Zobacz pełną wersję : d700 i sb600
Moi Mili:)
Czy uzywa ktos takiego polaczenia? Bo jakos mi nie daje rady. Chodzi o to ze strzela blyskiem, ale podczerwien sie nie wyswietla- czyli w ciemnych pomieszczeniach strasznie wolno lapie ostrosc. Jak przelaczylem do d70 to wszystko idealnie, wiec lampa gra. Boje sie ze moze cos ze stopka d700. Zamirzam kupic sb800/900 bo troche na lapme narzekam, ale moze ktos mial doswiadczenia wtym polaczeniu.
Pozdro
J
A sprawdź jaki masz AF ustawiony w body d700. Na AF-C wspomaganie nie działa.
Nie wiem jak to jest w wyższych puszkach (mam d80) ale może nie działa to też z tymi wszystkimi wspomagaczami śledzenia obiektu etc. Może głupoty wypisuję :P
moze to i lepiej ze nie dziala te wspomaganie AF, bo sa problemy z celnoscia (zaleznie od szkla).
Ja u siebie wylaczylem i nawet nie tesknie za tym wspomaganiem :-D
Slon, czyli w ciemnosci walisz z manuala?
nie robie zdjec w ciemnosci, bo i tak nic nie widac :mrgreen:
a tak na serio, to przy slabym swietle d700 ladnie sobie radzi i trafia gdzie trzeba
wiem ze ladnie sobie radzi, ale czasami szybkosc zawodzi:)
Ja używam D700 z SB-600 i nie zauważyłem takich problemów.
No są takie ustawienia w D700 (i chyb każdym innym), że przy nich nie działa wspomagacz na lampie. Więc albo nieświadomym będąc włączyłeś jedno z takich ustawień, albo masz awarię sprzętu...
mateo912
16-06-2009, 19:20
A może wybrałeś inny punkt ostrości niż te które obsługuje wspomaganie AF w lampie?
Sprawdź na centralnym.
Sprawdź na centralnym.
Dokladnie to mialem rowniez napisac, tez mialem ten sam problem, dopadlem do instrukcji i rzeczywiscie mialem ustawiony sasiedni, wowczas ani lampka ani diodka nie dziala - swieca tylko na centralnym
mateo912
16-06-2009, 20:06
Martink a działa CI wspomaganie AF z lampy przy niżej pokazanych (pogrubionych) punktach ostrości? bo w moim d80 nie pokazuje siatki chociaż w instrukcji jest że niby poowinno
[+] [+] [+]
[+] [+] [+]
[+] [+] [+]
Martink a działa CI wspomaganie AF z lampy przy niżej pokazanych (pogrubionych) punktach ostrości? bo w moim d80 nie pokazuje siatki chociaż w instrukcji jest że niby poowinno
[+] [+] [+]
[+] [+] [+]
[+] [+] [+]
Ciezko skumac ktore to pogrubione (ale na cytacie ladnie widac :)), sprawdzilem przed sekunda z lampka (800) i bez na pojedynczym punkcie, zarowno lampka i diodka dziala tylko na srodkowym.
ok, juz sobie wyjasnilem i bardzo tez Wam dziekuje za odpwiedz. Ale czy nie sadzicie ze jest to troche dziwne ze dioda wspomagajaca AF zarówno w body lub w lampie dziala tylko gdy jest ustawiony srodkowy pkt ostrosci?????? dla mnie to szok, bo w d70 nawet dzialal mi w bocznych:)))
mateo912
17-06-2009, 19:56
tylko na środkowym działa?
w moim d80 działa w 5 punktach j/w ;)
superkomornik
17-06-2009, 19:59
Nie tylko. Na bocznych też działa.
superkomornik, mowisz o d700 czy d80???
mateo912
17-06-2009, 20:24
ma 700 :D
hmmm...
u mnie w 700-tce dziala na srodkowym... chyba, ze cos mozna w menu zmieniac zeby dzialal tez na bocznych...
u mnie tez na srodkowym dzial i watpie zeby mozna bylo to zmienic w menu, oraz zebu ni episali o tym w instrukcji. Jak ktos wie cos o zmianie to plizzz podzielcie sie tajemnica:)
Z doswiadczenia - w D700 i w D300 tylko na srodkowym.
superkomornik
18-06-2009, 09:00
Doswietlacz wbudowany w body działa tylko na środkowym. Ale wspomaganie z lampy powinno na bocznych tez. (d700)
no nic, dzieki za odpowiedzi. dla mnie to troche dziwne z tym wspomaganiem i srodkowym pkt. nie zeby bylo to jakies strasznie utrudnienie, zawsze mozna sobie przekadrowac, ale zdziwienie i niedowierzanie bylo :)
Pozdr
Doswietlacz wbudowany w body działa tylko na środkowym. Ale wspomaganie z lampy powinno na bocznych tez. (d700)
Moze i powinno ale nie dziala.
superkomornik
18-06-2009, 18:23
Jak nie działa jak działa ;)
Podpieram się tylko tym co pamiętam, bo zamieniłem sb-600 na 900. Nowa obsługuje wszystkie pola.
no to u mnie chyba jest jakis zonk. Dziala (800tka) tylko na srodkowym.
Coś mi się widzi, że istotna jest lampa błyskowa, body i wersja oprogramowania w body. Możecie się nigdy nie dogadać. Aha - i jeszcze czy używacie obiektywu ekstremalnie szerokokątnego. Powodzenia w porównaniach :-D
Jakis sarkazm wyczuwam... :D
Mam 700, 24-70, sb-800 i oprogramowanie dograne do aparatu czyli najnowsze. Ogolnie sie tym nie przejmuje ale ciekawi mnie w sumie fakt, ze superkomornik ma inne objawy ? Moze ktos inny rowniez sprawdzi ?
Jakis sarkazm wyczuwam... :D
sarkazm o tyle uzasadniony, że ktoś pisze jakie body, kto inny jaka lampa, nikt nie podaje obiektywu. Nikt nie podaje kompletu informacji.
Dziś już mi sie nie chce, ale na dniach sprawdzę u siebie jak to jest z d700 i sb600 i różnymi szkłami. Nie pamietam, bo 99% zdjęć robię na centralnym polu AF.
Racja.
Wszytko wyjasnia instrukcja (znowu) strona 382. Dla roznych wartosci zooma i roznych lamp podswietla przy innych polach :D
Wiec jednym slowem bysmy sie nie dogadali.
Instrukcja, instrukcja, instrukcja :)