Zobacz pełną wersję : pomoc przy slubie
Kwiatek111
16-06-2009, 11:10
wlasnie dostalem propozycje fotografowania na slubie, bedzie to dla mnie nowe wyzwanie, zamierzam dokupic do zestawu tamrona 17 - 55 2.8 miejmy nadziej ze wystarczy , chcialbym zapytac o to, na co mysze uwazac , gdzie dzialac szybko, czego nie przegapic, i na co zwrocic uwage podczas ceremoni w kosciele, prosze o pomoc bardziej doswiadczonych kolegow.
jesli to ma byc fotografia zarobkowa to podziwiam młoda parę. Generalnie to nie jest takie hop siup - a uważać musisz na wszystko, działac w ekspresowym tempie, być wszedzie tam gdzie być musisz - impreza z tych niepowtarzalnych raczej.
Z kościoła musisz miec kilka strzałów ogólnych pary młodej, moze kościół w szerokim kadrze, portrety młodych i najważniejszy moment - czyli zakłądanie obraczek i przysięgę :)
Tomek Konopka
16-06-2009, 11:51
a w kościele czas biegnie 10- krotnie szybciej niż komuś kto jest gosciem na ślubie.
Przede wszystkim nie przegap obowiązku posiadania kościelnego zaświadczenia o przejściu kursu zezwalającego na focenie ślubów w kościele. Mogą być problemy z proboszczem. Chyba, że ślub w Birmingham; tam inne zwyczaje.
adrian_c
16-06-2009, 18:25
tak na prawdę nikt i nie może zabronić robienia zdjęć chyba, że jest to kościół zabytkowy i konserwator na tym siadzie, ksiądz, proboszcz jest tylko gospodarzem a nie właścicielem, nie może Ci zabronić focenia
adrian_c - przykro mi ale nie masz racji - gospodarz jak najbardziej ci może zabronić.
adrian_c - oczywiście, ze może zabronić :D A czasem i nawet wywalić z kościoła
hehe nie ma sie z czego śmiać, nie jeden fotograf musiał "odpocząć na zewnątrz" bo ksiądz przerwał mszę
inny kolega kametrzysta zaniósł proboszcza z zachrystii do kościoła bo ten chciał nadużyć władzy i nie chciał pozwolić mu na filmowanie
D_chriss
17-06-2009, 13:49
Do chwili obecnej takie cyrki mnie szczęśliwie omijały. Ale jeśli ksiądz będzie miał opory bo "co łaska" za małe było to zawsze można pogadać z nim razem z młodymi i rodzicami.
Jeśli to twoja pierwsza robota to życzę szczęścia. Bedzie potrzebne.
Dobrego światła i kadrów!
D_chriss
ja sie nei przymieżam ale czy fotograf też drini za młodą pare xd ? bo jak tak to definitywnie wpadlbym pod stol :D
ray_knox
17-06-2009, 14:59
ja sie nei przymieżam ale czy fotograf też drini za młodą pare xd ? bo jak tak to definitywnie wpadlbym pod stol :D
no pewnie, i z każdym wujkiem i każdą ciotką razem i z osobna, odpalasz autopilota + stabilizację w trybie "active" i możesz balować ;)
to był joke, of coz :mrgreen:
Tomek Konopka
17-06-2009, 15:04
ABSOLUTNIE NIE DRINI jest w pracy-a w pracy się nie pije
ABSOLUTNIE NIE DRINI
Oczywiście że drinkuje, nie będę udawał świętoszka.
Drineczki pozwalają zapomnieć o bólu pleców i nóg przez to poprawiają komfort pracy i humor.. co za tym idzie?> lepsze efekty. Tomek nie bądź taki świętojebliwy :)
Taa drinkować. U mojej siostry na studniówce "fotograf" * tak się narąbał, że baran o 21 przestał pracować i biegał za maturzystkami z tekstami:
-"ale z was d...!"
-"o jakie masz cyce!"
-"nie mogę się doczekać, aż was w photoshopie rozbiorę!".
* kolega dyrektora, facet miał kamerować i robić zdjęcia. Aparatu nie miał... "a po co? z kamery powycinam zdjęcia."
filozzof
17-06-2009, 17:32
(...) tamrona 17 - 55 2.8 (...)
lepiej kup T 17-50 2.8 ;)
Co do samego ślubu, pójdź wcześniej do kościoła jeśli masz możliwość, pomyśl nad kadrami (ewentualnie skąd wykrzesać więcej światła ;)). Myślę że podczas ceremonii bez nerwów będzie w stanie zrobić kilka niezłych zdjęć no i nie oszczędzaj rawów (w sensie przygotuj większą liczbę zdjęć byś miał z czego wybierać ;))
Będzie dobrze! :)
Taa drinkować. ... to trzeba umieć
adrian_c - oczywiście, ze może zabronić :D A czasem i nawet wywalić z kościoła
Zdarzylo sie Wam kiedys ?
Co trzeba zrobic aby zostac wywalonym z kosciola ??
Pytam powaznie...
Zdarzylo sie Wam kiedys ?
Co trzeba zrobic aby zostac wywalonym z kosciola ??
Pytam powaznie...
Musisz zaczac drinic przed slubem :)
Kwiatek111
18-06-2009, 09:25
Co do samego ślubu, pójdź wcześniej do kościoła jeśli masz możliwość, pomyśl nad kadrami (ewentualnie skąd wykrzesać więcej światła ;)). Myślę że podczas ceremonii bez nerwów będzie w stanie zrobić kilka niezłych zdjęć no i nie oszczędzaj rawów (w sensie przygotuj większą liczbę zdjęć byś miał z czego wybierać ;))
Będzie dobrze! :)
to wlasnie mam zamiar zrobic,
Tomek Konopka
18-06-2009, 12:43
Tomek nie bądź taki świętojebliwy :)
no dobra wilus jak jadę jednym samochodem z kamerzystą to coś nie coś się drinknie:mrgreen:
no dobra wilus jak jadę jednym samochodem z kamerzystą to coś nie coś się drinknie:mrgreen:
Ha wiedziałem !
ja mam tak samo :)