Zobacz pełną wersję : Osłonka BM-10 w d90
damian81pl
15-06-2009, 20:53
Czy używacie standardowej osłonki BM-10 podczas fotografowania ? Szczerze mówiąc to się trochę na niej zawiodłem. Miała chronić ekran LCD, a ostatnio zauważyłem zadrapania od wewnętrznej strony osłonki. Pierwszy raz ją odczepiłem i identyczne zadrapanie w tym samym miejscu znalazło się również na ekranie LCD...chyba jakieś ziarno piasku musiało się dostać pomiędzy dwie płaszczyzny i zrobiło swoje. Samą osłonką to się nie przejmuje, bo rysuje się strasznie, ale trochę szkoda LCD. Zastanawiam się teraz nad folią ochronną BRANDO, z tym że nie ma dedykowanej pod d90, słyszałem, ze może pasować od canona g9, czy może ktoś próbował z innych modeli ? W folie na klej czy wodę raczej nie chce się bawić.
Podobno najlepsze osłony są ze szkła hartowanego. Do D90 też taka osłona jest dostępna. Ponieważ nie mogę się do niej przekonać z racji tego, że osłonę przykleja się, wypróbowałem folie bezklejowe dostępne na allegro. Wyniki były bardzo kiepskie. Po pierwsze folie bardzo trudno idealnie nałożyć a po drugie folie które miałem pogarszały znacząco jakość obrazu. Tak więc powróciłem do osłony BM-10. Używam jej 8 miesięcy i jak na razie ekran mi zabezpiecza, fakt osłona się porysowała i to bardzo. Ponieważ słyszałem już o kilku przypadkach podobnych do Twojego gdzie coś dostało się pod tę osłonę i porysowało LCD dlatego dosyć często ją zdejmuje i czyszczę od wewnątrz. Przy okazji zapytam o pewien drobiazg. Osłona BM-10 z prawej strony ma małe wycięcie przez co nie pokrywa całego LCD, czemu służy to wycięcie? Może chodzi o to, żeby nie przeszkadzała przy korzystaniu z przycisków (wybieraka) ale nie wydaje mi się.
Dostępny jest też zamiennik osłony BM-10 który kosztuje prawie polowe mniej http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=2125&q=la-90.
damian81pl
15-06-2009, 21:59
Jestem ciekaw czy ten zamiennik lepiej przylega od oryginału. Mam jeszcze pytanie, czy w d90 jest szkło czy jakieś tworzywo sztuczne w LCD ?
Mam jeszcze pytanie, czy w d90 jest szkło czy jakieś tworzywo sztuczne w LCD ? Według mnie to tworzywo sztuczne stąd taką popularnością cieszą się te osłony szklane.
Stefek Burczymucha
15-06-2009, 23:50
Ciekawe jak zabezpieczysz górny wyświetlacz? Sam myślałem o tego typu osłonie ale stwierdziłem, że nie ma ona sensu. Ekstremum to założenie "zbroi" na aparat. Tyle, że jak body spadnie np z 2 metrów to żadna osłona, zbroja nie pomoże. A sam aparat i tak za + - 3 lata się wymieni. Myślenie typu, że przy odsprzedaży bal bla bla też moim zdaniem jest bezsensowne. Chociaż może racji nie mam. Ja tam starego sprzętu nie sprzedaję. Magazynuję;)
szymonvader
15-06-2009, 23:54
tak to jakis rodzaj tworzywa sztucznego. Ja osobiscie mam dosc konkretnie zrysowana oslone ale lcd czysty. Z tymi oslonami ze szkla hartowanego to slyszalem ze nie sa za fajne(nawet chyba na forum gdzies mi sie widzialo:)) trzeba je przyklejac(niby da sie usunac ale nie wierze w to do konca) i pozatym mysle ze w jakims stopniu pogorsza nam obraz bo watpie ze cos za 30 zl jest wykonane z super jakosci szkla.
