Zobacz pełną wersję : nikon D90 ALE Z JAKIMI OBIEKTYWAMI WYBRAĆ
MESSALINA
18-06-2009, 00:27
WITAM!!!
ZDECYDOWAŁAM SIĘ NA ZAKUP MOJEGO PIERWSZEGO LUSTRA CYFROWEGO.WYBÓR PADŁ NA NIKONA D90,HMM ,JAK SPADAĆ TO Z WYSOKIEGO KONIA...
NIESTETY JEST MAŁY PROBLEMIK,A MIANOWICIE JAKĄ OPCJĘ OBIEKTYWOWĄ WYBRAĆ.PRZECEDZIŁAM WSIO, ZOSTAŁY AŻ DWIE OPCJE,KTÓRE NIE DAJĄ MI SPAĆ,STĄD MOJA TUTAJ WIZYTA,MAM NADZIEJĘ,ŻE NIE OSTATNIA:)
BODY + 18-105mm /CENA OKOŁO 4300 PLN
czy
BODY +18-55 oraz 70-300mm /TOWAR PEWNY!!!!Z USA,GWARANCJA TYLKO NA BODY/ CENA OKOŁO 4200 PLN
CZY MA KTOŚ ODWAGĘ DORADZIĆ???
post scriptum
18-200 mm byłoby o kiej,ale kasaaaa:(
pozdrawiam życząc spokojnej nocy
m/
Mariusz888
18-06-2009, 00:32
A które szkła z tych zestawów mają VR? Bo generalnie 18-105 zakładamy że maaa, 18-55 może mieć a może nie mieć tak samo jak 70-300... a informacja ta jest o tyle istotna że jak dla mnie przesądza o wyborze ;)
Btw witam na forum :)
Weź samo body z 18-55. Ten obiektyw nic nie kosztuje, a jest zupełnie ok na początek. Potem się zastanowisz co potrzebujesz na prawdę i będziesz miała czas na dozbieranie gotówki ( w międzyczasie możesz już robić fotki ). Nie stracisz wielkich pieniędzy sprzedając to szkło w przyszłości.
Mariusz888
18-06-2009, 00:43
124miko - gdyby i 18-55 było VR i 70-300 również było VR to grzechem było by nie kupić ich z D90 za 4200zł ;)
krupcia22
18-06-2009, 02:51
ja wybralbym zestaw 2 z powodu duzego zakresu ogniskowych... :) jesli nawet opcja 2 bez vr...czy 18-105 jest az tak rewelacyjny, azeby bylo sie nadtym az tak mocno zastanawiac ;) raczej nie :)
Mariusz888
18-06-2009, 08:21
No właśnie sęk tkwi w tym że stary kit 18-55 bez VR nie był tak dobry jak ten "z VR" - i analogicznie stare 70-300 jest niezbyt opłacalnym zakupem więc zamiast wydawać na niego kasę teraz i potem sprzedawać lepiej poczekać i kupić z VR - dlatego właśnie to czy w drugim zestawie są VR'ki ma tak duże znaczenie (generalnie zwłaszcza pomiędzy 70-300G, nawet D a wersją VR jest duża przepaść jakościowa ;) )
No dla mnie N18-105 w porównaniu z N18-55, to niebo a ziemia na korzyść tego pierwszego (ostrzejszy, większy zakres ogniskowych, wydaje mi się, że minimalnie jaśniejszy jeśli chodzi o ustawienia w środkowym zakresie). Pytanie zasadnicze jaki jest ten 70-300, bo przecież może to być nikkor z serii G, a może być to wersja VR i wtedy cenowo (czysto matematycznie) druga pozycja zabija pierwszą. Pytanie też, czy człowiekowi jest potrzebny takowy zakres 70-300 (i takowy obiektyw), bo jak rozumiem z postu, najbardziej chciałby mieć jeden zoom uniwersalny i nie zmieniać za dużo (szkoda aby 70-300 leżał w szafie, a kolega latał z 18-55). Uniwersalność 18-105 względem 18-55 jest dużo większa (zwłaszcza jeśli chodzi o jakieś takie fotki w plenerze, spacerek z psem itd.). Oczywiście, że po pewnym czasie, będzie wiadomo czy podstawowy zestaw wystarczy, czy nie i wtedy można zacząć zbieranie na jakieś upatrzone szkiełka - stałki (np. Nikkora 35/1.8) czy jakieś jaśniejsze zoomy (np. polecany przez forumowiczów Tamron 17-50/2.8).
BODY + 18-105mm /CENA OKOŁO 4300 PLN
czy
BODY +18-55 oraz 70-300mm /TOWAR PEWNY!!!!Z USA,GWARANCJA TYLKO NA BODY/ CENA OKOŁO 4200 PLN
/
Gwarancja z USA :/
Radzę się zapoznać z tematami
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=63311
A ceny obiektywów z VR i bez VR są ZNACZĄCO różne wiec pytanie powinno być o te informacje uzupełnione, że o jakości nie wspomnę.
No właśnie sęk tkwi w tym że stary kit 18-55 bez VR nie był tak dobry jak ten "z VR"
nie zgodzę się z tym, obiektyw 18-55 bez VR jest lepszy od tego z VR bo posiada soczewkę ED.
