Zobacz pełną wersję : Grip do Nikona D5000
Witam.
Czy ktoś z forumowiczów wie jaki model będzie pasował do tego aparatu.
Nigdzie nie mogę poszukać.
Pozdrawiam
Kryniu
RomanZWrocławia
15-06-2009, 11:06
z dodatkowego wyposażenia dla tego modelu są wymienione (za dpreview) :
Remote Cord MC-DC2, *GPS Unit GP-1, Photofinishing software Capture NX 2, AC Adapter EP-5/EH-5a, Magnifying Eyepiece DK-21M, Eyepiece Correction Lens DK-20C, Eyepiece Magnifier DG-2, Eyepiece Adapter DK-22, Right-Angle Viewing Attachment DR-6, Semi-soft Case CF-DC2, Wireless Remote Control ML-L3, Sync Terminal Adapter AS-15, Camera Control Pro 2
nie ma mowy o pionowym spuście.
Hmm, nikon.pl też nic o nim nie mówi. Czyżby nie było?
tgollob_jamessuchar
15-06-2009, 11:46
powinien pasować chyba grip od D40/D60
polecam Hahnel HN-D40 (nie ma żadnego pionowego spustu nawet działającego jak pilot) - Nikon nie wypuści gripa dedykowanego (firmowego z pionowym spustem - brak styków w wykastrowanych puszkach)
nie wiem tylko czy odchylany ekran nie jest problemem do zamontowania takiego gripa (?) nie zwróciłem nigdy uwagi na sposób jego zamocowania...
Z tego co ja czytalem, to do D5000 nie mozna zamontowac gripa. Nie mam jednak D5k wiec moge sie mylic.
Kundzior
15-06-2009, 15:02
Nie ma i nie będzie, nie ma możliwości zamontowania takowego do tego modelu, z racji fikanego LCD.
redredomega
12-08-2009, 11:25
trochę odświeżę temat:
http://cgi.ebay.com.my/NIKON-D5000-battery-grip-Vertical-shoot_W0QQitemZ230362341107QQcmdZViewItemQQptZLH_D efaultDomain_207?hash=item35a2aa5ef3&_trksid=p3286.c0.m14#ebayphotohosting
mucha-cmax
20-08-2009, 16:29
Jakby ktoś nadal szukał to na allegro pojawiły się już gripy do D5000
otóż są faktycznie..
Alpha takowe wypuściła:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9429
o i prosze. nie chcial zarobic nikon to zarobi sony :???:
to nie o tę alphe się rozchodzi ;>
ThomasVoland
22-08-2009, 08:21
A co ma Sony do tego?
A co ma Sony do tego?
kolega się zasugerował, że skoro alpha to sony :]
woytec60
22-08-2009, 17:47
Toto?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img90.imageshack.us/i/43924172.jpg/)
Ło matko :o
Z tym kablem i odchylaną klapką wygląda koszmarnie.
Kiedyś było (pewnie nadal jest) podobne rozwiązanie do Olympusa E510 ale tam wtyczka była mniejsza, kabel krótszy a całość była z tyłu i tak nie przeszkadzała.
Rozumiem, że ludziska potrzebuja gripa ale to wygląda fatalnie a wygoda pracy z tym kablem raczej nie zapowiada sie najlepiej :(
mucha-cmax
23-08-2009, 21:04
Toto?
Ło matko :o
Z tym kablem i odchylaną klapką wygląda koszmarnie.
Kiedyś było (pewnie nadal jest) podobne rozwiązanie do Olympusa E510 ale tam wtyczka była mniejsza, kabel krótszy a całość była z tyłu i tak nie przeszkadzała.
Rozumiem, że ludziska potrzebuja gripa ale to wygląda fatalnie a wygoda pracy z tym kablem raczej nie zapowiada sie najlepiej :(
Chyba lepiej zaadoptować gripa od D40 / D60 przynajmniej kabla nie ma . Może nie jest dopasowany w 100% i wyzwalanie jest przez podczerwień ale na pewno lepiej się go trzyma w pionowej pozycji
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/08/P7120404-1.jpg
źródło (http://i690.photobucket.com/albums/vv270/General_Nic/P7120404.jpg)
koziołek_matołek
27-08-2009, 15:38
Może coś takiego? http://www.foto-tip.pl/sklep/nikon_d5000_battery_pack_alpha_digital_mb_d5000-p-1436.html 24 miesiące gwarancji, więc zawsze jakby się coś działo, to można wymienić, złożyć reklamację. Choć nie sądzę, żeby był jakiś problem.
mucha-cmax
27-08-2009, 15:46
Tak było kilka postów wyżej ale ten kabel odrzuca i przeszkadza przy pionowym używaniu
a po co komu grip do takiego.... małego aparatu?
ThomasVoland
29-08-2009, 14:18
Po to, żeby nie był takim małym aparatem?
@woytec
w d80/90 i pewnie kilku innych modelach grip też ma odchylaną klapkę :)
@mucha
mi się wydaje, że przeszkadzać, to by nie przeszkadzał bo ręki i tak tak się tam nie trzyma. tylko wygląda dziwnie.
Po to, żeby nie był takim małym aparatem?
to może lepiej kupić większy aparat?
mucha-cmax
29-08-2009, 20:46
A może ktoś lubi mały aparat z pionowym spustem ?
A może ktoś lubi mały aparat z pionowym spustem ?
ok już nie pytam, myślałem, że jest jakiś racjonalny argument
mucha-cmax
29-08-2009, 22:40
A wracając do tematu to lepsze wyjście to chyba z kabelkiem bo działa AF , a na podczerwień tylko jedna pozycja spustu jest czyli łapie AF i pstryka od razu
ThomasVoland
03-09-2009, 14:35
Tylko że musiałby wtedy kupić D3, bo żaden DXX i DXXX nie ma uchwytu pod aparatem i nie jest na tyle wysoki. Na upartego można by wziąć D300 ale i tak nie będzie miał takiego chwytu jak body z gipem. Raczej osoba chcąca d5000 nie kupi d3 dla większego body...
mucha-cmax
07-09-2009, 22:42
A więc tak:
Dla wszystkich wahających się posiadaczy D5k którzy myślą o gripie kilka pozytywnych wrażeń (grip alpha mam od 2 dni)
- kabelek od wyzalania migawki wcale nie przeszkadza w użytkowaniu poziomym jak i pionowym,
- z kabelkiem mamy spust 2 pozycyjny czego na ma w IR
- trzymanie poziomo poprawia się na 5+
- trzymanie pionowe jest git brakuje trochę dostępu do zmiany np przysłony ale da się do tego nauczyć
- grip nie przeszkadza w kręceniu wyświetlaczem
- pracuje na razie z aku EN-EL9a oraz EN-EL9 jednocześnie (producent dopuszcza dwa różne ogniwa) i nie mam na razie żadnych problemów
- możemy pracować na jednym lub dwóch aku
- możemy pracować z kabelkiem lub bez
mucha-cmax, a dołączają do tego gripa pojemnik na akumulatorki AA?
mucha-cmax
08-09-2009, 10:05
Nie ma pojemników na AA
mucha-cmax, a zapodałbyś instrukcję odjęcia klapki akumulatorka? Chyba należy to uczynić, aby zamontować ww grip do D5000? W instrukcji obsługi niestety nie ma mowy o sposobie demontażu tej klapki.
Jeszcze jedno pytanko: czy w tym gripie jest może miejsce na przechowywanie klapki? Na fotkach widać jakąś "dziurę" :) w części gripu wchodzącej do gniazda aku, ale czy to tak specjalnie, czy tylko w celu redukcji masy... ni słowa o tym.
Thx za ewentualną odpowiedź.
mucha-cmax, a zapodałbyś instrukcję odjęcia klapki akumulatorka? Chyba należy to uczynić, aby zamontować ww grip do D5000? W instrukcji obsługi niestety nie ma mowy o sposobie demontażu tej klapki.
