Zobacz pełną wersję : Pytanie o zdjęcia w magazynie
Witam
Tam gdzie pracuje poproszono mnie o to czy zechciał bym popstrykać kilka zdjęć.
Jest to duży magazyn, bardzo mocno zabudowany. Niestety piękne lata tego magazynu minęły już dawno temu.
Światło jest tam miejscami 2wu kolorowe, białe świetlówki a czasem żółte żarówki.
Czy ktoś z was miał kiedyś podobne doświadczenia..?
Czy jest jakiś prostszy sposób aby ustawić balans bieli, normalnie używałem zawsze białej kartki.
Pytam, bo bez tego nie możliwe będzie pstrykanie.
Czy istnieją inne metody w porównaniu do białej kartki, takie które pozwolą ustawiać BB szybciej?
Szykuje się na dużo zdjęć, ta sesja może potrwać cały tydzień :))
Przyjemnie będzie mieć odmianę w pracy, polatać z aparatem.
Dodatkowo nie chciał bym wyjść na "totalnego amatora".
Proszę więc jakiekolwiek porady
Sprzęt jakim dysponuje to:
D80 10-20 sigma, 24-70 2.8 sigma oraz 80-200 2.8 nikkor
brak lampy, dobry statyw.
Dzieki
popstrykaj z nefami na AUTO, później zawsze możesz sie pobawić na kompie i zmieniać balans bieli na jaki tylko zechcesz, nie psując przy tym jakości zdjęcia. To tylko moja rada więc nie musisz brać tego do serca :-D
pozdro i powodzenia ;-)
Zbigniew
20-06-2009, 00:13
A jakiego typu będą to zdjęcia ? Czy to portrety mają być, czy ogólnosytuacyjne przy pracy czy może wnętrza ? Bo jeżeli 1 lub 2, to sugerowałbym zaopatrzenie się (choćby pożyczenie) lampy.
Nawet jeśli to nie miałyby być portrety - lampa może okazać się bardzo pomocna.
W szczególności ustawiona na statywie i wyzwalana jako slave przez CLS.
W sensowny sposób można wtedy opanować światło zastane (którego nie ma sensu eliminować!) - po prostu trochę go wymodelować odpowiedniej mocy i kątem błysku.
Sigma 10-20 i NEF a wyniki beda szlowe......mozesz takze podpierac sie HDRem.....tak na probe:)
Oczywiscie lampa moze okazac sie pomocna ale z tego co rozumiem maja to byc zdjecia wnetrza...
Statyw, NEF i jedziemy:) A reszta podczas obrobki;)
Witam
Oczywiście wszystkie porady są nieocenione, podoba mi się pomysł HDR oraz 10-20 - tylko zdjęcia będą w "środku".
Lampy to już "chyba" nie kupię, bo to w sumie nie do końca mój biznes aby w to inwestować.
Interesuje się raczej fotografią dokumentacyjną a do tego lampa jest zbędna.
mam takie 2 pytania
Głównym obiektywem jest 24-74 a średnica to 82mm przy robieniu zdjęć z wbudowaną lampą mam półcień na zdjęciach w słabo oświetlonych miejscach.
Czy znacie jakieś wyjście z takich sytuacji ? prócz nowej lampy :)
Druga męcząca mnie kwestia, a w tej sprawie lepiej zapytać to czy:
SB-600 ma dobrego zamiennika (czytaj tańszy), jest to jednak spory wydatek ot tak na "pstryk"
pozdro
k0bi, ma tańszego zamiennika: metz 48 af-1 (jakoś tak). w lampach jest jego temat, nawet z początku i są przykładowe zdjęcia nim wykonane. Kosztuje nowy niecałe 700zł.
ceny na ebay sb-600 i metz 48 af-1 są identyczne, a to nadal 170f.
Wnioskuje więc że to minimalna cena jaką należy przypłacić za chwałę posiadania lampy ? :)
Witam
Oczywiście wszystkie porady są nieocenione, podoba mi się pomysł HDR oraz 10-20 - tylko zdjęcia będą w "środku".
Głównym obiektywem jest 24-74 a średnica to 82mm przy robieniu zdjęć z wbudowaną lampą mam półcień na zdjęciach w słabo oświetlonych miejscach.
Czy znacie jakieś wyjście z takich sytuacji ? prócz nowej lampy :)
Co do 10-20 i HDR to co ze w srodku.....to tymbardziej sprawdz jak wyjdzie HDR....gwarantuje ze da niezle efekty.....wazne zeby nie przesadzic z mapowaniem HDRa i trzymac sie jak najblizej naturalnego wygladu....ta technika ma pomagac a nie tworzyc dziwne wnetrza:) A 10-20 bedzie idealnym szklem jesli masz pokazac pomieszczenie......takie jest moje zdanie!
A co do 24-74/82mm to mozesz kombinowac z jakims soft boxem zakladanym na wbudowana lampe....ale polecam zakup lampy zewnetrznej......chocby sabinki SB400 ktora mozna juz kupic za 200zl....
Witam,
Wiem że pytanie odbiega od tematu ale znalazłem na ebay sb-600 w opcji "kto da więcej"
Czy warto brać używaną lampę ? jak znacząco może wpłynąć użytkowanie lampy na jej kondycje?
eee w przypadku lampy to bym sie mocno zastanowil! Nie wiesz i nie sprawdzisz jak uzytkowana byla.........
k0bi, może na ebayu są ceny podobne, ale na allegro i w sklepach internetowych granica między nowym metzem a używaną sb wynosi 100zł na korzyść metza..
Pierwsze koty za płoty, faktycznie zdjęcia w magazynie to koszmar.
Lampy nadal brak wiec do ludzi nawet nie podchodzę ;), jutro może uda mi się pocykać z jakąś lampą. Niestety nie będzie to ani metz ani sb..
Przez te pierwsze dwa dni poszły na warsztat wszelkie techniki, a w tym HDR oraz łączenie zdjęć.
Czy macie jakieś porady przed jutrem odnośnie lampy i ludzi, jak cykać ?
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie porady
przy żółtych żarówkach i bez użycia lampy warto mieć filtr niebieski na obiektywie, zdejmie sporo czerwieni i żółci.
Pozdrawiam ;)
przy żółtych żarówkach i bez użycia lampy warto mieć filtr niebieski na obiektywie, zdejmie sporo czerwieni i żółci.
Pozdrawiam ;)
Sorry a balans bieli??? Ustaw na swiatlo zarowe i juz jest dobrze......bez filtra! Albo poprostu NEFy i WB do poprawki na kompie:)
Balans bieli ustawiam praktycznie do każdego zdjęcia na białej A3 kartce.
Co do szkiełek, tych nakręcanych... to mam tylko skylighta 9b o ile dobrze pamiętam.
Jutro ostatni dzień dobrej pogody wg BBC, a później tylko w środku.
Już to widzę jak ludzie uciekają :))))
A swoją drogą macie jakieś sposoby na ludzi :) ? przecież jakoś muszę im zrobić zdjęcia :)