Zobacz pełną wersję : D700 - portrety w słońcu - katastrofa?
No więc D700 to fenomenalne body. Każdy to wie.
Jednak jest łyżka dziegciu. Oto ona. Może jest metoda na to, i jeśli tak, to z entuzjazmem ją przyjmę.
No więc zacznijmy od bazowego ISO 200. Dodajmy do tego sync speed flesza - 1/250. I po prostu nie da się robić zdjęć sytuacyjnych w pełnym słońcu poniżej f/22. Katastrofa.
Czy jest jakieś wyjście z tego pata?
Tryb FP lampy.
I oczywiście nie ma mowy o wbudowanej.
Na tym zakończmy ten smutny wątek.
a synchro z krotkimi czasami migawki, ale to wymaga zewnetrznej lampy to pies ?
robin102
19-06-2009, 21:44
plus mydelniczka
a synchro z krotkimi czasami migawki, ale to wymaga zewnetrznej lampy to pies ?
Jak to zrobić? Czy to możliwe?
jakie 22 ? Żadna lampa nie jest tak silna (no chyba, że z bliska)
Niestety szkoda braku natywnego ISO 100.
Można używać tryby FP i czasów poniżej 1/250s.
Inne wyjście - używanie ADL - pomaga na duże kontrasty.
Jeszcze inne wyjście - używać ekran, a nie lampę (wiem, że nie zawsze można). Jest to o tyle lepsze, że nie daje ostrych cieni jak lampa.
Przy czym to wszystko ciężko nazwać "łyżką dziegciu" w D700.... no nie żartujmy.
jakie 22 ? Żadna lampa nie jest tak silna (no chyba, że z bliska)
Niestety szkoda braku natywnego ISO 100.
Można używać tryby FP i czasów poniżej 1/250s.
To są nowości dla mnie. NIgdy nie używałem FP mode. Jak to ustawić? Ja mam SB-600. Jest jakaś lektura? Czy manual D700 albo manual SB-600 opisuje jak to używać?
Ekran oczywiście odpada. Nie będę przecież chodził z ekranem po plaży albo ośnieżonym stoku górskim.
Ja zabawe z aparatem zaczalem od instukcji obslugi. Ty nie?
Ja zabawe z aparatem zaczalem od instukcji obslugi. Ty nie?
Też. Jednak nie pamiętam FP mode. Muszę jeszcze raz to przewertować. Jeśli to jest rozwiązaniem pata, to dzięki. Postudiuję to przez ten weekend.
Po prostu "przejedz sie" po menu aparatu. Od razu rzuci sie w oczy. Jest to gdzies w opcjach dot. ustawien lampy. Nie wiem jednak, czy sb600 obsluguje FP. Nie mam jej, wiec nie powiem.
Naciskaj na guzik mode na lampie błyskowej. Tryby pracy lampy się wyświetlają w pętli. W pewnym miejscu będzie się pokazywało po TTL także FP (na wyświetlaczu lampy)
sb600 chyba ma FP ?
sb600 nie ma trybu FP...
edit:
jednak ma i dziala :)
sb600 nie ma trybu FP...
Nie, nie ma. Ma TTL i manual.
Czyli grób...?
Poza tym to czy FP nie używa pełnej mocy lampy? Właśnie to wyczytałem u Rockwella. Czy można manualnie nastawić moc lampy na FP?
robin102
19-06-2009, 22:04
No, coś przekombinowujecie Panowie. Trzeba ustawić w lampie TTL BL FP pod warunkiem, że w korpusie ustawimy krótkie czasy synchronizacji dla błysku albo na AUTO FP czy jakoś tak.
Echhhh fotografy ;)
ps
aaaaaaa i pomiar światła na MATRIX :) dla czego dojdźcie sami ;)
D700 w tropikach w pełnym słońcu dawał rade w samo południe właśnie z sb-800 w trybie FP .
A czy softwareowe ISO100 wygląda tak źle, że nie można tego używać? Nie próbowałem jeszcze, a też czekają mnie plenery w słońcu i mam Sb600...