Jeszcze jedno pytanko: czy w tym gripie jest może miejsce na przechowywanie klapki? Na fotkach widać jakąś "dziurę" :) w części gripu wchodzącej do gniazda aku, ale czy to tak specjalnie, czy tylko w celu redukcji masy... ni słowa o tym.
Thx za ewentualną odpowiedź.
Ps. Prośba skierowana oczywiście do wszystkich wiedzących :)
norbibxl
26-10-2009, 12:58
Ja mysle, ze tak jak napisal mucha ten kabelek w niczym nie pogarsza ergonomii w uzytkowaniu samego gripa, ale IMHO wyglada nie estetycznie i obawiam sie, ze moze mu sie przytrafic wyrwanie przez nieuwage przy jakims zachaczeniu np o elementy garderoby jakies zamki, metalowe guziki itp. Wiekszym minusem wydaje mi sie byc brak sanek na bat AA.
grabollini
29-10-2009, 19:36
Witam,
kupiłem sobie grip i po podłączeniu nie działa, jak naciskam spust to ekranik gaśnie, tak jak po naciśnięciu spustu na body wiec jakieś połączenie jest no ale tylko tyle, zdjęć nie robi. Może ktoś wie czy coś trzeba przestawić w ustawieniach? Bo ja już wymiękam.
lukaszenkog
05-11-2009, 08:49
grabollini, ruszył Ci ten grip czy nie, bo właśnie się na niego czaję i chciałbym kupić niedługo. Ale jak to ma nie działać...
Podłączam się do pytania kilka postów wyżej - czy oryginalną klapkę od akumulatora trzeba wymontowywać, czy chowa się ona w grip?
BBall_Freaker
25-11-2009, 13:03
Oto odpowiedź jednego ze sprzedawców z Allegro nt. gripa Alpha.
"Witam,
Klapka baterii jest wyjmowana, proszę sprawdzić w instrukcji powinno być wyjaśnione jak to zrobic :)"
Czyli w gripie nie ma miejsca na klapkę.
Co do wyjmowania klapki, ja robię to w następujący sposób:
obiektyw trzymam do góry nogami(bagnet w stronę prawej ręki), lewą dłonią łapię puszkę(w miejscu, gdzie normalnie body trzyma prawa dłoń), kciukiem i palcem wskazującym prawej dłoni trzymam klapkę, a lewy kciuk kładę za prawym. Działam kciukiem lewej dłoni, a palcem wskazującym i kciukiem prawej dłoni nadaję sile kierunek, powiedzmy 30 stopni. W ten sposób stosujemy swoistą dźwignię, która jest bezpieczna(jeśli wszystko zrobimy dobrze) i nie grozi połamaniem mocowań klapki. Mam nadzieję, że mniej więcej potraficie sobie to zwizualizować, w razie czego prześlę fotkę :)
Pozdrawiam.
filmik poglądowy (http://www.youtube.com/watch?v=_SBc_InbaM0) :)
w tym gripie jest miejsce do schowania klapki :)
BBall_Freaker
25-11-2009, 21:20
filmik poglądowy (http://www.youtube.com/watch?v=_SBc_InbaM0) :)
w tym gripie jest miejsce do schowania klapki :)
Jest, ale i tak trzeba ją odłączyć od aparatu, a tu zdaje się chodziło o to by klapki nie demontować, a by się chowała w gripa.
w moim wcześniejszym zapytaniu chodziło o "schowek" na zdjętą klapkę. lukaszenkog miał co innego na myśli, pytał, czy do montażu gripa należy zdjąć klapkę, czy wchodzi ona w jakiś specjalny slot. NM, trzeba ją zdjąć i jest na nią miejsce - przynajmniej w tym modelu.
Jest, ale i tak trzeba ją odłączyć od aparatu, a tu zdaje się chodziło o to by klapki nie demontować, a by się chowała w gripa.
W Nikonach Dxx, Dxxxx trzeba wyciągać klapki i tyle...
serartur
18-12-2009, 19:29
A więc tak:
Dla wszystkich wahających się posiadaczy D5k którzy myślą o gripie kilka pozytywnych wrażeń (grip alpha mam od 2 dni)
- kabelek od wyzalania migawki wcale nie przeszkadza w użytkowaniu poziomym jak i pionowym,
- z kabelkiem mamy spust 2 pozycyjny czego na ma w IR
- trzymanie poziomo poprawia się na 5+
- trzymanie pionowe jest git brakuje trochę dostępu do zmiany np przysłony ale da się do tego nauczyć
- grip nie przeszkadza w kręceniu wyświetlaczem
- pracuje na razie z aku EN-EL9a oraz EN-EL9 jednocześnie (producent dopuszcza dwa różne ogniwa) i nie mam na razie żadnych problemów
- możemy pracować na jednym lub dwóch aku
- możemy pracować z kabelkiem lub bez
Witajcie, również kupiłem gripa do D 5000 i mam niewielki kłopot, po założeniu dwóch baterii aparat pokazuje błąd że nie może być zasilany tym typem baterii, natomiast jak włożę jedną to jest w porządku i nie wiem czy coś trzeba ustawić w aparacie czy na gripie aby używać dwóch baterii, a tak na marginesie to zakupiłem drugi orginalny akumlator En-EL9e, może mi ktoś pomoże co mam robić, może to awaria gripa.
Michaelg
03-01-2010, 14:26
to zakupiłem drugi orginalny akumlator En-EL9e
pewnie dlatego jest błąd.
pracuje na razie z aku EN-EL9a oraz EN-EL9 jednocześnie
piotr_wojcik
11-01-2010, 09:45
A ja nie chcę być posądzony o kryptoreklamę, ale nabyłem w Fotojokerze grip innej firmy (jak komuś zależy to sprawdzę popołudniu, jak już będę w domu). Grip jest o niebo ładniejszy (komponuje się z body) niż ten alfa (którego też rozważałem), NIE MA kabelka -jest wysuwane oczko pilota (bardzo małe) i wyzwala migawkę bezprzewodowo, mieści 2 akumulatory (jeden mam oryginał, drugi zamiennik phottix) i wykrywa ich poziom naładowania bez problemu, pozwala na zasilanie z paluszków. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podeślę mailem zdjęcia tego cuda na aparacie lub znajdę nazwę producenta. Cena 189 zł o ile pamiętam
Morfi_pl
14-01-2010, 21:09
a ja mam inny problem. Kupiłem grip i po podłączeniu nie działa... Zakupiłem na alledrogo i po podłączeniu do body nie mam zasilania. Obie baterie naładowane na 100% i nie działa... Sprzedawca napisał, iż grip posiada włącznik, jednak Alpha Digital takowego włącznika nie posiada.
Ps. czytając temat odpowiem na pytanie: Grip posiada miejsce na klapkę od baterii.
mikolo99
29-01-2010, 14:30
A ja nie chcę być posądzony o kryptoreklamę, ale nabyłem w Fotojokerze grip innej firmy (jak komuś zależy to sprawdzę popołudniu, jak już będę w domu). Grip jest o niebo ładniejszy (komponuje się z body) niż ten alfa (którego też rozważałem), NIE MA kabelka -jest wysuwane oczko pilota (bardzo małe) i wyzwala migawkę bezprzewodowo, mieści 2 akumulatory (jeden mam oryginał, drugi zamiennik phottix) i wykrywa ich poziom naładowania bez problemu, pozwala na zasilanie z paluszków. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podeślę mailem zdjęcia tego cuda na aparacie lub znajdę nazwę producenta. Cena 189 zł o ile pamiętam
Witam,
Jestem zainteresowany tym gripem (firma Opticam, jest w aktualnej gazetce fotojokera w cenie 179) i chciałem się zapytać (zanim zacznę się przedzierać przez całe miasto do fotojokera) czy autofocus działa bez problemu i czy grip "pociągnie" tylko na jednym akumulatorze.
