Zobacz pełną wersję : Firmware update D200. Czy ja coś przespałem?
romanescou
15-06-2009, 10:46
http://support.nikontech.com/app/answers/detail/a_id/14086/session/L3NpZC9sUTV3NnBBag==/sno/0
W linku tym jest update do wersji 2.0.0
Oznaczenie daty zamieszczenia: "Date Updated: 04/08/2009"
Troszkę mnie to zaskoczyło, ponieważ myślałem, że oprogramowanie D200 jest nieaktualizowane i zakończyło się na wersji 1.0. Chyba, że ja przespałem temat.
Wstępnie przeszukałem forum i nie widzę dyskusji na ten temat. A może jej nie zauważyłem?
Czy ktoś z Was próbował tego oprogramowania? Jeśli tak to czy są jakieś nowości?
Najnowsza wersja to 2.01.
Zibi1970
15-06-2009, 11:37
to jakiś błąd. Same pliki mają datę utworzenia 2006.
Z tego co pamiętam to jest jeszcze nowszy firmware 2.12 albo 2.01
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/25764
link do 2.01. Nic nowszego nie ma.
Mariusz888
15-06-2009, 13:14
A co w ogóle zmieniło się od wersji 2.0.0 w 2.01 bo nie wiem czy update ma u mnie sens :)
ba, a co się zmieniło od wersji 1.0, bo ja jeszcze mam te pierwotną :mrgreen:
Szumy nie zniknęły? :-D
Mariusz888
15-06-2009, 21:01
Jacek_Z - hehe nie wiem :D mi tam 2.0.0 nie przeszkadza - tylko pytam z ciekawości :) u mnie ten soft hula i raczej wątpię że coś diametralnie się zmieni ale że lubię wiedzieć to pytam :) a szumy nie zniknęły :mrgreen:
Władca Pixeli
16-06-2009, 05:38
to jakiś błąd. Same pliki mają datę utworzenia 2006.
Z tego co pamiętam to jest jeszcze nowszy firmware 2.12 albo 2.01
To nie błąd tylko Nikon nie wiem po jaką cholerę grzebie w starych tematach i starsze informacje są na początku a to co jest nowe i najważniejsze gdzieś dalej i co gorsza czasami ciężko to znaleźć.
Na innych stronach Nikona jest podobnie.
Ja wgrałem do D200 wersję 3.08 i mam teraz filmy HD, ISO bezszumowe 50.000 i minutnik do jajek uruchamiany radiowo. Mogę też włożyć kartę SIM w slot CFki i dzwonić na miasto bez wykręcania zera.
A poza tym żadnych rewelacji nie ma...
Ja wgrałem do D200 wersję 3.08 i mam teraz filmy HD, ISO bezszumowe 50.000 i minutnik do jajek uruchamiany radiowo. Mogę też włożyć kartę SIM w slot CFki i dzwonić na miasto bez wykręcania zera.
Nie było jeszcze upałów a już mamy skutki udaru słonecznego ;)
eldritch
13-09-2009, 12:46
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział - bo wątek jakiś taki "nowy" to zmiany wyglądają tak:
- 2.00, dodano obsługę WT-3 i możliwość znakowania autentyczności zdjęcia (wymaga dodatkowego oprogramowania) - pojawiają się dwie nowe opcje w menu;
- 2.01, usunięto wadę wyst. w niektórych egzemplarzach polegającą na miganiu wskaźnika naładowania akumulatora w niektórych sytuacjach - jak łatwo się domyśleć nic się nie dzieje szczególnego.
no i dla leniwych:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/25764/p/19/c/648/r_id/127724
Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział - bo wątek jakiś taki "nowy" to zmiany wyglądają tak:
- 2.00, dodano obsługę WT-3 i możliwość znakowania autentyczności zdjęcia (wymaga dodatkowego oprogramowania) - pojawiają się dwie nowe opcje w menu;
- 2.01, usunięto wadę wyst. w niektórych egzemplarzach polegającą na miganiu wskaźnika naładowania akumulatora w niektórych sytuacjach - jak łatwo się domyśleć nic się nie dzieje szczególnego.
no i dla leniwych:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/25764/p/19/c/648/r_id/127724
Mam update 2.1 więc takie pytanie , czy tą"niektórą sytuacją" migania wskaźnika naładowania są rozładowane akumulatory ? bo jak dawniej migało tak po nowszym sofcie nic nie poprawiło się i też miga :twisted:
eldritch
13-09-2009, 19:58
W sumie nie wiem, czy żartujesz czy nie.
