Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : LR 2.3 kontra Nikon D700 i Canon EOS 5D

andrej1
13-06-2009, 22:18
Witam wszystkich serdecznie.
Co jest importuję JPG z D700 i 5D do Lightrooma 2.3 pozostawiam je bez obróbki i od razu eksportuję jako JPG w pełnej rozdzielczości i co jest?:
1. JPG zgrane z D700 różnią się od tych pierwotnych nasyceniem i jasnością.
2. JPG z 5D są identyczne jak te zgrane z aparatu.
Dodam jeszcze, że zgrywam zdjęcia z body do folderu i dopiero importuję do LR.
Skąd ta różnica złe ustawienia LR, chyba nie?

Pozdrawiam Andrzej

wywar
14-06-2009, 11:34
Popatrz na ustawienia AdobeRGB/sRGB - tutaj zapewne leży twój problem.

andrej1
14-06-2009, 13:02
Faktycznie w body miałem ustawione sRGB zmieniłem na AdobeRGB, ale dalej jest to samo. Sprawdziłem jeszcze rozmiary tych plików i okazuje się, że ten zgrany z LR jest większy o 1MB od tego oryginalnego.

andrej1
15-06-2009, 22:15
Hej, co jest nikt nie miał takiej sytuacji, czy wszyscy żyją jeszcze długim weekendem ??? :???:

art-74
17-06-2009, 20:59
1.wybierasz: "eksport"
2. patrzysz na : "color space"
3. masz tam sRGB ?

jeśli tak, a efekt Ci nie odpowiada to

4. rozwijasz: "color space"
5. wybierasz "other"
6. i kolejno próbujesz

yogur
17-06-2009, 23:36
A jaki powinien być "color space" przy eksporcie aby to co widzę w LR następnie było identycznie w JPG???

akustyk
18-06-2009, 00:12
sRGB

z innej beczki - sciagnij sobie Adobe Camera Profiles, czy jak to sie tam nazywa.
mocno poprawia kolory wzgledem tego co aparat ma ustawione

yogur
18-06-2009, 00:23
zrobiłem kilka prób i jak ma ustawiony dla monitora icc z kalibratora, to przy exporcie do srgb podnosi się odrobinę saturacja i kontrast, jak wybiorę przy eksporcie color space profil icc z kalibratora, wtedy obrazek jest identyczny,

ACP ma faktycznie jest lepiej

andrej1
18-06-2009, 21:21
Panowie, nikt mi nie odpowiedział na moje pytanie. Problem leży w imporcie a nie w eksporcie. Dlaczego w momencie importu przez chwilę widać miniaturkę tego JPG-a dokładnie tak jak oryginał z Body, a za chwilkę zmienia się nasycenie i kontrast -zdjęcie robi się bledsze? A po wyeksportowaniu jest takie samo jak w LR bez żadnych strat.
Pozdrawiam Andrzej

akustyk
18-06-2009, 21:25
Panowie, nikt mi nie odpowiedział na moje pytanie. Problem leży w imporcie a nie w eksporcie. Dlaczego w momencie importu przez chwilę widać miniaturkę tego JPG-a dokładnie tak jak oryginał z Body, a za chwilkę zmienia się nasycenie i kontrast -zdjęcie robi się bledsze? A po wyeksportowaniu jest takie samo jak w LR bez żadnych strat.
Pozdrawiam Andrzej

no przeciez Ci jak najbardziej odpowiedzialem...

z innej beczki - sciagnij sobie Adobe Camera Profiles, czy jak to sie tam nazywa.
mocno poprawia kolory wzgledem tego co aparat ma ustawione

robin102
18-06-2009, 21:39
Pozdrawiam Andrzej
Tak jest i już. Walczyłem z tym za poradami różnych kolegów z forum, a to zainstaluj to , a to tamto i do niczego nie doszedłem. LR nie rozumie zapisu tego co zapisał aparat. Otwiera pliki RAW po swojemu. Musisz manualnie regulować tak jak lubisz albo zerować ustawienia presetem dostępnym w lewym panelu lub mieć swój własny preset który możesz sobie stworzyć i w edycji go zapisać. Ale w sumie w czym to przeszkadza ? :) Program jest bardzo przyjazny w obsłudze i skuteczny.

