Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Psia Góra ponownie
Oto drugie zdjęcie z tej samej wycieczki miesiąc temu z Dog Mountain...
http://www.cezarmart.com/gallery/DogMtn_200810_noframe_1000.jpg
taka przestrzeń a tak ciasno ehhh, dla mnie zdecydowanie za ciasno ,
No hohoho... tego oczekiwalem :mrgreen:
Piękny widok, zniewalające miejsce. Kolorystyka świetna. Kadr ok, ale aż się prosi żeby więcej zobaczyć z tego widoku ;)
Zniewalający widok.
I cudownie, że nie wyciągałeś drugiego planu mocną kolorystyką czy kontrastem.
Jest pięknie. To zdjecie to cały Ty.
PS. Wywal syfka z wody - na prawo od drzewka
malasana
22-06-2009, 16:38
Mz kadr jest zbyt ciasny, az sie chce wyjrzec w prawo, zobaczyc wiecej.
No rzeczywiście jakaś plamka się zapodziała. I to w nowym aparacie! :oops:
Trochę postaram się wybronić ten obrazek, bowiem już kilka razy słyszałem aby zrobić to szerzej. :)
Szeroki plan ma swój przekaz i wąski plan ma swój przekaz. Nie patrzę się na to "jakby to było na szerszym planie".
Jakby był plan szerszy, to byłoby niebo, a ja nie chciałem nieba. Na tym polegał mój plan, aby nieba nie było, a całe tło to były góry. Na tym polegała cała ta wizja w momencie rozstawiania statywu. Nawet specjalnie się pofatygowałem kilkadziesiąt metrów do góry, aby drzewa się zmieściły w całości na tle gór. Na tym polegała koncepcja. Czy byłoby lepiej z niebem? Trudno powiedzieć, ale na pewno to byłoby inne zdjęcie. I pewnie byli jacyś fotografowie którzy użyli szerszego kąta aby zmieścić niebo. Ja tego nie zrobiłem bo na tym właśnie polega mój styl i preferencje.
Czasami się robi szerzej, czasami wężej. Nie ma reguły że krajobraz musi być tylko na szerokim kącie.
Czy więcej prawego? Znowu można by dyskutować. Ta koncepcja jaką zrobiłem ma drzewa w sekwencji malącej idące diagonalnie. Zresztą koncepcja diagonalna jest bardzo częsta na moich zdjęciach, bo znowu - na tym polega moja wizja. Nawet sam sobie z tego długo nie zdawałem sprawy, ale jak się przeleciałem po większości moich zdjęć, to diagonalne spojrzenie jest na większości z nich. Styl?
No rzeczywiście jakaś plamka się zapodziała. I to w nowym aparacie! :oops:
Trochę postaram się wybronić ten obrazek, bowiem już kilka razy słyszałem aby zrobić to szerzej. :)
Szeroki plan ma swój przekaz i wąski plan ma swój przekaz. Nie patrzę się na to "jakby to było na szerszym planie".
Jakby był plan szerszy, to byłoby niebo, a ja nie chciałem nieba. Na tym polegał mój plan, aby nieba nie było, a całe tło to były góry. Na tym polegała cała ta wizja w momencie rozstawiania statywu. Nawet specjalnie się pofatygowałem kilkadziesiąt metrów do góry, aby drzewa się zmieściły w całości na tle gór. Na tym polegała koncepcja. Czy byłoby lepiej z niebem? Trudno powiedzieć, ale na pewno to byłoby inne zdjęcie. I pewnie byli jacyś fotografowie którzy użyli szerszego kąta aby zmieścić niebo. Ja tego nie zrobiłem bo na tym właśnie polega mój styl i preferencje.
Czasami się robi szerzej, czasami wężej. Nie ma reguły że krajobraz musi być tylko na szerokim kącie.