Aberacje są lepsze w kicie bez VR ale już wszystko inne nie, kit z VR ma 4 soczewki więcej, a dają one mniej więcej tyle:
Jeśli dodatkowo przypomnimy sobie osiągi pierwszego "kita" Nikona o parametrach 18-55 mm, który miał problemy aby na jakiejkolwiek kombinacji przysłony i ogniskowej dotrzeć do poziomu 40 lpmm, uświadomimy sobie jak mocno Nikon wziął się za poprawianie swojego nowego produktu. Naprawdę firmie należą się tutaj wielkie brawa, tym bardziej, że osiągi te nie specjalnie różnią się od tego co pokazuje znacznie droższy Nikkor 16-85 VR.
http://www.optyczne.pl/123.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_Rozdzielczość_obrazu.html
miałem dwa obiektywy 18-55 GII i 18 55 VR i osobiście uważam, że ten pierwszy jest ostrzejszym obiektywem, choć oba są dość słabe.
Miałem kiedyś tego 18-55 z II i był na prawdę OK. Kosztował wtedy jakieś 200PLN ( więc nic ). 70-300, najtańszy, też miałem, ale to nie był szał. 70-300VR to zupełnie inna bajka ( ale również cena ). Co prawda zakres jest, przynajmniej u mnie, sporadycznie używany ( uspokaja mnie jego obecność :) ).
miałem dwa obiektywy 18-55 GII i 18 55 VR i osobiście uważam, że ten pierwszy jest ostrzejszym obiektywem, choć oba są dość słabe.
Ja też miałem oba i uważam, że nie ma jakiejś przepaści w jakości zdjęć (gdy jest jasno, jak ciemniej to VR pokazuje swoje działanie), ale oba są dość dobre a patrząc na ceny to wyśmienite.
szymonvader
18-06-2009, 11:35
ja posiadam D90+18-105 vr i to byl moj pierwszy zestawik(bardzo dobry jak na poczatek, zakres byl wystarczajacy i bylem z niego bardzo zadowolony) ale gdy np chcialem zrobic fotke jakiemus np zwierzowi okazywalo sie za malo dlatego dozbieralem na 70-300 vr i teraz jestem zadowolony i mam duzy zakres. Ogolnie to na poczatek polecalbym zestaw d90+18-105vr chyba ze rzeczywiscie ten drugi to takze obiektywy VR bo to zupelnie inna klasa i w tej cenie nie ma sie co zastanawiac tylko brac. Takze to musisz sprawdzic. Po pewnym czasie dojdziesz co chcesz fotografować i wtedy dokupisz sobie stalke albo jasnego zooma chociaz ten 70-300 vr jest dobry a nie ma swiatelka 2,8:) i mi w zupelnosci wystarcza.
D90 + 18-105VR w Saturnie teraz za 3950 dostaniesz :-D - polecam ten zestaw na początek - ja mam od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolony - to fakt obiektyw plastykowy ale bardzo fajny zakres, dobra ostrość i vr pomagajace przy fotkach bez lampy (chociaż czasem marzy mi się mniejsza GO - ale to najwcześniej za 8 miesięcy)
Mariusz888
18-06-2009, 13:09
Kriso - to tylko znaczy że miałeś walniętą sztukę - ja miałem 18-55 VR to jak porównaliśmy z starym 18-55 którego znajomy miał w szufladzie to ogólnie ten z VR jest zauważalnie lepszy - nawet wykonanie jest trochę lepsze... po za tym nie offtopujmy tutaj :p
MESSALINA
18-06-2009, 18:00
A MÓWIĄ,ŻE FACET TO ŚWINIA;))) A TU PROSZĘ...
WIELKIE DZIĘKI WSZYSTKIM ZA RADY Z KTÓRYCH ZAPEWNE W NAJBLIŻSZYM TYGODNIU ZROBIĘ UŻYTEK...
O LABOGA, TO TEN VR TAKI ISTOTNY.CZY MA ON COŚ WSPÓLNEGO Z REDUKCJĄ WIBRACJI?.JAK SIĘ MA ONA DO STABILIZACJI KTÓRĄ MA TO CACKO W BODY.SORRY JEŚLI MYLĘ POJĘCIA /WIDZĘ,ŻE TRZEBA SIĘ TROSZKĘ PODKSZTAŁCIĆ/.A TAK POWAŻNIE TO JA CHCĘ ROBIĆ FOTKI,A TECHNIKA MNIE MAŁO KRĘCI,ZATEM CZY MOGĘ SPODZIEWAĆ SIĘ JAKIEGOŚ KONSENSUSU,CZY TRZA SIĘ BRAĆ OSTRO ZA TEORIĘ,GDYŻ BEZ NIEJ ANI RUSZ...
M/
POST SCRIPTUM
smokwaw ...brak gwarancji na obiektywy również mnie nieco zniechęca do tej opcji.
GNS...DZIĘKI ZA SATURNA
TO CZARNE TŁO JEST OKROPNE,CIĘŻKO SIĘ PISZE...
WIELKIE DZIĘKI WSZYSTKIM ZA RADY Z KTÓRYCH ZAPEWNE W NAJBLIŻSZYM TYGODNIU ZROBIĘ UŻYTEK...