Pozdrawiam :)
velaskez
09-02-2010, 19:49
Ale te gripy są ochydne. Takie nie dopasowane do body...fuj.
Morfi_pl
09-02-2010, 22:00
wolę taki i komfort fotografowania w pionie + dwie baterie na raz.
Dla mnie body ma nie wyglądać, tylko strzelać foty i mieć prąd zawsze, kiedy potrzebuję.
szymon_ryba
10-02-2010, 10:41
Również uważam ze grip nie ma wyglądać natomiast nadal pozostaje moje pytanie czy ten grip z FJ działa w miarę fajnie czy jakiś chłam na który szkoda kasy. Może ktoś kto go posiada napisać jak mu się go używa? Z góry dzięki.
...nadal pozostaje moje pytanie czy ten grip z FJ działa w miarę fajnie czy jakiś chłam na który szkoda kasy....
Macałem ten grip w sklepie i moim zdaniem jest ok. Z tego co się dopytałem, to działa on jak pilot - spust migawki funkcjonuje tylko na zasadzie wciśnij i zrób zdjęcie. Co innego Delta, która ma spust dwustopniowy - wciśnięcie do połowy ustawia parametry, a do końca robi zdjęcie. Tak jak spust aparatu.
serartur
14-02-2010, 01:22
pewnie dlatego jest błąd.
Mam to rozumieć że oryginalnych akumulatorów nie ''widzi"? to mam wyjście albo kupić nie oryginały albo korzystać z jednego akumulatora, tylko jaki w tym cel,
zakupiłem drugi orginalny akumlator En-EL9e
Dk5 nie może pracować na tym typie akumulatorków. Może być zasilany akumulatorem En-EL9 lub En-EL9a. Więc, albo podałeś w swoim pierwszym poście złe oznaczenie (błąd czeski), albo zakupiłeś niewłaściwy typ akumulatorka. Jeśli to pierwsze, to podaj jeszcze jaki grip zakupiłeś (nie sprecyzowałeś), bo może nie pozwala on na pracę na dwóch różnych typach aku jednocześnie.
daltonnb
23-02-2010, 21:52
wiecie może czy różni się czymś grip na allegro ten za 150 od tego za 170 ? oprócz ceną ?
BBall_Freaker
23-02-2010, 22:05
Może tak linki byś dał?
daltonnb
23-02-2010, 22:13
http://allegro.pl/item928496086_nikon_d5000_battery_pack_grip_z_pion owym_spustem.html#gallery
i
http://allegro.pl/item924794655_grip_battery_pack_do_nikon_d5000_pho ttix_2x_en_el9.html#gallery
BBall_Freaker
23-02-2010, 22:24
Wg specyfikacji ten Phottix działa identycznie jak Alpha czyli też ma przewodzik do AF.
Nie mogę patrzeć na ten kabelek, liczę na to, że chociaż pojawi się jakaś ulepszona wersja na podczerwień lub z dyskretniejszym kabelkiem bo na ten pałąk nie można patrzeć! A tak poza tym to wszystko gra :)
No to i u nas pojawił się (a.....o) już Ownuser BH-N5000.
Morfi_pl
27-02-2010, 22:30
No to i u nas pojawił się (a.....o) już Ownuser BH-N5000.
Wygląda dużo lepiej, niż alpha i na jego plus przemawia koszyk na baterie. Szkoda, że w sieci jest mało informacji na jego temat.
daltonnb
28-02-2010, 08:13
ale tez ma kabelek i z niemożna go chyba nawet wyciągnąć
... i z niemożna go chyba nawet wyciągnąć
nosz właśnie!!! Jakby ciężko było zrobić tak jak w Delcie...
A to, że jest - inaczej się w D5K nie da się zrealizować w pełni funkcjonalnego (dwufunkcyjnego) pionowego spustu migawki. Wersje na radejko są zdecydowanie mniej wygodne w użytkowaniu (przestawianie w menu) i nie działają dwa spusty jednocześnie. W tym, który testowałem, można było korzystać albo z tego w body, albo z gripowego :(
serartur
01-03-2010, 00:46
Dk5 nie może pracować na tym typie akumulatorków. Może być zasilany akumulatorem En-EL9 lub En-EL9a. Więc, albo podałeś w swoim pierwszym poście złe oznaczenie (błąd czeski), albo zakupiłeś niewłaściwy typ akumulatorka. Jeśli to pierwsze, to podaj jeszcze jaki grip zakupiłeś (nie sprecyzowałeś), bo może nie pozwala on na pracę na dwóch różnych typach aku jednocześnie.
Zanim zakupiłem, Nikon D5000 battery pack ALPHA Digital MB-D5000, to dokładnie czytałem instrukcję urządzenia, tu zacytuję instrukcję ze strony sklepu w którym zakupiłem battery packa,:[Po zastosowaniu Battery packa Alpha Digital MB-D5000 aparat może być zasilany do wyboru z jednej lub dwóch baterii typu En-EL9a lub En-EL9e. Stosując dwie baterie można łączyć ogniwa różnych producentów i o rożnych pojemnościach. Aparat będzie wówczas pobierać prąd najpierw z jednej a następnie drugiej baterii], i tym się zasugerowałem i nie wiem czy robią kogoś w balona czy Ty da2122 nie masz pełnych informacji, gdy bym wiedział o tym że takie mają być akumulatory to bym nie płacił za oryginał (En-EL9e)190zł tylko bym kupił zamiennik za 30zł. Tylko co mam z tym fantem teraz zrobić? Mam 2 oryginalne akumulatory, bo nie chciałem kupować dziadostwa a tu masz nie moge ich używać. Pozdrawiam.
serartur, z tym, że Nikon D5000 może być zasilany akumulatorem En-EL9 lub En-EL9a (instrukcja obsługi Nikon D5000 str. 228 ). Nie wiem jak w Twoim, ale w moim oryginalnie siedzi En-EL9a. Ty dokupiłeś En-EL9e, a zgodnie z instrukcją aparatu, ten typ aku nie jest kompatybilny z D5k. Również widziałem w opisach gripów, że mogą być zasilane z En-EL9e - ja bym jednak bardziej ufał Nikonowi. Możesz pójść z aparatem i gripem do jakiegoś sklepu foto i pogadać z obsługą, czy można sprawdzić na ich aku En-EL9 lub En-EL9a jak to jest, czy będzie działać. Jak wszystko będzie ok, to zwracaj En-EL9e do sklepu, tam gdzie kupiłeś, jako niezgodność towaru - instrukcja gripa niezgodna z rzeczywistością. Niech wymienią na prawidłowy lub zwrócą pieniążki.
kwasniak
02-03-2010, 23:03
Nie mogę patrzeć na ten kabelek, liczę na to, że chociaż pojawi się jakaś ulepszona wersja na podczerwień lub z dyskretniejszym kabelkiem bo na ten pałąk nie można patrzeć! A tak poza tym to wszystko gra :)
Dziś byłem w Fotojoker w Tarnowie za 180zl są na podczerwień bez pilota tej samej firmy co do D90
Witam,
Mam D5k z chińskim gripem Alpha i dwiema bateriami EN-EL9a. Po włożeniu obu baterii do gripa aparat nie rozpoznaje akumulatora (działa prawidłowo tylko z jedną). Ktoś może spotkał się z podobnym problemem. Może nikonowe baterie mają jakiegoś chipa czy co? Już nie mam pomysłu co może być. Sloty w gripe połączone są równolegle - sprawdziłem woltomierzem i jest OK, napięcie na gripe jest identyczne jak na pojedynczej baterii.
