PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON F75 problem z robieniem zdjeć

Max...20
14-06-2009, 22:44
Witam wszystkich forumowiczów i już na wstępie formuje moje zapytano.

Znajomy poprosił mnie bym rzucił okiem na jego Nikona F75 do którego ma podpięty Nikon AF Nikkor 28-100mm 1:3.5-5.6 G w którym pojawił się problem.

Mianowicie jak robi zdjęcie aparat złapie ostrość ten dociska spust migawki by wykonać fotkę a tutaj na górnym wyświetlaczu oraz w środku wizjera zaświeca się Err, i nie dochodzi do kłapnięcia lustra, dopiero po wyłączeniu i przy włączeniu robi zdjęcie.

Nie mam zielonego pojęcia co się mogło stać.
On twierdzi ze aparat tak się zaczął zachowywać po zmianie baterii.

Prosił bym o wskazówki co się mogło stać, oraz jakiś cennych rad jak to wyeliminować.
Dodam ze aparat był kupiony w Austrii wiec nie jampolskiej instrukcji, aparatem były zrobione maksymalnie 4 rolki filmu,

Dodam jeszcze że zamierzam zanieść jutro aparat do serwisu w Krakowie a dokładniej do FOTOSERWIS na ul. Czapskich 1 by tam na niego popatrzyli gdyż ja nie wiem co się mu mogło stać

Z góry dziękuję za wszytskie wskazówki.

mango
14-06-2009, 23:20
Niech spróbuje na innych bateriach .

miron19j
14-06-2009, 23:34
Mianowicie jak robi zdjęcie aparat złapie ostrość ten dociska spust migawki by wykonać fotkę a tutaj na górnym wyświetlaczu oraz w środku wizjera zaświeca się Err, i nie dochodzi do kłapnięcia lustra, dopiero po wyłączeniu i przy włączeniu robi zdjęcie.

nie znam aparatu i tego obiektywu, ale błąd Err pojawia się, gdy pierścień przesłon nie jest ustawiony na największej wartości.
Może tu też tak jest

Max...20
15-06-2009, 00:32
mango dzięki za rade jutro przed zaniesieniem aparatu do serwisu sprawdzę na innych bateriach.

miron19j jest to kitowy obiektyw nie posiadający pierścienia przesłony, poniżej wrzucę linka byś mógł sobie go zobaczyć.

http://www.optyczne.pl/378-Nikon_Nikkor_AF_28-100_mm_f_3.5-5.6G-specyfikacja_obiektywu.html

miron19j
15-06-2009, 01:17
miron19j jest to kitowy obiektyw nie posiadający pierścienia przesłony, poniżej wrzucę linka byś mógł sobie go zobaczyć.
a może sprawdź i przeczyść styki na obiektywie

Szuwar
15-06-2009, 11:39
Stawiam na baterie. Miałem i to body i ten obiektyw.

Baterie muszą być OBYDWIE nowe jak je się zmienia. Nic nie daje włożenie jednej nowej do drugiej już uzywanej.

Obiektyw jest typu "G"

Max...20
15-06-2009, 13:57
Szuwar niestety nie jest to winna baterii obie były kupione nowe, dzisiaj pan je w serwisie sprawdził i są dobre.

miron19j styki są dobre.

A co do przyczyny dzisiaj pan w serwisie na Czapskich1 w Krakowie obejrzał aparat i powiedział, że w środku w aparacie jest jakiś czujnik, który odpowiada za wywalenie migawki i z nim cos najprawdopodobniej jest nie tak, przybliżony koszt naprawy to około 300 zł :(

Aparat kosztował coś około 140 euro rok temu a tu po roku i wypstrykaniu max 5 rolek filmu pojawia się problem za połowę wartości aparatu, szok.
Zapytałem, dlaczego tak drogo, on mi na to ze bardzo drogie jest samo rozebranie tego aparatu.

Tak siedzę i zastanawiam się czy samemu go nie rozkręcić, pan mnie już przeczulił jak będę rozkręcał go żebym uważał na kondensator, który ponoć jest tam dość mocno naładowany.

A teraz już sam nie wiem, co mam zrobić ;/

Może znajdzie się ktoś na tym forum, co miał podobny przypadek i sam sobie z nim poradził?? by mnie przestrzec przed robieniem tego samemu albo dodać oduchy i powiedzieć ze to proste jak 2 x 2 :)

Szuwar
16-06-2009, 12:15
Powiem szczerze - za 300 zł dostaniesz kolejną sztukę w idealnym stanie, bez babrania się w rozbieranie aparatu, a jeżeli Ci tak bardzo nie zależy na F75 to kto wie czy za taką cenę nie dostaniesz tu na forum F80.

Ja bym tak zrobił.

Nie masz gwarancji że jak rozbierzesz to złożysz i czy to na pewno zostało dobrze zdiagnozowane uszkodzenie.

aries.mehehe
16-06-2009, 12:25
Powiem szczerze - za 300 zł dostaniesz kolejną sztukę w idealnym stanie...
Za 200 nawet ;)

PS. A masz możliwość sprawdzenia z innym obiektywem? Może to nie wina body... (choć zazwyczaj tak jest).

miron19j
16-06-2009, 14:58
Nie masz gwarancji że jak rozbierzesz to złożysz...
ale ile frajdy - bezcenne :-D

Max...20
16-06-2009, 17:16
Dzięki wszystkim za wskazówki i rady. Aparat wraca do właściciela przedstawiłem mu, co i jak wiec niech decyduje :) on stwierdził ze woli go oddać w sklepie w Austrii gdzie go kupi, jak tak woli to niech tak zrobi.