Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lightroom i format c:

Kuba
16-06-2009, 16:28
Niestety jestem zmuszony zrobić format c: :(
komputer już zupełnie odmawia współpracy:/
Niechciałbym jednak stracić zdjęć które mam zaimportowane w Lightroomie 1.3, jest tam wszystko z ostatniego roku... wprawdzie wszystkie przerobione zdjęcia mam wyeksportowane i zapisane, nagrane na płyty itp., ale w Lightroomie mam to wszystko ładnie pokatalogowane...

Macie jakieś doświadczenie w tym temacie?
znalazłem coś w "Moje dokumenty\Moje obrazy\Lightroom\Lightroom Catalog Previews.lrdata", i oczywiście folder "backup" w folderze z Lr, ale nie wiem czy to wszystko...

aha, i jeszcze zastanawiam się nad Lightroomem 2, czy zaimportowane w ten sposób pliki będą kompatybilne?

z góry dziękuję (i wracam do nagrywania kopii zapasowych...:()

edit: z backupu wystarczy najnowszy, tak?
(może i głupie pytanie, ale naprawdę zależy mi na tych danych)

Kuba
18-06-2009, 17:12
naprawdę nikt nie robił takich rzeczy? :/

Mavierk
18-06-2009, 17:51
ja sobie wszystkie .dng zgrałem na płytki a potem po prostu zainportowałem znowu do LRa.
Problemem jedynym był brak zachowanych jakichkolwiek zmian w obróbce (ale jakoś się tym nie przejmuję).

docxxx
18-06-2009, 18:38
Sprawdz w opcjach, gdzie masz zalozony katalog, skopiuj go, a potem przywroc. Robi sie to poprzez przytrzymanie bodaj Shift+Alt+Ctrl podczas uruchamiania programu. BTW, wszystko jest w F1

Kuba
19-06-2009, 11:22
Dzięki za odpowiedź :)

Mavierk, eksportując DNG będę musiał nagrać kolejne kilkadziesiąt płyt i w sumie nic mi to nie da bo nie zachowa się struktura katalogów itd... a te zdjęcia i tak mam nagrane, surowe NEFy i już obrobione JPGi.
poprostu chciałem żeby lightroom po formacie wyglądał tak samo jak przed (pomijając to zawieszanie się;) ), a to mi tego nie zapewni.

docxxx, skopiowałem już katalog (napisałem w pierwszym poscie), tylko właśnie nie byłem pewny czy to wszystko co muszę skopiować...

a co do F1, gdybym znalazł tam wszystkie informacje, to napewno nie zawracałbym głowy ;)