznych blaszek-to wiem jak zrobić. Według mnie to nie jest problem-problemem jest niedopracowana specyfikacja grubości profilu użytego do sanek lub specyfikacja gięcia. Po prostu jest tam luz i tyle. Dziwi mnie tylko czemu jedni mają ten problem a inni nie, bo to przecież masowa produkcja.
Ciekaw jestem jak by wyglądała sprawa gdybym wysłał sprzęt do Nikona niemieckiego lub austriackiego-przypuszczam, że sprawdziliby inne sanki i po prostu wymienili na takie, które trzymają wszystko jak należy.
(...) Dziwi mnie tylko czemu jedni mają ten problem a inni nie, bo to przecież masowa produkcja.(...)
i to jest właśnie powód
(...) gdybym wysłał sprzęt do Nikona niemieckiego sprawdziliby inne sanki i po prostu wymienili na takie, które trzymają wszystko jak należy.
pewnie tak, na co więc czekasz ?
wlasnie nie chodzi o podginanie zadnych blaszek. to by nic nie dalo.
wasilewk
26-06-2009, 12:33
wlasnie nie chodzi o podginanie zadnych blaszek. to by nic nie dalo.
? :twisted:
IMHO zależy to od egzemplarza puszki i lampy. podpinałem sb600 i 900 do mojego d50 i czasem się gibało a czasem nie :]
wiem ze jest to irytujące ( przynajmniej dla mnie i autora wątku ) ale co zrobić?? :] przecież nie będziesz ( do autora wątku ) walić młotkiem w sanki żeby były ciaśniejsze?
IMHO zależy to od egzemplarza puszki i lampy. podpinałem sb600 i 900 do mojego d50 i czasem się gibało a czasem nie :]
wiem ze jest to irytujące ( przynajmniej dla mnie i autora wątku ) ale co zrobić?? :] przecież nie będziesz ( do autora wątku ) walić młotkiem w sanki żeby były ciaśniejsze?
Nie, ja nie będę, ale uwierz mi, że i z takim rozwiązaniem się spotkałem.
w moim D200 SB800 wchodzi na sztywno. W D80, ktory mialem poprzednio, tez nie bylo zadnych luzow...
w moim D200 SB800 wchodzi na sztywno. ...To masz jakąś wyjątkową parę. Luzy tego zestawu to raczej norma, narzekano na to wiele, wiele razy, ale nikt co czytał archiwa forum tym się nie przejmuje.
To masz jakąś wyjątkową parę. Luzy tego zestawu to raczej norma, narzekano na to wiele, wiele razy, ale nikt co czytał archiwa forum tym się nie przejmuje.
chyba musze miec :)) Nie mialem rowniez takiego problemu z D70, a to byl moj pierwszy aparat, na ktory zalozylem SB800. Dzis po poludniu sprawdze jak "siedzi" na D700.
Od lat sledze grupy dyskusyjne i nie pamietam, aby taki temat byl poruszany. Nawet na "fredmiranda" na ktorym pisza czesto uznani na swiecie fotografowie tez nic takiego nie bylo... Powiem szczerze, ze luzna lampa mnie by chyba denerwowala...
na tym forum było o tym sporo, ale parę lat temu, jak wszedł D200.
Władca Pixeli
27-06-2009, 03:36
Nikon chciał polepszyć i spieprzył. :mrgreen:
Przez wiele lat używałem SB-24 i nigdy nie było problemów. Nakrętka dociskowa trzymała lampę bardzo dobrze. Nigdy nie miałem problemów ze stykami. Jedynie trzeba było uważać w którą stronę odkręcać nakrętkę.
Zrobiona nowy szybki sposób mocowania ale niestety dużo gorszy.
D80 + SB600 - lekki luz
D700 + SB600 - lekki luz
Szczerze? Mało mnie to interesuje, że się giba. Działa jak ma działać, więc po co mam takimi duperelami się przejmować :)
...no i z D700, tez moja SB800 siedzi mocno, bez luzow...
Art Erie
07-08-2009, 20:12
W moim nowiutkim Fuji S5 minimalny luz, czyli tradycja podtrzymana :) Teraz tylko czekać aż zaczną się gumy odlkejać :mrgreen: