Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bezmiar oceanu
Aberrator
22-06-2009, 15:19
Dzisiaj taki widoczek, rozmycie może być dla kogoś "za" a dla kogoś "przeciw". Ciekaw jestem proporcji w opiniach. Pozdrawiam
#Bezmiar oceanu#
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/8472/cypelportrushndgrad2jpg.jpg)
malasana
22-06-2009, 15:35
Ja jestem bardzo na tak. Bardzo fajny kadr, tonacja. Natomiast mysle, ze w bardziej poziomych proporcjach (np 2:3) byloby jeszcze lepiej.
Ja jestem na nie. Nie wystarczy dać długi czas by zdjęcie było jeszcze dobre. Kompozycja mi się nie podoba oraz wszechobecna burość bez kontrastu i koloru.
malasana
22-06-2009, 15:37
To na razie 1:1 :D
Mi również się nie podoba. Kompozycji zbytnio nie dostrzegam - kadr taki nijaki...
Kolory też strasznie szarobure i wyprane...
1:2
A mnie się podoba. Takie spokojniutkie. I nawet w przeciwieństwie do malasany, widzę to bardziej w kwardracie niż prostokącie ;-)
Aberrator
22-06-2009, 17:39
To ile jest na razie? 2:2. Oczywiscie ciekawi mnie koncowy wynik.
Ad Kulten - nigdzie nie napisalem ze rozmycie tla gwarantuje automatycznie dobre zdjecie, jezeli chodzi o kolory mozna sprobowac o innej porze dnia, nic straconego :)
Ad SAINT - co to znaczy ze "Kompozycji zbytnio nie dostrzegam" wyjasnij prosze bo moze bede mogl czerpac z Twojej wiedzy konpozycyjnej, chetnie skorzystam.
Pozdrawiam i dzieki wszystkim za opinie, poczekamy jeszcze z tydzien i zobaczymy ile sie tego uzbiera.
Ja też nie napisałem nic o rozmycia tła :) tylko o długim czasie a to wcale nie jest tożsame.
Ponadto uważam, że zbyt bronisz tego zdjęcia. To zdjęcie ma się bronić a stawanie w roli adwokata/autora tylko potwierdza, że zdjęcie jest średnio udane. Zatem to licytowanie jest nieco naciągane i w żaden sposób zdjęciu nie pomoże, a wręcz przeciwnie.
Kompozycja mi się nie podoba oraz wszechobecna burość bez kontrastu i koloru.
Moje zdanie jest podobne. Zdecydowanie brak tutaj pierwszego planu. Nic się na nim nie dzieje. Dla mnie za ciemno i za mało kolorowo.
Pzdr
Jestem na tak,..choć mam mieszane uczucia co do kadru,..chyba wolał bym szerzej. Podoba mnie się natomiast ''wszechobecna burość, bez kontrastu i koloru '', jak to ładnie ujął Kulten..,a światłem na odległym klifie i wodzie przy brzegu jestem wręcz rozbrojony...Nie jestem jednak fotografem, dlatego przypuszczam, że to koledzy mogą mieć rację. Pozdrawiam.
Nikonozaur
22-06-2009, 20:51
Kolory to kwestia gustu, ale jak dla mnie, na focie nie ma na czym oka zawiesić. "Bezmiaru" nie czuję.
andrzejp
22-06-2009, 21:41
Ja jestem na nie. Nie wystarczy dać długi czas by zdjęcie było jeszcze dobre. Kompozycja mi się nie podoba oraz wszechobecna burość bez kontrastu i koloru.
No niestety, przychylam się do wypowiedzi kultena,
a może gdyby nie było rozmycia - byłoby ciekawiej?