Zobacz pełną wersję : Gwint w korpusie D300 jaki
Witam
moze to banalne pytanie ale moze ktos wie jaki jest gwint (rozmiar skok) w korpusie D300
jestem na etapie robienia glowicy troszke nietypowej do statywu i za nic nie moge zalapac co to jest za gwint.
Chce sam wykonać śrube do mojej glowicy i zamierzam kupic narzynke do gwintowania i nie bardzo wiem jaka to bedzie ?
BARDZO licze na Waszą pomoc
Przepraszam za OT bo pojęcia nie mam jaki to skok (raczej calowy)
Ale musiałem napisać bo zabiłeś mnie swoim avatarem :) właśnie czyszczę monitor :D
truman20
15-06-2009, 20:54
Gdzieś wyczytałem, że 20 zwojów na 1 cal, ale mogę się mylić.
Przepraszam za OT bo pojęcia nie mam jaki to skok (raczej calowy)
Ale musiałem napisać bo zabiłeś mnie swoim avatarem :) właśnie czyszczę monitor :D
Hmm lubie byc indywidualny wiec staram sie :))
RomanZWrocławia
15-06-2009, 21:31
Sprawy śrub i ich gwintów są mi obce, ale może ten link naprowadzi Cię do rozwiązania?:
http://www.allegro.pl/item657555006_sruba_statywowa_1_4_30mm_do_statywu. html
zawsze można zadać pytanie sprzedającemu ....
POZDRAWIAM
Kup sobie te sruby z linku powyzej, za narzynke zapłacisz koło 20 zł do tego jeszcze roboty troche...Wogóle to znajdz najpierw w jakims sklepie taka narzynke to bedzie dobrze:)Ja bym na twoim miejscu odpuscił chyba ze szykujesz jakas masową produkcje czegos bo tak naprawde 5 zł za srubke warta 10 gr to zdzierstwo...
Wedlug tego postu:
"...die 1/4" sind korrekt: Standard bei japanischen Kleinbildkameras. Meines Wissens hat Nikon nie ein anderes Gewinde benutzt..." wynika ze jest to 1/4 cala
pozdrawiam
Wielkie dzieki za pomoc
wiec tak doszedłem juz że to jest 1/4 cala ale jak kolega wczesniej napisal 20 zwoji na 1 cal
W zasadzie sruba samaniewiele mi pomoze bo to jest cala plytka z otworem nagwintowanym jak i z bolcem nagwintowanym zamocowanym na stale.
Musze to zrobic sam
narzynkę już znalazłem tak wiec serdecznie dziekuje ze pomoc .
JAk skoncze projekt to sie na lamach tego forum pochwale :)
Pozdrawiam