Czy więcej prawego? Znowu można by dyskutować. Ta koncepcja jaką zrobiłem ma drzewa w sekwencji malącej idące diagonalnie. Zresztą koncepcja diagonalna jest bardzo częsta na moich zdjęciach, bo znowu - na tym polega moja wizja. Nawet sam sobie z tego długo nie zdawałem sprawy, ale jak się przeleciałem po większości moich zdjęć, to diagonalne spojrzenie jest na większości z nich. Styl?
Ja pisałem, żeby więcej, ale nie z powodu chęci zmiany kadru czy kompozycji, tylko z chęci zobaczenia szerszego widoku dla nacieszenia oczu i z ciekawości jak to wygląda. Chyba zamotałem...
To inaczej: kadr zdjęcia z tą szerokościa jest jak najbardziej ok, podoba mi się, nie zmieniałbym. Chodzi o np drugą fotke, jak z bekstejdża z szerokim widokiem, na który jako ciekawostke można popatrzyć, o ;)
Ja pisałem, żeby więcej, ale nie z powodu chęci zmiany kadru czy kompozycji, tylko z chęci zobaczenia szerszego widoku dla nacieszenia oczu i z ciekawości jak to wygląda. Chyba zamotałem...
Nie, nie, to nie chodziło o Ciebie :) Po prostu przy innych okazjach słyszałem że to zdjęcie mogłoby być szersze i dlatego to mnie skłoniło do refleksji na temat kompozycji tego zdjęcia. :)
gadzeciarz
22-06-2009, 17:20
Widok wręcz jak to się teraz mówi "miodny" aż trudno sobie wyobrazić ja to cudnie na żywo wygląda gdy jeszcze powiew wiatru czuć na twarzy itp.
jerrybb1
22-06-2009, 17:27
ciasno ale swiatlo bdb. ogolnie bdb kompozycja. Faktycznie bycmoze panorama byłaby lepsza:)
Mosquito
22-06-2009, 20:45
Bardzo dobre zdjęcie, gdy pokazałeś pierwsze zdjęcie z tego miejsca byłem zawiedziony. Teraz spokojnie możesz się pod tym zdjęciem podpisać, jest na świetnym poziomie.
Widok jest monumentalny. Wspaniałe drzewa, ich dramatycznie ułożone gałęzie dodają wiele emocji do tego obrazu. Tło dla nich jest wręcz wymarzone, wspaniale te dwa plany współgrają. Oczywiście pierwszoplanowym aktorem jest światło, jest niesamowite.
Bardzo dobre zdjęcie, gdy pokazałeś pierwsze zdjęcie z tego miejsca byłem zawiedziony. Teraz spokojnie możesz się pod tym zdjęciem podpisać, jest na świetnym poziomie.
Widok jest monumentalny. Wspaniałe drzewa, ich dramatycznie ułożone gałęzie dodają wiele emocji do tego obrazu. Tło dla nich jest wręcz wymarzone, wspaniale te dwa plany współgrają. Oczywiście pierwszoplanowym aktorem jest światło, jest niesamowite.
Dzięki! :)
Piękno i niedosyt
To ujęcie jest jak lekko odchylona bluzka ukazująca co nieco z kuszących kształtów ;)
Świetna fota, uwielbiam krajobrazowe perełki na wąskim końcu :)
andrzejp
22-06-2009, 21:50
Widząc te drzewa, zaraz wiedziałem jaki był Twój zamysł.
Bardzo mi się podoba.
W szerokim by to się zgubiło i nie byłoby przekazu,
ot ładna panorama i nic więcej.
przychylam się do słów flyski - ma rację.
no cóż Ty potrafisz zaskoczyć - kolejna bdb praca ze swietna kolorystyka i przemyslanym kadrem
powiem jeszcze za S4INT-em (też chciałbym zobaczyć wiecej tej góry ) moze jeszcze jedna fotka z tego miejsca bo nie wierzę ze nie masz :-D
wojtek6308
23-06-2009, 19:40
Świetny kadr i to niesamowite światło stworzyły niepowtarzalny klimat
tej fotografii :-D bardzo mnie się podoba :-D
Cudne światełko, reszta też mi się bardzo podoba