Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Hrad - [Nemeth]
Witam
Lubelska pięknota...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img154.imageshack.us/img154/5948/dsc5250.jpg)
;)
pozdr.
Ja bym tylko ściągnął czerwonego z drzew, poza tym fajne
gadzeciarz
17-06-2009, 23:09
Ale fajnie wyszło!
ładna perspektywa, czysto, za czysto.
downunder
17-06-2009, 23:10
Bardzo ładnie. :D
Świetne! Wszystko w tym kadrze mi się podoba, cięzko mi sobie to wyobrazic inaczej niż w IR
Witam
Lubelska pięknota...
Byłeś i się nie odezwałeś :evil:
Będę jeszcze nie raz więc spokojnie :D
Grzegorka
17-06-2009, 23:29
Jak nie jak tak :p
No ładnie nasz Var pokazałeś. :-)
noooo jest super! piękne zdjęcie
no właśnie...a my z Sea akurat mieliśmy coś dobrego do picia :mrgreen:
o takim kadrze nie pomyślałem nigdy...fajnie fajnie :)
Pierwsze skojarzenie z obrazem z arabskich bajek. Świetne zdjęcie.
Jak juz pisalem, nie lubie IR, ale te jest swietne. Kadr przedni!!! Gratki i to duze:-)
Piotr_ek
18-06-2009, 00:14
Bana mu !!!
Wlazł na cudzy teren !!!
Świetne zdjęcie.
Perfekcyjny kadr.
Duże gratki.
no właśnie...a my z Sea akurat mieliśmy coś dobrego do picia :mrgreen:
o takim kadrze nie pomyślałem nigdy...fajnie fajnie :)
Trunek pierwsza klasa:mrgreen:
Widzisz Maćku. Jakbyś się odezwał, to byś naprawdę zobaczył, co to jest sztorm:mrgreen:
Fakt, pięknie jest, fajnie wyszło z IR
Piotr_ek
18-06-2009, 00:47
Widzisz Maćku. Jakbyś się odezwał to byś na prawdę zobaczył co to jest sztorm
o Wy szydercy !
Kaszubów chcecie rozpijać a ze swoim się nie podzielicie :)
Piter, ale trzeba Maćka przystosować do lubelskich klimatów:mrgreen: Ty to swój człowiek jesteś, tak, że wiesz, o co chodzi:mrgreen:
Piotr_ek
18-06-2009, 01:09
Piter ale trzeba Maćka przystosować do lubelskich klimatów:mrgreen: Ty to swój człowiek jesteś także wiesz o co chodzi:mrgreen:
Jak następnym razem się z nami nie napije to my pojedziemy do niego. I nie mam tu na myśli spota nad morzem :)
Jak następnym razem się z nami nie napije to my pojedziemy do niego. I nie mam tu na myśli spota nad morzem :)
Sprawimy że nie będzie potrzebował ND400 do efektu rozmycie:mrgreen:
Piotr_ek
18-06-2009, 01:14
Sprawimy że nie będzie potrzebował ND400 do efektu rozmycie:mrgreen:
Chyba nie masz na myśli zakładu fryzjerskiego ?
To było by drastyczne...
:)
mnie sie podoba tak jak jest - a jest bardzo, bardzo ładnie :-D
Dziękuję za opinie :)
Jak zdejmowałem czerwień to wyszło mi zbyt monochromatycznie... więc zostało tak jak jest.
o Wy szydercy !
Kaszubów chcecie rozpijać a ze swoim się nie podzielicie :)
Piotr_ek... ale ja Kaszubem nie jestem ;)
Dobry kadr fajne wykonanie.
wojtek6308
18-06-2009, 08:38
Bardzo ładna fotografia :)
Dziękuję bardzo :)
W sumie tyle razy byłem w tym miejscu i dopiero teraz wyczaiłem ten kadr...
:)
Zdjęcie bardzo efektowne, cho ja uważam tego rodzaju techniki bardziej za dzieła z pogranicza fotografii i plastyki niż fotografii.
Zastanawia mnie że nikomu nie przeszkadzają zdeformowania pionów - tralki mostu, zamek leci do tyłu.
Chyba że to zamierzone.
Bo nie chcę podejrzewa że to już początki kultu jednostki :)
pozdr.....
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img269.imageshack.us/img269/9144/przechwytywaniewtrybiepl.jpg]źródło ([URL=http://img269.imageshack.us/i/przechwytywaniewtrybiepl.jpg/)[/URL] By gladar (http://profile.imageshack.us/user/gladar)
Sądzisz, że nie jestem świadom przerysowań?
Myślisz, że potrzebna jest siatka by to podkreślić?
Prostowanie tego co daje szkło na 12mm byłoby dopiero działaniem "z pogranicza fotografii i plastyki niż fotografii".
;)
No cóż nie chcę się wdawac w polemikę z takim mistrzem jak ty.
Masz na pewno wielką przewagę praktyki i wiedzy nade mną.
Ale jak zapewne zauważyłeś w mojej stopce tęż mam obiektyw szerokokątny - Sigma 10=20.
I wiem że podstawowa zasadą zachowania w miarę prawidłowego odwzorowania obrazu jest trzymanie obiektywu w poziomie.
Na tej fotce obiektyw prawdopodobnie był lekko uniesiony w góre.
Kiedyś pięknie to udowodnił mistrz Bąbel...
Jeśli sie mylę - bądz łaskaw mnie poprawic...
pozdr.....
Czyżbym dostrzegał jakiś cień sarkazmu?
W górę albo w dół... pewnie jeszcze w bok. Ważne, że zamek mam tam gdzie chciałem.