Ja natomiast zakupiłem folię bezklejową Brando i jestem w 100% zadowolony. Zero utraty jakości i bardzo dobra ochrona.
Nie było bezpośrednio na D90 więc kupiłem pasowaną na C G9 :)
Ja natomiast zakupiłem folię bezklejową Brando i jestem w 100% zadowolony. Zero utraty jakości i bardzo dobra ochrona.
Nie było bezpośrednio na D90 więc kupiłem pasowaną na C G9 :)
Pasuje idealnie do LCD w D90 ?
Edit:
Już znalazłem Twoją odpowiedź na moje pytanie :-)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=1113611
szymonvader
16-06-2009, 00:05
folie Brando moge polecic bo uzywalem takiej z tel kom i bylem takze zadowolony.Moze bym sie skusil podasz zodlo gdzie kupowales?:)
http://brando.com.hk/bw-ultraclear-dc-dv-s-p-canon-powershot-g9-_p02165c0779d061.html
Dokładnie tą kupiłem.
Używam folii Brando od lat na telefonach, PDA itp., i jest to naprawdę produkt godny polecenia.
Ciekawe jak zabezpieczysz górny wyświetlacz? Sam myślałem o tego typu osłonie ale stwierdziłem, że nie ma ona sensu. Ekstremum to założenie "zbroi" na aparat. Tyle, że jak body spadnie np z 2 metrów to żadna osłona, zbroja nie pomoże. A sam aparat i tak za + - 3 lata się wymieni. Myślenie typu, że przy odsprzedaży bal bla bla też moim zdaniem jest bezsensowne. Chociaż może racji nie mam. Ja tam starego sprzętu nie sprzedaję. Magazynuję;)
Fotografujesz wkurzone koty? Ja to czasem z podziwem patrzę gdzie to ludzie folii nie przykleją, albo ostatnio szkła...
D90 to mój trzeci aparat z górnym wyświetlaczem i jeszcze żadnego nie udało mi się oblepić, ani porysować. A noszę aparaty w plecaku.
Piotr
PS. Są do kupienia szkiełka "zabezpieczające" na górny wyświetlacz.
Witam
A czy ktoś próbował założyć folię na wyświetlacz a potem założyć osłonkę ?
Myślę że wtedy nie porysowałoby wyświetlacza ziarnko piasku nawet jak by się dostało pod osłonkę .
Witam
A czy ktoś próbował założyć folię na wyświetlacz a potem założyć osłonkę ?
Myślę że wtedy nie porysowałoby wyświetlacza ziarnko piasku nawet jak by się dostało pod osłonkę .
Jak najbardziej dziala.
Nie widze jednak powodow, by zaslaniac wyswietlacz tym plastikiem skoro masz folie ochronna.
damian81pl
16-06-2009, 22:19
Szadzik, a nie brałeś pod uwagę wersji na Canon EOS 5D Mark II ( http://brando.com.hk/bw-ultraclear-dc-dv-s-p-canon-eos-5d-mark-ii-_p03024c0999d061.html ), tez ma ekran 3-cale bardziej zbliżony kształtem do d90 i cena o 3$ niższa ? :)
Druga sprawa czy jest szansa, żeby usunąć rysy z samego wyświetlacza ? Jeżeli to tworzywo sztuczne to słyszałem o różnych pastach, ale nie wiem na ile to się sprawdza.
