Zobacz pełną wersję : D90s / D91
DarekD80
22-06-2009, 16:16
Czy w tym roku można się spodziewać następcy D90, coś w rodzaju D90s / D91? Kuzyn chce kupić DLSR-a i namawiam go na D90, ale jakby miało się pojawić w tym roku coś nowszego to poczeka.
andrzej_suse10
22-06-2009, 16:19
Myślę że nie ma sensu czekać na nowy model. Fakt, D90 to już staruszek, ale nie warto zwlekać z zakupem bo kadry uciekają ;)
Rafał_Sz
22-06-2009, 16:19
Czekać zawsze można. Tylko czy jest to warte straconych kadrów?
DarekD80
22-06-2009, 16:21
Zgadza się, ale kuzyn chce i tak kupić dopiero w okolicach września, a głupio by było gdyby 2-3 miesiące później był nowy model (zawsze coś poprawią!)
Czy w tym roku można się spodziewać następcy D90, coś w rodzaju D90s / D91? Kuzyn chce kupić DLSR-a i namawiam go na D90, ale jakby miało się pojawić w tym roku coś nowszego to poczeka.
Czego tak naprawde moze brakowac Twojemu kuzynowi w D90 ? Przede wszystkim niech kupi do niego dobra optyke.
Jesli zacznie go ten aparat ograniczac (chyba ze juz jest swiadomy jego ograniczen) to niech kupi polke wyzej lub po prostu wymieni na nowszy model za jakis czas.
W tym momencie nawet bym sie nie zastanawial i bral D90.
DarekD80
22-06-2009, 16:32
Tylko pytałem, bo wiele z Was ogląda strony typu "Nikon rumorous" itp. i chciałem zaczerpnąć informacji czy Nikon czegoś nie szykuje... Zgadzam się że D90 to świetny sprzęt i taki na 99% kupimy.
Raczej polityka ostatnimi czasy* Nikona odnośnie linii DXX jest taka ze kolejny następca ma matryce z linii DXXX z poprzednich lat. Wiec co najwyżej spodziewałbym się super-entry-level lustrzanki D4000 ( dokładnie jak D5000 ale bez odchylanego ekranika by zmniejszyć koszty ) jako następcy D40tki.
Dopiero jak coś ruszy w DXXX ( np D400 z 14 czy 15 MPx ) spodziewałbym sie updatu na D90 -tce.
IMHO oczywiście ;)
*
D100 (6Mpx) i dopiero potem -> D70 -> D70s -> D50 ->D40
D200 (10Mpx) i dopiero potem -> D80 -> D40X ->D60
D300 (12 MPx) i dopiero potem -> D90 -> D5000
"Kupić dzisiaj dzisiejszy chleb, czy może poczekać i jutro kupić jutrzejszy?"
Mam nadzieje, że wiesz co mam na myśli ;)
D100 (6Mpx) i dopiero potem -> D70 -> D70s -> D50 ->D40
D200 (10Mpx) i dopiero potem -> D80 -> D40X ->D60
D300 (12 MPx) i dopiero potem -> D90 -> D5000
dodał bym że w d300 może być poprawka z d2x, nowa rodzina d3x i d3>d700
więc możliwe że po sony i canonie nikon wprowadzi d90fx..
Dorzuć do tego roczniki i miesiące wyjścia do sprzedaży:D Może ktoś to sprezentuje i umieści gdzieś wysoko?
dodał bym że w d300 może być poprawka z d2x, nowa rodzina d3x i d3>d700
więc możliwe że po sony i canonie nikon wprowadzi d90fx..
Dorzuć do tego roczniki i miesiące wyjścia do sprzedaży:D Może ktoś to sprezentuje i umieści gdzieś wysoko?
mowisz masz http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1340092#post1340092 :)
pietia79
22-06-2009, 18:33
Zgadza się, ale kuzyn chce i tak kupić dopiero w okolicach września, a głupio by było gdyby 2-3 miesiące później był nowy model (zawsze coś poprawią!)
Poprawią, pewnie zabiorą śrubokręt ;) Ja bym nie czekał i kuzynowi też nie radził.
Bartek - NinoVeron
22-06-2009, 18:41
D90 jest bardzo młodym aparatem (9 m-cy) ... wiec na jego następce przyjdzie poczekać zapewne do konca 2010 roku
jesli ktos chce tyle czekac to znakiem tego taki aparat nie jest mu potrzebny ... dla kogos kto nie przywiazuje az takiej wagi do fotografii to spokojnie wystarczy mu D5000 :)
W tym roku może w sierpniu pokazać się D300s.
Więcej nie można się spodziewać.
Poza tym D90 sprzedaje się bardzo dobrze, więc jego następcy można spodziewać się w 2010 r.
A ja jestem pewien, ze nastepca D90 pojawi sie jeszcze przed koncem wakacji.
Zobaczycie, przypomnicie sobie moje slowa.
... i schowal szklana kule do torby fotograficznej.