W menu D700 jest tryb FP (1/320), aż z ciekawości sam muszę sprawdzic czy Sb600 nie ma FP, ale skoro ustawiam to w menu aparatu i z tą lampą błyska to wynika, że chyba ta lampa ma fp... hmm...
sb600 nie ma trybu FP...
edit:
jednak ma i dziala :)
Naprawde? Jak naciskam na Mode to mam tylko TTL oraz manualne ustawienie mocy.
Chyba ma, teraz poczytałem porównanie sb600 i sb800.
Naprawde? Jak naciskam na Mode to mam tylko TTL oraz manualne ustawienie mocy.
zrob jak robin pisze. W menu ustawien (e1) zmien na 1/250s (Auto FP) i bedzie smigac :-D
robin102
19-06-2009, 22:08
Popsute pokupowali te 600setki albo podróby jakieś ;)
Moja zawsze miała :)
w body ustaw auto FP,
Ale chyba domyslnie jest tak ustawione w body?
Ale chyba domyslnie jest tak ustawione w body?
domyslnie jest 1/250 ale bez FP...
Wow! Dzięki Wam wszystkim. Mam co studiować w ten weekend. Mam tylko nadzieję że słońce dopisze...
OK, sprawdziłem - jest w SB600 FP.
Niech mi jednak ktoś wytłumaczy jak to działa, bo w ustawieniach w body jest 1/320 (tryb AUTOFP) oraz 1/250 (tryb AUTOFP).
Jest też samo 1/250. Więc jaka jest różnica gdy ustawię w korpusie 1/250, a 1/250 (AUTOFP) ?
edit: ok, już chyba wiem :)
Andrzej Olender
19-06-2009, 22:13
Jasne że jest, SB-600 sama przechodzi w tryb FP jeśli w body jest to włączone.
Niech mi jednak ktoś wytłumaczy jak to działa, bo w ustawieniach w body jest 1/320 (tryb AUTOFP) oraz 1/250 (tryb AUTOFP).
Jest też samo 1/250. Więc jaka jest różnica gdy ustawię w korpusie 1/250, a 1/250 (AUTOFP) ?
edit: ok, już chyba wiem :)
i ja zajrzalem do instrukcji :)
pytanie tylko, czemu nie mozna tak od razu? tzn bez tego FP? Co robi ten magiczny FP, ze lampa blyska z krotkimi czczasami?
Jak ustawisz 1/250s to aparat z właczoną lampą nie pozwoli ustawić krótszego czasu. Po ustawieniu 1/250 (Auto FP) można korzystać z czasów poniżej 1/250s licząc się ze spadkiem mocy lampy.
i ja zajrzalem do instrukcji :)
pytanie tylko, czemu nie mozna tak od razu? tzn bez tego FP? Co robi ten magiczny FP, ze lampa blyska z krotkimi czczasami?
Błyska kilka razy w trakcie przesuwania szczeliny migawki. >lektura (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26563)<
Błyska kilka razy w trakcie zdjęcia. I tak kawałek po kawałku doświetla Ci fotkę.
Jak ustawisz 1/250s to aparat z właczoną lampą nie pozwoli ustawić krótszego czasu. Po ustawieniu 1/250 (Auto FP) można korzystać z czasów poniżej 1/250s licząc się ze spadkiem mocy lampy.
tak, już sprawdziłem, ale dzięki za wytłumaczenie :)
ps. Muszę na dniach sprawdzić to FP w praktyce, także w poł. z trybem BL (bo tego często uzywam do dopalenia lampą).
polar+lampa na FP i robię na f 2.8
robin102
19-06-2009, 22:39
Błyska kilka razy w trakcie przesuwania szczeliny migawki. >lektura (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/26563)<
Fajny linek pokazałeś. Nikon też się w nim popisał, a ludzie klękają przed światłem zastanym zawsze i wszedzie :) PO CO ?
a już nawet z tego banalnego przykładu widać, że lampa mądrze użyta warta użycia jest :)
kolego messer, w d40 da się robić synchro do 1/500. Dla mnie 1/250sek w d700 to tak jak dla wielu skandal i granda.
patrząc na fotkę ze strony nikona trzeba sobie zdać sprawę, że jednak na liściach i w kwiatkach się pojawią ostre cienie. W tym rozmiarze zdjęcia prawie tego nie widać.
kolego messer, w d40 da się robić synchro do 1/500. Dla mnie 1/250sek w d700 to tak jak dla wielu skandal i granda.
kolego, gdybyś wiedział dlaczego tak jest to byś tak nie pisał.
poczytaj sobie o różnych rodzajach migawek, ich wadach i zaletach.
migawka hybrydowa (d40, D50, D70) ma zaletę, ale ma i wady.
