PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300+D80 - problem

kajrosa
14-06-2009, 17:55
Postanowiłam że napiszę jednak w dziale o teleobiektywach, lecz problem może dotyczyć samego body.
Jak w temacie posiadam nikona d80 i tamrona 70-300, sprzęt mam od nowości i na początku wszystko było w porządku. Mniej więcej zimą zaczęły się problemy. Obiektyw w ogóle nie łapał ostrości i zdarzały się "czarne zdjęcia" najczęściej miało to miejsce przy zdjęciach w ruchu. Wtedy pomyślałam że może to wina minusowych temperatur i wiosną wszystko wróci do normy. Gdy tak się działo zazwyczaj wyłączałam i włączałam aparat i to pomagało. Wyglądało to tak jak by obiektyw w ogóle przestawał działać, zero brzęczenia itp. ...
Niestety na wiosnę wcale się nie poprawiło. Oczywiście nie robi się tak cały czas, ale dosyć często, na tyle często że jest to bardzo denerwujące. Poszłam do euro rtv agd bo tam kupiłam aparat i obiektyw ( wszystko na gwarancji + body ubezpieczone od uszkodzeń mechanicznych) tam pracownik próbował mi wmówić że to ja źle ustawiam aparat i dlatego zdjęcia wychodzą ciemne. Bliska granic wytrzymałości jednak wyjaśniłam że to nie moja wina lecz sprzętu ( wtedy stawiałam raczej na wade obiektywu). Wreszcie ten miły Pan poprosił jakiegoś kolege który miał większe pojęcie. Pocykali trochę po sklepie i co? AF działał, bo jak pech to pech. Pogadaliśmy trochę i skończyło się na radzie by wymienić się z kimś obiektywem i zobaczyć co się będzie działo. Wymieniłam się na około 2 tyg ze znajomą która również ma d80 tylko że z kitowym obiektywem. I u niej ten problem nie wystąpił , natomiast u mnie się zdarzyło. Z tego wynika że to body. Spotkał się ktoś z czymś takim? Dziś akurat robiłam zdjęcie i właśnie coś takiego stało się po raz kolejny.
Wkleję tutaj zdjęcie zrobione ułamek sekundy przed, na tych samych ustawieniach, oraz przy tych samych warunkach świetlno pogodowych i to "czarne zdjęcie" .
Linki do zdjęć:
http://img30.imageshack.us/img30/6875/b069.jpg
http://img30.imageshack.us/img30/500/b071.jpg

Myślicie że to wina body? Jeśli tak to powinni mi to w rtv agd naprawić bezpłatnie. Napisze jeszcze że aparat nigdy nie upadł ani nic w tym rodzaju.
Czekam na wszelkie sugestie. Jeśli macie jakieś pytania to proszę.
z góry dzięki.

Przemek Paśnik
14-06-2009, 18:02
To na pewno nie obiektyw. Możesz mieć problem z migawką, matrycą lub kartą pamięci. Spróbuj sformatować kartę, jeśli masz możliwość pożyczenia, pocykaj trochę na innej karcie. jeśli problem będzie nadal występował, karta jako sprawca niespodzianek odpada. zostaje migawka lub matryca. Szczerze mówiąc stawiałbym na matrycę.

Jeśli body jest na gwarancji, radzę z niej skorzystać

kajrosa
14-06-2009, 18:03
Mam 2 karty, często są formatowane, praktycznie co sesje. Okej spróbuje jeszcze na trzeciej karcie innej firmy. Tak czy siak powinni mi aparat naprawić bo oprócz gwarancji jest jeszcze ubezpieczony.
Dziękuję za odpowiedź i czekam na kolejne.

Marasm
14-06-2009, 19:47
jeśli chodzi o "prawie czarne" zdjęcia - takie jak to Twoje, to u mnie bywa podobnie (D80 + Nikkor 70-200/2,8 vr). Sądzę, że to wina puszki. Przy statycznych ujęciach nie mam z nią problemów, ale próba wodzenia za szybko poruszającym się obiektem kończyła się u mnie niekiedy takim efektem

linio
15-06-2009, 08:33
witaj,
sprawdź EXIF w obu zdjęciach:
< LiczbaF |f/6,3
> LiczbaF |f/0,0
< MaxApertureValue |4,00 EV (f/4,0)
> MaxApertureValue |0,00 EV (f/1,0)
< Tryb pomiaru |Wzorzec
> Tryb pomiaru |Średnia centralnie ważona
< Ogniskowa |70,0 mm
> Ogniskowa |0,0 mm
< Ogniskowa dla filmu |105
> Ogniskowa dla filmu |0

Wygląda tak, jakby body przestawało widzieć obiektyw (styki?)

pozdrawiam

bckp
15-06-2009, 09:41
Może doświadczyłaś black-outu podczas robienia fotki. Są na to specjalne techniki. Naprężanie niektórych parti mięśni oraz szybki wdech i powolne wydychanie.

kajrosa
15-06-2009, 13:37
witaj,
sprawdź EXIF w obu zdjęciach:
< LiczbaF |f/6,3
> LiczbaF |f/0,0
< MaxApertureValue |4,00 EV (f/4,0)
> MaxApertureValue |0,00 EV (f/1,0)
< Tryb pomiaru |Wzorzec
> Tryb pomiaru |Średnia centralnie ważona
< Ogniskowa |70,0 mm
> Ogniskowa |0,0 mm
< Ogniskowa dla filmu |105
> Ogniskowa dla filmu |0

Wygląda tak, jakby body przestawało widzieć obiektyw (styki?)

pozdrawiam

właśnie tak to wygląda, jak by obiektyw w ogóle przestawał pracować.