PDA

Zobacz pełną wersję : Nowy następca D3

papajpo
14-06-2009, 21:59
Plotka http://www.optyczne.pl/1950-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html

kichu
14-06-2009, 22:05
Plotka http://www.optyczne.pl/1950-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html

No to Nikon Rumors podawalo kilka dni temu. Wydaje to sie logiczny kork... realnie cykl produkcyjny w Nikonie jesli chodzi o body jednocyfrowe wypada co 3-4 lata, wiec taki D3 po face liftingu wydaje sie miec sens... czyszczenie matrycy i tak predzej czy pozniej beda musieli tam wsadzic, wiec taki lekki face lifting, a zarazem jakies pole testowe na poczet D4 wydaje sie miec sens.
Co wiecej samemu D3 lekki face lifting jednak by sie przydal... przynajmniej jesli chodzi o firmware... bo chociazby opcje konfiguracyjne jesli chodzi o przyciski custom, sa duzo ubozsze niz
w D700 czy tez D3x - pewne rzeczy ktore w tych dwoch ostatnich puszkac mozna podpiac pod przyciski w D3 ustawic sie tak nie da, co w pewnym sensie troche traci myszka. Moze tez w pakiecie dorzuca duzy bufor. Niewielkim nakladem bedzie okazja przycisnac sMarki :)

papajpo
14-06-2009, 22:07
poczekamy zobaczymy:-D

shaolin
14-06-2009, 22:07
Jak zwykle info wziete z NR, CR i PR... niech sami w koncu cos znajda ;)

mibartek
14-06-2009, 22:14
24/1.4....... - a o 35/1.4 znowu nic :-P

andrzej_suse10
14-06-2009, 23:41
Ale i tak plastyką się można będzie popodniecać.

Lagunman
15-06-2009, 08:18
własnie miałem pisac o tej plastyce ... ciekaw jestem co tam wymóżdzą :)

Niedzwiedz
15-06-2009, 08:42
eee d3 po fajsie to nie fajna sprawa ;) czas na d4 z 20 mpx ;)co do 24 1,4 leszy rydz niz nic :)

wywar
15-06-2009, 09:17
czas na d4 z 20 mpx ;)
Toć d3x jest dla potrzebujących pixeli. D4 musi kręcić filmy - nie ma bata :D

papajpo
15-06-2009, 09:27
może ten nowy d3 też będzie filmy kręcił:mrgreen:

stef
15-06-2009, 10:57
Myślę, że jeśli Nikon wypuści kolejną reporterską puszkę profi, to głównym problemem w związku ze wzrostem pixeli
(a ten pewnie nastąpi) będzie utrzymanie szybkostrzelności. Nowe body z ową szybkostrzelnością, porządnymi uszczelnieniami i nowym jasnym szkłem (stałką) wydają się być pewniakiem wobec przyszłorocznych (luty 2010)
igrzysk w Vancouver, bo zapewne wybierający się tam fotoreporterzy będą głównym targetem.

onufry81
15-06-2009, 11:24
Toć d3x jest dla potrzebujących pixeli. D4 musi kręcić filmy - nie ma bata :D

Chyba nie ma BETA :) BetaCam. Profi aparat i kamerka :mrgreen:

redak
15-06-2009, 11:42
......a gdzie D3Xs

Al Bundy
15-06-2009, 16:03
eee d3 po fajsie to nie fajna sprawa ;) czas na d4 z 20 mpx ;)co do 24 1,4 leszy rydz niz nic :)

Właśnie, gdyby jeszcze łapał ostrość z 10 cm :D

markB
15-06-2009, 16:10
20 MP w D4? Wątpię. Dla tej puszki priorytetem jest szybkość i w miarę nieduży rozmiar plików zdjęciowych.