Gladar - tak się przyjęło i jest to naprawdę domena wszystkich portali, ze ludzie na nich zadomowieni, i prezentujacy w fotografii pewien okreslony poziom techniczny maja swoje prawa - trochę dziwię się ze zwracasz uwagę Nemethowi, gdyż przy jego poziomie technicznym jezeli pokazał w ten sposób to zdjęcie, to nie dlatego że nie potrafi wyprostować, równiez nie dlatego że nie zdaje sobie sprawy iż jest trochę krzywo, ale dlatego ze tak chciał (są również zdania dopuszczajace takie prezentowanie fotografii)
to prawda ze szybciej wytkniemy taki mankament młodemu poczatkujacemu adeptowi, a to dlatego że tak naprawdę nie wiemy czy u niego to przeoczenie czy brak umiejetnosci, inaczej bedzie gdy takie zdjęcie wstawi np.Kulten wszyscy wiemy jaki prezentuje poziom - trzeba równiez zauważyć że to zdjęcie nie stanowi obiektu czysto architektonicznego a stanowi jedynie element krajobrazu co też wiele zmienia
sądzę ze wywazanie otwartych drzwi w tym wypadku nie ma sensu :-D
Zdjęcie bardzo efektowne, cho ja uważam tego rodzaju techniki bardziej za dzieła z pogranicza fotografii i plastyki niż fotografii.
Zastanawia mnie że nikomu nie przeszkadzają zdeformowania pionów - tralki mostu, zamek leci do tyłu.
Chyba że to zamierzone.
Maćku - chciałbym wycofać swoją pierwszą opinię. Po tym co zobaczyłem (lecące tralki no i ten zamek) stwierdzam, ze to zdjęcie jest nie do przyjęcia. Cholera, tak mi się podobało ......
Maćku - chciałbym wycofać swoją pierwszą opinię. Po tym co zobaczyłem (lecące tralki no i ten zamek) stwierdzam, ze to zdjęcie jest nie do przyjęcia. Cholera, tak mi się podobało ......
Bardzo mnie zasmuciłeś...
Oddawaj plugina :mrgreen:
Piotr_ek
18-06-2009, 22:54
Czyżbym dostrzegał jakiś cień sarkazmu?
No jeżeli chodzi o mnie to chyba mnie znasz i wiesz, że lubię żartować.
Wracając do tematu.
Podpisuję się pod tym co napisał Janusz. Prace Maćka to w tej chwili inspiracje dla innych uczących się bądź doskonalących warsztat fotografów. Mało tego - ja widok z tego zdjęcia mam dostępny na co dzień, fotografowałem lubelską starówkę co najmniej milion razy a nigdy nie wpadłem na pomysł z takim właśnie kadrem.
Po prostu patrząc na tą pracę pluję sobie teraz w twarz. Tyle razy tam stałem, tyle razy myślałem jak zrobić to tak by się podobało, by było inaczej niż na innych zdjęciach...
Nemeth zapewne też widział setki ujęć na których widać lubelskie zamczysko, a jednak mu się udało... i to właśnie świadczy o tym, że mamy do czynienia z pełnym profesjonalizmem...
pozdr, P.
Podpisuję się pod tym co napisał Janusz i Piotrek. Maciek jest na tyle świadomym fotografem że nie podejrzewałbym go o taki błąd. Dlaczego? A no dlatego że znam jego twórczość dość dobrze i wiem że jest świadom tego co robi. Zresztą nie raz to udowodnił wystawiając tutaj swoje prace. Wiadomo że nowy użytkownik jest traktowany inaczej. Tak jak napisał Janusz. Nie wiadomo czego się po nim spodziewać i na ile jego prace są świadome a na ile przypadek. Mi się to zdjęcie podoba. Jest zrobione w stylu Maćka. Podobnie jak Piotrek nie raz fociłem stare miasto (nawet kilkakrotnie razem) i nie zobaczyłem tego kadru.
Grzegorka
18-06-2009, 23:24
(...) nie zobaczyłem tego kadru.
Bo nie byłeś ze mną, nie właziłeś mi w kadr i nie wygoniłam Cię w kącik na schody, skąd rozciągał się taki oto widok :p Hmmm... tak właściwie to czuję się niemal współtwórcą tego oto dzieła! :mrgreen::p
P.S. I tak na marginesie, Panowie, chyba nie myślicie, że trzymałam Nemetha o suchym pysku przez ten weekend :p Nie posądzajcie mnie o takie zaniedbania :p Nawet był wybór trunków o różnej mocy :p
Pieknie, czysto, klarownie!
Zaraz biore szpachelke i zdzieram filtr z... martycy :-)
Bo nie byłeś ze mną, nie właziłeś mi w kadr i nie wygoniłam Cię w kącik na schody, skąd rozciągał się taki oto widok :p Hmmm... tak właściwie to czuję się niemal współtwórcą tego oto dzieła! :mrgreen::p
P.S. I tak na marginesie, Panowie, chyba nie myślicie, że trzymałam Nemetha o suchym pysku przez ten weekend :p Nie posądzajcie mnie o takie zaniedbania :p
No ba!
A ja latałem wokół ciebie robiąc za ten tłum ludzi, niemal z płaczem jęcząc "ona kradnie mi kadry, technike i miejscówki"!
;)
P.S.
Nie mów tak bo się chłopaki z Eikony załamią.
P.S.2
Kaca nie miałem.
Trzeźwiałem całą drogę w pociągu i mnie wytrzęsło.
:mrgreen:
K.... to Ptah był w Lublinie i nic nie powiedział no nieeeeeee.....