PDA

Zobacz pełną wersję : PS CS3-ciemne fotki

mora
19-06-2009, 22:35
Witam
Mam problem z ustawieniem CS3 ponieważ fotki wychodzące z Canon iP4600 są zbyt ciemne na tyle, że przed drukiem muszę podkręcić jasność w PS do +30-35.
Ten sam obraz w NX2 nie wymaga korekty jasności do wydruku.
Wszystko w PS mam ustawione na Adobe RGB (1998 ) zgodnie z zaleceniami gościa o nazwisku * Scott Kelby, mam kilka jego broszurek w których nic nie znalazłem. Pewnie trzeba gdzieś coś zaznaczyć lub przesunć suwak.
Bardzo proszę o radę Maciek

docxxx
19-06-2009, 23:36
a kto na tej imprezie zarzadza kolorem?

mora
20-06-2009, 00:11
a kto na tej imprezie zarzadza kolorem?

jest tam jakiś gosciu od swiateł, ale ja go nie znam

d_an
20-06-2009, 14:00
A w NX2 jaki masz profil ustawiony? Zapewne sRGB i pewnie taki jest profil wejściowy drukarki. W Abode RGB pracuje się gdy się przygotowuje pod offset (a i to w pewnych przypadkach). Takie amatorskie drukarki robi się żeby przyjmowały najbardziej rozpowszechniony profil urządzeń cyfrowych (sRGB) i go sobie separowały na swoje tusze. Większość użytkowników takich drukarek pewnie w ogóle nie wie co to RGB :) Ustaw sRGB i powinno być.

mora
22-06-2009, 20:38
Dzięki za zainteresowanie moim problemem, ale już jest rozwiązany. W drukarce zastosowałem profil RGB i jest OK.
Być może mam amatorską drukarkę, ale pewnych zasad i doświadczenia profesjonalistów nie da się już ominąć. Pewnie niebawem nabędę Epsona a do sRGB już się nie cofnę.
Zacytuję jednego z najlepszych instruktorów Adobe Photoshop Scotta Kelby:
''Gdy tylko uda Ci się wybrać właściwą przestrzeń barw w twoim aparacie, analogiczną konfigurację musisz także przeprowadzić w Photoshopie. W czasach Ph 5.5, gdy wszyscy ( włącznie z firmą Adobe ) zafascynowani byli możliwościami nowego medium infirmacji, jakim wówczas był internet, zmiany dotknęły także ustawień zarządzania kolorem w Ph. Objeły one między innymi zmianę standardowej przestrzeni roboczej - z przestrzeni barw monitora na sRGB ( straszliwa RGB ).
Przestrzeń ta świetnie nadawała się do projektowania materiałów graficznych przeznaczonych do wykorzystania w internecie, a ponieważ fotografia cyfrowa była wówczas w powijakach, w posługiwaniu się nią nie było nic złego.
Dziś jednak nie należy już edytować zdjęć w przestrzeni sRGB - trzeba wybrać nowszą i doskonalszą przestrzeń Adobe RGB (1998) która jest lepiej przystosowana do pracy z cyfrowymi fotografiami.'' Koniec cytatu.

Pozdrawiam Maciek