Zobacz pełną wersję : czy warto sb800 na sb900??
jak w temacie..
mam okazję sprzedać sb800 w sumie nic mi w niej nie brakuje,
tak pytam co myslicie??
SB-800 bym na SB-900 zmieniał tylko wtedy, jeśli:
- 800-tka była by już na wykończeniu :-)
- Planowałbym FX w najbliższej przyszłości
Poza tym - w zasadzie brak rekomendacji do takiej zmiany. A już na pewno nie za takie kwoty jak na chwilę obecną...
Moim zdaniem warto !!! Poszukaj, był już na forum taki wątek.
kielbach
21-06-2009, 13:33
SB-800 bym na SB-900 zmieniał tylko wtedy, jeśli:
- 800-tka była by już na wykończeniu :-)
- Planowałbym FX w najbliższej przyszłości
Poza tym - w zasadzie brak rekomendacji do takiej zmiany. A już na pewno nie za takie kwoty jak na chwilę obecną...
Dlaczego akurat zmiana na FX miałaby być atutem SB-900 (oprócz uszczelnień stopki)?
Dlaczego akurat zmiana na FX miałaby być atutem SB-900 (oprócz uszczelnień stopki)?
Ze względu na fakt innego kąta widzenia obiektywów, a co za tym idzie - innego kąta światła potrzebnego do pokrycia kadru równomiernym światłem.
SB-900 potrafi przełączać się pomiędzy trybami DX i FX, czego nie potrafi SB-800.
kielbach
21-06-2009, 20:07
SB-800 jest projektowana tylko pod pełną klatkę (właściwie pod analoga, jako konsekwencja rozwoju SB-80DX), a na DX doświetla poprostu szerzej aniżeli wynika z ogniskowej po cropie, uwzględniając jedynie rzeczywiste ogniskowe obiektywu :). Jeżeli wyższość miałaby SB-900 pod tym wzgledem to bardziej pod DX, bo ona uwzględnia crop i zawęża światło. W teorii uwzglednienie cropa w SB-900 daje większą LP pod DX, ale SB-800 jest mocniejsza więc ... SB-900 ma kilka cech, które mogą być bardzo użyteczne, a których brakuje w SB-800, ale nie chodzi o to o czym piszesz :).
Dzięki za sprostowanie mojej nie do końca poprawnej wypowiedzi.
Kolega kielbach rzeczywiście ma rację.
borowik23
05-07-2009, 23:05
ja kupiłem od razu SB-800 - do DXa - różnica w cenie jest - chociaż jak masz kasę - to bierz SB-900 :) mi moja 800tka wystarcza kompletnie - a że się troszke swiatła marnuje, bo za szeroko swieci - to jakoś to przezyję :)
jak w temacie..
mam okazję sprzedać sb800 w sumie nic mi w niej nie brakuje,
tak pytam co myslicie??
Miałem okazję i zamieniłem SB800 na SB900.
moim zdaniem:
-900 dużo większa od 800
-łatwiejsza zmiana aku-dotyczy ostatniego aku od strony zawiasów pokrywy.
-w 900 dużo bardziej sensowna klawiszologia. Dzięki temu łatwiejsza obsługa.
-w 900 zoom lampy pracuje w pełnym zakresie, gdy jest założony dyfuzor.
-w 900 wiekszy zakres zooma.
-w 900 wygodniejsze zakładanie filtrów.
-w 900 czujnik temperatury włącza się w najmniej spodziewanym momencie - u mnie wyłączony na stałe.
To tak na szybko.
Czy zamieniać? Sam sobie musisz odpowiedzieć na to pytanie.
Ze swej strony dodam, że żałuje sprzedaży 800. Powinienem ją zostawić jako uzupełnienie 900. No, ale kasa...
Kiedy ja kupowałem sb900, to różnica między nią a 800 to była 100PLN. Wówczas zdecydowałem się na 900tke, ze względu na rozmaite drobne uzdatnienia funkcjonalnosci typu 4 baterie zasilajace zamiast 5 (niby drobna roznica, a jedna kwszystkie ladowarki maja miejsce na 4 paluszki, same baterie tez sa sprzedawane w 4ro pakach itp), do tego wieksza szybko strzelnosc, wiekszy palnik -> ladniejsze swiatlo, oraz oczywiscie UI - dużo lepszy od 800tki.
okazji do sprzedaży mojej 800-ki miałem. Ale tak jak Tobie "nic mi w niej nie brakuje" więc po co sprzedawać?? Po to żeby mieć najnowszy model? Jeśli to cię dręczy to wymieniaj, jeśli nie to tą kasę przeznacz choćby na szkła!
ufolek012
13-07-2009, 15:14
Ja wybrałem 900 setkę ponieważ jest na 4 a nie na 5 aku, szerszy zakres zoom obsługuje co prawda jest troszkę słabsza, ale światła jeszcze nigdy mi nie zabrakło, a szybciej się ląduje i ma TTL BL i ciekawsze sterowanie
Paweł Kania
13-07-2009, 15:18
Przecież 800 też może być na 4akku ?
Dziwny powód...
A 900 może być na 5 akku ?
TTL BL - 800 też ma.
Przecież 800 też może być na 4akku ?
Dziwny powód...
A 900 może być na 5 akku ?
TTL BL - 800 też ma.
ale 800 na 5 bateriach osiaga podobną szybkostrzelność jak 900 na 4 :)
Nie, 900 nie może pracować na 5 aku. Tylko na 4.
-w 900 zoom lampy pracuje w pełnym zakresie, gdy jest założony dyfuzor.
Jesteś pewien? U mnie blokuje się na 14 mm ;)
smiths79
14-07-2009, 00:35
Więc może też napisze dwa zdania na temat lampy może innym pomoże to w zakupie, ja ją już mam czy żałuję... na to pytanie na końcu artykułu. Miałem okazję zakupić ostatnio SaBine 900. wcześniej miałem okazję rzadko użytkować (3-5razy inne lampy ('niższe, starsze modele'). Wpadam na imprezkę impreza ogólnie 5h (kursy tańca) plus jakaś imprezka 30min zdjęć. Lampa przegrzewała się po serii kilkudziesięciu zdjęć. no i ZONK niestety nie miałem zapasu :(. pokazy tańca trwają ja bez lampy :( no to na szybko poleciał flash z D200. plus korekta ustawień na aparacie. kolejny dzień to samo. wróciłem do domu trochę wkurzony wcześniej w teoretycznie gorszych lampach problem nie występuje.
Po dobraniu odpowiednio mocy błysku do przedmiotu problem z przegrzewaniem się nie występuje "sprawdzone na eneloop".
Zrobiłem krótki test przedmioty oddalone odpowiednio o 1,2m((1/64), 2,1m,(1/16) 3,1m(1/ 8),6m(1/4). (zdjęcia były robione z przerwą na podniesienie/opuszczenie "adaptera szerokokątnego 'wbudowanego'" oraz na założenie SW-13H 'nasadka rozpraszająca'.seria zdjęć w RAW do przydławienia się aparatu D200 ;) i karty Lexar x300. Czyli każdemu taka seria zdjęć powinna wystarczyć nawet na zawodach szachowych :) No i ku mojemu zaskoczeniu że będę mógł sobie zaparzyć herbatkę na palniku temperatura jego była "pokojowa" :)) jakie było moje zdziwienie wszystko o normalnej temperaturze pracy (a lampa nic o przegrzewaniu i poceniu nawet nie myśli zrobionych około 100zdjęć)..
na kursie tańca gdzie chciałem mieć dużo ujęć całkowita lipa (ustawienia 'auto") i ciągły problem z przegrzewaniem. a w testach w domu wsio OK. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać moc błyskania do tego co potrzebujemy. M1/2 w zupełności wszystkich zadowoli :) zawsze można podnieść ISO i przykręcić trochę lufę jak się ma na czym :) te zabiegi w zupełności wytaczają do tego żeby ta zabaweczka się nie grzała. A druga zajefajna rzecz że można użyć tej lampy jako osobnego palnika postawić sobie na nóżkach 'podstawce która jest w komplecie' i wywołać ją wbudowaną lampą D200 w trybie C :). i wtedy możemy lampę umieścić blisko fotografowanego przedmiotu i skręcić jej moc do 1/32 lub mniej w zależności od potrzeb:) teraz pobawię się lampą w trybie temp.OFF.
