PDA

Zobacz pełną wersję : photoshop - zmiana kontrastu na kanale alfa

grzes73
16-06-2009, 23:41
Mam takie pytanie do fachowcow od photoshopa - chce zrobic maske do ostrzenia z wczesniej utworzonego kanalu alfa. Na kanale aplikuje filtr wyszukujacy krawedzie potem robie inwersje tak aby krawedzie byly biale i zwiekszam kontrast. Tutaj wlasnie pojawia sie problem - czy mozna zastosowac takie narzedzia jak np. krzywe bezposrednio na kanale alfa? Jesli tak to jak to sie robi?

stig
17-06-2009, 07:06
zy mozna zastosowac takie narzedzia jak np. krzywe bezposrednio na kanale alfa? Jesli tak to jak to sie robi?Tak samo jak na warstwach. Zaznaczasz kanal alfa, Ctrl+m i jazda.

grzes73
18-06-2009, 09:10
faktycznie. dzieki.
a jesli chcialbym regulowac poziomy (levels) na kanale alfa?

stig
18-06-2009, 09:15
faktycznie. dzieki.
a jesli chcialbym regulowac poziomy (levels) na kanale alfa?
Jesu! TAK SAMO! Co to za roznica, czy wcisniesz Ctrl+m czy Ctrl+l? Nie mozesz po prostu kliknac na ikonce kanalu i wybrac narzedzie, zeby to sprawdzic?

grzes73
18-06-2009, 18:44
nie wiem jak u ciebie ale moj CTRL+I to mi robi inwersje ...

stig
18-06-2009, 18:49
nie wiem jak u ciebie ale moj CTRL+I to mi robi inwersje ...U mnie inwersje robi Ctrl+i, a Ctrl+l o ktorym wyzej napisalem -- otwiera okno Leveles.
Podpowiem -- przyjrzyj sie dokladniej literkom. :)

grzes73
18-06-2009, 18:58
ano racja, wszystko przez te literki. zwracam honor koledze.

kiedy jednak probuje zapodac levels z glownego menu layers/new adjustment layer/levels to dodaje mi maske do calej warstwy a nie zaznaczonego kanalu.

stig
18-06-2009, 20:25
ano racja, wszystko przez te literki. zwracam honor koledze.Nie ujales mi niczym, wiec nie musisz mi tego honoru zwracac. ;)

kiedy jednak probuje zapodac levels z glownego menu layers/new adjustment layer/levels to dodaje mi maske do calej warstwy a nie zaznaczonego kanalu.Bo jak sama nazwa mowi "adjustment layer" to warstwa a nie kanal. Nie istnieje jeszcze "adjustment channel", a co za tym idzie nie mozna dodawac kanalu korekcyjnego. Tak wiec operacje Levels czy Curves na kanale mozesz przeprowadzac jedynie w standardowy sposob.