Zobacz pełną wersję : D80 najwyższa nota w teście " Fotopolis"
meliszipak
21-09-2006, 00:12
http://fotopolis.pl/index.php?n=4881&p=0
"egzemplarz aparatu, którym dysponowaliśmy wykonywał maksymalnie 2 kl/s w przypadku zapisu plików JPEG Fine lub JPEG Medium i tylko średnio nieco ponad 1 kl/s w przypadku zapisu plików RAW + JPEG Fine."
hm, to moj d50 to demon predkosci :razz:
same zachwyty, chyba pod koniec roku przeskocze z mojego D70 na D80 :)
Władca Pixeli
21-09-2006, 01:41
"egzemplarz aparatu, którym dysponowaliśmy wykonywał maksymalnie 2 kl/s w przypadku zapisu plików JPEG Fine lub JPEG Medium i tylko średnio nieco ponad 1 kl/s w przypadku zapisu plików RAW + JPEG Fine."
hm, to moj d50 to demon predkosci :razz:
A napisali jak było ustawione odszumianie? :mrgreen:
meliszipak
21-09-2006, 02:03
Nie piszą o rozpiętości tonalnej.
Szkoda, że nie mierzy światła z manualami.
meliszipak, nie przesadzaj, coś ten aparat musi różnić od D200, nie tylko wielkość i cena :-D
spiritchaser
21-09-2006, 14:14
Panowie z FOTOPOLIS powinni więcej czytać dpreview.com, bo jak widać nie bardzo wiedzą ja badać szybkość wykonywania zdjęć seryjnych.
Żeby osiągnąć max. prędkość trzeba wyłączyć redukcję szumu, wyłączyć AF (czyli przejść na MF) oraz ustawić manualnie parametry ekspozycji (oczywiście wybierając odpowiednio krótki czas ekspozycji).
Wtedy uzyskujemy porównywalne wyniki dla różnych aparatów, ktore nie są uzależnione np. od szybkości systemu AF.
panowie z fotopolis powinni czytac forum.nikon.org.pl :smile: to by wiedzieli co trzeba robić.
nie trzeba w tej sprawie pisac az do nikon polska
czyżby w redakcji nie bylo użytkowników cyfrowych nikonów?
Jeśli faktycznie zapomnieli czegoś wyłączyć to lepiej niech się nie przyznają...:D
december
22-09-2006, 09:32
Nikon mnie wkurza bo robi takie fajne aparaty jak d 80 :twisted: , i są taaakie fajne, że fotopolis porównuje amatorski d 80 z prawie profesjonalnym i duuuużo droższym canonem d 20 :twisted: respekt dla Nikona :)
a ktos moglby moze wyjasnic o co dokladnie chodzi z "kilka irytujących rozwiązań konstrukcyjnych: podświetlenie matówki, tylny wybierak, przednie kółko nastaw"?
co najważniejsze - mniejsze szumy (i brak bandingu) od D200. w pewnych parametrach (najistotniejszej dla mnie - jakośc obrazu) puszka amatorska jest lepsza od półprofesjonalnej
co potwierdza moje przekonanie - że zawsze najlepiej kupować najnowsżą puszkę.
dlatego nie rozumiem odwodzenia od zakupu d80 na rzecz d50 czy d70s. Ja prędzej odwodziłbym od zakupu d200 i brania d80. a już na pewno gdy ktoś jest początkujący.
przyłączam się do pytań malisza
szczególnie co jest nie tak z tym podświetleniem matówki
Pisali że podświetlenie matówki powoduje jakąś "poświatę" na całej matówce (nie mam D80, tak było w jakimś teście)
[ Dodano: Pią 22 Wrz, 2006 ]
Musieli chyba coś wymyślić żeby jakieś wady były :grin:
MzMarcin
23-09-2006, 03:19
Jacek_Z,
"Ja prędzej odwodziłbym od zakupu d200 i brania d80. a już na pewno gdy ktoś jest początkujący."
Gdy ktoś jest początkujący to fakt, ale jednak D200 to ZNACZNIEEEEEEE ulepszone F100(jedyna różnica to wizjer). Aparat z którym można pewnie robić fotki do eh...
Nikon to jednak system dla ludzi którzy albo nie mają kasy, albo wiedza dokładnie czego chcą...
Z d200 w Nefie niekompresowanym pociągniesz spokojnie więcej "bajeru" niż z D80(pytanie ile z tego zobaczysz na papierze)[na dużych powiększeniach coś tam pewnie zobaczysz, dla typowego użytkownika więc D80 to niuans]
Jak by mi chodziło o "czystą" rozdzielczość i "NOWOCZESNĄ" matrycę i miał bym w pupie puszkę to zastanowiłbym się nad 5D...
Ostatnio jednak widziałem papierowe 50x70 z 5D+L 16-35...
Z mojego D200+niki 12-24 pewnie potrafiłbym nie mniej...
Więc na cholerę...
To nie chodzi nawet o kasę...
Narazie historyczna cyfrowa puszka to ten nowy pentax...
nie wiem skąd ci się wzieło porównywanie D200 do F100 - niby w czym jest lepsze?
Ja mam odwrotne zdanie, że jest gorsze, a miałem równolegle obie puszki (F100 wiele dłużej. teraz został mi d200 nie dlatego, że lepszy, ale dlatego, że to cyfra, a mam innego analoga też)
AF na śrubokręcie jest w F100 wiele szybsze, ergonomia F100 wiele lepsza (szczuplejszy gryf). reszte trudno porównywać - bo to cyfra i analog
Panowie, robicie OT...
Co do podświetlenia matówki, czy w D80 i D200 jest takie samo, czy też są rózne rozwiązania?
duuuużo droższym canonem d 20
lol
Władca Pixeli
23-09-2006, 19:35
fotopolis porównuje amatorski d 80 z prawie profesjonalnym i duuuużo droższym canonem d 20
Canon EOS 20D - $ 989.95
Nikon D80 - $ 999.95
koledze december chyba chodzilo o 5D :)
koledze december chyba chodzilo o 5D :)
dokładnie tek, na fotopolis porównują D80 do 5D :shock: