Zobacz pełną wersję : sb 600 co zrobić?
Witam. Właśnie nabyłem drogą zakupu powyższą lampę. No i zonk. Co można zrobić żeby się nie bujała w sankach d80? Buja się w sposób do przodu lub do tyłu, na boki jest dobrze.
Dzięki i pozdrawiam.
jacek.gold
19-06-2009, 20:33
można sie przyzwyczaić ;)
tak mają większości przypadków
andrew8202
19-06-2009, 20:44
To może ja się podłączę
fedor jedno pytanko. Czy na D80 z Sb-600 można ustawić krótsze czasy naświetlania niż 1/200s ??
jacek.gold
19-06-2009, 20:46
tak
należy włączyć w aparacie tryb FP
ups ;)
nie zauważyłem że pytanie nie do mnie było
No to masz odpowiedź bo ja jeszcze nie wiem dopiero co podpiąłem do body i to bujanie nie daje mi się skupić na czym innym. Ale już z tym walczę.
No i stoi jak komin na Titanicu.
Lampa oczywiście.
tomek20stencel5
19-06-2009, 22:22
No bo co miałoby niby stać... nioch, nioch... :p. Napisz co zrobiłeś żeby lampka się nie bujała??
andrew8202
19-06-2009, 23:11
A co z lampami takimi jak Sunpack czy Nissin Di622. Czy z nimi tez da sie poniżej 1/200sek. Chce sie upewnić zanim kupie.
Ano dwa malutkie kawałeczki gumki recepturki siedzą sobie pod blaszkami w sankach. A rozmiar ich znaleziony metodą prób i błędów.
Co do innych lamp nie wiem ale sb da się nawet na 1/800 dalej nie sprawdzałem.
Że tak zapytam a nie ma ktoś czasem polskiej instrukcji w wersji elektronicznej np pdf . Z góry dzięki.
Coś mi się z kompem dzieje, myślałem że się na zapisało.
cervandes
22-06-2009, 13:10
heh, do D80 kupiłem SB-600 i mi się nic nie buja, zastanawiam się od czego to zależy. Nigdy wcześniej niczego do body nie podpinałem, oba urządzenia mam od nowości. Może z czasem sanki się wyrabiają?
A czy na stronie Nikona nie ma instrukcji do pobrania? Nie mam przy sobie aparatu i lampy, więc nie mogę się dostać do strefy pobierania bo jeszcze nie mam tam konta, ale zapytam asekuracyjnie: próbowałeś?
sokrates
22-06-2009, 13:49
może to oczywiste ale zablokowałeś lampę dźwignią po założeniu na body?
Fedor w pracy mam tylko angielskiego pdf o sb600 ale na domowym kompie cos powinienem miec tylko przypomnij mi sie jutro to poszukam.
Po angielsku:
http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/NIKON/SB-600-_E
ja w d90 z sunpakiem pz42x w trybie manualnym mogę ustawić czasy krótsze niż 1/200, ale nie synchronizuje się wtedy i na części zdjęcia jest ciemny pasek.
Należy jeszcze dodać, że w trybie FP spada liczba przewodnia lampy.
No to Nikon nie popisuje się powtarzalnością wyrobów. W jednych się buja, w innych nie tylko dlaczego ja zawsze trafiam ze coś jest nie tak. Jak nie bateria padnięta od nowości to teraz znowu lampa się buja ale nic to nie poddaję się i walka trwa nadal. Na stronie Nikona niestety tylko po angielsku ale myślę ze dam radę zrozumieć tak że spoko nie ma ciśnienia.
Sokrates aż taki tępy to nie jestem.
Ja próbowałem z 1/4000 działa tylko zastanawiam się po co.
a ja mam pytanie, czy komuś sb-600 nie mruga cały czas? chodzi o wyświetlacz. Nie przeszkadza to nic w foceniu i waleniu piorunami, tylko ze mozna sie zdenerwować jak tak mrugają dane :)
jacek.gold
23-06-2009, 23:14
o mruganiu było wiele razy ;) czasem tak maja niektóre
Zbigniew
23-06-2009, 23:24
Ja próbowałem z 1/4000 działa tylko zastanawiam się po co.
Naprawdę nie wiesz ? Przede wszystkim po to, aby móc doświetlać lampą wtedy, gdy jest dużo światła. Przykład (http://img195.imageshack.us/img195/3871/dsc2186w.jpg) - zdjęcie zrobione w pełnym słońcu - 1/2500, f/2.5, ISO 100
No faktycznie wtedy się to przyda. Dzięki.
Zbigniew
23-06-2009, 23:59
Ja generalnie nie wyłażę w dzień bez lampy gdy robię ogólno-portretowo-okolicznościowe - szczególnie gdy jest silne słońce i kontrasty. Zdjęcie EV na lampie i doświetlanie cieni to podstawowa sprawa.
Arthuros
25-06-2009, 22:59
Ja właśnie dokupiłem sobie SB600 do mojego D80, ot taki prezencik po narodzeniu syna:)
... i przyznać muszę że dopiero teraz zaczyna się zabawa, temat był wiele razy na tym forum, wbudowana lampa to pomyłka, lepiej o niej zapomnieć niż psuć sobie foty. Jedyny problem to fakt że od nowa muszę uczyć się elementarnych zasad fotografii - ale czy to problem :)
kilka fotek synka - pierwszy kontakt z lampą, rozproszoną oczywiście o co się dało...
http://blog.grep.pl/2009/06/mam-syna/
Mam SB-800 na D-200, się buja :???: skorzystam z patentu dwóch gumek recepturek, bo nie chcę się przyzwyczajać, ale dla mnie taka trochę wiocha trochie :) podobnie jak na przykład klekoczący przód od skądinąd dobrego 18-70... Szczęście chociaż, że sabinka mi nie mruga :)
Pzdr
Kijas
Edit:
Tu (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1346114&postcount=28) może być rada kolegi HYPER na tę przypadłość w D200, myślę że w innych też. Czekam na odpowiedzi i biorę się do korekt :)
Pzdr
Kijas