Dziś byłem w Fotojoker w Tarnowie za 180zl są na podczerwień bez pilota tej samej firmy co do D90
Możesz napisać coś więcej ? - nazwa firmy, model lub link ... :confused:
Krzysi3k
05-03-2010, 17:46
Możesz napisać coś więcej ? - nazwa firmy, model lub link ... :confused:
prawdopodobnie jest to Opticam za 179,- pln ... mam ten grip i jest on dedykowany do D40/40x/60. Do D5000 da się dokręcić ale średnio pasuje z racji "obłych" kształtów body.
prawdopodobnie jest to Opticam za 179,- pln ... mam ten grip i jest on dedykowany do D40/40x/60. Do D5000 da się dokręcić ale średnio pasuje z racji "obłych" kształtów body.
to się zgadza - niektóre gripy do d60 pasują również do D5000. Pojawił się grip do D5000 firmy OWNUSER ale już na zdjęciach widać jakieś podejrzane to wykonanie. Kabelek owszem jest ale przynajmniej całe gniazdo aparatu jest osłonięte wtyczką. Gadałem ze sprzedawcą i wypiął się na mojego maila w którym go prosiłem o info dot. migawki i zdjęć z aparatem. Ma ktoś z Was już tego gripa?
szymon_ryba
23-03-2010, 09:20
Jeśli chcesz używać gripu do zdjęć i wydłużyć czas pracy to grip jest ok. natomiast jeśli masz go trzymać na półce to fakt grip nie jest idealny. Używam go już 3 miechy i jest w porządku. Niestety nie ma połówki spustu żeby dobrze złapać AF, natomiast jeśli wciśniesz spust do końca to łapie AF i od razu robi zdjęcia. Niema żadnego kabelka tylko pionowy spust działa bezprzewodowo jak pilot. Grip zwiększa stabilność i pewność trzymania. Osobiście polecam go osobą którym grip D5000 wydaje się za lekki, i mają za duże dłonie.
Ja uważam, że grip do d5k jest prarwie niezbędny. Raz, że mały palec bez gripa zwisa po za aparat i nie za bardzo mam gdzie go położyć (mam dosyć małe ręce, można powiedzieć kobiece ;) ) . To na dodatek użytkownik D80 się śmieje, że tak krótko trzyma mi bateria, dopiero z dodatkową baterią czasy są zbliżone.
Możecie podać nazwy tych gripów bez kabelka?
byłbym wdzięczny :)
marta_so
02-04-2010, 09:25
Ja również prosiłabym o nazwe tych gripów.
Te gripy są w FJ. Nie ma gripa bez kabelka specjalnie dedykowanego pod D5000. Możliwe, że Phottix'a do D40/60/3000 też będą pasować do D5k.
No dobrze, a Czy ktoś ma info czy taki grip jest w planach?
Czy olali D5k :>
Raczej olali d5k tak samo jak d3k. Ale do 3dk pasują gripy z d40, ponieważ mają prawie identyczne kształty. D5k ma inny nowy, obły kształt, wielkością jest podobny, dlatego można by coś przypasować, ale nie będzie to idealnie pasowało jak dedykowany grip.
To lipa, czyli nie ma żadnej nadziei ?:P
Mhm bo ten grip z kabelkiem jakoś mnie odrzuca
Nadzieja zawsze jest ;)
Ja na początku myślałem, że nie będę używał drugiego spustu właśnie przez ten kabelek, zależało mi na drugiej baterii. Ale jak pierwszy raz podpiąłem go, tak sobie siedzi już miesiąc. To kwestia przyzwyczajenia. Mi on w niczym nie przeszkadza.
velaskez
02-04-2010, 19:20
Wiecie, przy projektowaniu D5k uznali po prostu, że to segment totalnie amatorski, więc po co grip...
Jak nie wypuścili przy premierze, to teraz już bardzo nikłe szanse. Bo przy każdym innym body grip wychodził razem z puszką, chyba, że mówimy od D90 to grip już był od D80 ;)
mhmmm,
No dobra ja i tak najpierw zbieram na lapme, potem obiektyw a potem grip.
Więc może zanim to kupie to już wyjdzie :D
akselina
07-04-2010, 14:53
Witam, a co sądzicie o nowości na polskim rynku, grip Newell do D5000
Najniższa cena jaką znalazłem to 149zł
Link do sklepu z opisem i zdjęciami:
http://www.max-foto.pl/pl/produkt/1791/grip-/-batterypack-newell-bp-d5000-nikon-d5000.html
Zastanawia mnie ten grip, ale chciałbym poznać wasze opinie
Ja zapłaciłem z alphe 5 złotych taniej na allegro.
Ten Newell wygląda podobnie do alphy czy delty. Podejrzewam, że one wszystkie wychodzą z jednej i tej samej fabryki. Różnią się niewielkimi detalami i niby producentem.
Ostatnio tak się zastanawiałem, gdzie mozna sie spytac czy w ogole taki grip bedzie? bo na nikon.pl to raczej tylko o sprzet, naprawe,itp
marta_so
16-04-2010, 21:11
Witam. Dzisiaj kupiłam w FOTOJOKERZE grip dedykowany do d5000 (bez żadnego kabelka) za 179 zł, tylko kurde nie wiem jak ten spust migawki uruchomić :( Pomoże ktoś ?
szymon_ryba
16-04-2010, 21:31
Witam. Dzisiaj kupiłam w FOTOJOKERZE grip dedykowany do d5000 (bez żadnego kabelka) za 179 zł, tylko kurde nie wiem jak ten spust migawki uruchomić :( Pomoże ktoś ?
Musisz najpierw zmienić formę wyzwalania na radiówkę, następnie wysunąć ten mały pstryczek elektryczek co to znajduje się w gripie i finito. Pstrykasz pionowym spustem tylko nie masz pół spustu. Od razu łapie af i pstryka, więc musisz odpowiednio wykadrować i ustawić pole łapania af.
mozesz podac nazwe modelu?
To chyba zbyt nie przeszkadza ze nie ma pół spustu? Prosze o opinie.
marta_so
17-04-2010, 10:16
Musisz najpierw zmienić formę wyzwalania na radiówkę, następnie wysunąć ten mały pstryczek elektryczek co to znajduje się w gripie i finito. Pstrykasz pionowym spustem tylko nie masz pół spustu. Od razu łapie af i pstryka, więc musisz odpowiednio wykadrować i ustawić pole łapania af.
Dziękuję :)
Mozesz podać dokładną nazwe modelu?
Ew. jakiś link jeżeli jest gdzieś w sieci prezentowany ten grip.
pzdr
sp59
marta_so
17-04-2010, 17:36
Model to NIKD40 Opticam importer Benefit. Model dedykowany jest dla NIKON D5000, D3000, D60, D40x, D40. Nie ma zbyt wiele informacji w sieci na temat tego gripu. Postaram się pozniej zrobić jakies fotki i wrzucic na forum.
marta_so
18-04-2010, 19:39
Obiecane zdjęcia:
źródło (http://www.iv.pl/)
Ten grip na zdjęciach powyżej wygląda identycznie jak ten, który mam. Mój firmowany jest przez firmę Targus, model TG-BGD40 ( np tutaj http://www.adorama.com/Als/ProductPage/TGVGNKD40.html ). W sumie jestem bardzo zadowolony, bardzo dobre spasowanie, Faktura plastiku zbliżona do body, no i świetnie poprawia ergonomię.
marta_so
18-04-2010, 22:51
Chyba jednak troszkę się różnia (pokrętło inne, brak nad nim napisu), ale to akurat malo istotne, ważne że spełniają swoją funkcję i sprawiaja, że robienie zdjęć jest jeszcze przyjemniejsze :)
No, musze pojeździć po fotojokerach w warszawie :) mam nadzieje ze będzie
Kupiony, :)
Póki co też polecam
krisstachu
24-04-2010, 16:30
Witam kupiłem takie cudo ale problem jest taki że aparat pokazuje naładowany akumulator a grip rozładowany. Wie ktoś o co w tym chodzi czy od razu reklamacja?
