Zobacz pełną wersję : Czy używa ktoś Lowepro Photo Trekker AW II ?
pietruh57
22-06-2009, 12:07
Jak w temacie.
Mam/miałem Fomei PVR-3 ale mi się rozlatuje ( zamki do wymiany, pruje się itp. duperele ) no i jest trochę mały.
Potrzebuję coś solidniejszego i większego. Lowepro jest chyba ciut większy/głębszy. W Fomei jest płytko, D700 z gripem wypycha mi trochę plecak, brakuje mi już miejsca, no i jakość kiepskawa...proszę o jakieś wasze opinie o tym Photo Trekker AW II ? Mam torbę Commercial AW, wielka i pojemna i mam już wyrobione zdanie/zaufanie do Lowepro, ale potrzebny mi również plecak i stąd moja prośba o Wasze opinie ( bo to trochę kasy kosztuje...) ale TYLKO o tym Lowepro ! Z góry dziękuję !
Pozdrawiam
Piotr
Różnica między Fomei a Photo Trekkerem nie jest "ciut", a raczej bardzo duża. Plecak Lowepro jest wielki, łatwo pomieści D700 z gripem (nic nie wystaje) i jeszcze sporo więcej. Jednak jest również ciężki (dobrze ponad 3 kg, nawet raczej blisko 4 kg). To spowodowało, że po jednym dniu przymierzania wymieniłem go na Nature Trekkera. Ogólnie jest dość wygodny w noszeniu, jakość Lowepro, t.zn., że nic się nie psuje, przynajmniej przez rozsądny okres czasu.
pietruh57
22-06-2009, 13:38
Dzięki!
A powiedz mi jaka jest różnica "wagowa" pomiędzy nimi, aż tak znaczna ? Pytam bo po odpięciu DayPack'a chyba nie będzie tych 4 kg ?
Pozdrawiam
Day Pack nie jest przypięty, tylko wsadzony do przedniej dużej kieszeni. Różnica wagowa między Nature a Photo Trekkerem nie jest bardzo znacząca, jakieś 30 dkg. Jednak radzę obmacać Photo Trekkera. To jest naprawdę duży plecak, przynajmniej w stosunku do Fomei. Nawet z Nature Trekkerem rzadko wyprawiam się na rowerze, nawet nie z powodu ciężaru (tej wagi aż tak mocno się nie czuje, bardzo pomaga pas biodrowy), ale przez tą głębokość plecaka wyglądam jak z poważnym garbem. Jedyną prawdziwą wadą tych plecaków jest system mocowania statywu. Mocuje się za pomocą linek (dół statywu wchodzi do kieszonki), które na mnie sprawiają wrażenie plątaniny i nie trzymają sztywno statywu; czuje się jakby statyw sprężynował na tych linkach. Stara metoda z paskami była, imo, lepsza.
pietruh57
22-06-2009, 14:48
Z chęcią bym go zobaczył "na żywo", ale niestety u mnie to nieosiągalne. Do najbliższego salonu w którym mógłbym go zobaczyć mam ponad 120 km ( Wrocław ) i nikt mi nie może zagwarantować że będzie, aktualnie go nie mają... Widzę że i Photo i Nature mają tę samą głębokość tj. 38 cm, domyślam się że z DayPackiem bo nominalna, wewnętrzna to 15 cm. No i jestem w rozterce, 38 cm to faktycznie na plecach jak tobół wygląda...
Pozdrawiam
Te 38 cm to chyba przesada. Akurat nie mam plecaka pod ręką, ale jak wrócę do domu to sprawdzę. Moim zdaniem raczej bliżej 30 cm. DayPack jest cieniutki, góra 3 cm, może nieco więcej jak dodać szelki. Już grubsza jest ochronna spodnia warstwa.
Używam, nieszanuje;-) napycham sprzetem(czasem wazy onad 20 kg) w miejscach gdzie nie ma hotelu z sejfem nosze całość na plecach i idzie przezyc.
pietruh57
23-06-2009, 09:14
Ok. dziękuję!
W takim razie chyba zamawiam, poszukam jakieś ceny. Może coś taniej bedzie.
mam tylko prośbę, gdybyście mogli zmierzyć głębokość z DayPack'iem i bez byłbym niezmiernie wdzięczny. Przeczytałem w specyfikacji na stronkach producenta że ma te 38 cm i się trochę wystraszyłem...:-D
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Zmierzyłem (ale Nature Trekker, Photo Trekker będzie to samo): bez DayPacka położone na ziemi - 25 cm, jesli dodać kieszonkę na statyw (zdejmowalną) - 30 cm. Podejrzewam, że goście z LowePro zmierzyli głebokośc razem z podwiniętymi pod plecak szelkami i pasem biodrowym. Z DayPackiem wiele nie przybędzie, jesli pusty to góra 3-4 cm. Ten DayPack to placek wielkości mniej więcej pustego Camelbacka.
pietruh57
23-06-2009, 17:32
Dzięki śliczne!
Szukam i kupuję.
Pozdrawiam
Używam, nieszanuje;-) napycham sprzetem(czasem wazy onad 20 kg) w miejscach gdzie nie ma hotelu z sejfem nosze całość na plecach i idzie przezyc.
Witam tez go mam i ostatnio na lotnisku pani zobaczyła ze dosc mocno są napięte szelki i zapytała sie ile wazy (odpowiedziałem ze mam tam sprzet foto :mrgreen: ) ale nadal chciała wazyc wiec dałem na waqge okazało się 21,7 kilo wiec pani dała papierek na dopłate ( przepakowałem sie i zostało 11 ) i dała mi spokuj :mrgreen: .
Polecam jest bardzo mocny czasem zamki mam tak napięte jak baranie ....... :mrgreen: wytrzymał tez dość mocną ulewe :) i nie zamukł . polecam
pietruh57
09-07-2009, 14:47
Kupiłem!
Dzięki za porady. Jest wielki, doskonale wykonany i mam jeszcze wolne miejsce w środku, ale nie na plecach...:mrgreen:.
Pozdrawiam
widzisz , nawet na browara miejsce sie znajdzie :mrgreen: