Zobacz pełną wersję : LR
Zastanawiam się, czy istnieje możliwość ustawienia profilu aby był jako domyślny dla wszystkich obrabianych zdjęć, np. Camera C2X mode 2 lub innych dostępnych w Camera Calibration. Kombinuję jak "koń pod górkę " i nic mi nie wychodzi, może ktoś już przerabiał ten temat?
moonrage
20-06-2009, 20:30
istnieje taka możliwość
istnieje taka możliwość
To może podzielisz się wiedzą?
Zrob sobie preseta ze zmiana na dany profil i ustaw go jako stosowany przy imporcie.
Zrob sobie preseta ze zmiana na dany profil i ustaw go jako stosowany przy imporcie.
Myślałem o takim rozwiązaniu tylko, że mam około 2 tys. zdjęć już obrobionych wstępnie i teraz ponowny ich import trochę mi się nie uśmiecha. Mimo to dzięki za podpowiedź.
moonrage
20-06-2009, 21:23
jak masz zdjęcia już obrobione to nie ma sensu ustawiać profilu bo to jest jedynie jako taki starting point.
Myślałem o takim rozwiązaniu tylko, że mam około 2 tys. zdjęć już obrobionych wstępnie i teraz ponowny ich import trochę mi się nie uśmiecha. Mimo to dzięki za podpowiedź.
Jesli te foty masz w LR, to tym bardziej nie widze problemu (zaznaczasz i presecik), ale jesli musialbys je importowac to 2000 to nie tak znowu wiele. LR czyta tylko prevki, wszystko mozesz pozostawic tam gdzie jest, jedynie trza bedzie pozniej export zrobic.
pozdrawiam
Zrobiłem to używając funkcji „Synchronize Settings” gdzie pozostawiłem tylko odznaczoną opcję „Calibration”. Wszystko poszło szybko i sprawnie bez większego wysiłku.