Zobacz pełną wersję : Torba - dosyć specyficzny problem
Mariusz888
22-06-2009, 11:53
Otóż chciałem Was zapytać o małą poradę w sprawie torby na sprzęt - to co mam już sobie zajmuje trochę a Slingshot 200 nie wyrabia choćby nie wiem jak kombinować... ;)
Oczywiście ktoś powie - kup największą i będzie git bo pewnie jeszcze miejsca zostanie :p otóż potrzebuję torby która będzie niejako dwu funkcyjna tzn na co dzień potrzebuję do niej wrzucić 1 puszkę z jakimś małym szkłem - choćby to było D200 + N 50/1.8 oraz musi mieć przestrzeń na laptopa w której laptopa nie będzie ale znajdą się wszystkie papiery, które po prostu muszę ze sobą targać - nie jest tego wiele ale coś pokroju A4 musi wejść (na grubość starczy jak będzie ze 3-4 cm takiej przestrzeni nawet... najlepiej gdyby kieszeń ta była jakoś z boku i niezależnie otwierana np na zamek tak by nie trzeba było całości otwierać po to by wyjąć np notes :)
Jednak czasem jest tak że trzeba tam wpakować więcej sprzętu i dlatego chciałbym by mieściła:
-D200
-D80 z gripem
-S10-20
-N24-70
-S150
-N70-210
i jak jeszcze gdzieś wejdzie to supportowo ta 50'tka może być
dodatkowo chciałbym aby puszki wchodziły do niej z zapiętymi szkłami - prawie zawsze zestaw 10-20+24-70 lub 24-70+150 i co ważne - z zalożonymi osłonami przeciwsłonecznymi (tak było by wręcz idealnie) bardzo fajnie by było gdyby wchodziły "na płasko" ale w pionie też może być tylko nie wiem jak zniosą to te osłony ;)
Z czasem może jeszcze wyniemię N 70-210 na coś 2.8 więc miło by było gdyby wszedł. Oczywiście do wszystkiego jakieś małe kieszonki na filtry, aku, czasem ładowarkę ale to już dużo miejsca nie zajmuje :)
Bardzo fajnie by było gdyby było w niej duży zasób wkładek przegródkowych tzn by producent dawał tyle by można było to dowolnie pokonfigurować a nie by było "na styk" - w slingshocie akurat przydała by się jeszcze spokojnie 1-2 wkłądka...
I teraz chciałbym Was zapytać co sądzicie że pomieści to wszystko co wymieniłem i sprawdzi się w opisanych zastosowaniach? Przyznam że jest lekki konflikt interesów ponieważ, z jednej strony miło by było gdyby torba nie miała na sobie wypisane "podwal mi sprzęt" a z drugiej strony mam ogromne zaufanie do Lowepro dla którego po kolejnym wypadzie gdzie pokrowiec AW uratował mi sprzęt przed zamianą go na akwarium bardzo bym chciał aby to było coś od nich i koniecznie z pokrowcem AW (kiedyś myślałem że to się mi nie przyda... o jaki ja naiwny wtedy byłem ;) )
Myślałem o serii Stealth Reporter - jakieś 400 czy 550 będzie ok? jest jeszcze 650 ale nie wiem czy nie będzie za duży? - jest Commercial ale to już duże, sztywne bydle którego raczej nie ma sensu targać ze sobą na co dzień tym bardziej że rzuca się w oczy jak nie wiem :) Stealth Reporter raczej nie tak bardzo - ew Nova 5 ale czy ona da radę? (btw kto mi wytłumaczy zasadniczą różnicę w cenie pomiędzy Nova 5 a ST550? bo jest chyba sztywniejsza a tańsza) - nie musi być jakoś strasznie sztywna ale żeby też nie była sakiewką na żetony ;)
Może macie jakieś koncepcje jak to rozwiązać? :) cenowo najlepiej gdyby nie wyszło to ponad 400 no max 500zł... oczywiście mogą być inne marki i modele ale jeśli mogę prosić o uzasadnienie "dlaczego ta" to było by super - może być bardzo skrótowo :) z góry wszystkim dziekuję :)
marszull
22-06-2009, 12:25
Reporter jest ok, ale co do wielkosci to najlepiej podbic do sklepu z calym sprzetem i sobie sprawdzic (ja przy kupowaniu torby i plecaka tak robilem)
co do osłon - zakładaj je odwrotnie na bagnet, wtedy nie będą zajmowały dużo miejsca.