O LABOGA, TO TEN VR TAKI ISTOTNY.CZY MA ON COŚ WSPÓLNEGO Z REDUKCJĄ WIBRACJI?.JAK SIĘ MA ONA DO STABILIZACJI KTÓRĄ MA TO CACKO W BODY.SORRY JEŚLI MYLĘ POJĘCIA /WIDZĘ,ŻE TRZEBA SIĘ TROSZKĘ PODKSZTAŁCIĆ/.A TAK POWAŻNIE TO JA CHCĘ ROBIĆ FOTKI,A TECHNIKA MNIE MAŁO KRĘCI,ZATEM CZY MOGĘ SPODZIEWAĆ SIĘ JAKIEGOŚ KONSENSUSU,CZY TRZA SIĘ BRAĆ OSTRO ZA TEORIĘ,GDYŻ BEZ NIEJ ANI RUSZ...
M/
POST SCRIPTUM
smokwaw ...brak gwarancji na obiektywy również mnie nieco zniechęca do tej opcji.
GNS...DZIĘKI ZA SATURNA
TO CZARNE TŁO JEST OKROPNE,CIĘŻKO SIĘ PISZE...
Olaboga......VR to redukcja wibracji!
Olaboga......D90 jak i zaden nikon nie ma redukcji wibracji w body.....
Tak bierz sie za teorie i polacz z praktyka!!!!
Bierz tego 18-105VR w zestawie......zawsze masz gware pod nosem!!!!
Mozesz robic fotki na trybie zielonym ale wtedy po co ci D90?? Wiem jednak ze szybko sama zaczniesz kombinowac i wtedy czytajac to co napisalas bedziesz sie smiala......
Swoja droga D90 to fajna puszka......polecam!
A co do 18-55 II i VR to jakosc jest taka sama......Mariusz888 widocznie testowaliscie walniete 18-55:D
velaskez
18-06-2009, 18:19
To zmień na białe tło. Ja wolę czarne. A gwarancji nie będziesz miała tylko na obiektywy tylko na wszystko.
MESSALINA
18-06-2009, 22:37
Olaboga......VR to redukcja wibracji!
Olaboga......D90 jak i zaden nikon nie ma redukcji wibracji w body.....
Tak bierz sie za teorie i polacz z praktyka!!!!
Bierz tego 18-105VR w zestawie......zawsze masz gware pod nosem!!!!
Mozesz robic fotki na trybie zielonym ale wtedy po co ci D90?? Wiem jednak ze szybko sama zaczniesz kombinowac i wtedy czytajac to co napisalas bedziesz sie smiala......
Swoja droga D90 to fajna puszka......polecam!
A co do 18-55 II i VR to jakosc jest taka sama......Mariusz888 widocznie testowaliscie walniete 18-55:D
Hmm,olaboga!!! ja wcale nie napisałam,że redukcja wibracji jest w body/JASNE,ŻE CHODZI O OBIEKTYW!!!/,no ale nie sprzeczajmy się,DOBRE MANIERY PRIORYTETOWO...
JA JUŻ SIĘ ŚMIEJĘ Z TEGO CO PISZĘ,ALE SIĘ STARAM...BEDZIE CORAZ LEPIEJ...
POZDRAWIAM WSZYSTKICH WYTRWAŁYCH
M/
MESSALINA
18-06-2009, 22:48
To zmień na białe tło. Ja wolę czarne. A gwarancji nie będziesz miała tylko na obiektywy tylko na wszystko.
BOBRZE GADASZ!!!
TO JEST TO ZRODLO,MYSLISZ,ZE LIPA?
http://sklepameryka.pl/index.html
szymonvader
18-06-2009, 23:07
co z tego ze daja gwarancje(chyba swoja a nie nikona) jak ceny sa takie same jak u nas. Obiektywy bez VR do tego jakas kiszkowata lampa:/ nie pakowalbym sie w to...
eeee sprawdzalem to twoje zrodlo i co ciekawe zdjecia sa tego nowego szkla Nikkora 70-300VR a opis od zwyklego:)
Liczy się zawsze opis! Zdjęcie są tylko "poglądowe" Czyli bez VR oba!
W "Regulamin-ie zakupów" jest napisane, że gwarancja jest od Nikona z USA, pewnie ta "światowa". A nie "Europejska" i tu może być problem, bo w regulaminie "Nikon Polska" nic nie wspominają o "światowej".
10. Gwarancje międzynarodoweDo każdego aparatu sprzedawanego na terenie Europy dołączona jest gwarancja europejska typu: „Nikon European Service Warranty”. Na podstawie w/w gwarancji można dokonać naprawy (zgodnie z jej warunkami) na terenie całej Europy. Warunkiem formalnym do rozpatrzenia takiej gwarancji jest dołączenie do poprawnie wypełnionego druku gwarancyjnego, dowodu zakupu.
żródło: http://www.europe-nikon.com/support/pl_PL/local_content/broad/454/1.html
Firma to "inkubator akademicki" - czyli kilku studentów założyło stronę i płaci 200zł za miesiąc używania małego pokoiku z dostępem do internetu i nic więcej ta firma nie posiada. To taka "firma", co jutro może jej nie być.
PS
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=3367
Jak tu jest napisane to niby działa ta gwarancja światowa, ale tylko na szkła.
Mariusz888
19-06-2009, 09:35
Greg77 - nie było walnięte ;) zresztą nawet na optycznych zauważyli różnicę (ofc nie traktuję tego portalu jako wyroczni a jedynie wskazuję że i ja i optyczni jak i ludzie niektórzy tutaj z forum różnicę widzą ;) ) to tak tylko dla wyjaśnienia ;)
D90 + 18-105VR w Saturnie teraz za 3950 dostaniesz :-D
Potwierdzam, dziś dostałem gazetkę (ceny ważne 19 do 21 czarwca) jest tu ten zestaw za 3950zł.
