Zobacz pełną wersję : Problem Nikkor 70-300VR
Witam mam od wczoraj problem z tym obiektywem, polega ona na tym że nie można ustawic AF. Dziwnie sie zachowuje kreci śrubokrętem lewo prawo przed obiektem i nie może ostawić ostrości najbardziej jest to zauważalne przy 300mm. Dziwnie slychac Af tak terkocze bardzo szybko kreci sie do przodu i do tylu bez skutku, mam wrazenie ze jedna z soczewek sie poluzowala poniewaz jak nim leko trzese to slychac takie jak by luzy.
Pytanie do was spotkal sie ktos z podobnym problemem??
Prosze o pomoc
Pewnie jesteś za blisko. Ten obiektyw ostrzy od 1,5m.
Edit: Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że masz trochę sprzętu, więc pewnie o tym wiesz :) W takim razie nie mam pomysłu
Pewnie jesteś za blisko. Ten obiektyw ostrzy od 1,5m.
Edit: Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że masz trochę sprzętu, więc pewnie o tym wiesz :) W takim razie nie mam pomysłu
Tego typu odpowiedzi mnie nie satysfakcjonują <lol>
Władca Pixeli
13-06-2009, 18:00
mam wrazenie ze jedna z soczewek sie poluzowala poniewaz jak nim leko trzese to slychac takie jak by luzy.
Jak będziesz go tak testował, to jeszcze VR uszkodzisz.
Sorki, za dużo zapytań od początkujących, zmanierowałem się :) A "luzy" i w moim słychać, właśnie sprawdziłem, to chyba od VRa.
Poprostu slychac jakies luzy w obiektywie nie trzese nim jak idiota...
Ten obiektyw nie jest napedzany srubokretem... wiec moze byc cos nie tak z napedem AF w obiektywie.
O tym odglosie bylo juz na tym forum pare razy, chyba chodzi o odglos wydawany przez uklad VR (w stanie wylaczenia) a gdy jest wlaczony? Hmmmm, serwis?
Nie nie to jest na 100% wina AF i odgłos szukania puntu zaczepienie Af
Poniżej nagrałem film co się dzieje z pracą AF prosze podgłośnić !!
http://www.youtube.com/watch?v=LNVXg69zih0
moonrage
14-06-2009, 09:40
może masz AF ustawiony w tryb C i jak obiektyw próbuje złapać ostrość na liściach na wietrze to wiesz może mu nie wychodzi :)
hehe no tak wygląda na filmiku, miejsce w którym ostrzy wypada raz na krzakach raz na liściach i gałęzi bujanej na wietrze.....
może masz AF ustawiony w tryb C i jak obiektyw próbuje złapać ostrość na liściach na wietrze to wiesz może mu nie wychodzi :)
Nie. Dzieje się tak nawet na C i S gdziekolwiek bym nie dal to ma problemy, nie da się normalnie użytkować tego szkła :( do niedawna wszystko było dobrze.
moonrage
14-06-2009, 09:47
to weź go wyślij do serwisu i nie Twoje zmartwienie, niech się serwis martwi co jest nie tak
Byłem dziś na serwisie w Krakowie na ul Czapskich i dowiedziałem się ze to czujnik ruchu padł koszt ok 150zl