Zobacz pełną wersję : elinchrome Zestaw D-Lite 2/4 TO GO z akcesoriami warto?
witajcie,
zastanawiam się nad zakupem takiego "taniego" zestawu Elinchroma Zestaw D-Lite 2/4 TO GO z akcesoriami -> http://milso.com.pl/pl/art/10741/Zestaw-D-Lite-24-TO-GO-z-akcesoriami
nadmienie, ze potrzebuje tego do packshotów ubrań /robionych płasko i na manekinie/, oraz pseudo studyjnej fotografii rodzinno domowej.
do tej pory korzystałem z chińskich żarówek błyskowych, parasolek, blend i jakoś szło, ale mam chęć rozwijać sztukę i zainwestować w światło.
a może coś innego ? Quantum ?
no bo na bowensa, hensela jeszcze nie mam czasu i potrzeb - tak myślę :)
każda wskazówka mile widziana,
dziękuję, pozdrawiam
marszull
19-06-2009, 10:08
duzy minus to modyfikatory z mocowaniem elinki w zasadzie brak na rynku zamiennikow, w przeciwienstwie do bowensa, do ktorego to mocowania jest pelno chinskich odpowiednikow.
Jesli nie bowens (ktorego polecam, tylko bardziej oplacalny zakup to Anglia) to moze Fomei albo chinczyki. Przejrzyj sobie ten dzial, bylo mase watkow na temat lamp roznych firm.
Adaptery do elinków można dokupić - na alledrogo były ostatnio jakoś po 90zł/szt. Co do reszty - sailor mi nie polecał, więc tylko dlatego dotychczas nie kupiłem :D
marszull
19-06-2009, 14:38
Co do adapterow to nie wiedzialem ze sa dostepne. Elinki sa ok, ale raczej nie d-lite. Jak dla mnie to jakies takie delikatne ;-). Ale rangera speeda z dwoma glowkami to juz moglbym przytulic ;-)
Problem w tym, że D-Lity mają inne mocowanie niż normalne Elinchromy. Do tych normalnych adaptery są, ale do D-Litów trzeba szukać ze świeczką.
Temat wałkowałem już wiele razy i zawsze stawało na tym, że Bowensy to rozsądny kompromis - też mają set 2 go, a do tego można czasem w dobrej cenie trafić zestaw z battery packiem
nie poszedłem na łatwiznę i nie wrzuciłem pytania bez przeszukania forum.
mało o elinchromach, a jeśli, to głównym zarzutem był brak wentylatorów i drogie akcesoria /softboxy/ - tu to wszystko jest... a że jestem totalnym ignorantem w temacie lamp studyjnych /jest więcej tematów z któerych jestem :-)/ stąd pozwoliłem sobie poprosić o pomoc.
wniosek nie ma nic sensownego co nie kosztuje 6tyś - mam skyporty więc chociaż tu nie musze :)
jeżeli napiszecie że tyle trzeba wydać, żeby żyło, działało i bawiło ... będę musiał uwzględnić w wydatkach :(
no dobra można kupić Bowensa za niecałe 4 tyś, a w zestawie: Bowens Esprit Gemini GM400 Zestaw
Zestaw dwóch studyjnych lamp błyskowych o mocy 400 Ws + dwa reflektory Spill Kill, dwie parasolki, dwa statywy oświetleniowe, żarówki światła modelującego, okablowanie i torba w zestawie.
albo z Przenośnym generatorem Travel-Pak za wspomniane 6tyś...
ceny z pierwszego wygooglowanego sklepu.
żadnego fana elinchromów ? merde..
..o elinchromach, .,. akcesoria /softboxy/ - tu to wszystko jest... a że jestem totalnym ignorantem w temacie lamp studyjnych To tak jakbyś kupił body z kitowym obiektywem. Za chwile ci się zachce innej nasadki. No i kiszka ...
Mocowanie bowensa jest praktyczneijsze.
Adaptery najczęsciej odrzucają do prozodu nasadkę, palnik więc jest głębiej i wtedy nasadki pracuja gorzej. Adapter to nie jest idealne rozwiązanie.
borowik23
05-07-2009, 22:58
zgadzam sie z jackiem ... kup Bowensa - z Elinchrome to raczej wyższe modele - wtedy jakość jest rewelacyjna - sam takowych używałem w studiu w którym kilka razy fotki robiłem - a bowens, mnogośc akcesorów, super jakość wykonania :) i z tego co się orientuje za podobną jakość do elinchrome - chyba niższa cena