Edycja:
Przeglądam stronę internetową i na www.saturnpolska.com
brak tej oferty w gazetce dla Warszawy, w Gdańskim Saturnie jest :o
http://www.saturnpolska.com/gazetka/0620759001245246507/pdf/gazetka_200906180000_200906212300.pdf
Wiec w pociąg słoneczny wsiadać za 26 zł i do Gdańska Wrzeszcza Na ul Grunwaldzką 141 w Galerii Bałtyckiej (3 min od dworaca) zapraszam ;)
Witajcie.,
Moge sie podzielic swoim doswiadczeniem.Od stycznia mam D90 i odrazu sprzedalem 18-105 VR i kupilem 18-200VR.Po czasie dokupilem jeszcze 70-300 G ....Dzis nie zrobilbym tego i powiem dlaczego .Zostawibym sobie ten 18-105 VR , bardzo dobre szklo na poczatek,a z czasem bym dokupil 70-300Vr jesli tego potrzebowalbym.Odnosnie wszsytkich stronek , sklepików internetowych podchodze ostroznie.Jesli sklep nie ma numerów telefonicznych stacjonarnych, potwierdzajacych,ze to nie tak, jak kolega napisal gdzis, pare studentów zalozyli stronke i masz firme, to dla mnie zadna firma.Firma i moze jest ale pojutze moze ta firma sprzedawac landrynki...Prosze porówanc strony powanych firm, które czasami maja swoj numer Vatowski na stronie +telefony, kontakty itp.Mam nadzieje ze moglem w czyms pomoc...
Pozdrawiam
szymonvader
19-06-2009, 11:56
wydaje mi sie ze to 70-300, ktore dokupiles to niepotrzebnie wydana kasa:) ja w sumie duzo sie zastanawialem i wyszo jak wyszlo czyli teraz posiadam 18-105 i 70-300 vr i to mi w zupelnosci wystarcza, jak beda pieniadze po wakacjach to dokupi sie jakas staleczke i bedzie milo i przyjemnie:) pozniej lampa i moze grip i w zasadzie bedzie przerwa z zakupami na jakis czas:)
Promocje jeszcze lepsze:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1335784#post1335784
tak wiem:-)dlatego i mowie, jak bym mial teraz to zrobic zrobilbym dokladnie tak jak ty... dokupilem tez nikona 85 mm 1.8(jest super szklo) i teraz nastepna rzecz to Sb800 lub 900 i basta...
Pozdrawiam
P.S.
Poszukajcie na Ebayu, moze taniej jest... ja moge wyslac ,za drobna oplate... jeset super-sprzedawca na ebayu..
WITAM!!!
ZDECYDOWAŁAM SIĘ NA ZAKUP MOJEGO PIERWSZEGO LUSTRA CYFROWEGO.WYBÓR PADŁ NA NIKONA D90,HMM ,JAK SPADAĆ TO Z WYSOKIEGO KONIA...
NIESTETY JEST MAŁY PROBLEMIK,A MIANOWICIE JAKĄ OPCJĘ OBIEKTYWOWĄ WYBRAĆ.PRZECEDZIŁAM WSIO, ZOSTAŁY AŻ DWIE OPCJE,KTÓRE NIE DAJĄ MI SPAĆ,STĄD MOJA TUTAJ WIZYTA,MAM NADZIEJĘ,ŻE NIE OSTATNIA:)
Przepraszam że wtrącę off-topic, ale... CAPS-LOCK Ci się zepsuł :(
Proponuje wymienić klawiaturę, bo wygląda to jak wypociny dziecka neostrady.
A przy okazji prosze bardzo na Ebayu Nikon d90 za 678 f + 42F wysylka do Polski.Dodatkowo pare szkiel jest , defacto slabizna , ale jest, jakas lampa, karta , czytnik itp....super sprzedawca i ma ich az 7 ...numer aukcji to : 140326342587 ..Nie wiem czy to dozwolone co zrobilem, ale chyba taniej bedzie niz w Polsce..
Pozdrawiam
Na górze jest chyba tez z obiektywem N18-105. Za tą samą cene.
No to policzmy 678+42,95=720,95 funtów
Dziś w kantorze kurs kupna to powiedzmy ok. (bo musiałbym kupić funty) 5,35zł
Czyli 720,95 funtów x 5,42 zł = 3857 zł
A w linku podanym przed chwilą u góry w Katowicach 3800zł wiec cena prawie taka sama :)
ale zobacz ile badziewia sprzedawca doklada:-)
http://cgi.ebay.co.uk/NIKON-D90-D-90-D-SLR-CAMERA-18-55mm-VR-3-LENS-8GB-KIT_W0QQitemZ140326342587QQcmdZViewItemQQptZAU_Dig ital_Cameras?hash=item20ac1a0fbb&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12|66%3A3|39%3A1|72%3A1690|240%3A13 08|301%3A1|293%3A1|294%3A100
No tak widziałem, ale zamiast N18-105VR jest N18-55VR plus te graty. Ja bym jednak wybrał tą pierwszą opcję i tak
szymonvader
19-06-2009, 18:04
tylko to co doklada to raczej przydatne nie bedzie i pozatym to szmelc:) ale wiadomo zawsze sie ktos trafi:)
Karbulot
19-06-2009, 18:52
Jako, ze przeszedlem przez wiekszosc tych szkiel oraz podobnych, osobiscie polecam zestawik pierwszy. Wymieniony tam sloiczek 18-105 nalezy do obiektywow lepszych klasowo i to o niebo od tych z drugiej opcji. Zacznimy od tego, ze wymieniony 18-55 to podstawowy kit. Plastikowy bagnet, plastikowa optyka. Obiektyw bardzo cieniutki. Moze sie nadawac dla naprawde chudziutkiego portfela dla poczatkujacego z jakims D40. Kupowanie dobrego D90 i pchanie do niego takiego szkla to raczej nieporozumienie. Zreszta to szklo bylo dodawane do modeli max D80, D90 wystepuje w zestawie z lepszymi szklami. Naprawde sie ma sensu, to tak jakbys do sportowego samochodu zaprzegal konie zamiast lac benzyne. Ja swojego 18-55 od razu wymienilem na 16-85 i to jeszcze w czasach posiadania D80. W D90 ten obiektyw tym bardziej odstaje od puszki.