Miganie występowało ponoć w niektórych egz. bez względu na faktyczny stan naładowania aku.
Żartuję : ) U mnie na szczęście migotało tylko przy rozładowanych akumulatorach , czy to przy nowym czy starym sofcie .
Aktualizowałem firmware w dwóch D200 w których występował okresowo błąd "rozładowanego akumulatora". Po zmianie softu ten błąd już więcej się nie pojawił. A uniemożliwiał całkowicie fotografowanie, gdyż wyłączał aparat. Nie zawsze pomagało wyjęcia akumulatora, bo po dwóch, trzech zdjęciach lub krótkiej chwili znów przestawał działać. No, ale o tym drobiazgu Nikon nie pisał, ograniczając się tylko do informacji o błędnie działającym "wskaźniku baterii".
Wskaźnik baterii z chwilą rozpoczęcia migania uniemożliwia zrobienie zdjęcia i to w każdym D200 , chyba jasne że w feralnych sztukach działo się to samo , gdyby dalej można było robić zdjęcia mimo że wskaźnik pokazuje puste akumulatory to ja sprzedaję ładowarkę i poproszę o nowy soft dodający taki trick : )
eldritch
14-09-2009, 11:45
RBT - cenna uwaga - podaj w takim razie jeszcze jedną bardzo ważną rzecz. Kiedy to się zaczęło - czy było to nagłe i niespodziewane po dłuższym okresie eksploatacji? Jeżeli tak to chyba warto zrobić upg.
Nie zauważyłem żadnej prawidłowości, błąd występował z różnymi obiektywami i w różnych okolicznościach. Czasem zaraz po włączeniu aparatu, niekiedy zaś w trakcie dłuższego fotografowania. Najczęściej aparat nagle sygnalizował bardzo wyczerpany akumulator i po krótkiej chwili już migała kontrolka. Używałem tylko firmowych akumulatorów, zresztą ten błąd dotyczył także akumulatorów AA w MB D200. Nie muszę dodawać, że same akumulatory były sprawne.
lodzermensch
15-09-2009, 00:53
Bardzo dowcipne.
P.S. Czego to się nie robi, żeby zwiększać ilość postów na forum. Z sensem, albo bez. Co za różnica...
Bardzo dowcipne.
P.S. Czego to się nie robi, żeby zwiększać ilość postów na forum. Z sensem, albo bez. Co za różnica...
i WC WERSAL ;)
A myślisz, że po co powstał wątek "Freestyle"? Dla trolli i nabijaczy ;)
Ja się tylko dostosowałem do wątku. Wystarczył tu jeden post, a tymczasem każdy ma swoją wersję "wydarzeń".
A Ty w sumie jako jedyny nie na temat napisałeś ;) No teraz to i ja.
petrus33
15-09-2009, 15:47
ba, a co się zmieniło od wersji 1.0, bo ja jeszcze mam te pierwotną :mrgreen:
Szumy nie zniknęły? :-D
Najnowsze oprogramowanie umożliwia zobaczenie przebiegu aparatu w metadanych Exif.
Innych zmian nie widzę.
przebieg szło zobaczyć w D200 zawsze, podobnie jak i w innych nikonach (chyba za wyjątkiem D100)
petrus33
15-09-2009, 18:54
przebieg szło zobaczyć w D200 zawsze
A tu się z kolegą nie mogę zgodzić. Mam D200 od premiery w Polsce i przy softwarze v.1.0 Exif nie pokazywał mi przebiegu. Dopiero update do v.2.0 mi to umożliwił.
pozd
ba, ja też go mam. Dopiero ze 3 miesiące temu wgrałem nowy firmawre. A info o przebiegu miałem zawsze, także w wersji 1.0.
