PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy-Dziwna sprawa z filtrem polaryzacyjnym

crepel
17-06-2009, 22:56
Witam Mam nikona D90 z kitowym obiektywem ostatnio byłem w ST.Petersburgu cieszyłem się że porobię fajne fotki.
Było mocne słońce więc aby ładnie wyglądały zabytkowe budowle w słońcu użyłem filtra polaryzacyjnego kołowego firmy Opticam po powrocie podczas przeglądania zdjęć a robię je w RAW-ach zauważyłem paskudne cienie na czterech rogach zdjęcia szczególnie tam gdzie jest niebo dodam że cały czas mam założony filtr UV nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ na to ?
Czy ktoś już się spotkał z czymś takim.
http://media5.mojageneracja.pl/oiytieoopu/mediumklehbt604a3954399e90147779.jpg fotka do wglądu nie wiem czy to zobaczycie ale tak wyszło na większości zdjęć z tym filtrem ale nie na wszystkich .
Co o tym sądzicie sprawdzałem fotki bez filtra polaryzacyjnego tego defektu nie posiadają.

mateo912
17-06-2009, 23:00
normalna winieta.
Trzeba było zdjąć UV to by nie było takiego efektu.

JK
17-06-2009, 23:01
Jak piszesz, nakreciłeś polara na UV-kę i zrobiło się tego za dużo. Jeśli używasz polara, to filtr UV należało zdjąć - nie jest potrzebny. Być może musisz poszukać polara w obudowie "slim", bo to co dostałeś to tylko zwykła winieta, czyli właśnie przyciemnienie narożników kadru. Możesz też pomyśleć o filtrach o większej średnicy z odpowiednim pierścieniem filtrowym, ale to już będzie trochę większy koszt.

flyski
17-06-2009, 23:03
Po prostu winieta,
Na wszelkie świętości: jak zakładasz polar to nie NA UVkę.
Jerżeli to nie pomoże to kłania się użycie filtra typu slim.

TomaszR
17-06-2009, 23:03
Dwa filtry na raz. No good.

P.S. Wszyscy rzucili się odpowiadać, zanim człowiek nacisnął "Zapisz" ;)

kronos28
17-06-2009, 23:04
po pierwsze PRIMO:

firmy Opticam

sooo to jeezd za badziewie? Gdzieś to kupił? Na allegro?

zauważyłem paskudne cienie na czterech rogach zdjęcia szczególnie tam gdzie jest niebo dodam że cały czas mam założony filtr UV nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ na to ?

po drugie SECUNDO ;) - to winieta. Nie wylazła ci na wszystkich zdjęciach tylko zapewne na tych na najszerszym końcu... Miałeś jak czytam założone dwa filtry... po pierwsze pytam się po kiego? Po drugie oba pewnie nie mają obudowy typu slim więc i winieta wylazła. To tak jakbyś chciał robić zdjęcia... przez rurę przyłożoną do obiektywu. Zdejmuje sie jeden filtr i nakręca drugi a nie jeden na drugi.

crepel
17-06-2009, 23:34
Tak teraz to już będe wiedział -polak mądry po szkodzie a tak na marginesie to filtr UV jest typu slim tylko ten kołowy jest gruby.
Dziękuję za pomoc i uważam temat za zamknięty .

JK
17-06-2009, 23:36
Czyli zamykamy.