Zanim zaczniesz głosić takie tezy, proponuję Ci dowiedzieć się z czego to wynika. Geezzzz....
To 1/500 to dzięki migawce hybrydowej, która w bonusie oferuje takie kwiatki:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/5201/2888.jpg)
źródło (http://img29.imageshack.us/img29/6605/2889.jpg)
Gdyby coś takiego występowało w D700 to dopiero byłby "skandal i granda".
PS Kolego dame proponowałbym zapoznać się z punktem 9a regulaminu forum. P.
W d40 z chinczykami wyciągam 1/640. Właśnie, dlaczego już nie robią szczelinowych? Mają słabszą żywotność?
bez chińczyków, innym sposobem wyciągniesz i 1/4000. Poważnie.
Co i tak nie zmienia kwestii innych wad tej migawki.
Piotr_ do aktu z tym pierwszym zdjeciem ;)
jesli chodzi o fp to bateria schodzi do 1/4 1/2 zywotnosci i zasieg spada drastycznie.
mnie tam 1/4000 lub 1/8000 z lampa nie szokuje :)
Piotr_ do aktu z tym pierwszym zdjeciem ;)
jesli chodzi o fp to bateria schodzi do 1/4 1/2 zywotnosci i zasieg spada drastycznie.
mnie tam 1/4000 lub 1/8000 z lampa nie szokuje :)
Lampa praktycznie za każdym razem całkowicie rozładowuje kondensator (większe zapotrzebowanie na energię) rozdzielając energię na kilka błysków (co skutkuje spadkiem LP). Im krótszy czas tym węższa szczelina migawki i lampa musi błysnąć więcej razy by każdy kawałek matrycy dostał swoją porcję światła.
Jacek_Z, prz3mo - dzięki za wasze posty.
Już miałem wciskać "cytuj" i zabierać się do "ciętego" komentowania....
Teraz to zbyteczne.
Edit;
i jeszcze Piotr_ za ilustracje...
No więc D700 to fenomenalne body. Każdy to wie.
Jednak jest łyżka dziegciu. Oto ona. Może jest metoda na to, i jeśli tak, to z entuzjazmem ją przyjmę.
No więc zacznijmy od bazowego ISO 200. Dodajmy do tego sync speed flesza - 1/250. I po prostu nie da się robić zdjęć sytuacyjnych w pełnym słońcu poniżej f/22. Katastrofa.
Czy jest jakieś wyjście z tego pata?
pokaż jakieś przykłady, zdjęcia, które Ci wyszły/nie wyszły
pokaż jakieś przykłady, zdjęcia, które Ci wyszły/nie wyszły
Jak zrobił zdjęcie w pełnym słońcu i dodał lampę na czasie 1/250 to sobie wyobraź jak wyszło :)
Powiem szczerze - nic na temat FP nie wiedziałem. Po lekturze wątku sprawdziłem z D300 + SB600.. działa, nawet rewelacyjnie. Nie wiedziałem, że tak można. Dzięki wam zyskałem nieco wiedzy :-).
Bardzo ostre i mocne światło w samo południe. D700. Zdjęcie zrobione prawie pod słońce. Bez lampy. 1/5000, f/4. Bez obróbki, prosto z puszki, tylko pomniejszone. Proszę nie komentować zdjęcia - to zwyczjany wakacyjny pstryk :mrgreen:
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/8434/dsc3770c.jpg)
Po godz 15, mocne światło prosto w twarz, podobnie jak wyżej, prosto z puszki
1/8000, f/2
źródło (http://img145.imageshack.us/img145/62/dsc4405.jpg)
Bardzo ostre i mocne światło w samo południe. D700. Zdjęcie zrobione prawie pod słońce. Bez lampy. 1/5000, f/4. Bez obróbki, prosto z puszki, tylko pomniejszone. Proszę nie komentować zdjęcia - to zwyczjany wakacyjny pstryk :mrgreen:
Po godz 15, mocne światło prosto w twarz, podobnie jak wyżej, prosto z puszki
1/8000, f/2
Skoro oba zdjęcia zrobione bez lampy, to jakby co wnoszą do wątku?
