Zobacz pełną wersję : SB-900 - jak doświetlić tło ?
Jak Waszym zdaniem najlepiej doświetlić tło na fotografii ? Mam nieodparte wrazenie że lampa niezaleznie od dyfuzorow nakładek czy ustawien strasznie wali w środek kadru. Szukałem czegos w instrukcji ale mimo wszystko nic nie pomogło, może ktoś z Was też borykał się z tym problemem i rozwiązał go uzywając jakichś mgicznych ustawien ;)
a podrzuc jakies zdjęcie, łatwiej będzie doradzić
Poczytaj tutaj może coś ci pomoże http://foto.jasiu.pl/ :mrgreen:
Przy statycznych ujęciach wydłużasz czas ekspozycji, żeby złapać więcej światła zastanego z tła. Ewentualne drobne poruszenie zostanie zamrożone przez błysk lampy. To tak w paskudnym uproszczeniu.
Heh nie do konca sie zrozumielismy, nie pytam o ogolna technike doswietlania tła tylko o ustawienie tej konkretnej lampy tak zeby nie kompensowała błysku w centrum kadru.
Co do przykładowych zdjęć to podrzuce w przyszłym tygodniu może, byłem na weselu i robiłem ze znajomym zdjęcia dla porownania tych samych ujec na tych samych ustawieniach. Kumpel miał Canona 30D + 18-55IS + lampa ale nie ten najwyzszy model nikona tylko ten klase nizej i u niego zdecydowanie całe zdjęcie było bardziej jasne, u mnie natomiast tło wyraznie ciemniejsze niz srodek kadru. (ja D80 + T17-50/2.8)
co foto.jasiu.pl to juz dawno to czytałem i staram sie stosowac :] swietny poradnik zdecydowanie polecam pozostałym ;]
Ustaw TTL BL - instrukcja na stronie D-2 - automatyczny zrównoważony błysk wypełniający, sprawdź też jak masz ustawiony Wzorzec oświetlenia, może jest ustawiony centralnie z uwypukleniem środka kadru i stąd takie efekty
Jak Waszym zdaniem najlepiej doświetlić tło na fotografii ? Mam nieodparte wrazenie że lampa niezaleznie od dyfuzorow nakładek czy ustawien strasznie wali w środek kadru. Szukałem czegos w instrukcji ale mimo wszystko nic nie pomogło, może ktoś z Was też borykał się z tym problemem i rozwiązał go uzywając jakichś mgicznych ustawien ;)
Jak wali, to zmniejsz moc. tlo - <-lampa - troche odstepu - obiekt <- lampa (lub kilka)
I steruj moca lampy, a nie przyslona/migawka/czuloscia, bo to ma wplyw na cale zdjecie. Jesli jest za ostro, to zmieksz swiatelko. To tak na szybko.
Al Bundy
15-06-2009, 12:10
Ogólnie zabawne pytanie bo nie widzimy o jakie tło Ci chodzi. Inne masz w kościele gdzie brak praktycznie sufitu ale czasem można odbić od ściany, inne w małym mieszkaniu gdzie walenie w sufit spełnia wszelkie zachcianki, inne na dworze ;) Ogólnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Logiczne przecież że tło jest dalej niż obiekt główny i dostaje mniej światła.
Dochodzi jeszcze to że nie podałeś czy lampę masz na body czy luzem za postacią stoi i o takie doświetlenie Ci chodzi...
a ja wiem co
on mial pomiar matrycowy, a ty srodkowy (punktowy)
jemu aparat dobral dluzszy czas i slabszy blysk, tobie odwrotnie, bo twoj nikon skupil sie tylko na centrum kadru
Ogólnie zabawne pytanie bo nie widzimy o jakie tło Ci chodzi. Inne masz w kościele gdzie brak praktycznie sufitu ale czasem można odbić od ściany, inne w małym mieszkaniu gdzie walenie w sufit spełnia wszelkie zachcianki, inne na dworze ;) Ogólnie nie rozumiem o co Ci chodzi. Logiczne przecież że tło jest dalej niż obiekt główny i dostaje mniej światła.
Dochodzi jeszcze to że nie podałeś czy lampę masz na body czy luzem za postacią stoi i o takie doświetlenie Ci chodzi...
no własnie. Gdyby autor raczył doprecyzować o co mu biega.
Heh nie do konca sie zrozumielismy, nie pytam o ogolna technike doswietlania tła tylko o ustawienie tej konkretnej lampy tak zeby nie kompensowała błysku w centrum kadru.
Jeśli ci chodzi o studio i masz lampę za osobą - to zawsze na środku tło będzie bardziej przepalone, bo do środka tła jest bliżej niż do boków. A natężenie światła spada z kwadratem odległości.
Kumpel miał Canona 30D + 18-55IS + lampa ale nie ten najwyzszy model nikona tylko ten klase nizej
Karkołomne. :)