Zobacz pełną wersję : d90 i sb-80dx a auto fp
Witam,
Mam problem z nikonem d90 z podłączona lampą sb-80dx, nie moge ustawić czasu synchronizacji krotszego niz 1/200. Znalazłem instrukcje do lampy( http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/Speedlights/SB-80DX.pdf ), na stronie 51 jest dokladny opis. Ustawiam aparat w tryb m, wlaczam lampe, przechodze do trybu m (w lampie) i jak naciskam + lub - to zmienia mi sie tylko moc.
Ma ktos jakis pomysl albo taki sam problem?
jacek.gold
15-06-2009, 08:29
tryb FP to funkcja aparatu nie lampy
nie wiem czy ten model lampy ma współpracę z d90 ale wystarczy w menu aparatu poszukać i włączyć tenże tryba a się dowiesz
a, zapomniałem dodac że w aparacie też włączyłem:)
jacek.gold
15-06-2009, 08:38
to znaczy że nie działa i trzeba się z tym pogodzić lub kupić inną lampkę ;)
aha, no spoko, dzieki;)
szkoda troche w sumie, swoja droga ciekawe czemu niemozna.
jacek.gold
15-06-2009, 08:50
logika
po co byś wtedy kupował nową lampę skoro stara ma wszystkie funkcje?
Mam 80DX i 800. W tej drugiej FP "dziala", w tej pierwszej nie.
logika
po co byś wtedy kupował nową lampę skoro stara ma wszystkie funkcje?
no stara ma d-ttl a nowa i-ttl. tutaj jest różnica w tym że pomiar światła wymaga innych "przyrządów" (nie wiem jak to nazwać). Ale auto fp wydawało mi się sprawa zależna tylko i wyłącznie od softu :)
A właściwie mam jeszcze jedno pytanie. Nie wie ktos może czy jeżeli zakupie sobie druga lampe (dajmy na to sb 900) i sb-80dx bede używał jako drugiej, wyzwalanej z fotoceli to czy bedzie działała na krótkich czasach?
Tzn. jak na krotkich? To nie jest CLS. Po prostu wyzwoli Ci 80DX z taka moca, jaka ustawiles. To nie latarka, ze swieci sekunde. W sumie to z "jakim czasem" jest blysk? Jakiego rzedu?
Dopiero się ucze i nie do końca wiem czy dobrze rozumiem jak działają niektóre rzeczy. Potrzebuje doświetlić zdjęcie na krótkich czasach otwarcia migawki, z tego co tu wyczytałem to lampa sb-80dx nie działa z nikonem d90 w trybie autofp, czyli do doświetlenia zdjęc w czasie ponizej 1/200. Chodzi mi o to czy jak ustawie ja na wyzwalanie błyskiem i ustawie na statywie a na aparat załoze na przykład sb-900, i ustawie migawke na 1/4000 (ogolnie interesuja mnie czasy z przedzialu 1/1000-1/4000) to czy sb-80dx błysnie odpowiednio, czy bedzie zsynchronizowana?
Edit:
Dzwoniłem do serwisu technicznego NP i uzyskałem informacje że nie będzie zsynchronizowana dla czasu otwarcia migawki ponizej 1/200 : (
A właściwie mam jeszcze jedno pytanie. Nie wie ktos może czy jeżeli zakupie sobie druga lampe (dajmy na to sb 900) i sb-80dx bede używał jako drugiej, wyzwalanej z fotoceli to czy bedzie działała na krótkich czasach?
nie będzie
Tzn. jak na krotkich? To nie jest CLS. Po prostu wyzwoli Ci 80DX z taka moca, jaka ustawiles. To nie latarka, ze swieci sekunde. W sumie to z "jakim czasem" jest blysk? Jakiego rzedu?
czas błysku jest nieistotny, ważny jest czas synchronizacji.
musiałbyć gdzieś poczytać jak realizowane jest FP i jak działa migawka szczelinowa oraz o jej synchronizacji z błyskiem. Gdy sie wdac w detale to to jest dość rozbudowany temat.
Potrzebuje doświetlić zdjęcie na krótkich czasach otwarcia migawki, z tego co tu wyczytałem to lampa sb-80dx nie działa z nikonem d90 w trybie autofp, czyli do doświetlenia zdjęc w czasie ponizej 1/200. Chodzi mi o to czy jak ustawie ja na wyzwalanie błyskiem i ustawie na statywie a na aparat załoze na przykład sb-900, i ustawie migawke na 1/4000 (ogolnie interesuja mnie czasy z przedzialu 1/1000-1/4000) to czy sb-80dx błysnie odpowiednio, czy bedzie zsynchronizowana?nie, z SB 80DX nie będziesz miał żadnych z zaawansowanych funkcji. Ani synchronizacji z ultrakrótkimi czasami, ani TTL.