PDA

Zobacz pełną wersję : Asperatus

SlaWasII
18-06-2009, 19:34
Chciałem się zapytać, co sądzicie o technice wykonania tego zdjęcia: http://www.guardian.co.uk/environment/gallery/2009/jun/01/2?picture=348217732?
Na jednym z forów (niefotograficznym), jest dyskusja o kolorze tych nowych chmur. Obawiam się, że kolory są nienaturalne.

truman20
18-06-2009, 20:20
Kolory jak kolory, ale kształt tych chmur jest straszny. Wygląda jak render... więc pytanie: ile zdjęcia w zdjęciu? Dla mnie ochydne.

marszull
18-06-2009, 21:30
Ale o to chodzi ze ksztalt tych chmur jest prawdziwy. Moim zdaniem kolory podkrecane.

Piotrek Charchuła
18-06-2009, 21:36
Obawiam się, że kolory są nienaturalne.

Zgadzam się z Tobą. Dla mnie to jest już jakiś digart a nie fotografia.

pewex
18-06-2009, 23:43
Jak kształt tych chmur jest prawdziwy to albo w efekcie choroby popromiennej, przedawkowania witaminy C albo uszkodzenia mózgu :D A tak serio to mnie to przypomina jakaś grę a nie zdjęcie - może Morrowind albo Oblivion ? :D

SlaWasII
19-06-2009, 01:52
Nie sugerujcie się tym co widzieliście na polskim niebie, bo te chmury u nas jeszcze nie występują...

fIlek
19-06-2009, 02:12
No coś w tym jednak jest - znaczy się autentyczność na zdjęciu

No new cloud type has been officially classified since 1951 but Gavin Pretor-Pinney who runs the Cloud Appreciation Society believes that there is a new cloud that deserves international recognition. He calls it asperatus, which means rough in Latin, and he is working with the Royal Meteorological Society to have it officially classified by the World Meteorological Organisation in Geneva

swider
19-06-2009, 08:15
Te chmury wg informacji na roznych forach jak najbardziej istnieja, ba widzialem na zdjeciach jeszcze bardziej pokrecone i rowniez byly sklasyfikowane.

SlaWasII
19-06-2009, 09:29
Najbardziej mnie interesuje, czy jakbym je widział na żywo, to wyglądałyby podobnie jak na tym zdjęciu. Chodzi o kolorystykę. Czy po wyglądzie budynków, które są IMO nienaturalne można coś wywnioskować?

shaolin
19-06-2009, 14:09
W Azji czasem mozna trafic takie kolory, ale tu na pewno bylo cos krecone - pewno po to, zeby podkreslic hartkor chmurowy ;)

Valush
20-06-2009, 23:11
Nie sugerujcie się tym co widzieliście na polskim niebie, bo te chmury u nas jeszcze nie występują...

Tu się z szanownym forumowiczem nie zgodzę. Od dzisiaj poluję na te chmury z aparatem. Wczoraj jeśli ktoś miał okazje oglądać zachód słońca w południowej WLKP mógł się około godziny 21:15 na własne oczy przekonać jaki to widok - może nie aż tak "wykręcony" jak na tych zdjęciach w National Geographic, ale wierzcie mi na słowo - paskudnie niepokojący. Jak tylko ponownie zobacze i upoluje aparatem - wrzucę na forum, razem z RAWem by niedowiarkom uciąć suwaki.