Wystarczy popatrzec na to jak dlugo na rynku byl D80......nie ma co sie czaic tylko kupowac i klepac:)
gadzeciarz
22-06-2009, 19:53
tak można czekać i czekać i .... a jest jeszcze jedna prawda o nowościach
nie wszystkie nowe sprzęty muszą być koniecznie lepsze od poprzedników,dotyczy to głównie jakości obrazu oraz zastosowanych praktycznych rozwiązań które naprawdę się przydają a nie są tylko reklamowym chwytem.
Dodatkowo producenci wychwalając to swoje nowe bajery,nic nie wspominają że w swej super nowość zastosowali marnej jakości komponenty,materiał itp.
Coś kosztem czegoś,nie ma nic za darmo.
Sztuka to ustrzelić ten optymalnie wypasiony model,praktycznie i jakościowo.
W moim odczuciu D 90 jest właśnie takim kompromisem,oraz strzałem w dziesiątkę.
Polecam ten aparat mam go od dość niedawna i jest miodzio!
szymonvader
22-06-2009, 20:24
a jak długo kuzyn bawi się fotografią? jeżeli jest początkującym to d90 zajmie mu dużo czasu i da wiele frajdy bo to naprawdę dobry sprzęt. Ja ze swojego jestem jak najbardziej zadowolony i każdemu mogę polecić. A co do nowości to myślę ze po wypuszczeniu d5000 w tej klasie tak szybko nic się nie zmieni. Pozdr
a jak długo kuzyn bawi się fotografią? jeżeli jest początkującym to d90 zajmie mu dużo czasu i da wiele frajdy bo to naprawdę dobry sprzęt. Ja ze swojego jestem jak najbardziej zadowolony i każdemu mogę polecić. A co do nowości to myślę ze po wypuszczeniu d5000 w tej klasie tak szybko nic się nie zmieni. Pozdr
D5k jest raczej o klase nizej:O Myle sie??
szymonvader
22-06-2009, 20:33
jeżeli chodzi o klasy pro i inne wymyślne to tak, ale mi bardziej chodziło o klasę cenowa tzn do 4000 zl
DarekD80
22-06-2009, 21:34
D5000 pozycjonują pomiędzy D60 a D90
W tym roku można spodziewać się następcy D300 ewentualnie jest szansa na coś poniżej D5000 bo Nikon pozbawił się puszki w segmencie do 2k PLN za body+kit (a tu robi się pieniądze i przyciąga ludzi do systemu). Jeśli Canon ma zamiar walnąć jakieś super 1Dmk4 to możemy też ujrzeć następcę D3 (firmy orientują się nad czym pracuje konkurencja). Jednak byłby to raczej D3s niż D4 (czyli lekki lifting). Na następcę D90 zdecydowanie za wcześnie.
velaskez
23-06-2009, 05:13
Dxx z segmentu 70-80-90 wychodzą mniej więcej co 2 lata, więc nie ma co czekać.
Gdzieś czytałem że Canon trzyma się polityki, że co 18 miesięcy wypuszcza następcę tego samego segmentu, Nikon chcąc być konkurencyjny robi w sumie chyba podobnie.
N90 jest dość młodą konstrukcją wiec na następcę bym czekał dopiero może w 2010 roku.
Ja również bym nie polecał czekać. Ryzyko jest takie, że poczeka - zawiedzie się i źle na tym wyjdzie. Może też się pospieszyć, cieszyć się foceniem i też na tym źle wyjść... a może ... nie doczekać kupna ... To jak gra w lotto - kilka miliardów możliwości. Na odsprzedaży sprzętu foto jak na razie też dużo się nie traci. Jak mi było potrzebne szkło do robienia zdjęć, to je kupiłem, mimo, że po 2ch miesiącach przeprowadzałem zmianę systemu (i nie ... wcale nie mam forsy jak Eskimosi lodu:) ). Kupować aparat! I to najlepiej jak najszybciej, bo radość z fotografowania jest bezcenna!
No i, czekać na co? Bo jeżeli na AF do filmików w D90, to chyba warto. Niczego specjalnie ekstra innego następca miał nie będzie.
Piotr
Ja sie w grudniu zastanawiałem czy kupować d90, czy jeszcze czekać.. "A może po świętach cena spadnie, może w nowym roku będzie niższa". W końcu nie wytrzymałem i kupiłem ;) co mi wyszło na dobre, bo teraz ceny są znacznie wyższe.
Reasumując - nie ma na co czekać bo kadry uciekają. Zresztą po wyjściu D90s/D91 stary dobry D90 nie przestanie nagle robić zdjęć. Dalej będzie to bardzo dobry aparat.
SlaWasII
23-06-2009, 15:20
Niczego specjalnie ekstra innego następca miał nie będzie.
Będzie miał... ciaśniejszy bagnet... i trzy zera na końcu ;)
Pewniakiem wyjdzie coś a'la D50000 czyli niższy model niż D5000 bo tu jest luka. Na zmianę D90 bym nie liczył.
Jeśli ktoś ma ochotę postać to warto czekać na to czy będzie taniej a nie czy będzie młodziej.
