PDA

Zobacz pełną wersję : Wyzwalanie trzech lamp jednocześnie

mateuszmlyniec
18-06-2009, 21:50
Witam,
nurtuje mnie jeden problem. Mianowicie robie zdjęcia przy użyciu 3 tanich lamp VS-34/68 i mam często problem z wyzwoleniem ich za pomocą fotoceli, zwykle chodzi o zbyt jasne pomieszczenia. Co prawda mogę to wyzwalać przez kabel PC, ale tylko jedną lampę. Czy jest jakaś możliwość, żeby to wszystko wyzwalać razem bez użycia fotoceli?

boob
18-06-2009, 22:47
1 widziałem, że są rozgałęziacze na kabel.
2 radiowo - ale to koszt nadajnika i trzech odbiorników.

mateuszmlyniec
18-06-2009, 23:21
Myślałem nad rozwiązaniem radiowym, ale niestety jak narazie nie opłacalny jak dla mnie.
rozglądne się za rozgałęziaczami : )

xxxam
20-06-2009, 23:48
http://www.allegro.pl/item663776476_rozgaleznik_fotograficzny_pc.html

powinno pomóc - ew odpowiednia kostka (zobacz sobie u tego gościa).

messer
23-06-2009, 17:10
Radio. I tylko radio.
Plątające się kable mnie już po dwóch "sesjach" doprowadziły do obłędu.
Radio rozwiązało ten problem.
Phottixy cz inne takie "markowe" wynalazki potrafią kosztować nie więcej niż 2-3 stówki.

j_szczygiel
24-06-2009, 16:18
Lampy mozesz tez spiac ze soba kablami a odbiornik radia podpiac tylko do jednej. Wyjdzie taniej i bez kabli przy aparacie.

mateuszmlyniec
25-06-2009, 18:19
Z wyzwalania radiowego zrezygnowałem. Ale według tego co doradził mi pracownik FUNSPORTU kupiłem dwie kostki i zlożyłem w piramidke, to rozwiązanie miało działać. Jak sie jednak okazuje, przy takiej opcji nie wyzwala się ani jedna lampa, przy jednej kostce i jednej lampie wszystko gra. Napisalem juz do funsportu pytanie o rozwiazanie tego problemu. Bylo nie bylo, wg ich wszystko ma dzialac.

messer
30-06-2009, 14:43
Czemu zrezygnowałeś z radiowego wyzwalania? Pytam z ciekawości.
Bo jeśli nie CLS (który jak wiemy ma wiele plusów i trochę minusów) to radio chyba jest najsensowniejszym pomysłem.

koziołek_matołek
30-06-2009, 18:24
Z kostkami nie miałam do czynienia. Tylko radio. Co do wyzwalania, to widziałam coś takiego jak http://www.foto-tip.pl/sklep/radiowy_wyzwalacz_lamp_blyskowych_pt_04___3_odbior niki-p-1299.html Myślę, że to najbardziej odpowiednie rozwiązanie. Nie wiem tylko jak to działa dokładnie, czy rzeczywiście wszystkie lampy się wyzwalają. Ale to chyba sensowna opcja.

j_szczygiel
30-06-2009, 20:13
Mowilem Ci ze zamiast kupna 3 odbiornikow mozesz kupic jeden i podlaczyc go do przewodu synchro ktory wyzwala wszystkie lampy jednoczesnie. Zaoszczedzisz troche pieniedzy dzieki temu i nadal uzywasz aparatu bez zadnych ograniczen kablami. Gdybys dzownil do Foto-tipa to daJ im znac ze jestes z forum ;)

Tommy
30-06-2009, 23:11
Mowilem Ci ze zamiast kupna 3 odbiornikow mozesz kupic jeden i podlaczyc go do przewodu synchro ktory wyzwala wszystkie lampy jednoczesnie. Zaoszczedzisz troche pieniedzy dzieki temu i nadal uzywasz aparatu bez zadnych ograniczen kablami. Gdybys dzownil do Foto-tipa to daJ im znac ze jestes z forum ;)

jak byłem ostatnio w mogilanach to niestety powiedziano mi że już nie ma zniżki :/ - a kupowałem siatkę pierdół za prawie 500zł.

Co do podpinania wszystkich lamp na jednym kablu to powiedz czy testowales czy tylko tak Ci się wydaje że będzie OK ?- niestety to nie działa jak lampki na choince ;)

j_szczygiel
30-06-2009, 23:17
Powinno byc ok, podpinasz odbiornik pod np. kostke z 3 wyjsciami i wpinasz w nia lampy na kablu. Jak pamietam problem autora watku dotyczyl problemu slabej czulosci fotoceli, bo tak moznaby podpiac radio tylko do jednej i reszte odpuscic ;)

xxxam
05-07-2009, 18:38
ja odpalełem dwie lampy spięte kabelkiem przez kostkę z rozgałęźnikiem. wyzwalalane z fotoceli, która była na przdłużaczu (przyklejona taśmą do body blisko wbudowanej ;-) ) , który również był wpięty do ww kostki. działało z dwoma to dlaczego nie z trzema i więcej ??? jeśli kostki nie działają szeregowo można zawsze kolenją fotocelę połączyć na przedłużaczu z lampą wyzwalaną z tej fotoceli która jest przyklejona do body.
dobra dobra - wiem że kombinejszon ale i tak taniej i bardziej niezawodnie niż chińskie radio ....

btw. jestem właśnie w shanghaju i znalazłem całe centrum handlowe ze sprzętem foto - niestety graty droższe niż w polsce ...