grzegorzw
17-06-2009, 13:56
czy taka lapmpa podejdzie do D80....
http://www.allegro.pl/item663229041_e_oko_nikon_sb_80dx_jak_nowa_gwaranc ja_w_wa.html
tomek20stencel5
17-06-2009, 14:19
Tak, ale nie będzie działać w iTTL. Lampa posiada D-TTL, więc będzie działać w automatyce własnej i manualu.
SB-80DX nie ma iTTLa, który nastąpił u Nikona bodaj z D70. Czyli nie będziesz miał z nią pełnej automatyki błysku z pomiarem sceny realizowanym przez aparat. Pozostaje automatyka lampy (tryb A w lampie) lub pstrykanie w manualu (ustawiasz "na oko" moc lampy, dopasowujesz na bazie eksperymentu ISO i przysłonę, oraz czas odpowiedzialny za ilość zarejestrowanego światła zastanego).
Ogólnie - dobra lampa do "strobingu", jako zewnętrzna (ma fotocelę i sterowanie mocą błysku w M) ale już niekoniecznie jako lampa "główna", do intensywnego (i reporterskiego - czyt. nie ma czasu na zabawę w ustawienia) błyskania znad aparatu.
Mam i lubię tą lampkę, ale właśnie w zastosowaniach pomocniczych, gdy nie goni mnie zbytnio czas. Drażnią mnie jedynie ceny, jakich ludzie za te urządzenia obecnie żądają... Ale skoro nowa SB600 przekroczyła już bodaj 1000zł, to widocznie stara lampa (jej następca, SB-800, weszła do produkcji 6 lat temu...) może się za 600zł sprzedać.
Trudno, takie życie w czasach kryzysu... :)
P.S. iTTL pojawił się wraz z D2H, takoż i SB-800