PDA

Zobacz pełną wersję : M.W. technika

emsolo
16-06-2009, 13:19
Witam. Chcialbym sie dowiedzieć na czym polega technika Marcina Wasiołki, fotografa :)

http://www.wasiolka.com/

zdjęcia są idealnie zrobione, idealna cera, szklista, czysta, trudno to opisać, choćby pierwsze zdjęcie? idelanie wszystko wyeksponowane

BorysR
16-06-2009, 13:27
Matko.. odpowiedz jest banalna. Photoshop. Zdjecie wcale nie bylo pewnie zrobione jako poprawne. A ze pan ma troche wprawy w tuningowaniu panienek no to coz... tylko siedziec i sie uczyc.:) Lynda ma swietne toturiale na ten temat no i you tube.

emsolo
16-06-2009, 13:28
no wiem ze PS i wiem ze siedzi na tym 5 godzin, ale chcialbym sie dowiedzieć co on tam robi :D albo polećcie tutki

loki_p
16-06-2009, 14:11
Myślę że spora zasługa w końcowym wyglądzie zdjęć znajduje sie w "team at work".

buntux
16-06-2009, 14:12
Zdjecie wcale nie bylo pewnie zrobione jako poprawne.
Tu bym raczej polemizował - z pustego to i Salomon nie naleje.

Moim zdaniem dobry materiał wyjściowy jest potrzebny - a im lepszy, tym łatwiejsza obróbka.
Druga sprawa to makijaż modelki. Kiedyś fotografowałem swoją żonę w próbnym weselnym makijażu, obróbka potem dobrze naświetlonych zdjęć z taką podstawą to czysta przyjemność i czas obróbki zależy tylko i wyłącznie od tego co fotograf chce osiągnąć. Jeśli ma to być fotografia zgodna z rzeczywistością, to wystarczy 5 minut. Jeśli jakaś artystyczna kreacja, to już zdecydowanie dłużej.

wilus
16-06-2009, 15:13
nie wszystko da sie załatwić tutkiem, Zeby robić foty na tym poziomie trzeba mieć talent

emsolo
16-06-2009, 15:31
ale to zdjęcie błyszczy, skora jest inna, o to mi chodzi

coroner
16-06-2009, 16:22
1. makijaż 2. światło 3. photoshop. W tej kolejności. I akurat na tym pierwszym zdjęciu (chociażby) make-up zrobił minimum 90% roboty przy cerze. Jeśli modelka jest profesjonalnie umalowana, to obróbka jest tylko dążeniem do osiągnięcia określonego efektu.

Swoją drogą już gdzieś taki post-processing widziałem, tylko nijak nie mogę sobie przypomnieć u kogo....

emsolo
16-06-2009, 16:39
ale dlaczego sa tak wyeksponowane takie rzeczy typu np pory :)? obiektyw ma slaby, i nie daje takiego efektu, na pewno pracuje nad tym trochę, właśnie chcialbym sie dowiedzieć jak można poprawić twarz

coroner
16-06-2009, 21:24
A jaki ma ten obiektyw jeśli można spytać ?? Bo ja się doszukać nie mogę....

Slepy
16-06-2009, 22:27
ale dlaczego sa tak wyeksponowane takie rzeczy typu np pory :)? obiektyw ma slaby, i nie daje takiego efektu, na pewno pracuje nad tym trochę, właśnie chcialbym sie dowiedzieć jak można poprawić twarz

obiektyw ma słaby...

i wnioskujesz po.. wyglądzie porów...
Myślę, ze sporo się jeszcze od ciebie nauczymy.

Ta modelka ma doskonały - profesjonalny makijaż. Jest dobrze oświetlona. W PS'ie nadał ostateczny wygląd. Sądzę, ze nawet "cyfrowego pudru za dużo nie użył. Poprawił usta - masz tutki o tym w necie. Co do pudru - również. i p[racował pewnikiem na warstwach dla odpowioedniego panowania nad oświetleniem sceny.
Znajdź modelke z pro-makijażem i sie przekonasz o czym piszemy

coroner
16-06-2009, 22:54
obiektyw ma słaby...

i wnioskujesz po.. wyglądzie porów...
Myślę, ze sporo się jeszcze od ciebie nauczymy.

Ta modelka ma doskonały - profesjonalny makijaż. Jest dobrze oświetlona. W PS'ie nadał ostateczny wygląd. Sądzę, ze nawet "cyfrowego pudru za dużo nie użył. Poprawił usta - masz tutki o tym w necie. Co do pudru - również. i p[racował pewnikiem na warstwach dla odpowioedniego panowania nad oświetleniem sceny.
Znajdź modelke z pro-makijażem i sie przekonasz o czym piszemy

O tym właśnie mówiłem... Zgadzam się w całej rozciągłośći :)

Tutaj (http://maxmodels.pl/index.php?t=pokaz_foto&u=449447) masz zdjęcie zrobione kitem... Canon'owskim 18-55... Mimo to struktura skóry jest idealnie zachowana... Więc nie wiem co ma obiektyw do tego..
Profesjonalny make-up - oto klucz do sprawy...

velaskez
17-06-2009, 03:35
To się nazywa wizażystka, która siedzi z modelką kilka godzin, całe studio w robocie i jeden fotograf, który robi zdjęcie i finalnie obrabia. Dobre oświetlenie, softboxy, blenda, makijaż... Pooglądajcie sobie jak Chase Jarvis robi zdjęcia. On robi, a 20 ludzi nosi z nim blendy, lampy, obrabia itd. Inni robią makijaż, inni wybierają zdjęcia. Jednym słowem cała trupa.