PDA

Zobacz pełną wersję : Zacinający się obiektyw 18-70 Nikon

pepe191
21-06-2009, 20:46
Drodzy forumowicze, proszę o szybką i dobrą rade.

Jestem posaidaczem Nikona D70 do ktorego mam obiektyw AF-S NIKKOR 18-70mm 1:3,5-4,5G
W pewnym momencie podczas robienia zdjęć obiektyw zaczoł się zacinać, tzn zacina się gdy chcę zooować, tak jakby jakieś kulki lub łożyska w środku się rozsypały.
Napiszcie czy rozkręcać obiektyw i sprawdzić co w nim siedzi, bo znając realia polskiego serwisu nikona to po pierwsze nie doczekam sie odpowiedzi ile to bedzi ekosztowało, a jak sie docekam to zabiją mnie cene bo cen aza naprawe pewnei wyjdzie na to samo co nowy obiektyw, więc zgłasam się do Was może coś pomożecie.
Pozdrawiam

karolt
22-06-2009, 16:09
Nie wiem, ja tam zawsze się doczekałem odpowiedzi od serwisu i nigdy mnie nie zabili ceną, dlatego zawsze od nich zaczynam.
Może mam szczęście :-)

mirroo
22-06-2009, 19:54
na 90% poluzowały się 3 śrubki z roleczkami które prowadzą podczas wysuwania się tą część obiektywu z przednią soczewką. przy odrobinie zdolności i odpowiednich narzędziach da się to dokręcić bez pomocy serwisu. tyle, że trzeba obiektyw rozkręcić prawie do dołu.
no i bardzo uważnie zaznaczać skąd wykręca się którą śrubkę i skąd wypadają malutkie podkładeczki :)

karolt
23-06-2009, 12:07
Krótko mówiąc puzzle 3D :-D

madmips
23-06-2009, 12:11
ponoć w poznaniu robią to za ok. 100 - 150 zł, sam mam to samo, szkło dałem po prostu o w odstawkę...

kichu
23-06-2009, 12:12
marku, gdzie w poznaniu

madmips
23-06-2009, 12:15
PW

mirroo
23-06-2009, 16:07
bez przesady z tą odstawką. da się to zrobić samemu, byle nie panikować i dokładnie oglądać PRZED odkręceniem co jak jest ustawione. Jeśli coś się wykręca to zaznaczyć pozycję w jakiej było przed okręceniem. zapamiętać w jakiej pozycji ogniskowej co robimy.
najpierw odkręcamy bagnet, potem złącza. bardzo trzeba uważać na przełącznik, bo można zerwać kabelki. potem masz chyba tylną soczewkę lub płytkę (już nie pamiętam dokładnie, bo robiłem to rok temu). tu trzeba popatrzeć dokładnie na które gwinty jest przykręcona tylna soczewka, bo tam są dwie pary po trzy śrubeczki. jedna para (3 szt) do tylnej soczewki a druga para do soczewek pod spodem. taśm do płytki nie sposób pomieszać bo każda ma inną szerokość. po zdjęciu pierścienia AF ta szeroka część pod nim powinna dać się opuścić na tyle, że jest dostęp do tych trzech śrubeczek.
po takim skręceniu mój skasował sobie luzy i zachowywał się jak nówka. przy okazji wydmuchałem mu paproszki. śmiga teraz od ponad roku u kolegi jako podstawowe szkło i nie ma z nim żadnego kłopotu.

BARDZO WAŻNE - używać tylko nowych, odpowiednich śrubokrętów - najlepiej lekko magnetyczny żeby śrubki nie wpadały na szkła (ja phillips 00x50), do odpinania taśm zaś pensetki.
ustawić obiektyw w jednej pozycji na stole, nie obracać go w każdą stronę, narysować schematycznie na kartce jak jest ułożony i każdą wyjętą część układać na oddzielnym schemacie.
dwie godziny wystarczą. tam nic na siłę się nie rozbiera. wszystko musi się rozmontować. chociaż w przypadku gdy nie wiesz co dalej lepiej nie ryzykować.
pozdrówka.

