Zobacz pełną wersję : power mac g5 a macbook
przyszla pora na cos wiekszego od mojego macbooka wiec jako ze jest tu duzo makowcow to sie zapytam.
jak sie ma szybkosc power mac g5 2 ghz do macbooka core 2 duo 2ghz
(bedzie troche ps, lr, w sumie macbook mi starcza i nie chce szalec z mac pro)
przyszla pora na cos wiekszego od mojego macbooka wiec jako ze jest tu duzo makowcow to sie zapytam.
jak sie ma szybkosc power mac g5 2 ghz do macbooka core 2 duo 2ghz
(bedzie troche ps, lr, w sumie macbook mi starcza i nie chce szalec z mac pro)
Niektórzy twierdzą, że procesory G5 są lepsze i bardziej wydajne niż Intel o podobnych parametrach. Sam jestem na etapie zmiany straego maca na nowszy model. I raczej będę ściągał z USA używaną wypasioną G5, a nie Intela.
Będzie ona dużo tańsza niż Intel, a chodziła nie gorzej, a może nawet lepiej.
G5 dual 2,8 GHz z 8 GB ram można dorwać za 800-1000$.Czasami taniej. Pewnie podobnie jest z laptopami.
Tu podaję jeden z przykładów:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=110399034761
wlasnie patrzylem na ceny uzywanych g5 pro i sa zdecydowanie bardziej atrakcyjne niz imacow plastikowych o aluminiowych nie wspomne.
jak snow leopard jest odchudzona wersja wypasionego leoparda, to powinno to smigac bedziej przystepnie.
Adam Rimbaud
22-06-2009, 19:11
Topowy PM G5 bedzie szybszy od macbooka, przede wszytskim ze wgledu na predkosci dyskow. PS CS2 bedzie CI chulal jak milo, LR nie testowalem.
Jde zonk, Snow Leopard (10.6) bedzie tylko na intele. Nalezy sie liczyc z coraz mniejsza iloscia oporogramowania na PPC, co za tym idzie z krotkim zyciem takiego sprzetu.
Niektórzy twierdzą, że procesory G5 są lepsze i bardziej wydajne niż Intel o podobnych parametrach.
Nie róbmy sobie jaj.
Wlasnie, zupelnie zapomnialem o snow leopard. To plus fakt ze za cene g5 z klawiatura i 24 monitorem bede musial dac wiecej niz 24 imac 2.8 refurbished chyba eliminuje g5
Mam jeszcze miesiac zeby sie podzwignac po zakupie drobo wiec na szczescie nie musze teraz decydowac.
No i snow leos tlumaczy wysyp starszych macow w coraz bardziej atrakcyjnych cenach.
imacza alu 24 nie polecam, jest za jasny. Snow Leopard z tego co słyszałem od color geeków zapowiada się z punktu widzenia grafika/fotografika bardzo ciekawie...
podobno snow ma byc szybki jak windows98 na dopingu ;)
staram sie, bardzo mocno sie staram radzic sobie na macbooku wiec imac nie moze byc gorszy :mrgreen:
a zaoszczedzona kasa na 14-24 ;)
visualtouch
24-06-2009, 14:30
Hmm.. jesli g5 to tylko topowy model. A na nim tylko Tiger, niestety Leopard to nie ta sama jakos systemu co Tiger. A SL to juz wielka niewiadoma..:(
Co do kupna g5, jako przesiadki na cos wiekszego. Ja bym radzil zew monitor, w Mb wsadzic 6gb ramu, dysk na 7200 i bryka ;)
Co do kupna g5, jako przesiadki na cos wiekszego. Ja bym radzil zew monitor, w Mb wsadzic 6gb ramu, dysk na 7200 i bryka ;)
Od tego zaczely sie moje plany wlasnie, generalnie to jestem gotowy na jakiegos sympatycznego 8core ale 2009 udowodnil ze to nie zadziala chwilowo.
Faktycznie poszukam 24" lcd i klawiatury i przebujam sie rok, 4 gb juz mam razem z szybszym dyskiem. Dzieki wszystkim za rady :)
visualtouch
25-06-2009, 08:39
Nie ma sprawy, a monitor zawsze sie przyda ;) Sam mam zamiar swojego MB uraczyc 6gb ramu.. wiec licze ze to duzo da, a ze w koncu sa MBP 13stki.. to za rok na wymiane i tak;)
marszull
25-06-2009, 14:13
A tak z ciekawosci to co da wsadzenie do MB 6gb ramu?
nie przeczytalem calego watku, widzialem tylko, ze na poczatku ktos napisal jakies bzdury o tym ze g5 jest szybszy niz intel.
procesory g5 nie sa juz wspierane przez zadne firmy. w szczegolnosci PS i LR zamiata duzo szybciej na intelu.
dziwnym pomyslem jest kupowanie dzisiaj G5 - zdecydowanie tego pomyslu nie wspieram.
intel to przyszlosc :) - choc brzmi patetycznie, to prawda.
powodzenia !
juz sie duzo g5 wysypalo, a po snow leopard beda za pol ceny. i z tego co wiem moj macbook obsluguje do 4 gb pamieci, sprawdz swojego zanim kupisz kosci.
mi juz g5 przeszlo.
marszull
26-06-2009, 09:42
chyba kazdy macbook obsluguje do 4gb, dlatego pytalem o to co da te 6gb