Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Poplenerowe ...(Ostromecko)
LensFoto
16-06-2009, 17:34
Niestety nie pameitam imienia modelki ..jak ktos przypomni bede wdzieczny :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/umceikvzowvk0y1izge.jpg)
Jakoś nie podoba mi się Twój komentarz. Pokazuje brak szacunku do dziewczyny. Rozumiem że mogłeś zapomnieć, to przynajmniej nie powinieneś się przyznawać.
I zdjęcie podobne jak komentarz - takie sobie. Nic specjalnego. Widać że ktoś dziewczynę ustawił, a Ty tylko przyszedłeś i nacisnąłeś spust.
Nie jestem zachwycony.
To Natalia. Ma niesamowicie jasne oczy.
Zdjęcie grupowe plenerowe jest już w całości (jeśli chodzi o modelki) podpisane.
Światło - zdjęcie jest być może "podpatrzone", a tam były 22 modelki. Ja sam nie pamiętam imion, choć je organizowałem.
To Natalia. Ma niesamowicie jasne oczy.
Zdjęcie grupowe plenerowe jest już w całości (jeśli chodzi o modelki) podpisane.
Światło - zdjęcie jest być może "podpatrzone", a tam były 22 modelki. Ja sam nie pamiętam imion, choć je organizowałem.
To czego się człowiek uczy na takich plenerach? Ani osobistego kontaktu, ani własnej inwencji czy kreatywności?
Hm. Osobistego kontaktu. Napiszę tak: poznajesz około 40 nowych osób, przebywasz z nimi ze 4 godziny. Spamiętasz imiona?
Ma się okazję poznać ludzi - fotografów, modelki, podpatrzeć jak inni pracują. Porobić trochę fotografii, a czy udanych - to ciężko powiedzieć, to bardziej kwestia przypadku lub doświadczenia. Ja osobiście absolutnie nie zakładałem, że zrobię 1 dobre zdjęcie, bo jeszcze musiałem organizacyjnie wszystko ogarniać, a to nie sprzyja skupieniu w pracy.
Uczestnicy nie maja wcześniej kontaktu z modelkami, nie wiedza jak wyglądają, nie mogą ustalić strojów (poza ogólnymi wytycznymi jakie miałem typu : do pałacu i parku to raczej sukienki a nie jeans).
Fotografów było 22, modelek - też 22. Nie można było sobie na kilka godzin przygruchać jednej - dwóch najlepszych dziewczyn, każdy by tak chciał.
Taka formuła pleneru średnio się sprawdza i ja o tym wiem. Ale jak zawęzić grupę robiąc to demokratycznie, gdy chętnych jest bez liku?
To czego się człowiek uczy na takich plenerach? Ani osobistego kontaktu, ani własnej inwencji czy kreatywności?
Wbrew pozorom podpatrzeć można sporo. Pracuje sie w mniejszych grupach i można obserwować ja fotografują inni. Jak planują kadry, na co zwracają uwagę, jak doświetlają, jak ustawiają modelkę, itp. Kadry z takiego plenery rzadko kiedy są "wybitne" czy odkrywcze jednak nauczyć można sie sporo.
LensFoto
16-06-2009, 19:53
Jakoś nie podoba mi się Twój komentarz. Pokazuje brak szacunku do dziewczyny. Rozumiem że mogłeś zapomnieć, to przynajmniej nie powinieneś się przyznawać.
I zdjęcie podobne jak komentarz - takie sobie. Nic specjalnego. Widać że ktoś dziewczynę ustawił, a Ty tylko przyszedłeś i nacisnąłeś spust.
Nie jestem zachwycony.
Jka napisla jacek nie byłem w stanei zapamietac imion wszystkich dziewczyn...
a co do ostaniej kwesti twojej to niestety jestes w totalnym błędzie bo po 1 to sam ustawilem modelke i sam ja kadrowalem bez niczyjej pomocy ... ( nie bylo Ciebie nie wiesz wiec nie wypowaidaj sie .... ok ?
nie bylo Ciebie nie wiesz wiec nie wypowaidaj sie .... ok ?
a ja mogę sie wypowiedzieć
to sam ustawilem modelke i sam ja kadrowalem bez niczyjej pomocy ...
Moim zdaniem nie ma sie czym chwalić. Zrobiłeś karykaturę fotografując tak blisko z takiej perspektywy. Natalia musiała zadzierać głowę przez co dodatkowo czoło nie wyszło najlepiej.
missbizarre
17-06-2009, 10:34
a ja mogę sie wypowiedzieć
Moim zdaniem nie ma sie czym chwalić. Zrobiłeś karykaturę fotografując tak blisko z takiej perspektywy. Natalia musiała zadzierać głowę przez co dodatkowo czoło nie wyszło najlepiej.
amen ;)
LensFoto
18-06-2009, 13:43
dziekuje za rady , kazda z nich bedzie przyjeta :)
py1szczak2
19-06-2009, 23:05
Fajne oczy.
hihihi Nataliiiii wyszła cudownie :) piękności:)