A co jeśli obiektyw posiada stabilizację? Połowiczne wciśnięcie spustu powoduje wzbudzenie mechanizmu do pracy. Czy w przypadku gripa stabilizacja będzie działać?
A co jeśli obiektyw posiada stabilizację? Połowiczne wciśnięcie spustu powoduje wzbudzenie mechanizmu do pracy. Czy w przypadku gripa stabilizacja będzie działać?
U mnie w gripie z kabelkiem stabilizacja działa. I w 18-55VR i 55-200VR. Czyli bez obaw.
Ja mam grip Ownuser. juk kilka pytań padło o nim: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=146553 W razie pytań walić :D
Witam,
Mam podobny problem do opisywanego w tym wątku.
Mam D5000 gripem Alpha i dwiema bateriami EN-EL9a. Po włożeniu obu baterii do gripa aparat nie rozpoznaje akumulatora (działa prawidłowo tylko z jedną). Ktoś może spotkał się z podobnym problemem i może podsunąć rozwiązanie.
matimatrix
20-07-2010, 16:37
Ja radzę ci zajrzeć na stronę http://allegro.pl/listing.php/search?string=d5000&from_showcat=1&category=11729&change_view=1
tam znajdziesz modele :) (chyba)
matimatrix
20-07-2010, 16:38
http://allegro.pl/item1156192467_grip_battery_pack_do_nikon_d5000_ph ottix_2x_en_el9.html
ten posiada pionowy spust:D
ThomasVoland
24-07-2010, 19:30
http://allegro.pl/item1156192467_grip_battery_pack_do_nikon_d5000_ph ottix_2x_en_el9.html
ten posiada pionowy spust:D
Wszystkie posiadają
stanseba
26-07-2010, 11:28
Ma ktoś ten grip: NEWELL Battery Grip BP-D5000? Czy jest lepszy od Alphy?
Również nabyłem grip Alpha i od razu zacząłem się zastanawiać jak ja mogłem bez niego żyć? :D Spasowanie z body bardzo dobre, jedynie gumka na uchwycie jakby lekko odstaje na brzegach ale to szczegół. Mam natomiast inne pytanie. Gdy włożę dwie baterie do gripa to jak rozumiem najpierw jest rozładowywana jedna a potem druga? I jeżeli tak jest to która "schodzi" jako pierwsza? Z góry dzięki za odpowiedź! :)
czy istnieje mozliwosc dokupienia koszyczkow na baterie AA, do posiadanych przez Was gripow?
Z tego co się orientuję koszyczki na AA ma tylko grip Ownuser. Niestety w mojej opinii jest brzydszy i chyba gorzej wykonany niż produkty innych producentów, w dodatku ma nieodłączany kabelek i jest dwa razy droższy od gripa Alpha.
Z tego co się orientuję koszyczki na AA ma tylko grip Ownuser.
Ownuser nie ma koszyczków, a oddzielny pojemnik na baterie - forma takiego zasobnika podpinanego kabelkiem do gripa.
Faktycznie jest oddzielny, zewnętrzny pojemnik. Wg mnie straszna lipa.
mati1993
26-08-2010, 19:58
Witam, mam taki mały problem ze swoim gripem Ownuser do d5000, a mianowicie dostałem go wczoraj, działał normalnie... a dzisiaj po zrobieniu około 100zdjęć zaczął "wariować". Dzieje sie coś takiego, jakby sie zaciął spust migawki, ale tylko do połowy. Wystarczy włączyć aparat, a on sam zbiera ostrość ale nie robi zdjęcia, przy tym oczywiscie wszystkie inne przyciski są zablkowane bo aparat myśli ze spust jest do połowy wciśnięty... co z tym zrobić? Aa.. dodam, że są momenty w ktorych można zrobic kilka zdjęć normalnie, ale po chwili znowu "wariuje".
Witam, mam taki mały problem ze swoim gripem Ownuser do d5000, a mianowicie dostałem go wczoraj, działał normalnie... a dzisiaj po zrobieniu około 100zdjęć zaczął "wariować". Dzieje sie coś takiego, jakby sie zaciął spust migawki, ale tylko do połowy. Wystarczy włączyć aparat, a on sam zbiera ostrość ale nie robi zdjęcia, przy tym oczywiscie wszystkie inne przyciski są zablkowane bo aparat myśli ze spust jest do połowy wciśnięty... co z tym zrobić? Aa.. dodam, że są momenty w ktorych można zrobic kilka zdjęć normalnie, ale po chwili znowu "wariuje".
Ja bym odesłał i niech wymienią na inny egzemplarz. Możliwe, że ma walnięty spust.
Witam, jest jakiś grip z możliwością schowania klapki tak, żeby jej nie demontować?
prawiejakzywiec
11-10-2010, 20:26
Witam, jest jakiś grip z możliwością schowania klapki tak, żeby jej nie demontować?
Hmmm... a jaki problem z demontazem? Niektore gripy maja specjalne schowki na klapki.
Szczerze to zastanawiałem się czy nie ma to wpływu na gwarancję.
darkmajin
12-10-2010, 16:39
ja tam miałem problem tylko z nieoryginalną bateria jak wkładałem jako pierwszą było napisane że jest nie kompatybilna aparat działał O_o ,
niema gripa w którym chowa się klapka i niema wpływu na gwarancje ...śmieszne... klapka jest demontowalna można z powrotem ją założyć chyba nie zdejmujesz gripa nagle w środku imprezy...
właśnie miałem mozliwość przetestowanie gripa w sklepie RTV euro AGD
http://www.euro.com.pl/pojemniki-bateryjne-grip2/newell-bp-d5000.bhtml
Jeśli chodzi o wykonanie to wrażęnie moje było negatywne (chiński bubel), co prawda robienie zdjec w pionie jest o wiele bardziej wygodniejsze niż bez gripa,
problem pojawia są wtedy gdy chcemy zmienic czasu naświetlania bądz otwor przesłony, ręka niestety musi spowrotem powedrować do góry,
nie spotkałem się z gripem do Nikona d5000 który posiadałby możliwość regulacji takich ustawień, więc nasuwa sie pytanie,-po co kupowac grip ktory tak naprawde sprawdza się tylko w trybie auto. Lepiej kupić sobie drogi akomulator na wymianę.
No chyba że jest taki grip na rynku do tego modelu który posiada możliwości regulowania takich ustawień
Masakra, zakupiłem grip'a na allegro, jak już się doczytałem w ewcześniejszych postach potwierdzan "chińska tandeta" i zgodzę się z powyższ wypowiedzią, że lepiej kupić sobie dodatkowy akumulator, bo dla mnie osobiście najbardziej męczące jest i będzie demontowanie tej klapki, poza tym wygląd i wykonanie zdecydowanie odbiega od towaru prezentowanego na aukcji....normalnie jestem.....yhhhhh wkurzony.
darkmajin
23-10-2010, 15:16
mcnior mam dokładnie takiego samego jak dałeś w linku nie wiem czego wymagasz za 100pln, ale wykonanie jest na poziomie, fakt może ktoś jak ty szuka w chińskim gripie jakości / funkcji niczym ten z d700 , przypomnę że niema gripa do d5000 oryginalnego dlatego niema niczego poza spustem
taki zestawik jak masz spoko bez gripa spróbuj z 70-300 gripa kupiłem dla powiększenia aparatu = lepszego trzymania w pionie nie strzelam, a jak już się zdarzy i tak wale zwykłym spustem
sewers męczące dla ciebie jest jednorazowe zdjęcie klapki ? czy zdejmujesz gripa i zakładasz co 5 min :>
ja tam jestem zadowolony 2 baterie , lepsze trzymanie tego chciałem i to mam :)
DonArturo
23-10-2010, 15:50
gripy do D5000 to wielkie nieporozumienie! właśnie pozbywam się tak aparatu jak i gripa.
gripy do D5000 to wielkie nieporozumienie! właśnie pozbywam się tak aparatu jak i gripa.
podobnie jak do D40, D60, D3000 i zapewne D3100 ... z tym, że właśnie ten do D5000 jest IMO najsensowniejszy. Pomijając kwestie estetyczne, działa on poprzez kabelek dzięki czemu ma spust dwupozycyjny i nie trzeba ciągle przestawiać trybu wyzwalania migawki. Te pozostałe wymienione przeze mnie chodzą na IR - i to jest IMO dopiero nieporozumienie :)
a czy jest grip do D5k bez kabelka?
