PDA

Zobacz pełną wersję : Zarżnięta SB-800

papkorn
21-06-2009, 11:41
No i stało się. Zarżnąłem wczoraj swoją SB-800. Sytuacja wyglądała dość prosto. Robiłem zdjęcia, trym M moc 1/2, zdjęcie - błysk, przy kolejnym brak błysku. Czyli żadnych dodatkowych czynników które mogły by przyśpieszyć jej męki ze mną. Teraz mam pytanie - wymiana palnika? Najbardziej zależy mi na czasie. W czwartek mam zlecenie i bez lampy się nie obejdę. Brać się za wymianę palnika samodzielnie (gdzie takowy zakupić), czy bezpieczniej wysłać na ul. Postępu i niech się dzieje wola nieba. Tutaj mam też pytanie dot. kosztów? Ile taka (nie)przyjemność będzie mnie kosztować? Zastanawiam się, czy koszty są tak znaczne, że w związku z krótkim czasem jaki mam bardziej opłaca mi się kupić na szybkości kolejną 800'tke (ew. 600'tk bo z dostępnością ostatnio kiepsko) a z naprawą mojej poczekać chwilę, bo to i tak przecież będzie trwało.
Co radzicie drodzy koledzy?

Polsar74
21-06-2009, 12:00
kupić nówkę - nawet na ratki - ale nówkę...

jacek.gold
21-06-2009, 12:11
kupić nówkę - nawet na ratki - ale nówkę...

a ja chętnie zanabędę tą padniętą za symboliczną kwotę ;)

papkorn
21-06-2009, 12:24
A orientujecie się jaki mają cennik na Postępu? W sumie to przymierzałem się do kupna drugiej lampy, ale myślałem o Vivitarze 285HV (improt z USA) ale teraz ze względu na czas muszę nabyć coś jak najekonomiczniej i jak najszybciej. Chyba, że ktoś z drogich forumowiczów jest w stanie pożyczyć, na czas naprawy, jakąś błyskotkę działającą na body (może być full manual).

jacek.gold
21-06-2009, 16:07
min 250zł za palnik + robocizna

papkorn
21-06-2009, 16:53
jacek.gold - napisz mi jeszcze proszę (o i le wiesz) czy robią problemy jeśli w lampie było coś grzebane? Jakiś czas temu przerobiłem sobie blokadę położenia głowicy, tak że ma w prawo większy obrót niż 90*. Sądzę, że osobista wizyta w Wawce nie przyśpieszy całego procesu...

P.S.
Byłem przed chwilą w MM i szczerze, to nie widzi mi się a cala sb-900. Nie dość, że duże to to, na dodatek mam takie dziwne odczucie odnośnie materiałów użytych do jej wykonania. Taka plastikowa zabawka... za 1598zł. :P

jacek.gold
21-06-2009, 17:07
nie mam pojęcia czy robią problemy bo zamówiłem palnik na ebayu i sam zmieniłem ;) tylko najpierw musisz wiedzieć na 100% że to palnik bo w lampie są i inne części