Zobacz pełną wersję : zenitar 16/2.8 (fisheye) + D80 -> efekt jak na pełnej klatce?
witam!
dopiero zaczynam przygodę z fotografią, więc moja wiedza jest wciąż bardzo ograniczona...
kupiłem okazyjnie Zenitara 16mm f2.8 lecz okazuje się, że z moim body nie osiągnę takich efektów, jak na pełnej klatce, do której obiektyw jest przeznaczony. Znalazłem informacje, że - mimo iż sam obiektyw ma kąt widzenia 180 stopni - faktyczny obraz na Dx będzie z kąta 94 stopnie...
podchodząc więc do tematu "na chłopski rozum" chciałbym oddalić obiektyw od matrycy, używając np, pierścieni makro, co - w moim mniemaniu miałoby dać efekt większego skupienia obrazu, czyli na mniejszej matrycy złapałbym obraz z szerszego kąta...
proszę więc o podpowiedź - czy moje myślenie ma sens? czy są jakieś inne, lepsze sposoby na poszerzenie kąta widzenia w takim zestawie?
hmmm.... mi się z kolei wydaje, że odsunięcie szkła zmniejszyło by kąt, a nie zwiększyło....
nie lepiej sprzedac zenitara i kupic samyanga 8/3.5 ?
bedziesz mial fajnego fisza do cropa...
na dzień dzisiejszy wymiana na inna rybę nie wchodzi w grę, a nie chcę takiego szkiełka wrzucać do szuflady...
może więc są dostępne jakieś konwertery z soczewką, które można by zastosować w tym przypadku?
co do mojego sposobu myślenia:
skoro obiektyw rzuca obraz na pełną klatkę (jest "większy powierzchniowo"), to mniejsza matryca, jak w moim D80, będzie łapać obraz tylko "ze środka" pełnej klatki... jeśli więc oddalę obiektyw od matrycy, to powinienem uzyskać większe skupienie obrazu, czyli mniejsza matryca zobaczy większy jego fragment...
proszę o ewentualną korektę mojego sposobu myślenia ;)
z zenitarem nie masz pomiaru swiatla. Praktycznie brak efektu fisza na body DXowym. Nie wiem po co chcesz jeszcze go trzymac, chyba, ze niedlugo planujesz jakiegos FX (albo analoga)
co prawda z samyangiem rowniez nie bedzie pomiaru swiatala, ale przynajmniej foty beda ladnie pogiete :-D
skoro obiektyw rzuca obraz na pełną klatkę (jest "większy powierzchniowo"), to mniejsza matryca, jak w moim D80, będzie łapać obraz tylko "ze środka" pełnej klatki... jeśli więc oddalę obiektyw od matrycy, to powinienem uzyskać większe skupienie obrazu, czyli mniejsza matryca zobaczy większy jego fragment...
proszę o ewentualną korektę mojego sposobu myślenia ;)
Wydaje mi się, że powinieneś bliżej matrycy umieścić obiektyw.
Spójrz jak działa teleobiektyw. Jest blisko czy daleko od matrycy?
Wydaje mi się również, że na matrycy powstaje obraz odwrócony - analogia do ludzkiego oka.
Aczkolwiek zastrzegam, że nie dam sobie nic pociąć za te informacje ;)
Obiektywy które są przystosowane do matrycy APS-C rzucają obraz pod kątem skupiając go.
Szkła pod pełną klatkę dają kąt równoległy do osi optycznej, więc wniosek taki że odsuwając lub przysuwając obiektyw pełno klatkowy nie zmienimy kąta
padania obrazu na matrycę. Tym sposobem możemy tylko przesunąć odwzorowanie obiektywu.
Ale to tylko moje IMO
Nocturnal-Amnesia
20-06-2009, 22:31
Obiektywy które są przystosowane do matrycy APS-C rzucają obraz pod kątem skupiając go.
Szkła pod pełną klatkę dają kąt równoległy do osi optycznej, więc wniosek taki że odsuwając lub przysuwając obiektyw pełno klatkowy nie zmienimy kąta
padania obrazu na matrycę. Tym sposobem możemy tylko przesunąć odwzorowanie obiektywu.
Ale to tylko moje IMO
Hmm zależy od konkretnego szkła. Stare szkła często bowiem były układami uniwersalnymi, przystosowane zarówno formatu 6x9 jaki małej klatki. Taki mir to raczej tylną soczewkę ma mniejszą niż pełna klatka, wiec i równoległości nie może być.
czy ktoś, kto dysponuje zarówno Zenitarem i pierścieniami makro mógłby rozwiać wszelkie wątpliwości? ;)
maciek1993
22-06-2009, 16:52
ale jakie wątpliwości, przecież to są podstawy optyki nie mówiąc już o tym że na logikę też można to wytłumaczyć :)
im większa ogniskowa (np. 200mm) tym większe "przybliżenie" i mniejszy kąt widzenia
im mniejsza ogniskowa (np. 18mm) tym mniejsze "przybliżenie" i większy kąt widzenia
można łatwo wywnioskować że zwiększając odległość obiektywu od matrycy zwiększamy ogniskową i jednocześnie zmniejszamy kąt widzenia :) dlatego też pierścienie są stosowane do uzyskania większych powiększeń w maro :D