Zobacz pełną wersję : Nowy następca D3
Plotka http://www.optyczne.pl/1950-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html
Plotka http://www.optyczne.pl/1950-nowość-O_tym_się_mówi__czyli_plotki_i_ploteczki_z_ostat niego_tygodnia.html
No to Nikon Rumors podawalo kilka dni temu. Wydaje to sie logiczny kork... realnie cykl produkcyjny w Nikonie jesli chodzi o body jednocyfrowe wypada co 3-4 lata, wiec taki D3 po face liftingu wydaje sie miec sens... czyszczenie matrycy i tak predzej czy pozniej beda musieli tam wsadzic, wiec taki lekki face lifting, a zarazem jakies pole testowe na poczet D4 wydaje sie miec sens.
Co wiecej samemu D3 lekki face lifting jednak by sie przydal... przynajmniej jesli chodzi o firmware... bo chociazby opcje konfiguracyjne jesli chodzi o przyciski custom, sa duzo ubozsze niz
w D700 czy tez D3x - pewne rzeczy ktore w tych dwoch ostatnich puszkac mozna podpiac pod przyciski w D3 ustawic sie tak nie da, co w pewnym sensie troche traci myszka. Moze tez w pakiecie dorzuca duzy bufor. Niewielkim nakladem bedzie okazja przycisnac sMarki :)
Jak zwykle info wziete z NR, CR i PR... niech sami w koncu cos znajda ;)
mibartek
14-06-2009, 22:14
24/1.4....... - a o 35/1.4 znowu nic :-P
andrzej_suse10
14-06-2009, 23:41
Ale i tak plastyką się można będzie popodniecać.
Lagunman
15-06-2009, 08:18
własnie miałem pisac o tej plastyce ... ciekaw jestem co tam wymóżdzą :)
Niedzwiedz
15-06-2009, 08:42
eee d3 po fajsie to nie fajna sprawa ;) czas na d4 z 20 mpx ;)co do 24 1,4 leszy rydz niz nic :)
czas na d4 z 20 mpx ;)
Toć d3x jest dla potrzebujących pixeli. D4 musi kręcić filmy - nie ma bata :D
może ten nowy d3 też będzie filmy kręcił:mrgreen:
Myślę, że jeśli Nikon wypuści kolejną reporterską puszkę profi, to głównym problemem w związku ze wzrostem pixeli
(a ten pewnie nastąpi) będzie utrzymanie szybkostrzelności. Nowe body z ową szybkostrzelnością, porządnymi uszczelnieniami i nowym jasnym szkłem (stałką) wydają się być pewniakiem wobec przyszłorocznych (luty 2010)
igrzysk w Vancouver, bo zapewne wybierający się tam fotoreporterzy będą głównym targetem.
onufry81
15-06-2009, 11:24
Toć d3x jest dla potrzebujących pixeli. D4 musi kręcić filmy - nie ma bata :D
Chyba nie ma BETA :) BetaCam. Profi aparat i kamerka :mrgreen:
Al Bundy
15-06-2009, 16:03
eee d3 po fajsie to nie fajna sprawa ;) czas na d4 z 20 mpx ;)co do 24 1,4 leszy rydz niz nic :)
Właśnie, gdyby jeszcze łapał ostrość z 10 cm :D
20 MP w D4? Wątpię. Dla tej puszki priorytetem jest szybkość i w miarę nieduży rozmiar plików zdjęciowych.
Eee, jeśli tak dalej pójdzie to i tak D3 leje 1D mkIII i IV (bo wieszczą znowu APS-H co dla mnie jest co najmniej dziwne - już dawne ploty mówiły o FF)
D3 ma większą rozdzielczość od 1D, poza tym 1D mk III zaczyna być po prostu stare - jak na Canona to wieczność od ostatniego lifta ;-)
Ps. Patrzcie - jeśli chodzi o reporterkę, to chyba powoli przechodzi producentom wbijanie więcej MPix i więcej, mam nadzieję że ten trend się utrzyma. D4 reporterskie z maks 12MPix, a D4x do studia i niech sobie ma tych MPix ile chcą.
A swoją drogą - czego brakuje aktualnym użytkownikom d3? Jakie byłyby najbardziej oczekiwane zmiany/dodatki w jego następcy?
Jedną już tu wyczytałem: Odkurzacz. A inne?
Ja bym chciał lepszy pinowy grip, bo dla mnie wzorem jest MB-D10 na D300 albo D700, a ten w D3 jest taki cienki.