Natomiast drugi 70-300 to juz bardzo slabe szklo. O ile wersja z VR jest znakomita i bardzo polecana (sam ja mam), tak wersja bez VR to porazka. Na kazdych testach szklo bylo jechane. O ile krotsza wersja 55-200 jest na te klase cenowa niezla, tak 70-300 to porazka. Zreszta 55-200 posyada VR, a 70-300 jest bez. Nie sadze, aby do aparatu dolaczony byl kit 18-55 i znakomity 70-300 VR, te szklo kosztuje tyle co 2.3 puszki D90. Na pewno jest wersja bez VR.
Bierz Nikosia z jednym dobrym 18-105 zamiast dwoma slabiutkimi plastikami. Pozniej sobie dokupisz 70-300 wersje z VR i bedzie gitara.
Blasius.G
19-06-2009, 19:26
(...)18-55 to podstawowy kit. Plastikowy bagnet, plastikowa optyka.(...)
18-105 tez ma plastikowy bagnet, a 18-55 ma raczej szklane soczewki:) Rozumiem, ze ta "plastikowa optyka" znaczy- kiepskiej jakosci.
Mam 18-105vr i uwazam, ze jest bardzo dobry jak na tani zoom oraz dosyc uniwersalny. Do tego prawie nie mialem z nim problemow od wrzesnia 2008r. Mialem raz wariujacy AF ale warunki pogodowe byly wtedy, w marcu fatalne (mgla, 0stopni i mrzawka z wiatrem). Trzy ostrzenia mu nie wyszly pod rzad ale za czwartym przeszlo. Poza tym ani wczesniej, ani pozniej- zadnych problemow.
ferdek77
19-06-2009, 20:33
witam wszystkich,pozwólcie ze wtrace 5gr,jakby ktoś potrzebował to tu jest w miarę cena
http://www.cameranu.nl/artikel/11868/Nikkor_AF-S_DX_18-105_3.5-5.6G_VR.html
MESSALINA
19-06-2009, 20:34
Wiec w pociąg słoneczny wsiadać za 26 zł i do Gdańska Wrzeszcza Na ul Grunwaldzką 141 w Galerii Bałtyckiej (3 min od dworaca) zapraszam ;)[/QUOTE]
DZIĘKI,ALE KIEPSKA AURA,WIĘC SAM ROZUMIESZ;)
HMM,ZNAM TEN POCIĄG,BĘDZIE DWA LATKA NA DNIACH JAK WSIADŁAM DO NIEGO Z ROWERKIEM /WTEDY 23 ZŁOCISZE POLSKIE/ I TRÓJMIASTO ZJEŹDZIŁAM...polecam fantastyczna przygoda:)
CHYBA POLECĘ NA TEGO 18-105mm,tylko co potem,70-300mm ?/SZKODA,ZE NIE MA TAKIEJ OPCJI W JEDNYM ZESTAWIE,A MOŻE KTOŚ Z WAS SPOTKAŁ, TO PROSZĘ MNIE NATYCHMIAST POWIADOMIĆ...BĘDĘĘ WDZIĘCZNA...
MOŻE W WAWIE DADZĄ NA DNIACH W SATURNIE?,SZUKAM NAJLEPSZEJ OFERTY Z ODBIOREM OSOBISTYM...
POST SCRIPTUM
A CO PANOWIE SĄDZĄ O MOŻLIWOŚCIACH FILMOWANIA TYM APARATEM,CZY TO BYŁ DOBRY POMYSŁ, ABY ZROBIĆ Z NIEGO 2W1 I TO BEZ SPŁUKIWANIA???