Mariusz888
22-06-2009, 12:43
mkukla - wiem że będą mniej miejsca zajmowały ale to strasznie wkurzająca operacja dla mnie jest ;) niby nic ale wolę mieć że tak powiem sprzęt gotowy pod ręką niż użerać się z osłonami :p
Lowepro Stealth Reporter D400 AW nie ma komory na komputer, wiec nie spelnia Twoich wymagan co do przegrody na papiery. Stealth Reporter D550 AW wg opisu producenta miesci "maly notebook", niektore zrodla podaja, ze 12". Jednak z wlasnego doswiadczenia wiem, ze pomiesci 15,6" i to bez jakiegos specjalnego upychania. Reporter D650 AW to juz "kobyla". Moim zdaniem nie sa to jednak torby do noszenie jedynie puszki i jednego zapietego szkla. Sa dosc wiotkie, czyt. nie grzesza sztywnoscia (co mialo byc ich zaleta, jednak moim zdaniem srednio to wyszlo). Jesli nie zaladuje mojej 550 przynajmniej do polowy, to sie cala "wygina" podczas dluzszego spacerowania. To tyle jesli chodzi o wlasne doswiadczenia. Wydaje mi sie, ze ciekawym rozwiazaniem moze byc rowniez Lowepro Classified 250 AW.
Jesli chodzi o inne marki, to moim zdaniem warte uwagi sa tez torby Naneu (http://www.naneupro.com), np. seria Sierra, Tango albo Sahara (to z takich bardziej fotograficznych aktówek ;) ).
Mariusz888
22-06-2009, 18:03
Ooo dzięki za rzeczową wypowiedź :) no skoro się tak gną to może faktycznie być lipa ;) rozważałem też wariant 2 toreb - tzn takiej "na wszystko" i jakiejś małej ale na razie wolą bym pozostać przy kupnie 1 :) z ty, Classified'em 250 AW to faktycznie pomysł bardzo dobry - szkoda tylko że taką cenę ma... :/ taniej jak za 590zł nie znalazłem no ale jak będzie trzeba to będzie trzeba :)
Naneu to przyznam że słabo znam z bezpośrednich doświadczeń - btw ta strona jest straszna xD bardziej nieczytelnego wyszukiwania produktów ciężko się doszukać xD a Sahary już tam nie ma na stronie... :)
Mariusz888
22-06-2009, 22:17
Eeee no nie mówcie że wątek już tak szybko umiera... ;) 112 wyświetleń i 1 obszerniejsza merytoryczna wypowiedź... może ktoś, coś jeszcze? ;) Inne wątki o torbach czytałem tylko w żadnym nie uwzględniał nikt tego co wypisałem na początku ;)
Ja mam obecnie taki sam problem i prawdopodobnie kupie Hama Defender 220. Oprócz całego sprzetu (dwie puszki, szkła i lampy) wejdzie jeszcze pół skrzynki piwa i notebook 17". Kosztuje w granicach 400 pln więc cena niezbyt wygórowana.
Naneu to przyznam że słabo znam z bezpośrednich doświadczeń - btw ta strona jest straszna xD bardziej nieczytelnego wyszukiwania produktów ciężko się doszukać xD a Sahary już tam nie ma na stronie... :)
No strona nie jest zbytnio intuicyjna w nawigacji, ale może nie masz jakiegoś Flash'a, czy innego Adobe'a i Ci w ogóle stronka nie śmiga. Normalnie możesz rozwinąć "Products" i wybrać "By Series". Tam masz Sahara Backpack (217*F) i Shoulder Bag (115*F).
Co do Hama Defender -- świetnie wykonane torby.
Sam taką posiadam (choć w tej chwili nie jestem pewien który model - w sensie wielkości) -- ale raczej z tych większych.
Jakość pierwsza klasa.
Natomiast ich główny problem polega na braku bocznych kieszeni.
Mają jedną, zapinaną na "rzep" i zatrzaski z przodu - podłużną. Ale nie jest zbyt pojemna - wrzucam do niej filtry, węzyk i baterie do lamp, ale niewiele więcej się chce zmieścić.
A już ładowarki np. nie ma gdzie wcisnąć.
Być może można do niej dokupić jakieś dopinane boczne kieszenie, jednak z perspektywy wolałbym, żeby natywnie takowe miała przytwierdzone.