Ale nie słyszałem żeby ktoś inny się na to skarżył więc nie wiem czy to nie moje widzimisię ;-)
Ale nie słyszałem żeby ktoś inny się na to skarżył więc nie wiem czy to nie moje widzimisię ;-)
To bardzo prawdopodobne :D
Mi się za to lepiej aparat trzyma w pionie niż w poziomie :mrgreen: szkoda, że wtedy dostęp do krzyżaka czy ae-l utrudniony.
Co mogłoby być lepsze :
-czyszczałka
-więcej punktów krzyżowych albo bardziej rozproszone w kadrze (jak w canonach)
-brakuje mi opcji, żeby na pierwszej karcie zapisywało raw, a na drugiej zmniejszony jpeg (z wyborem rozmiaru na dłuższym boku)
-wbudowane wifi do wysyłania zdjęć na kompa
-i do wyzwalania lamp :twisted:
-i jak szaleć to szaleć - przez bluetooth na telefon :mrgreen:
-i parę innych ficzerów, ja na przykład bardzo bym się ucieszył z filmików :)
co nie zmienia faktu, że są to (poza drugim punktem) naprawdę pierdoły :)
ranbir kapoor
15-06-2009, 18:20
mi nieraz brakuje tych pixeli
ale uzywam D3 zarowno w studio jak i w reporterce
wiec takim 20 mln pix nie pogardze
do tego sRAW, czyszczadelko i szersze rozmieszczenie punktow AF (jak w D2x)
Mi tam pikseli w D3 nie brakuje. Natomiast czyszczenia matrycy jak najbardziej. Rzadko zmieniam szkla, a filtry matryc syfia sie jak glupie. Juz dwa porzadne czyszczenia zaliczylem (a prawde mowiac przydaloby sie czyscic ze 2x czesciej). Dodatkowo wiekszy bufor i bylo by ok. Do reporterki (i wiekszosci innych zadan jakie realizuje), wiecej niz te 12 MP mi nie jest potrzebne. Gdyby wpakowali wiecej MP, to draznilaby mnie waga plikow i zapewne wieksze szumy. W tym momencie jakosc obrazu na wysokich ISO jest jak dla mnie rewelacyjna. Nie chcialbym, zeby bylo gorzej chociaz o te 0,5 EV.
.....
-brakuje mi opcji, żeby na pierwszej karcie zapisywało raw, a na drugiej zmniejszony jpeg (z wyborem rozmiaru na dłuższym boku)
.....
To u ciebie tego nie ma? Chyba, że chcesz ten dłuższy bok jakoś bardzo precyzyjnie określać, co do piksela.
mibartek
15-06-2009, 18:38
-i do wyzwalania lamp :twisted:
to byłoby coś :-D
chociaż.... przy cenie D3 "po lifcie" jaką walnie pewnie Nikon dołożenie do SU-800 nie będzie jakimś wielkim wydatkiem
to byłoby coś :-D
chociaż.... przy cenie D3 "po lifcie" jaką walnie pewnie Nikon dołożenie do SU-800 nie będzie jakimś wielkim wydatkiemAle zawsze to kolejny duperel do noszenia w torbie. Tez bym prawde mowiac chcial miec sterowanie radiowe w aparacie (z obsluga TTLa) i takowy odbiornik wbudowany w lampkach. :)
To SB-1000 też ma być? :wink:
mibartek
15-06-2009, 19:18
To SB-1000 też ma być? :wink:
tak. Ale tylko pod DX jak nowa 35tka :-P :mrgreen:
ps. ale spoko - podobno na FX też jakoś daje rade ;-)
JK - tak, miałem na myśli, że na przykład ustalam 800 pix na dłuższym boku i wtedy zdjęcia od razu gotowe do "rzucenia dalej" ;)
co do SU-800 - waży, ma archaiczne zasilanie (btw. próbował ktoś z akumulatorkami 1.2V? bo bateryjki CR123 biją trochę po kieszeni) i parę innych wad, ale generalnie to i tak lżejszy sterownik niż SB-900 :)
Stig - są już pocket wizardy do canona z obsługą dzielonego ratio dla lamp, do nikona miały się chyba pojawić w Q2 2009. W sensie zakładasz pockety na lampy, jednego na aparat i w tego wpinasz SU-800 i możesz sterować TTLem po radiu :)
Stig - są już pocket wizardy do canona z obsługą dzielonego ratio dla lamp, do nikona miały się chyba pojawić w Q2 2009. W sensie zakładasz pockety na lampy, jednego na aparat i w tego wpinasz SU-800 i możesz sterować TTLem po radiu :)Taaa... Ale pod wzgledem "technicznym" bardziej problematyczne niz SU-800, duzo, duzo drozsze, i na dodatek nadal chyba tego nie ma. :) Radiowe sterowanie z poziomu body (dodatkowy przycisk, wywolujacy na LCD aparatu menu lamp -- jak w SU-800) i... byloby cudownie. :)
Stig - są już pocket wizardy do canona z obsługą dzielonego ratio dla lamp, do nikona miały się chyba pojawić w Q2 2009. W sensie zakładasz pockety na lampy, jednego na aparat i w tego wpinasz SU-800 i możesz sterować TTLem po radiu :)Jeszcze ich nie ma. Też jestem ciekaw tego wynalazku. Do canona nadajnik i odbiornik są za 400 USD.