MESSALINA
19-06-2009, 20:40
witam wszystkich,pozwólcie ze wtrace 5gr,jakby ktoś potrzebował to tu jest w miarę cena
http://www.cameranu.nl/artikel/11868/nikkor_af-s_dx_18-105_3.5-5.6g_vr.html
u mnie słaby niemiecki;) a gdzie to się mieści:)
szymonvader
19-06-2009, 20:49
ale cena jest zblizona do tej,ktora mozna trafic na allegro. A co do zestawu to raczej nie kupisz odrazu z 70-300 vr w cenie, ktora wczesniej napisalas ze mozesz na to wydac. Wystarczy spr w wyszukiwarkach np ceneo itp o wszystko stanie sie jasne i ta historia o pociagu mnie zabila:)
ferdek77
19-06-2009, 20:55
:) to holenderski
MESSALINA
19-06-2009, 21:06
ale cena jest zblizona do tej,ktora mozna trafic na allegro. A co do zestawu to raczej nie kupisz odrazu z 70-300 vr w cenie, ktora wczesniej napisalas ze mozesz na to wydac. Wystarczy spr w wyszukiwarkach np ceneo itp o wszystko stanie sie jasne i ta historia o pociagu mnie zabila:)
OCH DZIĘKI,ZATEM Z TEGO CO NAPISAŁEŚ, DWÓCH RODZYNEK W CIEŚCIE NIE BĘDZIE /BODY PLUS ZESTAW OBIEKTYWÓW:18-105VR i 70-300VR/.TO OCZYWISTE,ŻE NIE ZA TAKĄ CENĘ O KTÓREJ WCZEŚNIEJ WSPOMNIAŁAM.
CENEO...BRYKAM TAM I NIE TYLKO TAM ...ŻEBY NIE BYŁO ,ŻE SKĄPA JESTEM WSZAK WSZYSCY TAK ROBIĄ,A NIE WSZYSCY SKĄPCAMI SĄ...
POZDRAWIAM WSZYSTKICH I DZIĘKUJĘ ZA RADY,WSZYSTKIE ANALIZUJĘ :)
MESSALINA
19-06-2009, 21:13
:) to holenderski
olaboga,ale plama...przepraszam.zatrzymałam się jedynie na znaku euro i fotce obiektywu,stąd to faux pas...
szymonvader
19-06-2009, 23:42
no to jaka jest nowa cena? moze bedzie sie dalo w niej wybrac jakis nowy zestawik? chociaz mysle ze juz wszystko zostalo powiedziane.
ja także posiadam D90 z kitowym obiektywem 18-105 VR jestem z niego jak najbardziej zadowolony, chociaż przy słabym oświetleniu cieżko zrobić dobrą fote bez dodatkowej lampy... teraz zamierzam dokupić jakąś stałke moze 50mm f1.8D ? zobaczymy co z tego wyjdzie? heh
..
Słuchaj, prawda jest taka, że facet to jednak świnia. Zapewniam.
MESSALINA
20-06-2009, 01:21
eee tam,jak może być "świnia" ,kiedy takie rzeczy robi ;) ,dla mnie jest "Blue Veins"...
http://www.youtube.com/watch?v=3ATQFFwU0_k
redredomega
20-06-2009, 09:35
heh ludziska nie wiem czy było wyżej ale w saturnie w kraku d90 18-105 jest za 3750 tylko trzeba się spieszyć
Potwierdzam.
cheyenne
20-06-2009, 11:45
Potwierdzam, dziś dostałem gazetkę (ceny ważne 19 do 21 czarwca) jest tu ten zestaw za 3950zł.
Edycja:
Przeglądam stronę internetową i na www.saturnpolska.com
brak tej oferty w gazetce dla Warszawy, w Gdańskim Saturnie jest :o
http://www.saturnpolska.com/gazetka/0620759001245246507/pdf/gazetka_200906180000_200906212300.pdf
Wiec w pociąg słoneczny wsiadać za 26 zł i do Gdańska Wrzeszcza Na ul Grunwaldzką 141 w Galerii Bałtyckiej (3 min od dworaca) zapraszam ;)
ja kupiłem przed kilkoma dniami n d90 + n 18-105 w Media Markt za 4399
MESSALINA
20-06-2009, 12:00
Potwierdzam.
W TAKIM RAZIE GUSTUJĘ W ŚWINIACH ;)))
JACKU...TYMI OBRAZAMI ZAGRAŁEŚ NA STRUNACH MOJEJ WRAŻLIWOŚCI...
GALERIA FANTASTYCZNA,POWIEM NIESKROMNIE,ŻE JESTEM MISTRZYNIĄ W NAZYWANIU OBRAZÓW,HMM TAK MÓWI ULICA...TYLKO CZY MOŻNA BĘDZIE TAK "DOTYKAĆ RZECZYWISTOŚĆ" TYM 18-105mm???,chociaż niektórzy powiadają,że zdjęcia robi fotograf,a nie aparat,ups,oby mięli rację:)
DZIĘKI WSZYSTKIM ZA CIERPLIWOŚĆ I OPINIE...