Swoją drogą - lampa by im pomogła :-)
Powiem szczerze - nic na temat FP nie wiedziałem. Po lekturze wątku sprawdziłem z D300 + SB600.. działa, nawet rewelacyjnie. Nie wiedziałem, że tak można. Dzięki wam zyskałem nieco wiedzy :-).
Właśnie po to jest wątek. Dokładnie taki był jego cel i też chcę podziękować tym którzy rzeczowo podeszli do tego tematu.
To może warto by jeszcze podsumowując dopisać - tryb FP (czyli synchronizacja z krótkimi czasami) to nie jest funkcja wyłącznie D700.
Można z niej korzystać już w znacznie wcześniejszych modelach korpusów nikona.
...D50 nie ma takiej funkcji,więc rozumię że mimo iż SB800 ma to i tak w połączeniu nic z tego nie wyjdzie - prawda :-(
Juz D80 to mial.
...ale D80 wyszedł po D50
Może nie doczytałem,ale raczej D50 nie ma takiej funkcji.
Sztolcman
21-06-2009, 21:53
Ale za to ma hybrydową migawkę pozwalającą na bezproblemowe robienie zdjęcia z flashem, nawet tym wbudowanym, przy czasie 1/500s, więc naprawdę nie ma się czym przejmować.
Body z migawką hybrydową nie maja trybu FP - bo to wynika z działania migawki w zakresie krótkich czasów.
hybrydową migawkę mają D70, 70s, 50, 40 (bez s)
mateo912
22-06-2009, 14:00
d40 X Jacku nie S :)
sorry, to tak z rozpędu po D70 :-D
oczywiście D40 (bez x) :-D
robin102
22-06-2009, 16:29
Jakby ktoś dociekał to w Nikonie S5 też FP działa i to jak skutecznie :) oczywiście z SB600 też
No to jak w nikonie s5 dziala....
... to ja - a co - dopisze - ze w nikonie d2x tez dziala.
Kto by pomyslal, ze juz w czasach prehistorycznych znane bylo to zjawisko...
Ja nawet na swoim Pentacon SIX mam napis "FP" na jednym z pokretel ;-)
Spróbowałem w weekend - działa! Jak ta lala! Dlatego kocham to forum. Bez niego nadal byłbym w lesie.
Chociaż przyznam że w wielu innych zagadnieniach dalej siedzę w lesie :)
robin102
22-06-2009, 20:38
Ja nawet na swoim Pentacon SIX mam napis "FP" na jednym z pokretel ;-)
ja też mam :) w tłumaczeniu z SIXa FP = FULL PROFESJONAL :mrgreen:
Ale za to ma hybrydową migawkę pozwalającą na bezproblemowe robienie zdjęcia z flashem, nawet tym wbudowanym, przy czasie 1/500s, więc naprawdę nie ma się czym przejmować.
To fakt,jednak przy mocnym słońcu to często i 1/500 nie pomoże :-(
No cóż... trzeba sobie radzić narazie i bez takiej funkcji :-)
To fakt,jednak przy mocnym słońcu to często i 1/500 nie pomoże :-(
No cóż... trzeba sobie radzić narazie i bez takiej funkcji :-)
Wtedy to jak ktoś już powiedział - polar. Co zresztą dla zdjęć w pełnym słońcu jest niegłupim pomysłem tak czy inaczej....
wasilewk
22-06-2009, 22:14
ja też mam :) w tłumaczeniu z SIXa FP = FULL PROFESJONAL :mrgreen:
Albo: Freie Photo:mrgreen:
E tam.
Z trybem FP jest tak, ze tak szybko, jak sie o nim czlowiek dowiaduje i zaczyna go uzywac, tak szybko o nim zapomina i przestaje go uzywac :-)
Nie czarujmy sie.
FP jest rozwiazaniem _doraznym_. To nie jest "prawdziwy" blysk.
Jesli na powaznie chcemy blyskac w pelnym sloncu, to powinnismy jednak zaprzegnac do pracy lepsze i skuteczniejsze rozwiazania niz FP.