Mariusz888
23-06-2009, 17:28
clusca - nie no strona mi chodzi OK tylko nawigacja jest jakaś taka dziwna - na stronie Lowepro to wszystko znajdziesz w sekundę :)
Znalazłem tą Saharę - tylko z tego co tutaj pisze "can fit a pro DSLR with up to 6 1/2" lens attached, plus 3-4 additional lenses and a flash" - jedna puszka wejdzie na ludzie ale czy druga także? ;) Tak zapowiada się fajnie bo widzę że można dostosowywać wielkość torby w zależności od tego ile chcemy zabrać :) Nie wiecie czy w Krakowie można gdzieś obejrzeć Naneu? Bo Lowepro są w Fotodlusie, Tamraci w Fotopanoramie, Case Logica mają w Digimani a Naneu? :D
mario_s_2007
23-06-2009, 19:07
A nie wolisz, w przypadku gdy będziesz miał konieczność zabrać ze sobę cały sprzęt, zakupić sobie plecak na sprzęt foto. Niewielką torbę mógłbyś używać zabierając ze sobą jedną puszkę z 50 1.8, a w przypadku konieczności taszczenia całości sprzętu wraz z laptopem, lub dokumentami brałbyś plecak foto. Ciężar na ramionach w plecaku także się lepiej rozkłada. Ja ostatnio zakupiłem fajny i pojemny plecak o którym nawet założyłem wątek - http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=103090. Polecam, na Twój sprzęt będzie ok
Mariusz888
23-06-2009, 22:47
Hmmm no pojemności to mu odmówić nie można... ;) cena też bardzo niska ALE to plecak - tzn nic nie mam do plecaków foto ale wyjmowanie z niego sprzętu oznacza zdejmowanie tego z pleców, potem zakładanie i tak w kółko :) sęk w tym że bardzo rzadko zdarza mi się focić w 1 miejscu do oporu - zawsze się nachodzę a to tu, a to tam, w międzyczasie jeszcze zmiana np puszki na drugą itd - z plecakiem (nawet najlepszym) to będzie ciągłe zdejmowanie i zakładanie a właśnie to jest jedna z rzeczy jaka mi przeszkadza w slingshot'cie - tzn jest to świetny poręczny plecaczek z fajną kieszenią tylko dopóki nie musimy wyciągnąć czegoś co jest w tej "nieporęcznej" części ;) wtedy zaczynają się czasem akrobacje :p
Dlatego właśnie chodzi mi o torbę - tak aby mieć wygodny dostęp, bez zdejmowania albo akcji "przytrzymaj mi szkło bo muszę zapiąć plecak" ;) Również niespecjalnie skłaniam się do takich półśrodków - nie wiem jak z wytrzymałością wyrobów tej marki - jak to napisał ktoś w tym tamtym wątku "docenisz to przy pierwszym upadku albo ulewie" - nie zależy mi na znaczku - za to zależy mi na wykonaniu :) dla przykładu ostatnio po powrocie z wypadu foto wyglądałem jak po wrzuceniu w ubraniu do basenu, wyjęciu i zawieszeniu na mnie slingshota :lol: (ramię torby schło do wieczora)... ale cała część osłonięta pokrowcem AW idealnie sucha :) i właśniena takim wykonaniu mi zależy :)
ew rozważę dużą torbę na wszystko bez kieszeni na papiery w której wszystko będzie leżeć na co dzień i drugą małą na 1 body z 50/1.8 - też jakieś wyjście ;) jak na razie to najbardziej mi się widzi ten Lowepro Classified 250 AW (tylko cenę ma okropną ;) )
niezarejestrowany
05-07-2009, 16:41
przebrnalem przez wszystkie tematy i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie a jednoczesnie nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj
potrzebuje torbe na d700+grip, N14-24, N24-70,N50, S8 Fish-eye, S70-200, sb600, sb900
niezarejestrowany
09-07-2009, 09:59
zadnych pomyslow/podpowiedzi?
przebrnalem przez wszystkie tematy i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie a jednoczesnie nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj
potrzebuje torbe na d700+grip, N14-24, N24-70,N50, S8 Fish-eye, S70-200, sb600, sb900
Powinenes sie spokojnie zmiescic do Lowepro Stealth Reporter D550 AW. I jeszcze Ci laptok wejdzie ;) Lowepro to klasa sama w sobie.