END*/
POST SCRIPTUM
DOBRA CENA W KRAKOWIE,JUŻ BYM BRAŁA,ALE JA POD WARSZAWĄ WE WSI OTWOCK,A WOKOŁO LAS I TYLKO LAS...PIĘKNIE ;)
szymonvader
20-06-2009, 12:12
jest cos takiego na forum jak pomocna dlon, mysle ze jak sie usmiechniesz ladnie to napewno znajdzie sie chetny, ktory Ci pomoze w zakupie. Oczywiscie musisz byc juz zdecydowana na 100 %. Zajrzyj do pomocnej dloni i sie przekonaj:)
MESSALINA
20-06-2009, 22:50
jest cos takiego na forum jak pomocna dlon, mysle ze jak sie usmiechniesz ladnie to napewno znajdzie sie chetny, ktory Ci pomoze w zakupie. Oczywiscie musisz byc juz zdecydowana na 100 %. Zajrzyj do pomocnej dloni i sie przekonaj:)
Już się zdecydowałam,a uśmiecham się cały czas...hmm nie widać :):)
pozdrawiam
WSZYSTKICH CO TUTAJ BYLI I DORADZALI
-to były doprawdy świetne rady,wszak przekonać mnie to niezły wyczyn ;)))
sokrates
21-06-2009, 11:21
zdradź nam swój wybór - jednak 18-105 VR? NIe wiem na ile ogranicza cię budżet - ale napisałaś w 1 poście że jak spadać to z wysokiego konia - to ja zapytam - a dlaczego nie N17-55 2,8 ? szkło masakruje wszystkie wymienione w tym wątku dosłownie i w przenośni :-)
zdradź nam swój wybór - jednak 18-105 VR? NIe wiem na ile ogranicza cię budżet - ale napisałaś w 1 poście że jak spadać to z wysokiego konia - to ja zapytam - a dlaczego nie N17-55 2,8 ? szkło masakruje wszystkie wymienione w tym wątku dosłownie i w przenośni :-)
Tu masz racje ten Nikkor masakruje wszystkie wymienione szkla w tym watku:D Ale jestem tutaj od poczatku i wiem ze nie taki budzet ma autorka:D
sokrates
21-06-2009, 13:27
ja tylko delikatnie zasugerowałem że jest rozwiązanie nie tanie ale klasę albo i dwie lepsze.
szymonvader
21-06-2009, 13:45
ale skoro zapratuje sie na zestawik z 18-105 w okolicy 4000 zl to watpie zeby w tej cenie kupila nawet uzywke obiektywu o ktorym wspominasz.Ale jak napisales "zmasakruje" takze budzet:)
hehe zawsze mozna kupic uzywane D40 i za reszte 17-55:D
hehe zawsze mozna kupic uzywane D40 i za reszte 17-55:D
Kto wie, czy nie byłby to rozsądniejszy wybór ?
"A MÓWIĄ,ŻE FACET TO ŚWINIA"
Wylacz ten Caps, bo wkurza.
sokrates
21-06-2009, 19:32
zdaje sobie sprawę że N17-55 sam w sobie to koszt większy niż D90 - dlatego napisałem że "delikatnie wskazuję " że takie rozwiązanie pomijając totalną ruinę w kieszeni ma same zalety :-)
witam
podziele sie swoim wyborem.... d90 i sigma 17-70 hsm przyznam ze balem sie troche front/back focusow ale zaryzykowalem i jest naprawde OK, rozwazalem tez starego 18-70 i chyba to tez niezly wybor.... plastikowosc bagnetu mnie odstrasza
pozdrowienia z wlkp.
szymonvader
22-06-2009, 11:24
przesadzacie Panowie z tym plastikiem. To nie jest obiektyw jednorazowy i na pewno troche wytrzyma.
Tom Vein
22-06-2009, 12:02
Powiem szczerze że cała dyskusja o plastiku mnie trochę śmieszy. Używałem mojego D50 przez trzy lata. Ciągle zmieniałem kitowy 18-55 (plastikowy) na inny obiektyw, czasami kilka razy dziennie i działa do dziś. Obiektyw z D90 (18-105) jest naprawdę fajny. Pokrywa dużą "spacerową" ogniskową. W czasie spaceru z rodziną raczej rzadko jest się daleko od obiektu. A ogniskowa 105 mm też zapewnia dość dużą swobodę w fotografowaniu jakichkolwiek obiektów. Plastik zupełnie mnie nie odstrasza.
Napisał Greg77
hehe zawsze mozna kupic uzywane D40 i za reszte N17-55
Kto wie, czy nie byłby to rozsądniejszy wybór ?
W pierwszym poście jest napisane D90 i że do dyspozycji 4300zł a za to szkło to samo tyle trzeba dać.
Jak już ktoś potrzebuje jaśniejszego to może D90 + Tamron 17-50 f2,8, ale w wypadku początków chyba kit jest lepszym pomysłem i cena w Krakowie naprawdę jest/była bardzo zachęcająca :)
MESSALINA
22-06-2009, 15:30
<<Każda sroczka swój ogonek chwali>>,hehehe,a tak poważnie, to faktycznie czytałam,że to fantastyczne szkło...
cytat: /skopiowany z tego forum/
-"Mam dylemat. Czy wziąść nowego 16-85 czy używanego 17-55/2.8. Z jednej strony kusi VR, z drugiej 2.8.
-VR nie zastąpi Ci światla 2.8 "
ale cóż, każdy poeta bidul jest,więc sami rozumiecie,że to szkło będzie musiało poczekać...Zaczaiłam się na 18-105mmVR + 70-300mm VR,żeby dwa razy nie latać do sklepu;))).W związku z tym mam pytanko:
Czy ten 70-300VR mm bardziej opłaca się kupić w zestawie z body,czy też oddzielnie?
Karbulot
22-06-2009, 15:38
Jakos nigdy nie zauwazylem, aby 70-300 byl sprzedawany w zestawach.
To jest raczej obiektyw dodatkowy, sprzedawany jako uzupelnienie.
Chyba, ze jakis megapack np z 16-85 i 70-300.
Ale takie cos to chyba w co najmniej D300.
Z tego co widzialem, to w zestawie wychodzi taniej. Przykladowo D80 + 18-55 kosztuje mniej niz samo body D80 i 18-55 osobno. Ale jak sie planuje wymiane szkielka, lepiej od razu wziac sama puszke.