stig - problemy sa z tym pomysłem innej firmy, gdzie wymyślono to jako nasadkę na lampę.
U pocketa jest to normalny nadajnik i odbiornik radiowy, wsuwane w sanki body i lampy.
Anyway - to dziwne i trochę dla mnie niezrozumiałe, że Nikon nie wbudowuje sterownika błysku CLS w profesjonalne body.
CLS nie jest idealny, ale generalnie Nikon się nim dość szczyci. I jest czym, bo jednak jest wygodny w wielu sytuacjach (poza profesjonalnym studiem oczywiście - może to jest powód?)
Używanie SB800/900 jako master jest trochę przesadzone. W szczególności, że najczęściej w ogóle staram się eliminować błysk lampy-mastera (sterującej) zamontowanej na sankach...
I nie mówię tu o sterowniku typu wbudowana lampa błyskowa, a raczej bardziej na zasadzie wspominanego su-800.
Ja bym się z takiego czegoś bardzo ucieszył. I tego brakuje mi po zmianie D700 na D2X.
Wbudowana lampa błyskowa jest zła, nieprofesjonalna, a wbudowana lampa błyskowa z czerwoną szybką jest dobra.
Ja już bym wolał nie sterownik, a normalną lampkę, przynajmniej ma więcej zastosowań.
-więcej punktów krzyżowych albo bardziej rozproszone w kadrze to ich szersze rozłożenie w kadrze szczególnie by się przydało.
Nie w tym rzecz, że zła, czy że nieprofesjonalna. Kij z tym.
Tylko błyska -- a ja tego zwykle nie chcę, kiedy stosuję CLS w zdalnym błyskaniu.
Ustawienie jej na wartość "--" niewiele pomaga, jej błysk i tak jest widoczny na zdjęciu. I to denerwowało mnie w D80, 300, 700.
Co nie zmienia faktu, że w d2x brakuje mi jakiegokolwiek sterownika cls. Wydatek w postaci su-800 wydaje się być trochę naciągany, tak samo jak "marnowanie" sb800/900, które mogło by po prostu sensownie błysnąć ustawione na statywie w odpowiedniej konfiguracji.
Cóż. Się chce być "pro", to się płaci.
Albo zapomina się o CLS, co prawdopodobnie mnie czeka i wybiera się inne rozwiązania (radiowe).
panelik IR wyeliminuje ci szczątkowe światło z przedbłysków. A wbudowana lampa się częściej przydaje niz te przedbłyski przeszkadzają. Bo tak naprawdę to wychodzą one w bardzo niewielu sytuacjach. A najczęsciej się jednak ma lampę na body.
Panelik IR rzeczywiście się sprawdzał, to prawda.
Jednak _nigdy_ nie wykorzystałem wbudowanej lampy błyskowej do wykonania jakiegokolwiek zdjęcia, nawet u przysłowiowej "cioci na imieninach".
Z mojego doświadczenia wynika zatem, że częściej przeszkadzały mi przedbłyski przy CLS niż pomogła obecność wbudowanej lampy do zastosowań innych niż sterownik błysku. :)
Ok. Żądam wbudowanej lampy z możliwością commandera w D2X. Niech będzie - zwykłej, błyskowej. Niech będzie nawet wyłącznie z możliwością commandera, bez obsługi TTL i manuala :)
W końcu polubiłem sie z cls i nie chcę się z nim rozstawać.
Edit, PS:
Przy czym CLS rozleniwia, bo wszysko steruje się z poziomu aparatu siedząc na tyłku.
I to jest główna zaleta tego rozwiązania :)
Główną wadą jest sterowanie via podczerwień, co w przypadku korzystania z parasolek często utrudnia życie bardzo skutecznie.
