Zobacz pełną wersję : zacięty obiektyw p50
witam mam problem z obiektywem w p50. Obiektyw jest zacięty podczas włączania aparatu (przez wyłożenie i ponowne włożenie baterii) od pozycji zacięcia lekko się wysunie i powróci do tego samego stanu zacięcia. Na ekranie pojawia się komunikat Błąd obiektywu. Może wie ktoś co można zrobić by aparat był znów w użytku ;) ( i oczywiście małym kosztem :p ) jak podałem za mało informacji czy czegoś banalnego nie zrobiłem to napiszcie bo z aparatami jestem zielony :(
stachmuszel
18-06-2009, 15:08
Miałem dokładnie to samo w L15. Obiektyw zaciął się od słabych baterii. Błąd obiektywu. Diagnoza serwisu - naprawa nie opłacalna. Oddałem do serwisu nieautoryzowanego. Powiedziano mi, że "strach to rozbierać". Podobno małpki Nikon-a to paść najgorsza ze wszystkich. Przykro mi to pisać, ale małpki Nikon-a nie polecę nikomu.
a więc stachumuszel nic się nie da zrobić :( a serwis jakby się podjął wziąłby więcej niż cena nowego aparatu :/ więc chyba lepiej już mi od razu kupić nowy ;) szkoda bo aparat rzadko używałem ale kilka stówek poszło :/ dzięki stachumuszel za pomoc i odpowiedz :) więc temat do zamknięcia ;)
Wiecie co, taka całkiem "paść" to to nie jest. Spróbuj zmienić baterie na akumulatory (lub na dobre baterie np.Duracell, Panasonic PowerMax, Philips ExtremeLife) które mają dużo większą wydajność prądową. Bardzo często spotykam się z takimi "usterkami" na zasilaniu z baterii, które "nie mają siły" ruszyć mechanizmem obiektywu chociaż są "prawie nowe" (a zasilają oprócz mechanizmów także elektronikę, podświetlenie, itd). Często przy takim zacięciu pomaga uchwycenie obiektywu za przednią część i pociągnięcie do przodu z lekkim obracaniem na boki. przy włączonym aparacie. Jeśli będziesz miał szczęście to obiektyw się "odetnie". Mechanizm obiektywu jest luźno spasowany i tak naprawdę nie wiem dlaczego to się zacina... W ten sposób 2 razy odblokowałem obiektyw przy sygnalizowaniu błędu obiektywu w moim starym C3200 i w jakiejś L-ce, być może L15, nie pamiętam już dokładnie modelu ale było to naprawdę banalnie proste.
rozumiem że obiektyw nie jest mechanicznie wciśnięty??
jesli nie jest to próbuj reklamować o ile zmiana aku nie pomoże
aparat miał enrgizer akumulatorki oddałem go do serwisu dzisiaj przyszło mi pocztą że naprawa u nich by kosztowała ok 800 zł a jak odbiorę aparat to spróbuje poruszać tym mechanizmem jak mendoza mówi bo dla tych z serwisu to tylko kasa się liczy, a tak przy okazji to nikon daje gwarancje na rok czy dwa ???