PDA

Zobacz pełną wersję : wykrywanie twarzy w d90

shootosklep
14-06-2009, 20:18
witam,czy tą funkcje sie jakoś włącza?w instrukcji nie widze, a na stronce nikona piszą ,że d90 ma system rozpoznawania scenerii z systemem wykrywania twarzy.

XGrzesX
14-06-2009, 20:28
witam,czy tą funkcje sie jakoś włącza?w instrukcji nie widze, a na stronce nikona piszą ,że d90 ma system rozpoznawania scenerii z systemem wykrywania twarzy.

Słabo szukałeś w tej instrukcji. Jest na stronie 44.

shootosklep
14-06-2009, 21:04
dzieki za info,szkoda ,że to tylko w LV.

dwl
14-06-2009, 22:21
Oprócz tego, jeśli powiększysz przeglądane zdjęcie, wokół twarzy Twój sprytny aparat zrobi czerwony czworokąt. Oczywiście jeśli wg niego na zdjęciu jest jakaś facjata. Nie bardzo wiem do czego to potrzebne, ale jest.

mkukla
14-06-2009, 22:25
i kółkiem pod spustem można przełączać pomiędzy twarzami (jak jest kilka) ;d

shootosklep
15-06-2009, 07:11
reszta prócz detektora twarzy mnie nie interesi:) ostatnio af trafia troche poniżej twarzy.dlatego chciałem czegos o tym poszukac:)

sylwekw
16-06-2009, 16:44
To gdzie AF trafia to chyba zależy gdzie wycelujesz :-)

Bo.
16-06-2009, 17:43
To gdzie AF trafia to chyba zależy gdzie wycelujesz :-)

hmm, czyżby jak w karabinku trzeba szczerbinkę podnieść lub opuścić ?

XGrzesX
16-06-2009, 18:24
reszta prócz detektora twarzy mnie nie interesi:) ostatnio af trafia troche poniżej twarzy.dlatego chciałem czegos o tym poszukac:)

Ostrość nie może być ustawiana "poniżej" bo ostrość dotyczy całej płaszczyzny. Zakładając, że twarz jest bliżej a reszta ciała trochę dalej to może być tu problem z back focusem czyli ustawianiem ostrości za obiektem. Pokaż jakieś zdjęcie gdzie taki problem występuje i napisz na co ostrzyłeś to wszystko się wyjaśni.

shootosklep
17-06-2009, 07:12
dobrze myślisz,ale af max 3 z 10 z zdjęć nie trafi w punkt i to różnie ,gdy jest coś bardzo wyrazistego jak kolorowa spinka na włosach lub ostry kołnierz od kurtki,głównie chodzi mi, tylko o ogniskową 55mm na 2.8 w obiektywie 17-55mm,a wtedy GO jest dosyć małe wiec oczy mogą byc ciutke mniej wyrażne od reszty. Gdy bardziej przymkne,problem znika,a na mniejszych ogniskowych 20-35,jest juz wypas.dzieki za odpowiedzi.

adam.dorozinski
17-06-2009, 11:28
wokół twarzy Twój sprytny aparat zrobi czerwony czworokąt. [...] Nie bardzo wiem do czego to potrzebne, ale jest.

Fajne całkiem, jak chcesz zobaczyć czy trafiłeś ostrością tam gdzie trzeba i czy ludzie nie porobili głupich min ... szybko powiększasz obraz na wyświetlaczu, a potem kółkiem pod spustem przeskakujesz pomiędzy twarzami.