Zobacz pełną wersję : Photoshop - jak wykorzystać profil monitora?
Zainstalowałem do Windy profil icc monitora. Którą teraz wybrać opcję w menu View->Proof Setup-> ... żeby PS uwzględnił ten profil w otwieranym zdjęciu? Dodam, że między Windows RGB a Monitor RGB widzę nieznaczną różnicę, natomiast włączenie Color Proof powoduje, że nasycenie kolorów jest mniejsze.
Może to ktoś wyjaśnić?
Photoshop (oraz inne aplikacje z CMM) automatycznie odczytuje profil monitora zapięty jako profil systemowy i robi z niego stosowny użytek. Widać to właśnie przełączając między WindowsRGB a MonitorRGB - w tym drugim przypadku wyłączamy działanie modułu zarządzania barwą i widzimy obraz wyświetlony bez korekty uwzględniającej profil monitora.
Czyli ustawić na WindowsRGB.
OK. W takim razie jeszcze co robi Proof Colors? Różne "źródła" różnie podają.
Wydaje się, że przy ustawionym WindowsRGB, włączenie lub wyłączenie Proof Colors nie powinno mieć znaczenia dla widzianych kolorów. A jednak zmiana jest (włączenie powoduje zmniejszenie nasyczenia - w uproszczeniu).
Czyli ustawić na WindowsRGB.
OK. W takim razie jeszcze co robi Proof Colors? Różne "źródła" różnie podają.
Wydaje się, że przy ustawionym WindowsRGB, włączenie lub wyłączenie Proof Colors nie powinno mieć znaczenia dla widzianych kolorów. A jednak zmiana jest (włączenie powoduje zmniejszenie nasyczenia - w uproszczeniu).
Stop - włączenie Windows lub Macintosh RGB powoduje symulację tego, jak powinno wyglądać zdjęcie w aplikacji bez zarządzania barwą na statystycznym monitorze na PC (czyli sRGB) i w przypadku Macintoshy (ColorMatch). Nie należy tego absolutnie włączać, zdjęcie wyrenderowane do przestrzeni edycyjnej (sRGB, AdobeRGB itp.) jest w Photoshopie wyświetlane poprawnie i nie trzeba niczego zmieniać. Photoshop automatycznie odczytuje profil monitora zapięty w systemie Windows i robi z tej informacji stosowny użytek.
Opcje softproofingu służą do symulacji wyglądu zdjęcia w różnych sytuacjach - możemy (jak wspomniałem) zobaczyć jak nasze zdjęcie będzie wyglądało na przeciętnym monitorze, możemy sprawdzić jak będzie wyglądało na wydruku z drukarki, w druku offsetowym, na odbitce z minilabu itd.
Dobra, ale "coś" w tym menu (View->Proof Setup) trzeba włączyć. Jak rozumiem Working CMYK.
Dzięki za wyłożenie tematu.
Jeśli softproofing jest wyłączony, to nie ma znaczenia co tam będzie zaznaczone. Po prostu go nie zapinaj, chyba że chcesz zasymulować potencjalny wygląd zdjęcia np. po wydrukowaniu. Jeśli wybierzesz WorkingCMYK, to symulacja będzie odpowiadała efektowi, jaki powinieneś otrzymać w druku offsetowym (wg. profilu offsetu określonego w menu Color Settings)
A co powinno być zaznaczone w proof setup/working spaces/save as (color) by wydruk odpowiadał najlepiej temu co widać na ekranie w czasie obróbki w przypadku:
1. wydruku na zwykłej drukarce atramentowej/laserowej windosowskiej
2. wydruk w labiefoto na papierze foto
3. wydruk w drukarni np plakat lub broszura
4. zamieszczania zdjęć w Internecie
Ustaw w preferencjach kolorów próbnik na windows. Zgodnie z zaleceniemi twórców kalibratorów i softu. Przynajmniej ja tak mam z eye2 i jest GIT
Pozdrawiam
Ja mam inny problem. Robiłem ostatnio fotki u kolegi na ślubie. Profil puszki i ustawiony w Windowsie jako domyślny to AdobeRGB. Obrobiłem w CaptureNX. Wrzucilem na serwer. Na Firefoxie, który ma włączony zarządzanie barwą, wszystko ok. Oczywiście na IE, który nie zarządza barwą kicha. Efekt, który nie był dla mnei zaskoczeniem. Ale musiałem pokazać fotki kumplowi, który ma tylko IE (bez zarzadzania barwą) więc w Capture NX zrobiłem Color Profiles -> Convert to sRBG. Zmieniłem profil w Windowsie na sRBG. Wrzuciłem na serwer i w IE nadal dupa (kolory mocno przesycone). Myślę sobie, co jest. Więc w CNX zrobiłem Color Profiles -> Assign sRGB. Wrzuciłem na serwer. Na IE nadal dupa (kolory przesycone). Co robię nie tak?
