PDA

Zobacz pełną wersję : Co kupić do makro?

Tomeqp
15-06-2009, 14:58
Witam,
Jak widac z podpisu posiadam Nikkora 18-70 i Heliosa 2/58mm. Chciałbym możliwie najmniejszym kosztem zacząć z makro. Powiedzmy mam na to 300zł i raczej nie wiążę swojej przyszłości z fotografią makro, więc sprzęt za kilka tys. nie wchodzi w grę. Zastanawiam się który obiektyw bardziej się do tego nadaje. Czy dokupić do heliosa konwerter na nikon F i pierścienie pośrednie, czy lepiej do nikkora pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki. Wiem, że z heliosem nie mam pomiaru światła. Mógłby się ktoś z was wypowiedzieć na temat pierścieni Delta 13mm 21mm 31mm do nikona? Chodzi mi o coś takiego http://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/delta-pierscienie-posrednie-13mm-21mm-31mm-nikon,9069s Czy razem z nimi będzie działać przysłona automatycznie? Jak już wspomniałem, nie potrzebuję profesjonalnego sprzętu i zależy mi jedynie na lepszych efektach niż bez jakichkolwiek pierścieni. I jeszcze jedno: Czy pierścienie pośrednie pogarszają światło obiektywu? Bardziej byłbym zainteresowany tymi pierścieniami Delta. Miał ktoś z was z nimi do czynienia?

markB
15-06-2009, 16:32
Heliosa możesz ewentualnie połączyć przez pierścień odwrotnego mocowania. Wyjdzie najtaniej.
Pierścienie obniżają "światłość" obiektywu, im więcej założysz tym ciemniej.

Tomeqp
15-06-2009, 16:59
Heliosa możesz ewentualnie połączyć przez pierścień odwrotnego mocowania. Wyjdzie najtaniej.
Połączyć go z czym? z nikkorem? Jest w ogóle taki adapter?

wigi
15-06-2009, 17:31
Połączyć go z czym? z nikkorem? Jest w ogóle taki adapter?

Masz dwie możłiwości, albo połączyć Heliosa pierścieniem odwrotnego mocowania bezpośrednio do body (czołem obiektywu), albo innym pierścieniem połączyć go czołem do czoła innego obiektywu podpiętego do body. W obu przypadkach zdjęcia będziesz robił "dupką" ;)

kh29228
15-06-2009, 18:17
hmmm... wigi powiedz proszę jaki efekt uzyskuje się podpinając bezpośrednio do body, bo o podłączaniu odwrotnie do innego obiektywu to słyszałem, ale do body to nie:) jak ze skalą odwzorowania?

i jesze pytanie praktyczne: jak się czymś takim ostrzy? łatwo, trudno? jak wygląda sprawa przysłony? domyślam się, że pozostawia się maksymalnie otwartą.