Zobacz pełną wersję : przejście z sonolty na nikona.
Witam wszystkich. Jestem tu na forum pierwszy raz i nic o nikonach nie wiem (więc proszę o wyrozumiałość), ale może będę zaglądał częściej. Obecnie używam alfy700. Prawdopodobnie będę przechodził na system Nikona, a konkretnie d300. Kasy bym miał tylko na body i jedno szkło na początek, do czasu aż "wejdę" w system, tu pytanie czy szkło nikkor 18-105w miarę dobrze spisze się z d300? Tak do czasu głębszego zapoznania sie z Nikonami, a po czasie wiadomo rozwój szklarni. Z góry dzieki.
Kundzior
21-06-2009, 01:00
Zamienił stryjek siekierkę na ...... . Słoik 18-105 dość przyzwoite. Lepiej weź 16-85. Sony teraz 2i sie i 3i, rozwija się w szalonym tempie na plus. Ja bym nie zmieniał.
Co takiego zawiodło cię w Sony, że chcesz zamienić na Nikona? Trudno doradzać nie wiedząc co fotografujesz i czego używałeś z A700 (obiektywy, lampy itp.). Ja bardzo bym się zastanawiał nad sensem takiej zmiany tym bardziej, że będzie to kosztowna operacja. Jak już koniecznie Nikon to chyba lepiej D90 + lepsze szkła + lampa niż D300 z kitem. Napisz więcej to pomyślimy.
Nad zmianą się zastanawiam i to nie bedzie taka łatwa decyzja. A zmieniam ponieważ wspólnik zmienia własnie na nikona i pasowało by nam mieć ten sam system, kompatybilne sprzęty. Moją 700 lubię ale łatwiej jak dwóch ma ten sam system. A z alfa używam lampy hvl 42, tamrona 28-75, minolty 17-35 oraz flinty.
Nad zmianą się zastanawiam i to nie bedzie taka łatwa decyzja. A zmieniam ponieważ wspólnik zmienia własnie na nikona i pasowało by nam mieć ten sam system, kompatybilne sprzęty. Moją 700 lubię ale łatwiej jak dwóch ma ten sam system. A z alfa używam lampy hvl 42, tamrona 28-75, minolty 17-35 oraz flinty.
Fajne szkiełka zamienisz na ciemnego kita. W przyszłości możesz mieć problem z zastąpieniem 17-35 (Sigma i Tamron wycofane z produkcji a Nikkor drogi jak cholera) i flinty (jest wprawdzie stary i dobry AF 70-210 f4 ale tracisz stabilizacje).
Kupno D300 + 18-105 to ok.6000zł. Do tego koniecznie lampa bo szkło ciemne, zapasowa bateria, wężyk itp. duperele i spokojnie dojedziesz do 7000-7500 zł. po sprzedaniu tego co masz i tak będziesz musiał dołożyć jakieś 2500 zł jednocześnie cofając się pod względem optyki. Ja bym nie zmieniał.
Może spróbuj namówić wspólnika na Sony :)
Mariusz888
21-06-2009, 09:36
Ja tylko powiem, że nie wiem jak dla innych, ale dla mnie 18-105 do D300 to barbarzyństwo :p
Ja tylko powiem, że nie wiem jak dla innych, ale dla mnie 18-105 do D300 to barbarzyństwo :p
A na D5000 to już pasi? Bo wydaje mi się, że uzyskany obraz będzie taki sam a według wielu z D5k będzie lepszy bo matryca nowsza mniej szumi i ma większy DR :mrgreen:
Mariusz888
21-06-2009, 09:50
Pasi pasi - tylko wpinanie w puszkę uszczelnioną puszkę, z magnezowym body i tym co jeszcze w sobie ma oraz kosztującą 5300zł kita który ma nawet plastikowy bagnet to dla mnie tak jak przypięcie kółek z Fiata 126p do Porsche ;) ogólna zasada że ważniejsze jest szkło niż puszka a w tym wypadku to są 2 zupełnie inne bajki i to na niekorzyść szkła ;)
Pasi pasi - tylko wpinanie w puszkę uszczelnioną puszkę, z magnezowym body i tym co jeszcze w sobie ma oraz kosztującą 5300zł kita który ma nawet plastikowy bagnet to dla mnie tak jak przypięcie kółek z Fiata 126p do Porsche ;) ogólna zasada że ważniejsze jest szkło niż puszka a w tym wypadku to są 2 zupełnie inne bajki i to na niekorzyść szkła ;)
Ale plastikowy bagnet w obiektywie to zaleta. Jako słabsze ogniwo pęknie pierwszy chroniąc aparat przed uszkodzeniami :mrgreen: Kończymy OT bo trzeba kolegę a700 odwieść od zmiany systemu.
ok. Dzięki chłopaki zostaję przy mojej alfie, choć przez ostatnie kilka dni bardzo mnie kręcił d300. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
Witam wszystkich,podłącze się do tematu.
Wstępuję w wasze szeregi zwabiony legendarnym AF(miałem k200+2 kity,FA50/f1,4,FA77/f1,8,S10-20,T28-75/f2,8).Poczytałem tutaj trochę i zrezygnowałem z pierwotnego D300 na rzecz D90 który produkuje podobny obraz,uszczelki odpuściłem.Do D90 wezmę S10-20 z której byłem zadowolony i jakąś stałkę około 30-35mm.Które szkło polecicie aby było jak najostrzejsze przy f2,8?Czy nikkor 35/f1,8G to dobry wybór?
Czy nikkor 35/f1,8G to dobry wybór?
Doskonały :)