Windows prawda. Właśnie wyrzucam na śmieci Stealth Reportera 500 AW po 2 latach umiarkowanie intensywnego użytkowania. Najpierw poszedł zamek od komory głównej, no ale można przecież zapinać od drugiej strony, jest też jeszcze klamra, więc dało się jakoś z tym żyć. Miesiąc temu rozsypał się suwak od zamka, zamykającego kieszeń pokrowca przeciwdeszczowego, przez co spadochron zaczął namiętnie usiłować wychodzić na światło dzienne. Dziś zaś pękła klamra do paska na ramię, co przelało we mnie czarę goryczy. Nade wszystko jednak torba ta jest niewygodna i zbyt miękka - ściany wkładu wewnętrznego nie utrzymują ciężaru nawet lekkich obiektywów, przymocowanych do nich od wewnątrz, przez co "walą się" do środka torby (TAK (http://farm3.static.flickr.com/2564/3704507284_c9aa2926e6_o.jpg) wygląda dziś wnętrze wora, który dwa lata temu został kupiony jako torba).
Co zatem polecacie do D300 z gripem, F100, kilku (4-5) stałek, Sigmy 15-30 i 120-400? Lowepro (czy raczej Loweamator) - z wyżej wymienionych względów - odpada ;)
marszull
09-07-2009, 20:54
Ale reportery zawsze byly miekkie, tak jak czesc pro toreb reporterskich innych producentow. Chcac cos sztywnego trzeba wybrac inny model.
Co do usterek, jest gwarancja. Generalnie ja problemu z niczym z Lowepro nie mam (a troche gratow od nich mam), reportera 300 uzywalem dosyc intensywnie kilka lat i jedyny minus to lekko przetarty pasek (dowiedzialem sie ze mozna by wymienic na gwarancji, tylko dowod zakupu jest potrzebny a ze torba pochodzi z czasow kiedy faktur nie zbieralem to pasek kupie nowy)
Czyl jak widac z lowepro moga byc broblemy ja i moze ich nie byc :-)
Do podobnego zestawu używam torbę Mekko R1X i jestem mega zadowolony. Szczerze polecam.
Mariusz888
23-07-2009, 12:31
No i torba już u mnie - Lowepro Classified 200AW - ostatecznie wybrałem 200 bo jest 3cm cieńsza a te papiery które miałem nosić w tylnej komorze laptopa wchodzą spokojnie w przednią kieszeń :) tak więc torba mniejsza a i 70zł zostało w kieszeni ;) Torba generalnie superowa, pojemna, o dobrej sztywności tak że aż chce się do niej pakować sprzęt i w drogę :D
Torbę kupiłem w http://www.torbylowepro.pl/ i bardzo ale to bardzo polecam - zakupiłem tutaj na podstawie komentarzy z tego forum (same pozytywy) - wczoraj zamówiłem, a dziś mam ją już w rękach - to taka reklama ale uważam że rzetelną pracę należy chwalić i reklamować (dodatkowo służą radą itd) :)
Ja też przechodzę ten problem: D700 + SB-900 + 24-70 + 70-200 + jakieś dwa szkła wielkości pięćdziesiątki i butelka na wodę 0,5 litra :-) Póki co wybór padł na SR D400 lub D550 ze względu na łatwość we wrzucaniu i wyjmowaniu szkiełek z torby przez szparę w pokrywie górnej. Do tego szczelność, można położyć na chwilę na mokrej glebie i cały sprzęt stoi pionowo w swoich przegrodach, co ma decydujące znaczenie przy szybkim dostępie i bezpieczeństwie sprzętu (nic nie leży na sobie). Robię fotki na lepszych imprezach, w gajerku i nie wypada mi nosić wtedy plecaka, ale torbę już tak :)
Cena nie ma znaczenia, bo sprzęt to kilkadziesiąt tysięcy, a torba zaledwie parę stów, więc co to za przelicznik?
Art Erie
05-08-2009, 14:51
Nie wiem w jaki sposób użytkował swoją 500 AW kolega pedro ???
Po moim Reporterze 550 przejechał Nissan Terrano i torba wymagała jedynie prania. Zawartość również pozostała nie tknięta, ale to raczej cud niż zasługa torby.
W sumie świetna torba jest miękka, ale bez przesady; nosi się wygodnie, nie łamie się, nic mi nie pękło ani się nie urwało.
Torbę mam jakieś 3 lata i nie zamienię jej na inną :)