Zobacz pełną wersję : Jakie zasilanie do SB-600
Witam serdecznie.Mam może takie lamerskie pytanie,ale mam lampe SB-600 od kilku dni i zastanawiam sie jakie akumulatorki kupic do niej i czy w ogóle kupować.Może wystarczą baterie,kilka kompletów na każdą imprezę? Co uzywacie koledzy,co polecacie? Dodatkowe pytanie w ile kompletów bateri paluszków powinienenm sie zaopatrzyc na focenie na ślubie,biorąc pod uwagę ,że będę focił w ciemnej katedrze?Dziękuję za podpowiedzi
P.S Jesli temat sie przewinął prosze o wybaczenie ptania;)
Jakiegoś potężnego doświadczenia z SB-600 nie mam, ale na zwykłych bateriach Energizer cyknąłem potężną liczbę fotek. Nie liczyłem...
Co do akumulatorków polecam GP 2500 lub GP 2700. Mi nawet odżył ten, co ładowarka uznała go za uszkodzony (pracuje bezproblemowo). Oczywiście akumulatorek jest mniej pojemny niż bateria...
ja mam gp 2700 i sanyo eneloop. Na jednym komplecie robie 150-300 fotek w klubach i jeszcze maja troche zapasu (oczywiscie zalezy jaka ustawisz korekte, ja mam -0,7 do 0,0). polecam eneloop, bo bardzo dlugo trzymaja (innowacyjne ogniwa). A jesli chodzi o porownywanie baterii do aku to w trakcie jednej imprezy (ok 300 zdjec) wyladowalem dwa komplety baterii, a jak juz wczesniej wspomnialem- aku wytrzymuja:)
Kuba Borysko
19-06-2009, 21:57
sanyo eneloop, min. 2 kpl.
ck_dezerter
21-06-2009, 09:56
Witam!
Wydaje mi się, że przy przeciętnym amatorskim użyciu do tej lampy w zupełności wystarczają dobre baterie. Ja miałem na początku też dylemat: co wybrać? akumulatorki czy baterie? Ale wygląda to tak, że zaraz po kupieniu jeszcze w styczniu lampy założyłem do niej kpl żółtych baterii z IKEA ( to jest chyba VARTA) i błysnąłem na pewno sporo ponad 100x: sporo testów, komunia, koncert, etc... , a bateryjki działają dobrze aż do teraz....
pozdrawiam!
bartezzx
21-06-2009, 10:34
Witam!
Wydaje mi się, że przy przeciętnym amatorskim użyciu do tej lampy w zupełności wystarczają dobre baterie. Ja miałem na początku też dylemat: co wybrać? akumulatorki czy baterie? Ale wygląda to tak, że zaraz po kupieniu jeszcze w styczniu lampy założyłem do niej kpl żółtych baterii z IKEA ( to jest chyba VARTA) i błysnąłem na pewno sporo ponad 100x: sporo testów, komunia, koncert, etc... , a bateryjki działają dobrze aż do teraz....
pozdrawiam!
tylko że po jeszcze pewnym czasie Ci padna i będziesz musiał kupić nowe i tak coraz, moim zdaniem raz lepiej jest dobrze kupić i mieć już spokój i nie płacić coraz to na nowe baterie.
sokrates
21-06-2009, 10:41
długo długo jechałem na GP 2600 - nie narzekałem, teraz mam sanyo eneloop - jakiejś kolosalnej różnicy nie widzę, aczkolwiek przy błyskach z pełną mocą lampa jakby ciut szybciej się ładowała. Poza tym pozostawienie akku na dłużej nie używanych nie skutkuje ich rozładowaniem.
ck_dezerter
21-06-2009, 12:09
Racja, ale ja nie jestem pewny, jak akumulatorki zachowują się przy rzadkim używaniu? ( tak jak w moim przypadku)? Bo niestety z akumulatorkami AA sprzed paru lat, używanymi jeszcze w aparacie Olympus 5050 mam jak najgorsze doświadczenia - tzn po dłuższym nie używaniu były "padnięte" na null.... I to zarówno te włożone do aparatu i te leżące w pudełku jako rezerwa...
wasilewk
21-06-2009, 12:25
Racja, ale ja nie jestem pewny, jak akumulatorki zachowują się przy rzadkim używaniu? ( tak jak w moim przypadku)? Bo niestety z akumulatorkami AA sprzed paru lat, używanymi jeszcze w aparacie Olympus 5050 mam jak najgorsze doświadczenia - tzn po dłuższym nie używaniu były "padnięte" na null.... I to zarówno te włożone do aparatu i te leżące w pudełku jako rezerwa...
Dlatego powinieneś wybrać Eneloopy.
Dziękuję za podpowiedzi, są wyczerpujące .Pozdrawiam
cervandes
22-06-2009, 12:59
w sobotę zakupiłem SB-600 a do niej Eneloopy. O ile lampkę dopiero poznaję, to akumulatorki znam od dawna i nic innego nie polecam. Niech dopełnieniem będzie napis na nich "Made In Japan". Myślę, że to jest ta wisienka na torcie ;)
pzdr
właśnie zakupiłem sb900 i właśnie też te eneloopy, ale w starej sabince 600, mialem gp2700 ale na jakiś uroczystościach czas ładowania w miare upływu czasu i ilości fotek drastycznie wzrastał, zobaczymy jak beda sie spisywały eneloopy bo sprzedawca zachwycał się tym wynalzkiem niby maja dłuzej trzymać a właściwie nie rozładowywać się same (pozostawione nawet do półroku), i niby co mnie zdziwiło ale sprawdzę to czas ładowania nie powinien się wydłużać w raz ze spadkiem poziomu naładowania aku. no zobaczymy.
[QUOTE=eMDZy;1339737]niby maja dłuzej trzymać a właściwie nie rozładowywać się same (pozostawione nawet do półroku)
To prawda, prawie ;) Mam kilka kompletów, w tym jeden praktycznie nieużywany siedzi w BP do D70s. Po 8 miesiącach spoczynku ponad 95% naładowania.
Do tego dobra cena: w FJ za sztukę 9,99zł.
cervandes
10-07-2009, 10:31
https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=5470
magda///
16-09-2015, 12:48
Cześć, odświeżam:]
Jakie zasilanie do sb 600 najlepsze??