Adak
15-06-2009, 16:20
Eee, jeśli tak dalej pójdzie to i tak D3 leje 1D mkIII i IV (bo wieszczą znowu APS-H co dla mnie jest co najmniej dziwne - już dawne ploty mówiły o FF)
D3 ma większą rozdzielczość od 1D, poza tym 1D mk III zaczyna być po prostu stare - jak na Canona to wieczność od ostatniego lifta ;-)

Ps. Patrzcie - jeśli chodzi o reporterkę, to chyba powoli przechodzi producentom wbijanie więcej MPix i więcej, mam nadzieję że ten trend się utrzyma. D4 reporterskie z maks 12MPix, a D4x do studia i niech sobie ma tych MPix ile chcą.

messer
15-06-2009, 16:58
A swoją drogą - czego brakuje aktualnym użytkownikom d3? Jakie byłyby najbardziej oczekiwane zmiany/dodatki w jego następcy?

Jedną już tu wyczytałem: Odkurzacz. A inne?

Adak
15-06-2009, 17:05
Ja bym chciał lepszy pinowy grip, bo dla mnie wzorem jest MB-D10 na D300 albo D700, a ten w D3 jest taki cienki.

Ale nie słyszałem żeby ktoś inny się na to skarżył więc nie wiem czy to nie moje widzimisię ;-)

fIlek
15-06-2009, 17:10
Ale nie słyszałem żeby ktoś inny się na to skarżył więc nie wiem czy to nie moje widzimisię ;-)

To bardzo prawdopodobne :D

igsux3
15-06-2009, 18:17
Mi się za to lepiej aparat trzyma w pionie niż w poziomie :mrgreen: szkoda, że wtedy dostęp do krzyżaka czy ae-l utrudniony.

Co mogłoby być lepsze :
-czyszczałka
-więcej punktów krzyżowych albo bardziej rozproszone w kadrze (jak w canonach)
-brakuje mi opcji, żeby na pierwszej karcie zapisywało raw, a na drugiej zmniejszony jpeg (z wyborem rozmiaru na dłuższym boku)
-wbudowane wifi do wysyłania zdjęć na kompa
-i do wyzwalania lamp :twisted:
-i jak szaleć to szaleć - przez bluetooth na telefon :mrgreen:
-i parę innych ficzerów, ja na przykład bardzo bym się ucieszył z filmików :)

co nie zmienia faktu, że są to (poza drugim punktem) naprawdę pierdoły :)

ranbir kapoor
15-06-2009, 18:20
mi nieraz brakuje tych pixeli
ale uzywam D3 zarowno w studio jak i w reporterce
wiec takim 20 mln pix nie pogardze
do tego sRAW, czyszczadelko i szersze rozmieszczenie punktow AF (jak w D2x)

stig
15-06-2009, 18:33
Mi tam pikseli w D3 nie brakuje. Natomiast czyszczenia matrycy jak najbardziej. Rzadko zmieniam szkla, a filtry matryc syfia sie jak glupie. Juz dwa porzadne czyszczenia zaliczylem (a prawde mowiac przydaloby sie czyscic ze 2x czesciej). Dodatkowo wiekszy bufor i bylo by ok. Do reporterki (i wiekszosci innych zadan jakie realizuje), wiecej niz te 12 MP mi nie jest potrzebne. Gdyby wpakowali wiecej MP, to draznilaby mnie waga plikow i zapewne wieksze szumy. W tym momencie jakosc obrazu na wysokich ISO jest jak dla mnie rewelacyjna. Nie chcialbym, zeby bylo gorzej chociaz o te 0,5 EV.

JK
15-06-2009, 18:36
.....
-brakuje mi opcji, żeby na pierwszej karcie zapisywało raw, a na drugiej zmniejszony jpeg (z wyborem rozmiaru na dłuższym boku)
.....
To u ciebie tego nie ma? Chyba, że chcesz ten dłuższy bok jakoś bardzo precyzyjnie określać, co do piksela.

mibartek
15-06-2009, 18:38
-i do wyzwalania lamp :twisted:

to byłoby coś :-D
chociaż.... przy cenie D3 "po lifcie" jaką walnie pewnie Nikon dołożenie do SU-800 nie będzie jakimś wielkim wydatkiem

stig
15-06-2009, 19:03
to byłoby coś :-D
chociaż.... przy cenie D3 "po lifcie" jaką walnie pewnie Nikon dołożenie do SU-800 nie będzie jakimś wielkim wydatkiemAle zawsze to kolejny duperel do noszenia w torbie. Tez bym prawde mowiac chcial miec sterowanie radiowe w aparacie (z obsluga TTLa) i takowy odbiornik wbudowany w lampkach. :)