szymonvader
16-06-2009, 22:39
sa takie pasty i na zdjeciach efekt wyglada zaj.... ale w rzeczywistosci to kolejny szajs jak te wszystkie rzeczy z tvmarketu:/ ogolnie polecam folie brando po naklejeniu rysy stana sie mniej widoczne i mysle ze jak nie przeszkadzaja w uzytkowaniu to o nich zapomnisz:)
Annihitek
16-06-2009, 22:44
Ja mam to: http://www.cyfrowe.pl/aparaty/delta-szklana-oslona-na-lcd-do-nikon-d90.html i polecam. Dobrze przylega i jest obojętna dla obrazu. ;-)
Kupione specjalnie w celu ochrony LCD - także za taką cenę, nie obchodzę się teraz z tymi lcdkami jak z jajkami i nie obawiam się zarysowań na nich. Jak ilość rys przekroczy masę krytyczną, tudzież się to rozbije, to zmieniam osłonkę na nową i po sprawie. Acha - oryginalna, plastikowa, dostarczana z aparatem, już pękła, stąd to. ;D
Szadzik, a nie brałeś pod uwagę wersji na Canon EOS 5D Mark II ( http://brando.com.hk/bw-ultraclear-dc-dv-s-p-canon-eos-5d-mark-ii-_p03024c0999d061.html ), tez ma ekran 3-cale bardziej zbliżony kształtem do d90 i cena o 3$ niższa ? :)
Druga sprawa czy jest szansa, żeby usunąć rysy z samego wyświetlacza ? Jeżeli to tworzywo sztuczne to słyszałem o różnych pastach, ale nie wiem na ile to się sprawdza.
W owym czasie miałem akurat G9 więc o nim pierwszym pomyślałem jako wzroze ;)
Karbulot
17-06-2009, 08:49
A swoja droga troche to dziwne, ze przy dzisiejszej technologii i cenach aparatow z wyzszej polki ekranik LCD jest nadal pieta achillesowa. Usiadlem sobie na 5 minut i wynalazlem przynajmniej trzy rozwiazania, ktore by w o wiele lepszy sposob sie spisaly niz te, ktore stosuja obecnie nawet najlepsze firmy. A moze maja one na celu robienie sprzetu zniszczalnego, zuzywanie sie powoduje, ze uzytkownik zakupuje nowszy model i napedza gospodarke rynkowa.
A ja mam osłone na główny i górny wyświetlacz z szkła hartowanego i powiem tak jest to rewelacyjne zastosowanie i prawie niewidoczne jak komuś nie powiem że mam naklejoną dodatkową szybkę to nikt sie nie kapnie a po za tym co mnie skłoniło do takiego posunięcia to to że oryginalna osłona plastikowa na wyświetlacz rysowała sie od samego przecierania a nowa kosztuje około 50zł jak dla mnie nieporozumienie nie wspominając że ograniczała w pewnym stopniu wyświetlane zdjęcia bo nie jest idealnie przeźroczysta a folie się stosunkowo szybko rysują a co hart to hart.
szymonvader
17-06-2009, 23:35
to szklo jest hartowane tylko z nazwy zapewne:) po cenie z reszta to widac:)
A nie zastanawialiście się, czy nie lepiej położyć sobie aparat za szybą, w gablotce? To byłby chyba najlepszy sposób na to, by wyświetlacz się nie rysował.
Dajcie spokój. A z tym pogarszaniem jakości LCD aparatu to też przesada. Przecież to zwykły ekranik, na na którym można ocenić co najwyżej ostrość zdjęcia i spojrzeć na histogram.
stachmuszel
18-06-2009, 11:05
Kupiłem do mojego D200 komplet szkiełek hartowanych za 33 pln i tak jak Ty sceptycznie do tego podchodziłem. Ale chciałem jakąś ochronę mieć, a folie mnie nie zadowolały. Ale ostatnio zobaczyłem u kolegi na Canonie 40D rozbitą taką szybkę i mogę Ci zagwarantować, że jest to szkło hartowane i faktycznie tak jak piszą, ma 6 wartstw. Gdyby nie to wyświetlacz w 40D byłby do wymiany.
Pozdr.
szymonvader
18-06-2009, 11:44
moze masz racje, ale jeden taki komplecik widzialem w euro rtv za 39zl i hartowane to to napewno nie bylo:) ale moze trafiles rzeczywiscie na produkt solidnie wykonany. Ja osobiscie mam jeszcze oslone wiec narazie nic nie bede kombinowal pozatym nie wystawiam mojego aparatu na tak ekstremalne sytuacje zeby mozna uszkodzic wyswietlacze. Pozdr:)
stachmuszel
18-06-2009, 14:12
Po wymianie oryginalnej osłony BM-xx na tą hartowaną, w końcu widzę na wyświetlaczu tak jak należy, bez przekłamań barwowych.