Chocby takie, jak wspominane juz szare filtry.
Albo po prostu zaprzestac blyskania w pelnym sloncu :-) i uzyc .... trudne slowo: blendy.
błęndy.
błędy.
Chocby takie, jak wspominane juz szare filtry.
Albo po prostu zaprzestac blyskania w pelnym sloncu :-) i uzyc .... trudne slowo: blendy.
Blenda niewątpliwie jest najlepszym rozwiązaniem w przypadku zorganizowanej sesji. Jednak dla mnie głównym powodem zadania oryginalnego pytania były zdjęcia wakacyjno-rodzinne. Tam nie będę przecież tachać blendy w parkach rozrywki albo na plaży.
..
Jesli na powaznie chcemy blyskac w pelnym sloncu, to powinnismy jednak zaprzegnac do pracy lepsze i skuteczniejsze rozwiazania niz FP.
Chocby takie, jak wspominane juz szare filtry.Rozwiązanie mające plusy jak i minusy. Jak większość zresztą :)
zaletą jest to, że nagle przyrasta mocy lampy gdy nam się uda dojść z czasami do 1/250 lub dłużej.
Ale jeśli moc lampy wystarcza - to nie trzeba kombinować z filtrami.
z cyklu warto wspomniec
jednym z patentow - jesli posiada sie wiecej niz jedna sabinke - jest uzycie kilku lampek jako jednego zrodla swiatla w trybie fp
hybrydową migawkę mają D70, 70s, 50, 40 (bez s)
Jacku, ale D40x tez ma migawke hybrydowa, podobnie jak D60. Tylko nie wiedziec czemu ale synchro jest tylko do 1/200. To jest dopiero zagadka :)
stachmuszel
24-06-2009, 10:56
Oj chyba w D40x/60 jest migawka taka sama jak w D80, podobnie jak i matryce.
Pozdr.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40x/page2.asp
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD60/page2.asp
Wg dpreview migawki w obu tych puszkach sa hybrydowe.
stachmuszel
24-06-2009, 11:25
Na faktycznie, masz rację. Są hybrydowe.
kto ma D60 lub D40x i powie, czy może miec tryb FP z lampą na czasie krótszym niz 1/200 ?
to rozwiąze zagadkę.
siedemczwartych
25-06-2009, 09:56
juz wiemy co to FP i do czego służy.
Ja się zastanawiam dlaczego włączone FP działa również na czasach dłższych niż 1/250 sek?
Jeśli mam włączone w body FP to wiadomo, że moge sobie ustawić czas 1/500 np.
Ale dlaczego jak ustawię czas 1/60 nadal FP działa?
A może nie działa?
Robiąc testy stwierdzam, że wskazania lampy dla czasów dłuższych niż 1/250 są identyczna dla włączonej funkcji FP i dla wyłączonej. Ale oczywiście nie jestem w stanie zobaczyć czy błyski się różnią.?
Ja się zastanawiam dlaczego włączone FP działa również na czasach dłższych niż 1/250 sek?
A może nie działa?
Robiąc testy stwierdzam, że wskazania lampy dla czasów dłuższych niż 1/250 są identyczna dla włączonej funkcji FP i dla wyłączonej. Ale oczywiście nie jestem w stanie zobaczyć czy błyski się różnią.?
Przy dłuższych czasach lampa działa normalnie (jeden błysk).
kronos28
25-06-2009, 11:28
kto ma D60 lub D40x i powie, czy może miec tryb FP z lampą na czasie krótszym niz 1/200 ?
to rozwiąze zagadkę.
Jacku, ale D40x tez ma migawke hybrydowa, podobnie jak D60. Tylko nie wiedziec czemu ale synchro jest tylko do 1/200. To jest dopiero zagadka :)
Oj chyba w D40x/60 jest migawka taka sama jak w D80, podobnie jak i matryce.
Pozdr.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40x/page2.asp
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD60/page2.asp
Wg dpreview migawki w obu tych puszkach sa hybrydowe.
swego czasu sam byłem zaciekawiony tym "zjawiskiem" - przeorałem sporo zasobów i źródeł i część z nich podaje, że D60 i d40x też mają migawkę hybrydową mimo tego ze synchro to 1/200... czemu tak jest, nie wiem... może producent celowo ograniczył czas synchro? Może coś/ktoś się myli... nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to co tam wsadzili...