JK
15-06-2009, 19:12
To SB-1000 też ma być? :wink:

mibartek
15-06-2009, 19:18
To SB-1000 też ma być? :wink:

tak. Ale tylko pod DX jak nowa 35tka :-P :mrgreen:
ps. ale spoko - podobno na FX też jakoś daje rade ;-)

igsux3
15-06-2009, 22:06
JK - tak, miałem na myśli, że na przykład ustalam 800 pix na dłuższym boku i wtedy zdjęcia od razu gotowe do "rzucenia dalej" ;)

co do SU-800 - waży, ma archaiczne zasilanie (btw. próbował ktoś z akumulatorkami 1.2V? bo bateryjki CR123 biją trochę po kieszeni) i parę innych wad, ale generalnie to i tak lżejszy sterownik niż SB-900 :)

Stig - są już pocket wizardy do canona z obsługą dzielonego ratio dla lamp, do nikona miały się chyba pojawić w Q2 2009. W sensie zakładasz pockety na lampy, jednego na aparat i w tego wpinasz SU-800 i możesz sterować TTLem po radiu :)

stig
15-06-2009, 22:16
Stig - są już pocket wizardy do canona z obsługą dzielonego ratio dla lamp, do nikona miały się chyba pojawić w Q2 2009. W sensie zakładasz pockety na lampy, jednego na aparat i w tego wpinasz SU-800 i możesz sterować TTLem po radiu :)Taaa... Ale pod wzgledem "technicznym" bardziej problematyczne niz SU-800, duzo, duzo drozsze, i na dodatek nadal chyba tego nie ma. :) Radiowe sterowanie z poziomu body (dodatkowy przycisk, wywolujacy na LCD aparatu menu lamp -- jak w SU-800) i... byloby cudownie. :)

Jacek_Z
15-06-2009, 22:22
Stig - są już pocket wizardy do canona z obsługą dzielonego ratio dla lamp, do nikona miały się chyba pojawić w Q2 2009. W sensie zakładasz pockety na lampy, jednego na aparat i w tego wpinasz SU-800 i możesz sterować TTLem po radiu :)Jeszcze ich nie ma. Też jestem ciekaw tego wynalazku. Do canona nadajnik i odbiornik są za 400 USD.

stig - problemy sa z tym pomysłem innej firmy, gdzie wymyślono to jako nasadkę na lampę.
U pocketa jest to normalny nadajnik i odbiornik radiowy, wsuwane w sanki body i lampy.

messer
15-06-2009, 23:25
Anyway - to dziwne i trochę dla mnie niezrozumiałe, że Nikon nie wbudowuje sterownika błysku CLS w profesjonalne body.
CLS nie jest idealny, ale generalnie Nikon się nim dość szczyci. I jest czym, bo jednak jest wygodny w wielu sytuacjach (poza profesjonalnym studiem oczywiście - może to jest powód?)
Używanie SB800/900 jako master jest trochę przesadzone. W szczególności, że najczęściej w ogóle staram się eliminować błysk lampy-mastera (sterującej) zamontowanej na sankach...

I nie mówię tu o sterowniku typu wbudowana lampa błyskowa, a raczej bardziej na zasadzie wspominanego su-800.
Ja bym się z takiego czegoś bardzo ucieszył. I tego brakuje mi po zmianie D700 na D2X.

Jacek_Z
16-06-2009, 00:29
Wbudowana lampa błyskowa jest zła, nieprofesjonalna, a wbudowana lampa błyskowa z czerwoną szybką jest dobra.
Ja już bym wolał nie sterownik, a normalną lampkę, przynajmniej ma więcej zastosowań.