Podejrzewam, że po prostu używasz do odczytu przebiegu jakiegoś kiepskiego programu.
Opanda zawsze pokazywała. Mam stare pliki i mogę bez problemu zobaczyć przebieg w body.
petrus33
15-09-2009, 20:14
ba, ja też go mam. Dopiero ze 3 miesiące temu wgrałem nowy firmawre. A info o przebiegu miałem zawsze, także w wersji 1.0.
Podejrzewam, że po prostu używasz do odczytu przebiegu jakiegoś kiepskiego programu.
Opanda zawsze pokazywała
Tak się składa, że też używam Opandy i plików nie pokazuje w starszych zdjęciach.
Wejdż sobie na link poniżej i kliknij pierwsze zdjęcie (kwiaty jabłoni) i pokaż mi, gdzie ty widzisz przebieg ?
Kliknij na drugie zdjęcie (szyszki), które zrobione jest już po zmianie softwaru.....owszem tu przebieg jest widoczny.
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=111750
zdjęcie po jakiejś obróbce, w exifie brak wielu rzeczy, nie tylko przebiegu. Zobacz w pliku nie poddanym obróbce.
Przed momentem sprawdziłem na moim starym pliku - jest napisane, że ver 1.0 i jest tam pozycja 6 od dołu: Total Number of Shutter Releases for Camera = 47393
eldritch
15-09-2009, 21:05
petrus 33 ale bzdury gadasz - D200 pokazuje przebieg na każdym sofcie.
BTW, petrus - to zobacz do mojego postu powyżej to będziesz widział jakie są zmiany w kolejnych wersjach softu...
a potem zerknij w menu swojego aparatu i zobacz co się wyświetliło w menu pod opcją firmware version.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://eldritchfr.republika.pl/JPG3/exif.jpg)
petrus33
15-09-2009, 21:54
zdjęcie po jakiejś obróbce, w exifi ebrak wielu rzeczy, nie tylko przebiegu
Masz rację. Nawet mi do głowy nie przyszło, że PS wycina przebieg i to nawet przy najnowszym sofcie. Właśnie obrobiłem zdjęcie cyknięte kilka dni temu i po korektach w CS4 przebiegu już nie ma. Zazwyczaj robię NEFy z małym jpeg do podglądu, a wszystkie pliki i tak przechodzą przez PS. Teraz po zainstalowaniu nowego softu, nie mam możliwości sprawdzenia tego. Jeśli tak było to zwracam honor:)
Dlaczego Photoshop CS wycina przebieg ?
Mnie się to nie podoba, bo w Exify nie powinno być jakiejkolwiek ingerencji.
Może mi to ktoś wyjaśnić ?
pozd
stachmuszel
16-09-2009, 07:33
Masz rację. Nawet mi do głowy nie przyszło, że PS wycina przebieg i to nawet przy najnowszym sofcie. Właśnie obrobiłem zdjęcie cyknięte kilka dni temu i po korektach w CS4 przebiegu już nie ma. Zazwyczaj robię NEFy z małym jpeg do podglądu, a wszystkie pliki i tak przechodzą przez PS. Teraz po zainstalowaniu nowego softu, nie mam możliwości sprawdzenia tego. Jeśli tak było to zwracam honor:)
Dlaczego Photoshop CS wycina przebieg ?
Mnie się to nie podoba, bo w Exify nie powinno być jakiejkolwiek ingerencji.
Może mi to ktoś wyjaśnić ?
pozd
Jeśli robisz w NEF nie ma w nim informacji o przebiegu. Tym samym po konwersji NEF-JPG nie będzie tej informacji. Przebieg zapisywany jest tylko w surowym JPG prosto z puszki.
Pozdr.
p.s. gdzie się uchował taki D200 z przebiegiem 366 klapnięć? :-)
eldritch
16-09-2009, 10:39
u mnie ;) - ma dopiero miesiąc, ale aktualnie już ponad 1.000