DonArturo
29-10-2010, 21:52
nie ma! bo nie ma styków w body
darkmajin
30-10-2010, 08:40
nie ma! bo nie ma styków w body
mylisz się kolego po co się wypowiadać skoro do końca nie wiesz ?
arecki51 sprawdź post#42
DonArturo
30-10-2010, 08:52
nie we wszystkim- styków nie ma, więc trzeba szukać dziwnych wynalazków
HAHNEL HN-D40 - to taki sam szajs jak inne. Wczoraj sprzedałem D5000 z gripem. Samo body małe jak dla mnie, a gripy strasznie zabawkowe.
arecki51 sprawdź post#42
Ten przywoływany przez Ciebie grip "pasuje" powiedziałbym tak sobie do D5000 - chodzi mi o spasowanie body i gripa. Jest on przeznaczony do D40/D60/D3000/D5000, a jak coś pasuje do wszystkiego, to jest do niczego :)
Działa na zasadzie IR, więc ma wszelkie tego ograniczenia tj. konieczność przestawiania trybu wyzwalania na IR, czas oczekiwania, konieczność wysuwania nadajnika itp.. Niestety, grip nie posiada również dwupozycyjnego spustu i co gorsza jak działa spust na gripie, to nie działa w body - MO przez to cała koncepcja tego gripa jest porażką.
Ogólnie to do D5000 nie ma dobrze rozwiązanego gripa i tyle. Każdy z dostępnych na rynku (Delta, Phottix, MK, Newell, Ownuser, czy co tam jeszcze) ma jakieś ale. IMO jest to największa wada D5000: brak sensownego holdera poprawiającego komfort pracy z większymi obiektywami. Niezrozumiała jest dla mnie konsekwentna postawa Nikona w kwestii gripów do entry level.
darkmajin
30-10-2010, 13:09
ale ja nie oceniam gripa mowie tylko że jest opcja bez wężyka :)
nie wiem co wam nie pasuje ja sobie nie wyobrażam d5000 bez gripa ,a to że nie poprawia komfortu to już jest bzdura totalna której nie rozumiem zbytnio , nie strzelam na pion wiec nie oceniam innej funkcjonalności.
... a to że nie poprawia komfortu to już jest bzdura totalna której nie rozumiem zbytnio...
A czy ja napisałem, że dostępne na rynku gripy do D5k nie poprawiają komfortu pracy przy poziomych kadrach? :)
Napisałem jedynie:
... brak sensownego holdera poprawiającego komfort pracy z większymi obiektywami...
mając na myśli również inne funkcje jakie grip powinien IMO spełniać, czyli poprawiać pracę przy kadrach pionowych z możliwością korekty ustawień z poziomu gripa (a przynajmniej w pełni funkcjonalnym spustem), no i jakoś wyglądać - nie jak cegła doczepiona do body ;)
Mialem grip Alpha przestal działać potem Ownuser (zewnętrze zasilanie w ogolę nie działało) kabel się złamał przestał działać. Jest jeszcze Newell co ma odpinany kabelek i tylko tego mogę nie odradzić.
takelbery
10-12-2010, 23:32
Kupiłem dzisiaj gripa do D5000, firmy Alpha digital by MeiKe za 119zł jest to wersja z kabelkiem. Hmm trochę się wahałem bałem się o ten kabel ale jak przymierzyłem go do swojego aparatu zdecydowałem że biorę. Jakość wykonania jest bardzo dobra, spust migawki działa bez problemu, nie trzeba nic konfigurować działa od razu. Spust chodzi tak samo łatwo jak ten wbudowany. Faktem jest że brakuje pokrętła dla ustawień migawki itd. ale można przeżyć. Wygoda w kadrowaniu pionowym to to co chciałem uzyskać ręka nie męczy się tak jak przy kadrowaniu pionowym bez gripa. Klapka od baterii ma swoje miejsce nie lata w środku, chowasz i zapominasz. Co do kabla podpinasz i zapominasz, nic nie przeszkadza, nic nie zawadza. Bałem się ze kabel będzie trzeba odpinać po zakończeniu sesji, że będzie zawadzał itd, ze się zgubi a tu widzę że mogę sobie o nim zapomnieć, wszystko trzyma się solidnie. Wykonanie jest jak na produkt chiński bardzo dobre nie dopatrzyłem się braku spasowań czy innych wad. Materiał ma fakturę podobną do obudowy aparatu też ma takie małe plamki jest jedynie mniej chropowaty. Jednym słowem polecam wszystkim którzy większość zdjęć robią pionowo. Nie ma co się bać o jakość, jak się zepsuje jest paragon można sobie reklamować a z doświadczenia wiem że chińskie rzeczy wymieniają od ręki na nowy :) No i wbrew opinii innych D5000 z tym gripem wygląda jak całość a nie przykręcona cegła :)
Pytanie do posiadających gripa. Też mieliście na początku tak, że przykładaliście oko nie w tym miejscu gdzie jest wizjer? :D
A czy nie prościej dokupić następne aku????
Za cenę gripa masz 3 x aku (nie oryginałki). Ja tak zrobiłem, (teraz mam 3 + 1 oryginał) mi to w zupełności wystarczy na 2 tygodnie pobytu (bez doładowywania). Napewno lepiej sobie zorganizuję miejsce w plecaku .
No i mając namysli 2 tyg., chodziło mi o wyjazd na rybki tak ok 300 km ponad "polarnyj krug" , gdzie więcej czasu poświecam tam na rybki, no i tak ok 3-5 tysiaki fotek przywożę.
pozdrawlaju
takelbery
11-12-2010, 20:49
Mam dwa oryginalne aku. W moim przypadku nie było problemem zasilanie a wygoda robienia zdjęć w kadrach pionowych. Uzyskałem to czego oczekiwałem więc polecam :)
Wczoraj mi przyszedł grip Alpha digital by MeiKe i powiem tak mój D5000 nabrał lepszego wyglądu , lepiej się go trzyma zdecydowanie lepiej, faktura gripa w zasadzie się nie różni od tej z body,a kabelek wcale nie przeszkadza. Do tego dokupiłem drugi akumulator zamiennik i mam go włożonego wraz z oryginałem. Ogólnie super sprawa z tym gripem.
draco1234
21-01-2011, 16:17
http://allegro.pl/nikon-d5000-grip-battery-pack-z-pionowym-spustem-i1413619436.html
To pracuje i całkiem dobrze wykonane.
daltonnb
16-02-2011, 12:37
Witam czy wiecie gdzie można zakupić sam wężyk do pionowego spustu migawki ? Na allegro szukałem pytałem właścicielów aukcji i nigdzie nie ma do kupna osobno... A może ktoś z was ma do odsprzedania bo go u nie używa
Grip w komplecie z akumulatorem w dobrej cenie jeśli ktoś nadal szuka http://allegro.pl/battery-grip-pack-nikon-d5000-akumulator-en-el9e-i1474067296.html
wrzesientomek
06-05-2011, 19:05
Ktoś ma może grip firmy newell?
