Zobacz pełną wersję : SUNPAK Power Zoom 40X i NIKON D40
dragon_x
16-06-2009, 21:58
Witam, znalazłem ostatnio na Alledrogo:) lampe SUNPAK Power Zoom 40X do nikona. Pytanie moje brzmi, czy ta lampa będzie współpracować w pełni z NIKONEM D40? Można ją kupić za 100kilka złotych na aukcji, a że nie dysponuję chwilowo budżetem na SB600/800/900 pomyślałem, ze na chwile mogłaby służyć jako substytut. Czy ktoś używa tej lampy najlepiej z D40? lub podobnym aparatem???
Dziękuję z góry za pomoc i wskazówki.
ps. wiem, że temat tej lampy był kiedyś posuszany ale nie wiem czy będzie działać z tym, konkretnym aparatem, w aukcji na opisie jest info ze kompatybilna z D1x i D100 ale nie dziala z D2H i D70 ,ale niby obsługuje i-TTL, pomóżcie proszę....
Nie będzie współpracowała, wystawiałem ten model na naszej giełdzie i pomimo tego że producent zapewnia, że lampa współpracuje z cyfrowymi body, to tak NIE JEST. Sprawdzałem z D40X i D300
dragon_x
16-06-2009, 23:38
dzięki za info bo chcialem kupic, a czy moge podlaczyc jakas tania lampe z wlasna automatyka zeby jakos dzialala z d40? chce kupic jakas tania lampke zeby miec czym blyskac, jak pisalem jako substytut...
jak chcesz niskobudżetowej lampy to Nissin Di622 gorąco polecana również mnie jako dobra lampka w rozsadznej cenie na start :)
dragon_x
17-06-2009, 09:37
tez czytalem o tej lampie, natomiast chcialbym ew. jakiegos taniego vivitara lub cos podobnego do blyskania. w tej chwili buzdzet mi sie zamknal. a chcialbym miec jakies blyskadelko do zabawy, generalnie fotki robie glownie w plenerze ale czasem lampa by sie przydala. a jak moj budzet sie odbuduje musle wlasnie m.in. o Di622 lub jakas SB na i-TTL
moze ktos cos polecic, na alledrogo jest pelno lampek za 50zl z wlasna automatyka.....
:cccccccc za 50 złotych :c ja nic nie znalazłem w tej kwocie z automatyka... Poza tym po lampie za 50 złotych nie spodziewaj się, że ta automatyka będzie hulać. Poza tym jej żywotność, moc i wykonanie stawiam pod wielkim znakiem zapytania. Na forum czytałem, że tumaxy po odchyleniu palnika maja problemy z i-TTL ale ja nie używałem więc nie powiem. Może Vivitar 285 ? Jak nie to wylicytuj na allegro.pl jakąś starą manualną lampkę może zmieścisz się do 200 zł może mnie i będzie konkret.
dragon_x
17-06-2009, 11:05
moze faktycznie jakis manual??? cos bys polecil??? wiem, ze taka lampka to szrot (za 50zl) ale chodzi mi na razie o blyskadelko... na porzadna lampe musze poczekac, a potrzebuje czasem cos blyskajacego.....
tomek20stencel5
17-06-2009, 14:24
Moim zdaniem masz "błyskadełko" lepsze w aparacie niż jakiś szrot za 50zł który do każdego zdjęcia będziesz ustawiał, ponad to musisz uważać na napięcie bo możesz usmażyć elektronikę. IMO nie warto zachodu. Chcesz lampę porządną to SB-600 albo Metz 48 AF-1, albo jeszcze wyżej np. SB-800/900. Chcesz w miarę tanio i dość dobrze o może Sunpak PZ42X - ponoć dobrze działa i-TTL, głowica obracana w pionie i poziomie, jakość wykonania też ok.
Sunpaka PZ42X mam i polecam. Dobrze działa w ttl-u, nawet po odchyleniu palnika itp. Często korzystam z off-shoe, wyzwalając chińską radiówką podłączoną do dorobionego złącza synchro w postaci mini-jacka. Ładnie wykonana i zgrabna.
Ja ze swojej strony polecam Nissina Di622 o 100zl tańszy, większy palnik, minimalnie większa LP, obracana głowica w iTTL działa pięknie :)
dragon_x
18-06-2009, 22:24
mysle o Di622 wlasnie, bo wielu fotografow, ktorzy mieli z nim do czynienia poleca, nawet z SB 600 porownuja....
choc bede musial chwile poczekac, az uzbieram kaske:)
dziekuje pieknie za porady
SUNPAK Power Zoom 40X no to czy wogle nie podłaczac tej lampy pod D70s ? czy nie widzi go ? czy tylko niedziała w TTL-u ?
otiv zarówno D40x jak i D300 nie widział tej lampy,myślę że tak samo będzie z D70s. Jest to bardzo fajna lampka ale do analoga
radio powinno wyzwolić...
radio powinno wyzwolić...
nom to mi tyle wystarczy :]
dragon_x
19-06-2009, 14:39
najlepsza jest cena, ostatnio na alledrogo nowka poszal za 81 zł:)
teraz leci licytacja 18h do konca niewiem 35zl ? chyba kupie :D chociaz kupilem sigme 10-20 Nissina Di622 i jak kupie jeszcze kolejna lampe to na Openera pojade chyba na rowerze xd
dragon_x
19-06-2009, 15:45
:) powodzenia w licytacji, na na szczescie dwa razy przegralem , bo by nie dzialala mimo ze producent zapewnia o kompatybilnosci z iTTL
To może ci się trafiła jakaś uszkodzona bo mi działa idealnie z D60 oczywiście mowa o SUNPAK Power Zoom 40X