Zobacz pełną wersję : photoshop - zmiana kontrastu na kanale alfa
Mam takie pytanie do fachowcow od photoshopa - chce zrobic maske do ostrzenia z wczesniej utworzonego kanalu alfa. Na kanale aplikuje filtr wyszukujacy krawedzie potem robie inwersje tak aby krawedzie byly biale i zwiekszam kontrast. Tutaj wlasnie pojawia sie problem - czy mozna zastosowac takie narzedzia jak np. krzywe bezposrednio na kanale alfa? Jesli tak to jak to sie robi?
zy mozna zastosowac takie narzedzia jak np. krzywe bezposrednio na kanale alfa? Jesli tak to jak to sie robi?Tak samo jak na warstwach. Zaznaczasz kanal alfa, Ctrl+m i jazda.
faktycznie. dzieki.
a jesli chcialbym regulowac poziomy (levels) na kanale alfa?
faktycznie. dzieki.
a jesli chcialbym regulowac poziomy (levels) na kanale alfa?
Jesu! TAK SAMO! Co to za roznica, czy wcisniesz Ctrl+m czy Ctrl+l? Nie mozesz po prostu kliknac na ikonce kanalu i wybrac narzedzie, zeby to sprawdzic?
nie wiem jak u ciebie ale moj CTRL+I to mi robi inwersje ...
nie wiem jak u ciebie ale moj CTRL+I to mi robi inwersje ...U mnie inwersje robi Ctrl+i, a Ctrl+l o ktorym wyzej napisalem -- otwiera okno Leveles.
Podpowiem -- przyjrzyj sie dokladniej literkom. :)
ano racja, wszystko przez te literki. zwracam honor koledze.
kiedy jednak probuje zapodac levels z glownego menu layers/new adjustment layer/levels to dodaje mi maske do calej warstwy a nie zaznaczonego kanalu.
ano racja, wszystko przez te literki. zwracam honor koledze.Nie ujales mi niczym, wiec nie musisz mi tego honoru zwracac. ;)
kiedy jednak probuje zapodac levels z glownego menu layers/new adjustment layer/levels to dodaje mi maske do calej warstwy a nie zaznaczonego kanalu.Bo jak sama nazwa mowi "adjustment layer" to warstwa a nie kanal. Nie istnieje jeszcze "adjustment channel", a co za tym idzie nie mozna dodawac kanalu korekcyjnego. Tak wiec operacje Levels czy Curves na kanale mozesz przeprowadzac jedynie w standardowy sposob.