A skąd wziąłeś obłąkany pomysł, by w Windowsie jako profil ekranu zapiąć Adobe RGB? Jaki masz monitor?
A skąd wziąłeś obłąkany pomysł, by w Windowsie jako profil ekranu zapiąć Adobe RGB? Jaki masz monitor?
monitor mam gówniany, bo w tym przypadku mówię o laptopie:)
monitor mam gówniany, bo w tym przypadku mówię o laptopie:)
Zapinając jako systemowy profil monitora przestrzeń AdobeRGB powiedziałeś Photoshopowi - "słuchaj stary, mam zarąbisty, superszerokogamutowy wyświetlacz 100% AdobeRGB" podczas gdy w rzeczywistości twój laptok wyświetla może połowę tego. Efekt był taki, że Photoshop wyświetlał je bez korekty uwzględniającej niedoskonałość twojego wyświetlacza, a po konwersji fotek do sRGB i wyświetleniu ich w przestrzeni twojego monitora stają się one mocno przesycone. Recepta jest jedna - wogóle nie konwertuj fotografii do sRGB i zapisuj je tak jak są, bez załączania jakiegokolwiek profilu - wtedy będą wyglądały w internecie tak, jak wyglądały w Photoshopie.
ja przepraszam za laickie pytanie, wiem ze temat jest już 239786 razy powielany ale ciągle mi się myli i już tak się pogubiłem ze aż głupio proszę jak laikowi pokazać palcem... ;) dzięki za wyrozumiałość:
otóż mam eizo 2232 mam do tego profil kolorystyczny z ich strony, mam tez profil ze swojego LABa i mam 3 pytania:
1) ustawiając profil monitora custom 6500 G2.2 w Viscie jako domyślny i i ustawiając profil w Poof Setup na sRGB
znaczy to, ze tak będą wyglądały moje fotki w internecie?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img14.imageshack.us/img14/5749/profilwwindzie.jpg)
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/3525/srgb.jpg)
2) to samo tyczy sie odbitek w Labie z tym ze w Proof Setup wczytuje profil LABa?
jeśli pisze głupoty :mrgreen: to proszę mnie nakierować co mam ustawić zebi wiedzieć to co inny widzą w przeglądarkach i żeby wiedzieć jak wyjdzie fota z laba .. ;) tak po chłopsku (przeklinać na mnie tez można) bo czytam i czytam i wszystko się myli...
Pozwolę sobie odkopać temat...
Mam skalibrowany monitorek, utworzony do niego profil ustawiam w Win7 jako profil domyślny. I jest git... Czornyj, pisałeś tu w wątku, że "Photoshop automatycznie odczytuje profil monitora zapięty w systemie Windows i robi z tej informacji stosowny użytek". No i właśnie cały szkopuł w tym, że u mnie chyba nie... :(
Przestrzeń roboczą mam w PS jako sRGB - nic nie zmieniałem. I problem polega na tym, że obrabiając zdjęcia w PS w przestrzeni sRGB zdjęcia są ciut mniej kontrastowe i mniej nasycone niż to co oglądam po zapisaniu zdjęcia w przeglądarce zdjęć (próbowałem już różne viewery...).