Ktoś ma może grip firmy newell?
Mam Newell BP-D5000 kupiony w euro.
Chodzi jak burza, nawet ten okropny kabelek już nie zauważam.
Połączenie bardzo stabilne, aparat noszę w luźnej torbie i nigdy się nie rozłączył.
Korzystam już kilka miesięcy i komfort pracy znacząco się zwiększył.
Aku chodzą wszystkie, same zamienniki jak i w układzie mieszanym - jeden oryginał + zamiennik.
Długo się zastanawiałem ale kupiłem i nie żałuję.
Wykonanie za taką kasę całkiem ok.
wrzesientomek
06-05-2011, 23:45
Dzięki sp59, właśnie takie konkretne odpowiedzi lubię :smile:
Mam jeszcze do Ciebie tylko jedno pytanie. Miałeś kiedyś w aparacie wyświetloną informację "ten typ akumulatora nie współpracuje z danym aparatem" czy coś w tym stylu (nie pamiętam dokładnej treści)?
Ja miałem grip alphy i zdarzało mu się coś takiego. Trzeba było wtedy wyłączyć i włączyć aparat i już było ok. Niby zdarzało się to dość rzadko, ale potrafiło wkurzać, zwłaszcza jak szybko po włączeniu chciało się zrobić zdjęcie.
Zostałem zmuszony do zmiany gripa, ponieważ w poprzednim wtyczka od kabelka pękła mi w gnieździe i nie łapał pionowy spust. Teraz szukam czegoś taniego i dobrego (choć z tym ostatnim to za niską cenę ciężko :smile:)
Dzięki sp59, właśnie takie konkretne odpowiedzi lubię :smile:
Mam jeszcze do Ciebie tylko jedno pytanie. Miałeś kiedyś w aparacie wyświetloną informację "ten typ akumulatora nie współpracuje z danym aparatem" czy coś w tym stylu (nie pamiętam dokładnej treści)?
)
Takiego przypadku to nie miałem, a używam zamienniki dwóch różnych firm.
wrzesientomek
07-05-2011, 14:15
Takiego przypadku to nie miałem, a używam zamienniki dwóch różnych firm.
Więc z pewnością go niedługo kupię. Jeszcze raz dzięki za pomoc:smile:
Jak coś będzie nie tak to wiem do kogo pisać zażalenia:razz:
Więc z pewnością go niedługo kupię. Jeszcze raz dzięki za pomoc:smile:
Jak coś będzie nie tak to wiem do kogo pisać zażalenia:razz:
do sprzedawcy :)
Witajcie!
Chcę kupić grip do mojego nikona 60. Możecie mi coś polecić lub doradzić na co zwracać uwagę przy wyborze?
Mam pytanie dotyczące gripa do D5k - czy jest jakieś wykonanie z koszyczkiem na aku AA, czy wszystkie maja tylko możliwość zastosowania baterii dedykowanych?
Z koszyczkiem zdaje się nie ma. Jest natomiast grip Ownuser BH-N5000, który posiada zewnętrzny, podłączany zasobnik na aku AA.
Z koszyczkiem zdaje się nie ma. Jest natomiast grip Ownuser BH-N5000, który posiada zewnętrzny, podłączany zasobnik na aku AA.
zewnętrzny, zasobnik - ale w jaki sposób podłączany coś dodatkowego do gripa? Tzn. grip gripem a do niego kabelek do aku AA a gdzie to aku?
http://www.youtube.com/watch?v=iUyQr1gUm1w
OMG ale patent. Zaplątać się w to można. Tak w ogóle ktoś potrzebował kiedyś więcej energii niż daje jeden w pełni naładowany aku? Tak się zastanawiam i (może się mylę) ale wydaje mi się, że na full naładowanym aku można zrobić ok. 1000 fotek?
OJ!! trochę to pokomplikowali jak na tę półkę sprzętu :???: W innych gripach to jest koszyczek na aku i ok a tu trochę przekombinowali
OMG ale patent. Zaplątać się w to można. Tak w ogóle ktoś potrzebował kiedyś więcej energii niż daje jeden w pełni naładowany aku? Tak się zastanawiam i (może się mylę) ale wydaje mi się, że na full naładowanym aku można zrobić ok. 1000 fotek?
Tak, chciałem niedawno zrobić mój pierwszy film typu "Timelapse". Aparat na statywie z okna i zdjęcia od wschodu do zachodu słońca co minutę. Niestety, już gdzieś koło 10 rano bateria padła. Z takim zestawem poszło by pewnie lepiej ;)
czester1981
04-06-2011, 15:54
witam wszystkich mam d3000 dokupiłem grip i mam pewien problem otóż zdjęcia robi świetnie ale leżał aparat w plecaku 2 tygodnie z podpiętym gripem i baterie kompletnie sie rozładowały czy to normalne??? jak dla mnie to nie czemu pobiera tyle mocy jak jest wyłączony bez gripa o wiele dłużej bez ładowania wytrzymywały
Mam Newell BP-D5000 kupiony w euro.
Chodzi jak burza, nawet ten okropny kabelek już nie zauważam.
Połączenie bardzo stabilne, aparat noszę w luźnej torbie i nigdy się nie rozłączył.
Korzystam już kilka miesięcy i komfort pracy znacząco się zwiększył.
Aku chodzą wszystkie, same zamienniki jak i w układzie mieszanym - jeden oryginał + zamiennik.
Długo się zastanawiałem ale kupiłem i nie żałuję.
Wykonanie za taką kasę całkiem ok.
No niestety stało się :(
Kabelek od gripa się wyłamał.
Musiałem gdzieś nim zahaczyć.
Sama wtyczka została w gniazdku aparatu a kabelek z pinami wyskoczył.
Patrząc po wtyczce widać, że nastąpiło jej złamanie.
Co prawda udało mi się te piny (druciki) powkładać w otworki we wtyczce i o dziwo działa ale każde mocniejsze szarpnięcie, wyłamanie wysadzi je na zewnątrz.
Tak więc pomimo tego, że sam grip jest naprawdę super to jednak rozwiązania z kabelkiem wymaga delikatnego użytkowania.
Czy może ktoś spotkał się z możliwością zakupu samego kabelka ?
Witam,
dolacze sie do tematu odnosnie gripa do Nikona D5000. Wybieram sie niedlugo do Nepalu na trekking i w zwiazku z tym bede potrzebowal dobrego zasilania aparatu gdyz na treku ponoc sa problemy z doladowaniem akumulatorkow. Obecnie posiadam dwa oryginalne akumulatory EN-EL9a. Zastanawiam sie nad gripem ale do konca nie moge zrozumiec jak grip dziala . Mam rozumiec, ze jeden akumulatorek wkladam do aparatu a drugi do gripa i lacze ze soba ? w takim razie w jaki sposob grip poprawia zywotnosc dzialania aparatu ? pobiera energie z jednego aku a pozniej z drugiego ? to mi sie nie kalkuluje bo przeciez wyladowany mozna wyjac i wlozyc drugi wiec pewnie jest jakis haczyk.
Wiem, ze totalnie laikowe pytanie ale wszedzie pisza, ze grip wydluza prace aparatu ale nie moge doczytac na jakiej zasadzie to sie odbywa.
Sorki za klopot.
Pozdrawiam
Jak na wyprwe to raczej się ogranicza masę i objętość klamotów, a grip swoje waży i zajmuje. Ja na Twoim miejscu wsadziłbym 2 aku do kieszeni i tyle. Chyba nie potrzebujesz ciągłego zasilania? Kilkadziesiąt sekund na wymianę aku Ci chyba w niczym nie zaszkodzi? :)
Aku są wyłącznie tylko w gripie (2 szt.), w miejsce gdzie w aparacie masz aku wsuwasz gripa (tak się łączy z aparatem).