A może nie działa?
Przy dłuższych czasach lampa działa normalnie (jeden błysk).
do 1/250 lampa działa normalnie natomiast dla czasów krótszych uruchamia się FP :) - tak automagicznie ;)
siedemczwartych
25-06-2009, 11:54
do 1/250 lampa działa normalnie natomiast dla czasów krótszych uruchamia się FP :) - tak automagicznie ;)
Tak myślałem, tylko po co nadal się wyświetla FP na lampie?
Trochę to mylące.
Ale nie pierwsza i nie ostatnia taka sprawa :)
Tak myślałem, tylko po co nadal się wyświetla FP na lampie?
Trochę to mylące.
No własnie po to się pali byś wiedział, że pow. 1/250 przełączy się automatycznie w FP :)
swego czasu sam byłem zaciekawiony tym "zjawiskiem" - przeorałem sporo zasobów i źródeł i część z nich podaje, że D60 i d40x też mają migawkę hybrydową mimo tego ze synchro to 1/200...
gdyby ktoś zrobił to co napisałem niżej to by było wiadomo
to rozwiąze zagadkę.
bo migawka hybrydowa nie realizuje FP, bo nie ma wędrującej szczeliny na krótkich czasach.
Przy okazji jak dorwę kogoś z takim body to sprawdzę, z ciekawości. Ale nikt ze znajomych nie ma takiego sprzętu.
Należy zakleić styki lampy (oprócz centralnego), na body nastawić czas np 1/1000 i się okaże czy jest pasek od migawki, czy też nie, czy cała klatka jest naświetlona jednakowo. Jak pasek - szczelinowa, jak cała równa - elektroniczna czyli hybrydowa.
A może nie działa?
na dłuższych czasach pali się FP, ale to tylko sygnalizacja, że jest tryb auto FP i można skracać czas bez obaw utraty synchronizacji.
na dłuższych czasach pali się FP, ale to tylko sygnalizacja, że jest tryb auto FP i można skracać czas bez obaw utraty synchronizacji.
Najlepiej sobie włączyć na stałe i już :) I chyba tak zrobię... :)
kronos28
25-06-2009, 20:20
gdyby ktoś zrobił to co napisałem niżej to by było wiadomo
bo migawka hybrydowa nie realizuje FP, bo nie ma wędrującej szczeliny na krótkich czasach.
Przy okazji jak dorwę kogoś z takim body to sprawdzę, z ciekawości. Ale nikt ze znajomych nie ma takiego sprzętu.
Należy zakleić styki lampy (oprócz centralnego), na body nastawić czas np 1/1000 i się okaże czy jest pasek od migawki, czy też nie, czy cała klatka jest naświetlona jednakowo. Jak pasek - szczelinowa, jak cała równa - elektroniczna czyli hybrydowa.
wiem wiem :) sam też jak dorwe jakieś body z tej serii to sobie sprawdzę... jedno wiem - trybu FP nie realizują na bank.
tymancjo
26-06-2009, 08:00
Jeżeli chodzi o pracę z lampa i krótkimi czasami poniżej 1/500s to działa to dokładnie jak Jacek opisał - używałem swego czasu na moim starym d50.
Pozdrawiam,
Tomek
slav1973
26-06-2009, 10:27
D60 nie ma hybrydowej migawki. Nie ma bloomingu i nie ma synchronizacji do 1/4000 jak miałem w d50.
Po zaklejeniu styków i ustawieniu błysku na sb-800 od 1/128 do 1/8-1/4 przy czasach krótszych od 1/250 część kadru jest czarna, zakryta lamelkami migawki. Przy mocy błysku wiekszej niż M1/8-1/4 zaczernienia stopniowo zaczynają się pojawiać i na czasie 1/250. Więcz najkrótszy czas synchronizacji jaki oficjalnie obsługuje aparat jest raczej zgodny z prawdą.