-więcej punktów krzyżowych albo bardziej rozproszone w kadrze to ich szersze rozłożenie w kadrze szczególnie by się przydało.

messer
16-06-2009, 00:34
Nie w tym rzecz, że zła, czy że nieprofesjonalna. Kij z tym.
Tylko błyska -- a ja tego zwykle nie chcę, kiedy stosuję CLS w zdalnym błyskaniu.
Ustawienie jej na wartość "--" niewiele pomaga, jej błysk i tak jest widoczny na zdjęciu. I to denerwowało mnie w D80, 300, 700.

Co nie zmienia faktu, że w d2x brakuje mi jakiegokolwiek sterownika cls. Wydatek w postaci su-800 wydaje się być trochę naciągany, tak samo jak "marnowanie" sb800/900, które mogło by po prostu sensownie błysnąć ustawione na statywie w odpowiedniej konfiguracji.

Cóż. Się chce być "pro", to się płaci.

Albo zapomina się o CLS, co prawdopodobnie mnie czeka i wybiera się inne rozwiązania (radiowe).

Jacek_Z
16-06-2009, 00:41
panelik IR wyeliminuje ci szczątkowe światło z przedbłysków. A wbudowana lampa się częściej przydaje niz te przedbłyski przeszkadzają. Bo tak naprawdę to wychodzą one w bardzo niewielu sytuacjach. A najczęsciej się jednak ma lampę na body.

messer
16-06-2009, 00:47
Panelik IR rzeczywiście się sprawdzał, to prawda.
Jednak _nigdy_ nie wykorzystałem wbudowanej lampy błyskowej do wykonania jakiegokolwiek zdjęcia, nawet u przysłowiowej "cioci na imieninach".

Z mojego doświadczenia wynika zatem, że częściej przeszkadzały mi przedbłyski przy CLS niż pomogła obecność wbudowanej lampy do zastosowań innych niż sterownik błysku. :)

Ok. Żądam wbudowanej lampy z możliwością commandera w D2X. Niech będzie - zwykłej, błyskowej. Niech będzie nawet wyłącznie z możliwością commandera, bez obsługi TTL i manuala :)
W końcu polubiłem sie z cls i nie chcę się z nim rozstawać.

Edit, PS:
Przy czym CLS rozleniwia, bo wszysko steruje się z poziomu aparatu siedząc na tyłku.
I to jest główna zaleta tego rozwiązania :)
Główną wadą jest sterowanie via podczerwień, co w przypadku korzystania z parasolek często utrudnia życie bardzo skutecznie.

Być może jednak sensowniej wybrać radiowe rozwiązania nawet, jeśli będą wymagały częstrzych wycieczek w stronę lamp celem ich konfiguracji/ustawienia.

Skibek
16-06-2009, 11:52
Mój szwagier pracuje w fabryce Nikona u Japońców. Pracuje w dziale prototypów i wdrażania nowych technologii.
Powiedział, że nowy model D3Hs (bo taka jest robocza nazwa) ma mieć m.in:

1. Matrycę 24 MPx (chyba ta sama co w D3x)
2. Szybkostrzelność: 13fps, a po podpięciu specjalnego BP 15fps (jakieś dopinane coś ma być oprócz zintegrowanego gripa) i to na FX!
3. Filmiki (a jakże) podczas których można wykonywać zdjęcia w pełnej rozdzielczości.
4. wbudowany Wi-Fi transmiter
5. lepiej rozwiązana komunikacja z odbiornikiem GPS (podpinane poprzez USB 2.0, a nie przez "dziesięciopin")
6. Nieco zmieniona ergonomia uchwytu i rozkład przycisków (dodatkowe małe guziczki do szybkiego wyboru banku ustawień).
7. Był projekt, który zakładał, żeby wyposażyć korpus w nadajnik podczerwieni (takie wbudowane SU-4), ale z tego zrezygnowali.
8. Nowy, pojemniejszy akumulator i poprawione zarządzanie energią.
9. Inżynierowie testują teraz noy system obliczania balansu bieli. Stworzyli taki algorytm, że aparat potrafi ustawić 3 różne balanse na jednej klatce. Działa to na takiej zasadzie, jak

wywołuje się 3 NEFy z różnym WB i składa do kupy. Aparat robi to automatycznie (niestety w szybkiej serii ta funkcja nie działa).
10. Wbudowana szybka pamięć flash jako bufor zapisu serii (przy tej rozdzielczości to konieczne).
11. Ciekawym dodatkiem do kompletu będzie radiowy wężyk spustowy z LiveView! To może być ciekawe.