art-74
18-06-2009, 21:39
Co jest importuję JPG z D700 i 5D do Lightrooma 2.3 pozostawiam je bez obróbki i od razu eksportuję jako JPG w pełnej rozdzielczości i co jest?:
1. JPG zgrane z D700 różnią się od tych pierwotnych nasyceniem i jasnością.
j

Najwyraźniej zatem źle przeczytałem pierwszą wypowiedź
Niestety u mnie efekt który opisałeś występuje tylko i wyłącznie w przypadku NEFów przy JPGach w trakcie importu absolutnie nic się nie zmienia. Może LR ma gdzieś w predefiniowanych ustawieniach możliwość wybrania autooptymalizacji i to zaznaczyłeś?

andrej1
18-06-2009, 21:53
Tak jest i już. Walczyłem z tym za poradami różnych kolegów z forum, a to zainstaluj to , a to tamto i do niczego nie doszedłem. LR nie rozumie zapisu tego co zapisał aparat. Otwiera pliki RAW po swojemu. Musisz manualnie regulować tak jak lubisz albo zerować ustawienia presetem dostępnym w lewym panelu lub mieć swój własny preset który możesz sobie stworzyć i w edycji go zapisać. Ale w sumie w czym to przeszkadza ? :) Program jest bardzo przyjazny w obsłudze i skuteczny.

robin102, wiem, że z rawami jest różnie, bo to surowe dane, ale ja zgrywałem JPG

andrej1
23-06-2009, 20:57
Hej, wiem, co jest z moim LR!!!!
Jeżeli w body jest ustawiony profil przetwarzania obrazu np. STANDARD to w LR w module Develop w panelu "Kalibracja aparatu fotograficznego" należy wybrać profil: Camera standard.
Pozdrawiam Andrzej

tymancjo
24-06-2009, 17:08
cos tu opisujecie nie tak, jakie profile "camera standart" dla plikow jpg??

te opisy moga byc blizsze temu co ma miejsce przy operowaniu na RAWach (NEFach, CR2jkach) ale w przypadku plików JPG to coś nie tak. Pracuje na LR juz chwile i nigdy nic dziwnego nie robil w kwestii kolorow jpg.

Byc moze JPG jest z profilem sRGB a eksportowany w innym, zas uzywana przegladarka jpg-ów nie współpracuje z CMS wtedy jpgi np w Adobe1998 wygladaly by blado ?..? (ale to takie moje domysły).

Ciekawa sprawa,
moze jakies pogladowe (zrzuty ekranu) zilustrowanie tego dziwnego procesu ?
pozdrawiam,
Tomek

andrej1
24-06-2009, 22:16
[QUOTE=tymancjo;1343711]cos tu opisujecie nie tak, jakie profile "camera standart" dla plikow jpg??

te opisy moga byc blizsze temu co ma miejsce przy operowaniu na RAWach (NEFach, CR2jkach) ale w przypadku plików JPG to coś nie tak. Pracuje na LR juz chwile i nigdy nic dziwnego nie robil w kwestii kolorow jpg.

Faktycznie pomieszałem przepraszam, sprawdziłem przez pomyłkę pliki formatu RAW (a już myślałem, że wiem co jest). Tak kombinuję, żeby dojść co jest z tym importem, powtarzam z importem a nie eksportem bo zdjęcie w formacie JPG zaimportowane wyglądają inaczej w LR niż oryginały.

Byc moze JPG jest z profilem sRGB a eksportowany w innym, zas uzywana przegladarka jpg-ów nie współpracuje z CMS wtedy jpgi np w Adobe1998 wygladaly by blado ?..? (ale to takie moje domysły).

JPG są z profilem sRGB, eksport też jest sRGB, lepiej to robić w AdobeRGB(1998)???

marszull
24-06-2009, 22:59
Importujesz zdjecie do LR (JPG) i program od razu ustawia suwaczki w swoj sposob dlatego zdjecie wyglada inaczej niz przed importem
trzeba wyzerowac ustawienia LR
Tak mysle, bo nie za bardzo mam teraz jak to sprawdzic
druga sprawa to ze to tylko podglad zdjecie nijak sie nie zmieni, chyba ze je wyeksportujesz

PS daj jakiegos screena