Widać to na zdjęciach samego gripa.
Sam grip to nie tylko to, że masz dwa aku naraz załadowane i nie musisz tak szybko zmieniać ale także:
- pionowy spust migawki
- lepszy uchwyt
Jak Ci nie zależy na powyższych to sam grip nic nie daje (zawsze dodatkowe aku możesz mieć w torbie)
Dziekuje za pomoc.
Wszak czasami robie fotki jak Japoniec ale najwyzej zakupie jeszcze jakis tani zamiennik na wypadek gdyby nie bylo gdzie podladowac.
Jeszcze raz dzieki za odpowiedz.
Witam,
dolacze sie do tematu odnosnie gripa do Nikona D5000. Wybieram sie niedlugo do Nepalu na trekking i w zwiazku z tym bede potrzebowal dobrego zasilania aparatu gdyz na treku ponoc sa problemy z doladowaniem akumulatorkow. Obecnie posiadam dwa oryginalne akumulatory EN-EL9a. Zastanawiam sie nad gripem ale do konca nie moge zrozumiec jak grip dziala . Mam rozumiec, ze jeden akumulatorek wkladam do aparatu a drugi do gripa i lacze ze soba ? w takim razie w jaki sposob grip poprawia zywotnosc dzialania aparatu ? pobiera energie z jednego aku a pozniej z drugiego ? to mi sie nie kalkuluje bo przeciez wyladowany mozna wyjac i wlozyc drugi wiec pewnie jest jakis haczyk.
Wiem, ze totalnie laikowe pytanie ale wszedzie pisza, ze grip wydluza prace aparatu ale nie moge doczytac na jakiej zasadzie to sie odbywa.
Sorki za klopot.
Pozdrawiam
Oba wkładasz do gripa. Jest to to samo jak byś wymienił po prostu aku, więc jeżeli nie zależy Ci na lepszym chwycie i pionowym spuście, to możesz sobie gripa odpuścić. Ja mam gripa a i tak aku przekładam, co by obu naraz nie dźwigać na szyi. U mnie grip służy tylko i wyłącznie poprawie chwytu (kto raz spróbuje już nie będzie chciał gripa odpinać...).
Witam. Jestem laikiem w sprawie Gripów, a temat już dawno umarł dlatego odkopuję.
Wyszło kilka gripów do D5000. Przeglądam AlleDrogo i jest ze 7-10 rodzajów Gripa. Który tak do 150zł zł by był najbardziej poręczny?
Moje oczekiwania:
-Kabelek mnie nie interesuje, może być, nie musi.
-Lepszy do trzymania - powód? Trymałem D90 poziomo i jest rewelacyjny w porównaniu do mojego D5000, być może z gripem będzie lepszy do trzymania poziomo jak i dodatkowy uchwyt być może lepszy pionowy.
-Czy któryś z gripów ma dodatkowe pokrętło do ustawiania przysłony i migawki lub jednej z tych funkcji? - niekoniecznie mi na tym zależy.
wrzesientomek
15-12-2011, 15:52
Mam D5000 z gripem i jestem bardzo zadowolony. Bez gripa mały palec ucieka pod aparat (mam raczej średnie dłonie) a z gripem masz pewny chwyt całą dłonią. Już nie wyobrażam sobie mojego aparatu bez niego :)
Kabelek mnie nie interesuje, może być, nie musi.
Bez kabelka nie będzie Ci działał pionowy spust, który potrafi być przydatny. Są co prawda wersje gripa bez kabelka, ale z tego co kojarzę to migawka wyzwalana jest w nich zdalnie, czyli nie działa dwupozycyjny spust i musisz mieć w opcjach przestawione na wyzwalanie zdalne. Wtedy nie działa normalny spust (ustawia ostrość i nie wyzwala migawki) czyli albo używasz jednego albo drugiego. Kabelek natomiast działa chyba jak wężyk spustowy. Masz dwupozycyjny spust cały czas i w pionie i poziomie. Problem z nim jest taki (poza walorami estetycznymi, na które niektórzy na forum narzekali), że łatwo go uszkodzić. Ja już dwa połamałem, pękły mi wtyczki. Za pierwszym razem pękł mini jack wchodzący do gripa i końcówka została w środku a za drugim ułamała mi się wtyczka w aparacie.
Czy któryś z gripów ma dodatkowe pokrętło do ustawiania przysłony i migawki lub jednej z tych funkcji? - niekoniecznie mi na tym zależy.
Niestety w D5000 tego nie uświadczysz. Powód? Nie ma dedykowanych gripów do tego modelu, na rynku są tylko chińskie podróbki. A skoro nikon nie przewidział gripa to nie zamieścił w aparacie styków, które przenosiłyby bajery pokroju wspomnianego powyżej spustu i tym bardziej dodatkowego pokrętła. Takie rzeczy tylko w erze ;-)
Podsumowując mimo różnych problemów z nim związanych mogę śmiało polecić grip do nikona D5000. Po prostu jest lepiej niż bez niego, a że nie ma tego co w D90 to trudno. Z jakiegoś powodu ten aparat jest tańszy :-)
Co do modeli to za pierwszym razem miałem alphe (grip, nie aparat :-) ), a teraz mam newella. Pierwszy nie sprawiał problemów dopóki nie pękł mi ten jack. Końcówki nie dało się już wyciągnąć, a złącza nie miałem gdzie wymienić. W drugim zaczął mi szwankować spust. Jakoś dziwnie łapał, ale zanim zdążyłem go odesłać przypadkiem złamałem wtyczkę. Ciężko mi powiedzieć coś więcej. Bierz coś co było polecane w tym wątku i tyle. To i tak sama chińszczyzna.
PS. Pomyśl nad kabelkiem, bo na prawdę się przydaje.
no tak, ale lepszym zamiennikiem będzie MB-D5000 Meike czy Aputure BP-D5000 czy Phottix BP-D5000?
tzw Newell BP-D5000, Aputure BP-D5000 czy Phottix BP-D5000.
No i czy opłaca się doppłacać do phottixa 50zł zamiast kupić Newella?
wrzesientomek
17-12-2011, 14:49
tzw Newell BP-D5000, Aputure BP-D5000 czy Phottix BP-D5000.
No i czy opłaca się doppłacać do phottixa 50zł zamiast kupić Newella?
Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie ponieważ z powyższych używałem/używam tylko newell'a. Miałem wcześniej alphe i wszystko byłoby ok, gdyby nie ten złamany kabelek. Spust działał jak należy. Gumy się tylko poodklejały. Z newell'em już nie było tak różowo. Spust zaczął szwankować i pstrykać jak mu się rzewnie podoba, choć ciężko powiedzieć czy to nie wina akurat mojego egzemplarza. Jak go w końcu odeślę i dostanę nowy/naprawiony to dam znać czy wszystko jest ok.
O Aputure BP-D5000 i Phottix BP-D5000 musi wypowiedzieć się ktoś kto ich używa.
a alpha trzeszczy czy coś? o photttixie słyszałem że jest świetny, ale jeżeli alpha jest taki sam to po co przepłacać. różnica co prawda 40zł ale w tej cenie mam już akumulator np :)
Super, 10zł to mogę dorzucić do alphy.
Brazilianpitbull
31-12-2011, 00:45
Odświeżę trochę wątek.
Orientuje się ktokolwiek gdzie można nabyć sam kabelek do gripu Newella, bez konieczności wydawania kolejnej stówki na chwyt...?
double-decker.pl
05-12-2015, 22:50
Hej,
Czytałem właśnie artykuł o Meike Multi-Power Battery Pack MK-D5300
Czy aparaty d5300 czasem nie mają jakiegoś zabezpieczenia przed nieautoryzowanym zasilaniem? Nie chce stracić gwary na aparat i samego aparatu z powodu złego zasilania itp. Czy ktoś mi pomoże?