Być może jednak sensowniej wybrać radiowe rozwiązania nawet, jeśli będą wymagały częstrzych wycieczek w stronę lamp celem ich konfiguracji/ustawienia.
Mój szwagier pracuje w fabryce Nikona u Japońców. Pracuje w dziale prototypów i wdrażania nowych technologii.
Powiedział, że nowy model D3Hs (bo taka jest robocza nazwa) ma mieć m.in:
1. Matrycę 24 MPx (chyba ta sama co w D3x)
2. Szybkostrzelność: 13fps, a po podpięciu specjalnego BP 15fps (jakieś dopinane coś ma być oprócz zintegrowanego gripa) i to na FX!
3. Filmiki (a jakże) podczas których można wykonywać zdjęcia w pełnej rozdzielczości.
4. wbudowany Wi-Fi transmiter
5. lepiej rozwiązana komunikacja z odbiornikiem GPS (podpinane poprzez USB 2.0, a nie przez "dziesięciopin")
6. Nieco zmieniona ergonomia uchwytu i rozkład przycisków (dodatkowe małe guziczki do szybkiego wyboru banku ustawień).
7. Był projekt, który zakładał, żeby wyposażyć korpus w nadajnik podczerwieni (takie wbudowane SU-4), ale z tego zrezygnowali.
8. Nowy, pojemniejszy akumulator i poprawione zarządzanie energią.
9. Inżynierowie testują teraz noy system obliczania balansu bieli. Stworzyli taki algorytm, że aparat potrafi ustawić 3 różne balanse na jednej klatce. Działa to na takiej zasadzie, jak
wywołuje się 3 NEFy z różnym WB i składa do kupy. Aparat robi to automatycznie (niestety w szybkiej serii ta funkcja nie działa).
10. Wbudowana szybka pamięć flash jako bufor zapisu serii (przy tej rozdzielczości to konieczne).
11. Ciekawym dodatkiem do kompletu będzie radiowy wężyk spustowy z LiveView! To może być ciekawe.
Cena? Jeszcze nie wiadomo, ale pewnie coś ok. 35.000 ;(
O proszę. Punkt nr 9 brzmi interesująco bardzo.
Gdyby okazał się prawdą - to byłby przebój :)
Niech CLS zacznie chodzić bezprzewodowo, bezpodczerwieniowo, bezbłyskokodowo...niech chodzi jak z podpiętymi pocketami ale ze sterowaniem z body...marzenia...ale pierwszego dnia, którego to by weszło, wymieniłbym wszystkie lampki i body :)
Mój szwagier pracuje w fabryce Nikona u Japońców. Pracuje w dziale prototypów i wdrażania nowych technologii.
Powiedział, że nowy model D3Hs (bo taka jest robocza nazwa) ma mieć m.in:
chyba cię będą cytować na optyczne.pl w plotkach i ploteczkach :mrgreen:
A ten "szwagier" to tam jeszcze pracuje? :wink: Po takim przecieku, to już pewnie go wywalili z roboty. :lol:
JK, Jacek_Z - wszystko popsuliście.
Szykował się taki piękny wątek spekulacyjny...
:)
JK, Jacek_Z - wszystko popsuliście.
Szykował się taki piękny wątek spekulacyjny...
:)
Dokładnie ;)
No cóż spróbuję ponownie 48 postów niżej ;)))
Pawel Pawlak
17-06-2009, 16:51
coraz głośniej o premierze 1dmk4 pewnie dopiero po niej zobaczymy co jest naprawdę niezbędne w d4 i dlaczego d3 już nie nadaje się do robienia zdjęć ;)
A ten "szwagier" to tam jeszcze pracuje? :wink: Po takim przecieku, to już pewnie go wywalili z roboty. :lol:
Japończycy załatwiają niewiernych kataną a nie wypowiedzeniem. Pamiętam jak załatwili mojego szwagra jak sypnął mi to i owo przed premiera d3.
Szkoda go - z drugiej strony teraz mam nowego szwagra - w fabryce canona. :)
Ostatnio pisal mi ze nadchodzi nowa puszka z aps-h ( 1.3 crop dla niewtajemniczonych ) z doczepianym gripem 12 MPX - d300 killer w cenie miedzy d300 a d700.
Choc teraz jak to napisalem .... mysle sobie ze siostra bedzie musiala znalesc nowego faceta.... :(
mibartek
17-06-2009, 17:28
swoją drogą tak się zastanawiam.
jak myślicie - można liczyć na jakiegoś "następce" D2X-a? w senie kolejnego jednocyfrowego body z matrycą DX ?