Tak mi sie właśnie wydawało, że ta matryca 10 MPx nigdzie nie służyła za migawkę elektroniczną.
dpreview sie może w końcu mylić :)
robin102
26-06-2009, 20:13
Najlepiej sobie włączyć na stałe i już :) I chyba tak zrobię... :)
Spoko. To dobry sposób :) tylko pamiętaj, że działa najskuteczniej przy pomiarze światła Matrix. Przy punktowym FP jest nie dostępny.
dpreview sie może w końcu mylić :)
Jak na tak powazny serwis maja spora wtope w takim razie :)
Oj chyba pomyliłes FP z BL.
Do BL jest wymagany pomiar matrycowy lub CW, a odpada punktowy.
FP nie zależy w niczym od pomiaru i powinno sie dac realizować zawsze.
Bardzo ciekawy wątek, dziękuję wszystkim :)
Przez 4 lata używałem amatorsko D70 z SB800 i po niedawnej przesiadce na D700 ze zdziwieniem stwierdziłem że coś niepokojącego dzieje się po podpięciu flesza... Teraz wiem że niekoniecznie powinienem używać tu trybu P (w D70 działało nieźle, stare przyzwyczajenie... ) a tutaj raczej w przypadku flesza uśmiechnąć się do S czy M, w P czy A czas pozostaje na wartości maksymalnej (mam 1/30) i FP mam tylko w teorii, na wyświetlaczu. A może coś mam źle ustawione?
Jeszcze nie czuję zbyt dobrze współpracy D700 z DB800, ale kilka fotek testowych z FP i czasów powyżej 1/1000 wprawiło mnie w zachwyt :mrgreen:
Przy 1/30 w D700 nie masz trybu FP. W D70 - nie miałeś nigdy FP.
Trybu P nie używaj prawie nigdy, a już szczególnie w pracy z lampą w sytuacji gdy jest dużo światła.
Tryb FP jest wymuszony konstrukcyjnie, że tak powiem. Przy czasach dłuższych niż 1/250 go nie ma i .. bardzo dobrze, że nie :-D, bo w tym trybie wydajność błysku spada dość drastycznie.
bo w tym trybie wydajność błysku spada dość drastycznie.
I dlatego tak szybko, jak poznajemy tryb FP, najczęściej tak samo szybko zapominamy, że istnieje.
;-)
Trybu P nie używaj prawie nigdy, a już szczególnie w pracy z lampą w sytuacji gdy jest dużo światła.
Oj tak, w końcu chyba zaczęło to do mnie docierać. Możliwość kontroli czasu, zwłaszcza przy fleszu z FP, stwarza tyle ciekawych możliwości że chyba jeszcze długo będę je odkrywał. Póki co, bardzo podoba mi się kontrola nad światłem drugoplanowym i GO. Jeszcze poćwiczę to z większą ilością światła zastanego.
robin102
27-06-2009, 16:16
I dlatego tak szybko, jak poznajemy tryb FP, najczęściej tak samo szybko zapominamy, że istnieje.;-)
O kurde, a ja łykam BILOBIL żeby nie zapomnieć o FP. To rzecz genialna i choć błysk coraz słabszy ze skracaniem czasu to nawet lekutkie muśniecie lampa z dyfuzorem pozwala ożywić oczka blikiem albo choć trochę zredukować cienie. Używam zawsze i wszędzie :) no prawie ;)
O kurde, a ja łykam BILOBIL żeby nie zapomnieć o FP. To rzecz genialna i choć błysk coraz słabszy ze skracaniem czasu to nawet lekutkie muśniecie lampa z dyfuzorem pozwala ożywić oczka blikiem albo choć trochę zredukować cienie. Używam zawsze i wszędzie :) no prawie ;)
W tym wieku bilobil jest naturalny, nie przejmuj się.
Do świecenia w oczka się nada, a pewnie, że tak.
Ale do błyskania strobbingowego, tak, jak niektórym by się mogło wydawać - już niekoniecznie.
Po prostu warto by pamiętać, że FP nie jest lekiem na całe zło synchronizacji z krótkimi czasami.
I że czasami - nie przeskoczysz.
Ja się już spotkałem z takimi pomysłami, że w studio ustawiano aparat w manual i czasy po 1/1000 żeby zamrozić skaczącą modelkę i jej włos rozwiany. Na siłę błyskając w FP.
No więc nie dajmy się zwariować.