Ludzie - jest kryzys, jakie nowe puszki? Kto o zdrowych zmysłach będzie wprowadzał nowe produkty, jak mu rynek się kurczy?
Ludzie - jest kryzys, jakie nowe puszki? Kto o zdrowych zmysłach będzie wprowadzał nowe produkty, jak mu rynek się kurczy?
Mogę Cie kolego zapewnić, że rynek na produkty NPL się nie kurczy... a nowości - no cóż - znając politykę tej firmy to wiadomo, że będą ;-)
Mogę Cie kolego zapewnić, że rynek na produkty NPL się nie kurczy... a nowości - no cóż - znając politykę tej firmy to wiadomo, że będą ;-)
Tzn. że doniesienia o spadku sprzedaży i redukcji zatrudnienia to był tylko taki branżowy żarcik?
velaskez
23-06-2009, 16:21
Dżołk;) Czorny ostatnio to wszystko to jeden wielki dżołk.
Kryzys niestety może pokrzyżować moje wywróżone z fusów kolejne premiery Nikona w sąsiednim wątku.
Może dlatego zamiast następcy d400 ujrzymy d300s - czyli microwaved D300. ;)
DarekD80
23-06-2009, 20:37
Dzięki za odzew. Mówiąc D90s miałem na myśli lifting, małą modernizację a nie zupełnie nowy model...
Tzn. że doniesienia o spadku sprzedaży i redukcji zatrudnienia to był tylko taki branżowy żarcik?
hm... w sumie to nie słyszałem, żeby w Nikonie były jakieś redukcje... zważywszy na fakt, że tam pracuje tylko kilkanaście osób.
I wierz mi, że NPL nie odnotowuje spadku sprzedaży - a wręcz przeciwnie - w ostatnim okresie mają nawet wzrost sprzedaży :) :) więc nijak się to ma do obecnego kryzysu a może i dobrze ? hm ? :)
velaskez
24-06-2009, 08:22
Eee, może w Polsce jest ich kilkanaście, ale w Japonii jest 2.5 tysiąca.
http://praca.wp.pl/kat,1013819,title,Nikon-zwalnia-1-tys-pracownikow,wid,11173394,wiadomosc.html?ticaid=184 38
W tym roku szacują, że stracą, w tym roku fiskalnym, bagatela 17mld jenów(179mln USD). Rzeczywiście zaje***** się im powodzi:-P W porównaniu z zyskiem 26mld jenów jakie uzyskali przez ostatnie 12 miesięcy, to teraz są w ciemnej d***.
Ograniczenie nowości a tym samym klientów/zainteresowania/spekulacji/reklamy/etc w tym przypadku byłoby jeszcze dodatkowym strzałem w kolano. Kryzys to (dla ambitnej i nie zagrożonej póki co upadkiem firmy) szansa na wyskoczenie przed konkurencję, więc akurat nie spodziewałbym się tutaj jakiś zmian w cyklach produkcyjnych.
Zastanawiam się jedynie co wąchają ludzie, którzy ustalają nazewnictwo kolejnych modeli...
SlaWasII
24-06-2009, 08:45
Wybudujmy im fabrykę w Polsce!
Nasza Ojczyzna najmniej odczuła kryzys światowy... i wskaźniki ma najlepsze w Ojropie... ;)
velaskez
24-06-2009, 08:49
shao może dzwonić po przyjaciół (żółtych) to jeszcze zaoszczędzimy na kosztach budowy:mrgreen:
hanniballecter2
24-06-2009, 20:11
Bardziej liczę na nowy firmware do D90 niż na jego następcę ;)
Moim zdaniem poczekać można, tylko nie wiem na co. Ja równie dobrze mogłem czekać, aż D90 stanieje i kupić D90 zamiast D80, ale to nie ma sensu. Jak wyjdzie następca D90, to sytuacja będzie dokładnie taka sama. Ludzie będą się pytać i czekać na kolejnego następcę. Ale wydaje mi się, że następcy D90 w najbliższym czasie nie będzie. Czego byś nie kupił to i tak wiadomo, że za 2-3 lata wyjdzie nowszy model. Czekanie nie ma naprawdę sensu, chyba że następca ma wyjść "na dniach", ale i tak wtedy jego cena będzie dużo wyższa niż faktyczna wartość. Kupować D90 i focić :-D
DarekD80
27-06-2009, 22:05
Namówiłem go na d90 (przez moment chciał canona, ale wybiłem z głowy :D), teraz jeszcze się zastanawia nad szkłem. Prawdopodobnie weźmie takie jak ja mam 18-105 VR a jako drugie (nie co później) 70-300 VR.
Temat można zamknąć ;)
Polsar74
28-06-2009, 19:50
ostatnio bardzo przypadł mi do gustu aparacik który zabiera na wszelkie wycieczki. Podpinam do niego N35 AF-S i jest bajeczka. Mały, zgrabny, lekki - wiecie już jaki ? Tak - D40 !
Do autora - jak się będziesz zastanawiał dłużej to Ci kolejne kadry pouciekają - szkoda czasu. Kupuj to na co Cię stać i w drogę...