Podsumowanie to SB900 skręcona do 1/4 wytrzymuje pełną serię kompl. RAW "D200 + Lexar x300" i nie ma problemu z przegrzewaniem się. Po pierwszym dniu byłem rozczarowany i miałem same negatywne odczucia do niej. a teraz raczej nie zamiennię jej na nic innego. Wystarczy zrezygnować z ISO 100 na ISO 200 :) i skręcić moc lampy. Dobre łatwe MENU dobra ergonomia. szkoda że brak miejsca na piątego AKU:)
superkomornik
15-07-2009, 10:50
Kupiłem uzywane sb-900 w cenie uzywanej 800. Obsługa o niebo wygodniejsza, nie ma problemu z upierdliwym 5. aku. Wg mnie warto (bo zamiana finansowo nie bedzie bolała).
sb-900 ładuje się dwa razy szybciej niz sb-800, oczywiscie jesli dla kogos ma to znaczenie, przelączanie sie w tryb wrls jest duzo wygodniejsze, no i sposob zakladania filtrow na lampe jest normalny, w sb800 montaz filtrow przypomina troche majsterkowanie, wada sb900 jest to, ze jest wieksza od 800tki
widział ktos gdzieś jakies zdjecia porównawcze? tzn ta sama scena oswietlona jedną i druga lampa?
sb-900 ładuje się dwa razy szybciej niz sb-800, oczywiscie jesli dla kogos ma to znaczenie, przelączanie sie w tryb wrls jest duzo wygodniejsze, no i sposob zakladania filtrow na lampe jest normalny, w sb800 montaz filtrow przypomina troche majsterkowanie, wada sb900 jest to, ze jest wieksza od 800tki
i chyba wagowo też jest cięższa, chociaż nie mam porównania, bo wcześniej miałem 600-tke
widział ktos gdzieś jakies zdjecia porównawcze? tzn ta sama scena oswietlona jedną i druga lampa?
Nie zdjęcia ale jednak porównanie
http://www.youtube.com/watch?v=2PQ7mrj5YYE
Nie zdjęcia ale jednak porównanie
http://www.youtube.com/watch?v=2PQ7mrj5YYE
ten teścik mówi wszystko w temacie
Minus SB-900 jest taki, że nie działa w dTTLu dla analogów :(
a kto używa jeszcze anologu?? a jeśli używa w zestawie z cyfrą to musi się zadowolic SB-800
a kto używa jeszcze anologu??
Hmmm.. ja?
teraz dopiero popatrzyłem w opis Twojej stopki.
Powiedz mi wobec tego jak dużo filmów "schodzi Ci " z analoga w porównaniu do cyfry
Powiedz mi wobec tego jak dużo filmów "schodzi Ci " z analoga w porównaniu do cyfry
Mało. Ale nie liczę tego.
Ale są tacy co cały czas używają analoga. A w sieci dużo jest błędów w specyfikacji SB-900, które mówią, że SB-900 powinno tak samo pracować z analogami jak SB-800. Co nie jest prawdą. Nawet przedstawiciele NP nie wiedzą tego.
właśnie czytam instrukje SB-900 i nie ma tam napisane, że jest przystosowana do współpracy z analogami-dlatego mogą występować te błędy.
a kto używa jeszcze anologu?? a jeśli używa w zestawie z cyfrą to musi się zadowolic SB-800
z niektórymi cyframi 900tka też w pełni nie działa.
kielbach
30-07-2009, 18:33
Porównanie prędkości ładowania w nawiązaniu do wcześniej wymienionego autora testów. Tym razem SB-800 z 5tą baterią.
http://www.youtube.com/watch?v=1O4zZOj6ZZQ&feature=related
Porównanie prędkości ładowania w nawiązaniu do wcześniej wymienionego autora testów. Tym razem SB-800 z 5tą baterią.
http://www.youtube.com/watch?v=1O4zZOj6ZZQ&feature=related
no i co z tego tylko 1 sekunda różnicy :) (przy 5 -ciu powinno byc więcej
kielbach
30-07-2009, 22:50
No właśnie niewiele z tego wszystkiego :). Jak ktoś chce to SB-800 może być szybsza od SB-900, a jak nie chce to pracuje na 4 bateriach i jest wolniejsza. Oczywiscie szybkość nie dla każdego i w każdej sytuacji jest istotna (Sam użyłem 5tej baterii tylko kilka razy a normalnie pracuję na 4). W każdym razie argument szybszego ładowania SB-900 jest nieco iluzoryczny bo ona na 5ciu bateriach nie popracuje...
z niektórymi cyframi 900tka też w pełni nie działa.
Np. D100.
Prosze o pomoc !!!
W trakcie robienia zdjęć seryjnych , lampa nie dopala... tzn wychodzi co 3 zdjęcie reszta ciemna. I obserwując lampę z boku widać jest jak piewszy błysk jest dobry a np. dwa nastęne albo bardzo słabe albo nie ma go wcale. Nie mam pojęcia co jest powodem i jak temu zaradzić. Czy to wina aparatu czy też lampy ?
Prosze o poradę
Z góry dziekuję
Radek