Gardol
25-06-2009, 10:16
Może komuś się przyda. Ze swoim 18-70 miałem podobny problem. Nie używałem go kilka miesięcy i po podpięciu zacinał się przy 35 mm, po czym przestał w ogóle reagować na zmianę ogniskowej. W Foto-Masterze na ul. Odrzańskiej chciano za naprawę ok 400-500 PLN i czas około 2 tyg. Znalazłem inny zakład w którym zapłaciłem 100 PLN i dodatkowo wyczyszczono szkła z pyłków, także obiektyw wyglądał jak nowy. Przy czym wszystko trwało jeden dzień. Namiary:
Naprawa sprzętu fotograficznego i maszyn do szycia
ul. Ulanowskiego 10a, 53-144 Wrocław
Telefon: (071) 372-42-83

pepe191
25-06-2009, 10:28
o super z tym adresem akurat jade w piatek do Wrocławia to podskocze do nich niech obejza co z obiektywem jest nie tak i moze faktycznie koszt to tylko 100 zł bedzie dzieki wielkie wszystkim za pomoc
pozdrawiam

Kekacz
17-07-2009, 11:51
Dzisiaj wziąłem się za usunięcie blokady, która pozwalała ustawić obiektyw najszerzej na ogniskową 28.
W dużym skrócie operacja wygląda tak jak na tej stronie
http://www.lesliewong.us/blog/2008/01/25/nikon-af-s-dx-zoom-nikkor-18-70mm-repair/
Na trzecim zdjęciu od góry jest winowajca. Rzeczywiście był poluzowany. Opis i zdjęcia obrazują wszystko w bardzo ograniczonej formie. W rzeczywistości trzeba trochę bardziej się pobawić, ale zbędnym okazało się odkręcanie soczewek.
Rozłożenie, dokręcenie i złożenie ok 60 minut, bo lekko skomplikowała mi się sytuacja przy zakładaniu pierścienia zooma. Gdyby nie to uwinąłbym się w 30 minut.
Po zabiegu obiektyw ostrzy, mierzy, zoomuje, a i luzy się zmniejszyły.
Koszt: trochę nerwów przy pierścieniu zooma.
Jeśli ktoś miał do czynienia ze śrubokrętem i wie jak się nim posługiwać w sposób bardziej zaawansowany, powinien dać radę we własnym zakresie.

Bartek
17-07-2009, 12:18
po co było szukać tak daleko :) jak tu miałeś bliżej >>> 18-70 (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=105924) <<<

madmips
17-07-2009, 12:25
najprawdopodobniej, poluzowała się jedna ze śrub nr. 12 z powyższego linka, sam sobie to zrobiłem, jednak rozwaliłem AF, tak więc nie polecam jednak ;)

Kekacz
17-07-2009, 12:31
Bartek- najciemniej pod latarnią ;)

madmips, nie najprawdopodobniej, to była ona, o czym napisałem wyżej. Co do AFa, to własnie dlatego dłużej mi zeszło składanie, bo tam trzeba trafić z zabierakiem a przy okazji nic nie połamać i nie pourywac tasiemek, co zdarzyło mi sie w 70-300 G.

Bartek
17-07-2009, 12:37
Dlatego tytuł tamtego wątku jest "Jak rozebrać" a nie jak naprawić :) i ostrzeżenie na czerwono o możliwych skutkach rozbiórki.

danielkrol
14-08-2010, 13:35
Witam,
Czy wiecie może kto mógłby naprawić opisywany obiektyw w Olsztynie lub okolicach?

Jarek_OSW
23-08-2012, 22:29
Witam,
Mimo, że wątek jest stary chciałbym się podzielić z Wami moim doświadczeniem z tym obiektywem.

Bardzo wnikliwie przeczytałem ten wątek jak i inne na jakie się natknąłem w internecie.

Oczywiście powodem zacinania się obiektywu była magiczna śrubka nr.12 która była praktycznie wykręcona:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img42.imageshack.us/img42/2879/fotoevz.jpg)

Sposób w jaki dokonałem naprawy jest przedstawiony tutaj (http://irvdabird.multiply.com/journal/item/2/Nikon_AF-S_DX_Zoom-NIKKOR_18-70mm_DIY_Fix) i myślę, że jest on o wiele bezpieczniejszy jeśli chodzi o AF, z którym niektórzy mieli problemy po złożeniu w sposób przedstawiony w tym wątku.

Mam nadzieję, że pomoże to komuś zaoszczędzić trochę pieniędzy bo mi wycenili naprawę na ~250zł w dość dobrze ocenianym serwisie w Poznaniu.