Cena? Jeszcze nie wiadomo, ale pewnie coś ok. 35.000 ;(

messer
16-06-2009, 11:56
O proszę. Punkt nr 9 brzmi interesująco bardzo.
Gdyby okazał się prawdą - to byłby przebój :)

philig
16-06-2009, 12:27
Niech CLS zacznie chodzić bezprzewodowo, bezpodczerwieniowo, bezbłyskokodowo...niech chodzi jak z podpiętymi pocketami ale ze sterowaniem z body...marzenia...ale pierwszego dnia, którego to by weszło, wymieniłbym wszystkie lampki i body :)

Jacek_Z
16-06-2009, 12:34
Mój szwagier pracuje w fabryce Nikona u Japońców. Pracuje w dziale prototypów i wdrażania nowych technologii.
Powiedział, że nowy model D3Hs (bo taka jest robocza nazwa) ma mieć m.in:

chyba cię będą cytować na optyczne.pl w plotkach i ploteczkach :mrgreen:

JK
16-06-2009, 12:36
A ten "szwagier" to tam jeszcze pracuje? :wink: Po takim przecieku, to już pewnie go wywalili z roboty. :lol:

messer
16-06-2009, 12:43
JK, Jacek_Z - wszystko popsuliście.
Szykował się taki piękny wątek spekulacyjny...
:)

Skibek
16-06-2009, 19:41
JK, Jacek_Z - wszystko popsuliście.
Szykował się taki piękny wątek spekulacyjny...
:)

Dokładnie ;)

No cóż spróbuję ponownie 48 postów niżej ;)))

Pawel Pawlak
17-06-2009, 16:51
coraz głośniej o premierze 1dmk4 pewnie dopiero po niej zobaczymy co jest naprawdę niezbędne w d4 i dlaczego d3 już nie nadaje się do robienia zdjęć ;)

zielin
17-06-2009, 17:01
A ten "szwagier" to tam jeszcze pracuje? :wink: Po takim przecieku, to już pewnie go wywalili z roboty. :lol:
Japończycy załatwiają niewiernych kataną a nie wypowiedzeniem. Pamiętam jak załatwili mojego szwagra jak sypnął mi to i owo przed premiera d3.

Szkoda go - z drugiej strony teraz mam nowego szwagra - w fabryce canona. :)
Ostatnio pisal mi ze nadchodzi nowa puszka z aps-h ( 1.3 crop dla niewtajemniczonych ) z doczepianym gripem 12 MPX - d300 killer w cenie miedzy d300 a d700.

Choc teraz jak to napisalem .... mysle sobie ze siostra bedzie musiala znalesc nowego faceta.... :(

mibartek
17-06-2009, 17:28
swoją drogą tak się zastanawiam.
jak myślicie - można liczyć na jakiegoś "następce" D2X-a? w senie kolejnego jednocyfrowego body z matrycą DX ?

prz3mo
17-06-2009, 17:47
Szkoda go - z drugiej strony teraz mam nowego szwagra - w fabryce canona. :)

Jak wszyscy to wszyscy... to i ja mam szwagra - dla odmiany w fabryce Kodaka. Ponoć Kodak szykuje zabójcę wszystkich Canonów, Nikonów, Pentaxów, Olympusów, Fuji itd... Matryca 50 mpx, 30fps, dwie matryce do wyboru z poziomu menu (full frame i apsc), w cenie 200$.

Adak
17-06-2009, 18:51
jak myślicie - można liczyć na jakiegoś "następce" D2X-a? w senie kolejnego jednocyfrowego body z matrycą DX ?