W związku z tym mam pytanko:
Czy ten 70-300VR mm bardziej opłaca się kupić w zestawie z body,czy też oddzielnie?
Sprawdź, czy cena zestawu z 70-300VR jest mniejsza niż suma cen zestawu bez 70-300VR i samego obiektywu 70-300VR. Jeżeli tak, to się opłaca. Jeżeli nie, to nie :)
MESSALINA
22-06-2009, 15:55
"A MÓWIĄ,ŻE FACET TO ŚWINIA"
Wylacz ten Caps, bo wkurza.
Merytoryczne uwagi zwykle przyjmuję z pokorą...ale to nie ten wątek, wszak o klawiaturze komputera nie rozmawiamy tutaj ,CAPS LOCK,czy LOCK CAPS,hmm jakie to ma znaczenie;).
hmm,
Panie Jacku!!!odezwały się nożyce...Pana kultura osobista powaliła mnie na kolana...
Merytoryczne uwagi zwykle przyjmuję z pokorą...ale to nie ten wątek, wszak o klawiaturze komputera nie rozmawiamy tutaj ,CAPS LOCK,czy LOCK CAPS,hmm jakie to ma znaczenie;).
Niestety tu ma rację. Pisanie całego postu dużymi literami irytuje i mocno utrudnia jego czytanie.
Tak czy siak, prośby o wyłączenie caps locka zostały po cichu wysłuchane, za co jestem niezmiernie wdzięczny :)
MESSALINA
22-06-2009, 16:47
Obiektyw z D90 (18-105) jest naprawdę fajny. Pokrywa dużą "spacerową" ogniskową. W czasie spaceru z rodziną raczej rzadko jest się daleko od obiektu. A ogniskowa 105 mm też zapewnia dość dużą swobodę w fotografowaniu jakichkolwiek obiektów. Plastik zupełnie mnie nie odstrasza.[/QUOTE]
Chcę"nim" wejść w pola,lasy, szuwary i inne bezmiary,zatem czy 18-105mm VR wystarczy?
Jacek Wrzesińsk
22-06-2009, 17:12
Obiektyw z D90 (18-105) jest naprawdę fajny. Pokrywa dużą "spacerową" ogniskową. W czasie spaceru z rodziną raczej rzadko jest się daleko od obiektu. A ogniskowa 105 mm też zapewnia dość dużą swobodę w fotografowaniu jakichkolwiek obiektów. Plastik zupełnie mnie nie odstrasza.
Chcę"nim" wejść w pola,lasy, szuwary i inne bezmiary,zatem czy 18-105mm VR wystarczy?[/quote]
Jeżeli będziesz polować na jakiegoś zwierza lub ptaszki to 18-105 to trochę za krótko i 70-300vr na początek niezbędny jest.
witam
podziele sie swoim wyborem.... d90 i sigma 17-70 hsm przyznam ze balem sie troche front/back focusow ale zaryzykowalem i jest naprawde OK, rozwazalem tez starego 18-70 i chyba to tez niezly wybor.... plastikowosc bagnetu mnie odstrasza
pozdrowienia z wlkp.
18-70 mial metalowy bagnet:)
hmm,
Panie Jacku!!!odezwały się nożyce...Pana kultura osobista powaliła mnie na kolana...
Pewnie nie wiesz ze w internecie duze litery to "krzyk" wiec pan Jacek ma racje.....albo rozmawiamy alby wyslu****emy jak kobieta na nas krzyczy;)
Z powazaniem Greg
szymonvader
22-06-2009, 20:14
a wg mnie jeden kolega dobrze powiedzial, ze najlepiej spr czy bardziej sie oplaca kupic w zestawie z 70-300 vr czy kupic body + obiektyw + osobno 70-300 vr. Jak bedziesz kupowac to sprawdz czy aby napewno to wersja VR zeby Cie w "konia" nie zrobili, ze zaplacisz za VR a wcisna Ci wersje bez. Poznasz ja po czerwonym wyraźnym napisie oraz po dodatkowym przelaczniku tej wlasnie opcji.
Tom Vein
22-06-2009, 20:28
Na pola, szuwary itd... Jeśli będziesz fotografować krajobrazy to wystarczy i to bardzo dobrze. A do zwierzaków to minimum 70-300, a i to zwykle jest za mało.
MESSALINA
22-06-2009, 20:46
Pewnie nie wiesz ze w internecie duze litery to "krzyk" wiec pan Jacek ma racje.....albo rozmawiamy alby wyslu****emy jak kobieta na nas krzyczy;)
Z powazaniem Greg
Ooolaboga,chyba niezbyt jasno się wyraziłam,więc stawiam kropkę nad "i"-delikatną uwagę w temacie CAPS na private uznałam za wystarczającą,bo dla grzecznych jestem grzeczna i wtedy zwykle szeptem gadam...
Proszę, już więcej o tym nie mówmy, bo nas pogonią za niemerytoryczność...
18-70 mial metalowy bagnet:)
mowilem o plastikowosci nowego kita nie starego 18-70 ale widze ze wszyscy wola zamiast dodatkowej dzialki swiatelka vr.... a z kolei tocza sie niesamowite dyskusje o rozmywaniu tla... a przeciez im ciemniejszy tym jednak wieksza glebia ostrosci i kazda dzialeczka to 100% wiecej lub mniej swiatla - chyba malo osob tak na to patrzy jedna dzialka to o 100% jasniejszy obiektyw.....