Jeżeli w opcjach zarządzania kolorem w systemie ustawię sobie zamiast mojego profilu monitora - profil sRGB - nie ma różnic, tzn. to co widzę w PS, takie samo widzę w przeglądarkach... ale jest to obraz tak jak pisałem ciut mniej nasycony i mniej kontrastowy niż oglądany z załączonym profilem mojego monitora... Pomóżcie proszę.
Do tej pory radzę sobie w ten sposób, że w PS używam poglądu czyli w Proof Setup mam ustawiony Monitor RGB i jak włączę Proof Colors, to wówczas w PS widzę taki obraz jak później po zapisie w przeglądarkach...
de Fresz
06-09-2010, 16:05
Do tej pory radzę sobie w ten sposób, że w PS używam poglądu czyli w Proof Setup mam ustawiony Monitor RGB i jak włączę Proof Colors, to wówczas w PS widzę taki obraz jak później po zapisie w przeglądarkach...
I tak masz robić, do tego dokładnie służy Proof setup, jak już to zostało tu wielokrotnie powiedziane. Możesz jeszcze sobie włączyć moduł CM w FF oraz do każdego zdjęcia podpinać profil przestrzeni edycyjnej/docelowej, w jakiej ono zostało obrobione - wtedy aplikacje kumające CM wyświetlą je tak jak Szop.
Aplikacje nie kumające profili wyświetlają wszystko w przestrzeni monitora (lub, co jest dość rzadką opcją - w przestrzeni ustawionej w preferencjach, tak np. działa FF) i w takim przypadku, poza zmianą profilu w systemie na sRGB, nie można na to nic poradzić.
Kurczę, nie sądziłem, że są takie komplikacje ze skalibrowanym i oprofilowanym monitorem... :/
de Fresz
08-09-2010, 11:24
Tak to jest z CM. Niestety producenci systemów dają tu trochę dupy, bo już dawno powinny być dobrze działające mechanizmy profili domyślnych dla nieotagowanych treści. A tak, to wszystko zależy od aplikacji, można założyć że z czasem będzie coraz lepiej, ale na razie trza się trzymać tych nielicznych wspierających CM.
Photoshop (oraz inne aplikacje z CMM) automatycznie odczytuje profil monitora zapięty jako profil systemowy i robi z niego stosowny użytek. Widać to właśnie przełączając między WindowsRGB a MonitorRGB - w tym drugim przypadku wyłączamy działanie modułu zarządzania barwą i widzimy obraz wyświetlony bez korekty uwzględniającej profil monitora.
Prawdę rzecze człowiek ten :)
Już na innym forum się spotkaliśmy i o tym samym gadaliśmy.
Wielkie dzięki jeszcze raz :)
odświeżam wątek. Problem podobny jak wcześniej opisywane. Po obrobieniu zdj w PS (kolorki są takie jak trzeba) zapisuje do jpg i ten plik zarówno w FireFoxie Jak i PS wyświetla się poprawnie. w IE pod Win7 oraz Chrome kolory są wyprane. Ustawienia poniżej. próba kolorów (ctrl+y) wyłączona.
źródło (http://www.mizeradesign.nazwa.pl/mojepliki/kolory.jpg)
źródło (http://www.mizeradesign.nazwa.pl/mojepliki/koloryps.jpg)
bardzo proszę o poradę. Monitor jaki mam to Eizo s1921. pozdrawiam
póki co wyszukał kilka wątków Czornyja - zaobaczymy czy podołam :)
co mi da zmiana w "ustawieniach kolorów" z uniwersalnego ustawienia w Amer. Półn. 2 na uniwersalne w Europie 3 ?? jakieś pogięte to wszystko.
hostman22
26-09-2011, 18:45
co mi da zmiana w "ustawieniach kolorów" z uniwersalnego ustawienia w Amer. Półn. 2 na uniwersalne w Europie 3 ?? jakieś pogięte to wszystko.
mizerek zostaw jako sRGB i kupa cyferek.. . Jedyny sens jest w podpinaniu profilu labu jeżeli jest aktualny, jeżeli nie to też lepiej zostawić sRGB.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=164332 wiele mi wyjaśnił ten wątek. hostman22 sRGB kupa cyferek i kamień z serca :) gra gitara jak to mówią :)