E-e - ja bym na to nie liczył.
Nikon wlazł w FX, jest mu dobrze, może sprzedawać nowe szkła (oba rewelacyjne 14-24 i 24-70), może być do przodu (bo 1D to APS-H) i nie cofnie się w jednocyfrowej serii do cropa :-/ Raczej będzie tak, że następca D3 będzie miał tych MPix np. 20 i będzie można korzystać w cropie z tych 8-9Mpix (~1D mkII/mkIIn lub prawie 1D mkIII).

Za to trzeba pilnie śledzić losy serii D100-D200-D300 bo domniemany D300s może być w niej ostatni (a to doskonała seria - szczególnie ze świetnym MB-D10). Właściwie na tym samym poziomie stoi D700 który ma już FX i taki D800 z FX może być naturalną kontynuacją D300s i cropa mogą wywalić.
Zostaną puszki klasy D90 i już nie będzie tak fajnie...

Ps. Ale jeśli się mylę, to na cholerę mi D3 i potrzeba sprzedaży mojego ukochanego 17-55? ;-)

yaqb
17-06-2009, 19:18
Mnie ciekawi ile będzie kosztowała ta nowa puszka?
To tylko czysta ciekawość bo do D3 nie mogę mieć żadnych zastrzeżeń.

Piotr_
17-06-2009, 19:37
Mnie ciekawi ile będzie kosztowała ta nowa puszka?
To tylko czysta ciekawość bo do D3 nie mogę mieć żadnych zastrzeżeń.

Na wejściu 10-20% więcej niż poprzednik.

Pawel Pawlak
17-06-2009, 19:58
Raczej będzie tak, że następca D3 będzie miał tych MPix np. 20 i będzie można korzystać w cropie z tych 8-9Mpix (~1D mkII/mkIIn lub prawie 1D mkIII).

No takie coś już jest -nazywa się d3x ;)
Poza tym birąc pod uwagę jego tryb DXowy jest w sumie "tanim" aparatem, bo potrafi robić jednocześnie za 1DS3 i 1D (no troszkę wolniej... bo jednak 6 zamiast 10fpsów) ;)

markB
17-06-2009, 20:25
W DX robi 7 fps i to przy 14 bitowym kolorze.

messer
17-06-2009, 21:02

A szkoda.
Widzialbym matryce z D300 (albo moze z D90?) w puszce D2x.
Nawet ze wszystkimi wlasciwosciami D2X'a - no moze z LCDkiem tylnym z d300/700/3. :) Chociaz niekoniecznie.

Byloby to tansze, niz aktualny D3 w FX, a pewnie spelnialo by oczekiwania bardzo wielu z nas (fotoamatorow, ale pewnie nie tylko)

foveon
17-06-2009, 23:14
No to ja się dołożę, Może powstanie cyfrowy nikonus (talaki laparat podwodny tle że cyfrowy)?

AMI
23-06-2009, 11:19
Ja to bym 20 mpx nie pogardził i nowym D3 w cenie 20% starego, tylko niech złotówka się umocni skubana. :)

Bielik
23-06-2009, 22:44
Nie będzie D4 bo by go w Chinach nie sprzedali.

docxxx
24-06-2009, 07:54
No to bedzie D5 i kazdy bedzie szczesliwy. To tylko (nieszczesna dla Chin) liczba.

JK
24-06-2009, 12:37
Panowie, przeczyściłem wątek.
Może pogadajcie sobie o szwagrach i o jajach Skibka w Cafe. :wink:

velaskez
24-06-2009, 18:54
Jak wszyscy to wszyscy... to i ja mam szwagra - dla odmiany w fabryce Kodaka. Ponoć Kodak szykuje zabójcę wszystkich Canonów, Nikonów, Pentaxów, Olympusów, Fuji itd... Matryca 50 mpx, 30fps, dwie matryce do wyboru z poziomu menu (full frame i apsc), w cenie 200$.

30fps...toż to już zwykła kamera filmowa jest;)

czarnobialy
25-06-2009, 18:52
30fps...toż to już zwykła kamera filmowa jest;)
a co więcej coś takiego już jest Red One. A może red to nikon w przebraniu (nikon też ma czerwień w swojej palecie...)