Blasius.G
12-09-2009, 16:40
Odswierze nieco temat. Dzis w Media markt widzialem szklane oslony na wyswietlacz marki Giottos. Sa do popularnych lustrzanek amatorskich i miedzy innymi do D90. Niestety cena takiej przyjemnosci, to okolo 130zl.
velaskez
13-09-2009, 22:30
Odswierze nieco temat. Dzis w Media markt widzialem szklane oslony na wyswietlacz marki Giottos. Sa do popularnych lustrzanek amatorskich i miedzy innymi do D90. Niestety cena takiej przyjemnosci, to okolo 130zl.
za taką cenę wolę kupić dobry filtr ;)
albo zabrać gdzieś dziewczę :-P
Hartowane osłonki są fajne, dopóki się nie uszkodzą. Rzeczywiście hartowane i przyjmuje uderzenie na siebie. Jeden komplet już wykończyłem. Przymierzam się do drugiego. (choć mam małe wątpliwości, bo u kolegi stało się to samo co u mnie)
Tutaj więcej wrażeń z używania i usuwania osłonek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=100042&page=2
Ta osłona tak ma. ten problem z ziarenkiem piasku u mnie nie wystąpił. Dziwne..... Moja jest bardzo porysowana, ale jak ją zdejmę to LCD jest czyste. Znakomita jest ta osłona.
U mnie problem z ziarnkiem piasku wystąpił (a nawet kilkoma), zauważyłem po paru miesiącach, że mam na wyświetlaczu lekkie wgłębienia - właśnie takie jakby wydrapane/wyciśnięte piaskiem. Przeczyściłem od środka i na razie nie zaglądam, bo jeszcze coś nowego zauważę ;)
zotornik
28-09-2009, 20:44
Poczytałem i sam zastanawiam się nad dalszymi krokami.
Niedawno zakupiłem D90 i jak na razie jestem zadowolony z BM-10, ale co mam powiedzieć po tygodniu posiadania nowego aparatu ;)
Natomiast miałem/mam D50, tam zaraz po kupnie założyłem folię BILORA http://www.bilora.de/eng/ i o dziwo jedna i ta sama folia przetrwała od 2005 do teraz.
Oczywiście nieco się przytarła, ale ekran uchował się idealnie.
Ma się rozumieć nie matu takiej ochrony jaką daje ewentualnie szkło hartowane, ale zawsze to więcej niż nic.
BILORA kupiłem wówczas w Fotojokerze.
Więc? Tak naprawdę nie wiem o co Ci chodzi, tzn. jakie masz pytanie. Jeśli dobrze rozumiem, to poradzę Ci tak, najlepiej to i to. Choć folia musi być naprawdę lux byś sobie tego wyświetlacza VGA nie popsuł.
Myśl co chcesz ale ja mam tę szybkę od roku i niema ani jednego zarysowania a nie obchodzę się z nią delikatnie .
Mogę ją w 100% polecić.
gadzeciarz
29-09-2009, 14:47
["Dajcie spokój. A z tym pogarszaniem jakości LCD aparatu to też przesada. Przecież to zwykły ekranik, na na którym można ocenić co najwyżej ostrość zdjęcia i spojrzeć na histogram"]
A ostatnio pozbyłem się tej osłonki bo cały ekranik zasyfił,jakiś pył się dostał pod ten plastik i " dupa zbita"
W D 40x już dwa lata użytkuję i ryski bardzo delikatne a myślę że i w D 90 dam sobie na luz,o wiele lepiej widać a w końcu to tylko ekranik.
Po żwirze go raczej nie ciągam.