Zobacz pełną wersję : SB-900 vs Metz 58 AF-1 Digital
Naczytałem się różnych wątków i opinii na temat SB-900 i Metz 58. Lamy są praktycznie w identycznej cenie. Miał może ktoś do czynienia z jedną i drugią.
miałem SB800, SB900 i Metza 58 af-1
Jeśli chcesz coś konkretnie pytać to pytaj postaram się odpowiedzieć.
Korzystałem zarówno z SB-600 jak i SB-800. Niestety nie "na codzień", bo były pożyczone na chwilę. Metz lub SB-900 byłaby moją pierwszą lampą. Czy spotkałeś się z jakąś sytuacją, w której jedna radziła sobie wyraźnie lepiej lub gorzej niż druga?
Jeśli nie planujesz rozbudowywać po CLS (czyli kilka lamp) to śmiało możesz brać metza. Ja zawsze polecam ten niedoceniany przez wszystkich dodatkowy palnik. Menu jak się przyzwyczaisz spoko.
A czy brać sb900 czy sb800? mam tą i tą, obie pracują na ślubach, teraz brałbym jeszcze jedną sb800 niż 900...
Albert44
18-06-2009, 10:38
Jeśli nie planujesz rozbudowywać po CLS (czyli kilka lamp) to śmiało możesz brać metza. Ja zawsze polecam ten niedoceniany przez wszystkich dodatkowy palnik.....
Co przeszkadza stosować CLS z Metzem 58?
to ja się dołącze do wątku, sb800 czy metz58 af oto jest pytanie! na clesie mi nie zależy więc którą wybrać?
Bawiłem się CLS'em z SB-600. Fajna rzecz. Metz chyba działa w CLS - chyba że się mylę.
działa, działa... ale szczerze powiem, że jakoś nie podobała mi się praca mojego Metza z pozostałymi SB... może miałem mało doświadczenia w zdjęciach z wieloma lampami ale miałem wrażenie, że Metz jakoś świecił po swojemu.
Kupiłem Metz'a. Po wyjęciu z pudełka muszę powiedzieć, że jednak look and feel to nikon ma niestety lepszy. Plastiki sprawają wrażenie jakby były zrobione po najniższych możliwych kosztach, mocowanie plastikowe, co sprawia wrażenie kiepskiego, aczkolwiek pozytywnie mnie zaskoczyło po zamontowanie, bo stanowczo jest pewniejsze niż sposób, który stosuje nikon. Jak narazie jestem zadowolony z fotek - nie bawiłem się wszystkimi opcjami jeszcze...
kolego... zanim ta plastikowa stopka i mocowanie się wyrobi to minie wiele, wiele lat:):)
borowik23
05-07-2009, 23:03
dokładnie tak :) używałem kawał czasu Sigmy EG-530 - i pomimo dość "silnego" jej traktowania - praktycznie zero sladów używania :) tak więc używaj - i nie martw się tym, że plastik :)
Pytanie do osób posiadających Metz-a 58 AF1. czy ta lampa również sięn tak grzeje jak osławiona tym SB-900?
Pytam bo też mam dylemata z zakupem. Osobiście sentyment mam do Metz-a.
zdefiniuj "tak się grzeje".
mam tego metz'a - możemy zrobić jakiś test i porównać...
zdefiniuj "tak się grzeje".
mam tego metz'a - możemy zrobić jakiś test i porównać...
... i tu mam problem jak zdefiniować:-(
Jest kilkanaście wątków gdzie ludzie się rozwodzą o problemie nadmiernego grzania sie SB-900 i wyłączającego ją czujnika temp[. Fakt, czujnik można ponoć wyłączyć ale...
Problem jeśli zrozumiałem polega na tym, ze odbijajac światło od np. sufitu (większa moc) albo uzywajac dyfuzora lampa nikonowska stosunkowo szybko osiaga na tyle wysoką temperaturę, ze sie blokuje (przy oczywiscie włczonym czujniku. Na ile on jest wyskalowany tego nie wiem).
Reasumując, nie wiem czy się dobrze wysłowiłem i czy załapałeś o co mi chodzi z tym grzaniem?
Czy metz też tak szybko łapie wysoka temperaturę?
Na marginesie, miałem doświadczenia z Metzem 48 i dużo bardzie mi odpowiadał niż analogiczna nikonowska SB-600. Patrz wygoda, i moje subiektywne odczucie- cieplejsze kolorki przy Metzu. Mnie akurat to pasowało :-)
trzeba znaleźć jakiś wiarygodny sposób na zmierzenie temperatury lampy - jakieś pomysły?
Jak już będzie sposób na to, to trzeba się umówić na test: 5 cykli (błysk pełną mocą ->ładowanie -> błysk pełną mocą). Jakby co - wal na PW.
Zapytam tak :-)
Czy według Ciebie lampa się szybko nagrzewa?
trzeba znaleźć jakiś wiarygodny sposób na zmierzenie temperatury lampy - jakieś pomysły?
Jak już będzie sposób na to, to trzeba się umówić na test: 5 cykli (błysk pełną mocą ->ładowanie -> błysk pełną mocą). Jakby co - wal na PW.
----
bu :-( zdublowany post :-(
wedle mojego subiektywnego odczucia - NIE,tyle, że z nikonowskich lamp miałem do czynienia tylko z SB600, więc nie mam zbyt dobrego punktu odniesienia - jednak sześćsetka to trochę inna moc, więc i grzeje się mniej
Kurcze mam chrapkę na tego według mnie niedocenianego Metza :-)
Producent wspomina w instrukcji obsługi, aby w przypadku wykonywania zdjęć seryjnych na pełnym błysku robić "odpoczynek" 10 minut/15 błysków. Trudno mi to potwierdzić, bo jeszcze mojej sztuki nie udało mi się tak podgrzać...Ale faktem jest, że po kilku strzałach na pełnej mocy, front robi się lekko ciepły, więc przy intensywnym błyskaniu warto by jakaś przerwę zrobić. Z SB-900 nie miałem przyjemności, więc nie mogę porównać.
Jak się czyta np. ten wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=113822, to z SB-900 miętowo to nie wygląda.
no to w metzu termometru na pewno nie ma :-)
no to w metzu termometru na pewno nie ma :-)
To wiem :-)
Jak rozumiem, zadowolony z lampy jesteś?
Masz moze do niej jakieś zastrzeżenia?
jestem jak najbardziej zadowolony. tak na prawdę mam dwa niewielkie zastrzeżenia:
- stopka jest "dokręcana", więc samo zakładanie lampy trwa dłużej niż lamp nikona
- na pierwszy rzut oka wydaje się być wykonana ze słabej jakości plastiku, ale to tylko pierwsze wrażenie - mam lampę już prawie rok i wszystko jest nadal dobrze spasowane - nic nie skrzypi, a tego na prawdę się bałem mając ją pierwszy raz w ręku
dużym plusem jest (w moim subiektywnym odczuciu) dużo mniejsza prądożerność metza (jeśli porównamy go z koleżankami SBX00).