Szkoda go - z drugiej strony teraz mam nowego szwagra - w fabryce canona. :)
Jak wszyscy to wszyscy... to i ja mam szwagra - dla odmiany w fabryce Kodaka. Ponoć Kodak szykuje zabójcę wszystkich Canonów, Nikonów, Pentaxów, Olympusów, Fuji itd... Matryca 50 mpx, 30fps, dwie matryce do wyboru z poziomu menu (full frame i apsc), w cenie 200$.
jak myślicie - można liczyć na jakiegoś "następce" D2X-a? w senie kolejnego jednocyfrowego body z matrycą DX ?
E-e - ja bym na to nie liczył.
Nikon wlazł w FX, jest mu dobrze, może sprzedawać nowe szkła (oba rewelacyjne 14-24 i 24-70), może być do przodu (bo 1D to APS-H) i nie cofnie się w jednocyfrowej serii do cropa :-/ Raczej będzie tak, że następca D3 będzie miał tych MPix np. 20 i będzie można korzystać w cropie z tych 8-9Mpix (~1D mkII/mkIIn lub prawie 1D mkIII).
Za to trzeba pilnie śledzić losy serii D100-D200-D300 bo domniemany D300s może być w niej ostatni (a to doskonała seria - szczególnie ze świetnym MB-D10). Właściwie na tym samym poziomie stoi D700 który ma już FX i taki D800 z FX może być naturalną kontynuacją D300s i cropa mogą wywalić.
Zostaną puszki klasy D90 i już nie będzie tak fajnie...
Ps. Ale jeśli się mylę, to na cholerę mi D3 i potrzeba sprzedaży mojego ukochanego 17-55? ;-)
Mnie ciekawi ile będzie kosztowała ta nowa puszka?
To tylko czysta ciekawość bo do D3 nie mogę mieć żadnych zastrzeżeń.
Mnie ciekawi ile będzie kosztowała ta nowa puszka?
To tylko czysta ciekawość bo do D3 nie mogę mieć żadnych zastrzeżeń.
Na wejściu 10-20% więcej niż poprzednik.
Pawel Pawlak
17-06-2009, 19:58
Raczej będzie tak, że następca D3 będzie miał tych MPix np. 20 i będzie można korzystać w cropie z tych 8-9Mpix (~1D mkII/mkIIn lub prawie 1D mkIII).
No takie coś już jest -nazywa się d3x ;)
Poza tym birąc pod uwagę jego tryb DXowy jest w sumie "tanim" aparatem, bo potrafi robić jednocześnie za 1DS3 i 1D (no troszkę wolniej... bo jednak 6 zamiast 10fpsów) ;)
W DX robi 7 fps i to przy 14 bitowym kolorze.
A szkoda.
Widzialbym matryce z D300 (albo moze z D90?) w puszce D2x.
Nawet ze wszystkimi wlasciwosciami D2X'a - no moze z LCDkiem tylnym z d300/700/3. :) Chociaz niekoniecznie.
Byloby to tansze, niz aktualny D3 w FX, a pewnie spelnialo by oczekiwania bardzo wielu z nas (fotoamatorow, ale pewnie nie tylko)
No to ja się dołożę, Może powstanie cyfrowy nikonus (talaki laparat podwodny tle że cyfrowy)?
Ja to bym 20 mpx nie pogardził i nowym D3 w cenie 20% starego, tylko niech złotówka się umocni skubana. :)
Nie będzie D4 bo by go w Chinach nie sprzedali.
No to bedzie D5 i kazdy bedzie szczesliwy. To tylko (nieszczesna dla Chin) liczba.
Panowie, przeczyściłem wątek.
Może pogadajcie sobie o szwagrach i o jajach Skibka w Cafe. :wink:
velaskez
24-06-2009, 18:54
Jak wszyscy to wszyscy... to i ja mam szwagra - dla odmiany w fabryce Kodaka. Ponoć Kodak szykuje zabójcę wszystkich Canonów, Nikonów, Pentaxów, Olympusów, Fuji itd... Matryca 50 mpx, 30fps, dwie matryce do wyboru z poziomu menu (full frame i apsc), w cenie 200$.
30fps...toż to już zwykła kamera filmowa jest;)
czarnobialy
25-06-2009, 18:52
30fps...toż to już zwykła kamera filmowa jest;)
a co więcej coś takiego już jest Red One. A może red to nikon w przebraniu (nikon też ma czerwień w swojej palecie...)